[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Паразити при папагалите
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Паразити при папагалите

Паразити при папагалите

Мнениеот meri » Пет Сеп 09, 2011 1:39 pm

Никой не е застрахован от случайна простуда на своя пернат любимец.Случайно можете да причините и стресова ситуация със всички последици.Но съществуват и неприятности,които можете да избегнете.

Достатъчно е да държите жилището на птицата чисто,да не допускате разваляне на храната,да спазвате лична хигиена и карантинни мерки в случай на необходимост.

Става въпрос за паразитите- малки,но много опасни вредители.Не всички от тях можете да разпознаете по външните признаци на поражение,понякога се налага и лабораторен анализ.Единствения симптом,който се появява винаги- това е влошеното състояние на птицата.
Изображение

Ектопаразити

Пухоперояди- тези вредители се хранят с перата и отлющения епител на птицата.Предпочитат птиците от един вид.

Изображение

Изображение

Яйца на пухоперояди
Изображение

Веднага ще забележите следите на тези паразити,ако периодично оглеждате птицата.Засегнатите пера имат характерни отвори, краищата приличат на изядени перки. Птицата разчесва засегнатите места,в по-тежки случаи се появяват плешивини.

Когато откриете паразити,трябва да се посъветвате с ветеринар и да обработите птицата с необходимия препарат.Клетката и целия инвентар изварете и дезинфекцирайте.

Акари- това са най-коварните паразити,те нападат птицата безшумно през нощта.Акарите се страхуват от светлината и през деня се крият в цепнатините на клетката или по тялото на птицата (в гънките на кожата или под крилата от вътрешната страна на бедрата).

Признаците за поява са неспокойното поведение на птицата през нощта,сърбеж,умора и подтиснато състояние през деня.Внимателно огледайте клетката и предметите,проверете детайлите на закрепване,махнете кацалката и я изтръскайте на бяла хартия- ако акарите се крият там,ще ги видите.

Обработете птицата,а клетката и целия инвентар изварете и дезинфекцирайте.

Микроскопични крастни кърлежи - тези вредители се впиват в кожата в основата на клюна и причиняват възпаление на роговата тъкан.На клюна се образуват характерни израстъци.Намажете засегнатите места с вазелин- без достъп на въздух паразитите умират.

Ендопаразити

Глисти- яйцата на тези паразити могат да попаднат в организма на прицата с мръсна вода и храна.Вътре червеите засягат чревните стени,от там хранителните вещества за засмукват в кръвта в непълен обем. Това води до изтощение на птицата.Глистите се откриват чрез лабораторен анализ.

За профилактика е желателно да обезпаразитявате птицата веднъж в годината и да следите за чистотата.

Кокцидии- пренасят се от други любимци,дрехи,инвентар,попадат в организма на птицата чрез водата и храната.Размножават се в стомашно-чревния тракт,засягат слой на червата.Симптомите са кръв в изпражненията.Птицата губи тегло,не се храни и пие много вода.

Кокцидиите се откриват с помощта на фекална проба.Направете го по-рано,процента на фатални последици е много голям.
Кнемидокоптоза- микроскопичните акари,които причиняват заболяването,могат да засегнат не само участъка около човката ,но и кожата на лапите.

Пухоперояди
ИзображениеИзображение

Признаци на поражение
Изображение

ИзображениеИзображение

ИзображениеИзображение

ИзображениеИзображение

http://animal.ru/bird/parrot/articles/% ... %82%D1%8B/
http://www.mybirds.ru/health/dis/peroed.php
http://volnistij-gorod.ru/kb.php?a=79
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Паразити при папагалите

Мнениеот meri » Пон Авг 11, 2014 3:12 pm

Източник на заболяването може да стане контакт на папагала с инфектирана птица или заразени предмети(постелка, кацалка). Може да избегнете заразяването с паразити само при спазване на ветеринарно-санитарните норми, за това ако във вашия дом има папагал, трябва да дадете анализи и да проведете карантина за 30-40 дни.

По-често птиците могат да прихванат паразитно заболяване в летния период, когато домашните папагали се изнасят на улицата, а битовите и селскостопански птици се пускат на разходка по тревата. Ако говорим за ектопаразитите, по-често по папагалите се срещат акари и пухоперояди. Акарите са по кожата и вътре в тялото- в долната част на перата и лигавицата на трахеята. Пухопероядите се заселват на повърхността на тялото на птицата.

Изображение

Акарите са различни видове, и последиците от тяхната дейност също са разнообразни. Акарите, засягащи кожата, образуват по нея израстъци и нарушават растежа на клюна и ноктите, затруднявайки храненето. Трахеалните акари нарушават дихателната функция на птицата. Акарите правят оперението чупливо, и птиците губят перата, в резултат на което летят трудно. Пухопероядите също поразяват оперението и затрудняват полета на папагала. Всички акари и пухоперояди силно нервират птицата, нарушават нормалния цикъл.

Първи симптоми

Най-първия признак за това, че папагала е болен от паразитно заболяване е нервното поведение на птицата: тя се опитва да хване нещо по тялото си, започва да се чеше. На кожата в определени места се появяват новообразования (при поражение с кожни акари), оперението губи своята цялост и се разгражда в основата. При птиците се появяват външен задух и щракащи звуци от клюна- това е характерно за трахеалните акари.

Изображение

Пухоперояди

Пухопероядите живеят на перата на папагала. Те се хранят със страничните пера, които в резултат започват да приличат на ухапани. Птицата се държи така, като че ли се опитва с клюн да хване нещо на тялото. Малките кафяви паразити могат да се забележат с невъоръжено око, те са 2-3 мм на дължина. Продълговтите яйца могат да се открият от вътрешната страна на крилата, на маховите пера и на 3 и 4-ти ред (това са средните пера, разположени по-ниско от големите махови пера), на страничните бразди по протежение на перата.

ИзображениеИзображение

Акари

Този вид паразити нападат цялата част без пера по тялото на папагала: засягат кожата около очите и клюна, областта около клоаката, краката до перата. Израстъците имат пореста структура, приличат на пемза - малки отвори, добре виждащи се под лупа. Наличието на акари по тялото оказва пагубно влияние на работата на тази част на органзима на птицата, която засяга. При заразяване на клюна се нарушава неговия растеж, и в резултат се затруднява приема на храна. На краката в тежки случаи могат да паднат ноктите. В областта на клоаката се затруднява процеса на дефекация, а поражението на очите оказва влияние на зрителните способности на птицата.

Как се лекува

При откриване на паразитно заболяване не трябва да самолекувате!
Повечето препарати против ектопаразити са токсични и прилагането им без знания може да доведе до отравяне на птицата.

Лечението трябва да се провежда от ветеринар след преглед и лабораторни анализи. В зависимост от това, с какви паразити е заразена птицата, вет. лекар избира най-ефективния препарат.


Изображение

При откриване на външни паразити е важно да разберете, че всеки ектопаразит е стрес за птицата, а нервното състояние понижава имунитета и създава предпоставка за възникването на други заболявания.

Изображение

Често се случва така, че ектопаразитите силно се проявяват на фона на някое първично заболяване. Ако птицата вече е заразена с паразити, но няма други заболявания, здравата имунна система не позволява на паразита да се размножава. Заедно с това, наличието на такива заболявания като простуда, авитаминоза, дисбактериоза и други понижава имунитета, в резултат спомагайки за бурния растеж и развитие на акарите.

Вътрешни паразити (ендопаразити)

Заразяването с ендопаразити е рядко, но опасно явление. Ако папагала е атакуван от вътрешни паразити, обикновено това са хелминти (глисти) и протозои(едноклетъчни организми). Те се заселват на лигавицата на червата и във вътрешните органи. Ендопаразитите могат да представляват голяма опасност за живота и здравето на птицата, до летален изход.

Как да разберем, че при папагала са се появили паразити?
За това може да свидетелстват течните изпражнения и намаленото тегло. Да се потвърди или отхвърли предполагаемата диагноза може само с помощта на лабораторни изследвания.

Хелминти (глисти)

Тези паразити могат да атакуват червата, стомаха, черния дроб, сърцето, въздушните торбички. Опасността от заселените хелминти е в това, че те травмират органа, който засягат, причиняват интоксикация, отравят организма на гостоприемника с отпадните си продукти. Характерни симптоми за появата на глисти могат да бъдат: течни изпражнения, задух, чужди шумове при дишане (свистене и др.), загуба на тегло, може да се види, че птицата е разрошена.

Нематоди( кръгли червеи)

Нематодите по-често паразитират в лумена на тънките черва, но могат да засегнат и стомаха. Основни симптоми за появата на тези паразити е загуба на тегло, намаляване на производството на яйца. Възможна е бързата смърт на птицата.

Най-ефективен метод за борба с ендопаразитите е приеманете на лекарства през клюна. Но е важно да разберете, че не трябва да лекувате птицата самостоятелно без допълнителна лабораторна диагностика, птицата спешно трябва да се заведе на лекар.

http://animal.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Паразити при папагалите

Мнениеот meri » Вто Яну 09, 2018 10:35 pm

Глисти при папагала

Една от причините за лошото самочувствие на папагалите могат да бъдат глистите. За съжаление тези паразити се чувстват много добре в организма на птиците. Паразитите могат да се открият, ако дадете изпражнения за лабораторно изследване.

Много често стопаните на папагали смятат, че щом птицата живее в клетка, не контактува с други птици, няма от къде да се зарази с паразити. Но с аскаридите и другите видове глисти папагала може да се зарази чрез немити плодове и зеленчуци, предлагани му като лакомство, чрез почвата, тревата, клоните, некачествена храна, мръсна вода, ако папагала се храни с живи червеи и насекоми.

Затова, не трябва да бъдете сигурни, че при вашия папагал няма глисти, защото той не може да се зарази с тях.

Заселвайки се в червата на папагала, паразитите започват да се размножават в тях, хранят се с частично смляната храна и травмират лигавицата.
Това предизвиква следните последици:
- дефицит на хранителни вещества, витамини, заради което птицата отслабва, става апатична, губи тегло;

- интоксикация, причинена от жизнената дейност на глистите в храносмилателния тракт;

- отслабване на имунитета в резултат на лезии на чревната лигавица;

- запушване на храносмилателния тракт с глисти и дори неговото разкъсване, ако няма лечение.

Определят се три вида глисти с които се заразяват птиците- аскариди, капилярии и лентовидни червеи.

Вероятността от заразяване с последните се проявява само в случаите, ако птицата се храни с живи насекоми, червеи или е била докарана зад граница контрабандно.

Яйцата и възрастните аскариди се откриват в изпражненията, но по-често когато заболяването е напреднало.

Симптоми - ако забележите, че папагала има лош апетит, губи тегло, държи се летаргично и апатично, страда от диария, и всичко това се случва при правилни грижи, като една от причините трябва да се разглежда глистна инвазия. Папагала предпочита да остава в клетката или на друго тъмно място, не лети, не общува, отказва игрите. В никакъв случай не пристъпвайте към лечение самостоятелно. Ако не желаете на отровите птицата и да влошите ситуацията, дайте изпражнения за анализ.

Ако не се вземат мерки, в напреднал стадий паразитите могат да станат причина за смъртта на птицата.

Лечение- задължително трябва да се премахнат глистите от организма на папагала. НО, трябва да го извършите правилно. Консултирайте се с ветеринар, за да може според възрастта и вида на птицата да назначи препарат и дозировка за лечение.

За лечение на аскаридоза се предлагат различни препарати- Панакур, Албендазол, Пирантел, Каниквантел, Дронтал и др.

Ако провеждате терапията у дома, трябва да изберете самостоятелно с какво да лекувате папагала. Обърнете внимание на Дронтал, който е прекалено токсичен за птиците и е допустимо да се използва само в случай на невъзможност да се осигури по-щадящо средство. Не прибягвайте до лечение с Пирантел.

Лечението с Панакур е относително безопасно. Лекарството се добавя в храната на птицата или непосредствено в клюна - 5 мг на 1 кг телесно тегло. Продължителността на терапията е пет дни.

Албендазол е важно да се дава внимателно и да не се превишава дозата.

Счукайте една таблетка на прах и смесете с 10 мл вода. Удобно е да наберете получения разтвор в инсулинова спринцовка и да я налеете в клюна на папагала- 0,04 мл. Повторете приема в продължение на 4 дни, а след 10 дни, дори ако папагала се чувства добре, проведете още един такъв терапевтичен курс.

Противопаразитните средства действат на храносмилателния тракт на паразита, който при ларвите все още липсва. Затова е необходим повторен курс на лечение след 10 дни- това е периодът, когато ларвите се превръщат в половозрели, но до този момент, докато самите те могат да снесат яйца.

Заедно с медикаментозното лечение е важно да се проведе пълна дезинфекция на клетката и всички предмети в нея, да се изхвърлят всички дървени играчки и кацалки и да се заменят с пластмасови. Това е необходимо, защото паразитите могат да живеят в дървото дълго време и дезинфекцията не гарантира пълното им премахване.

В първите дни папагала може да се чувства по-зле, отколкото преди да вземе лекарството. Това е обусловено от масовата смърт на паразитите и интоксикацията на организма на малката птица.

Грижи и хранене след лечението- след приемането на противопаразитните препарати папагала може да получи запек. Ако забележите, че няма дефекация, налейте в клюна две капки вазелиново масло.

Интоксикация след лечението- опасно явление и е важно да не влошите този процес. Давайте на птицата чиста вода и Ентеросгел или друг сорбент, за да облекчите състоянието. Няма да е излишно да давате лекарствени средства, предназначени за поддържане на дейността на черния дроб.

Когато критичния период е минал, не забравяйте отново да дадете изпражнения за анализ, след 10 дни.

В случай на своевременно откриване на заболяването специална диета и грижи не са необходими след лечението. Желателно е да давате зеленина, плодове и да проведете курс с витамини, за да попълните този дефицит, който може да възникне в периода на заболяването.

Много е важно заедно с таблетката за обезпаразитяване да обработите и клетката, и всички аксесоари. Тъй като яйцата на глистите могат да се намират на тяхната повърхност.

Профилактика- редовно трябва да провеждате профилактична обработка на папагала, като използвате добри специализирани средства, препоръчани от ветеринар.
Редовно сменяйте водата в поилката. Ако тя е замърсена с изпражнения, пясък, храна, в нея могат да започнат да се развиват вредни организми.

Хранете птицата само с пресни и чисти плодове и зеленчуци.

Птицата трябва да живее пълноценен и физически активен живот. Тя трябва да лети, има нужда от чист въздух и слънчева светлина. В отслабения организъм на птицата паразитите бързо се развиват.

Ако давате на папагала бързо разваляща се храна, остатъците трябва да се прибират след 3-4 часа, независимо от това дали папагала я е изял или не.

Почистването на клетката трябва да бъде съпроводено с миене, дезинфекциране, както на самата клетка, така и нейните аксесоари.

Ако специализираната храна мирише на плесен- в никакъв случай не я давайте на папагала.

Когато се прибирате задължително мийте ръцете си преди да докосвате птицата.

През топлото време не забравяйте да поставите в клетката съд с вода за къпане. Не забравяйте да сменяте водата.

http://nutriacultivation.ru/
http://glisty.su/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Птици

cron