[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Какво да правим ако имаме нова птица в дома
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Какво да правим ако имаме нова птица в дома

Какво да правим ако имаме нова птица в дома

Мнениеот meri » Пон Апр 26, 2010 6:50 pm

Какво да правим ако имаме нова птица в дома

Купили сте си нова птица без документи или сте спасили някоя от улицата, която е имала нужда от помощ.

Купили сте нова птица от птичия пазар или зоомагазина, тя няма никакви документи и справка за нея. Ако има, в справката трябва да бъде написано какви изследвания са направени на птицата, да има дата и обработка на дата, че действително са направени. Ако са ви дали ксерокопие със справка и там е написано освен за вашата птица и за други птици, справката вероятно е за превоза на птицата и не може да бъде гаранция за здравето й.

Въпреки всичко сте си купили птицата, която ви е харесала, какво трябва да направите? На първо време поставете птицата под карантина, която може да продължи 45-60 дни. Не трябва да пускате птицата през този период, този срок е достатъчен, за да се прояви някое скрито заболяване. Този период може да се смята за адапционен за птицата, да привикне с новите условия и хората около нея. В същото време това е добра профилактика на нараняванията, ако веднага пуснете птицата без да познава територията може да получи травма.

Трябва да изясните дали няма някакви скрити заболявания, опасни за хората.
За това трябва да вземете фекалии и да ги отнесете в лабораторията за изследване. Събират се веднъж на ден, съхраняват се в хладилника в затворен съд, не се замразяват, фекалии се събират на 1, 3, 5 ден. Ако сте взели сутринта, можете да го отнесете веднага в лабораторията, а ако не можете, на следващия ден.

Защо се препоръчват изследвания на фекалии: за орнитоза, салмонелоза, грип, протозои и паразити. Срока за анализ е 4-6 дни.

Ако сте прибрали птицата от улицата, ограничете движението й в дома, докато не станат резултатите от изследванията. Това важи и за закупена птица.

Желателно е до като чакате резултатите от анализа всеки ден да почиствате клетката. Така без външни прояви на заболяване, птицата може да се окаже носител на заболяване. Възможно е източника на зараза и предаването на причинителя да са изсъхнали и превърнали се в прах фекалии, при вдишването им може да се зарази и човек. При работа и общуване с птицата задължително мийте ръцете си преди и след общуване с нея. Не забравяйте че вие също можете да бъдете източник на зараза за птицата.

Ако птицата има някакви външни прояви на заболяване, веднага я заведете на лекар за преглед и очна консултация. По време на заболяването можете да проведете допълнителни изследвания. Най- простото нещо което можете да направите или по лекарско предписание, това е да съберете пресни фекалии и да ги дадете на бактериологичен анализ с чувствителност към антибиотици. Това ще позволи да се разбере има ли бактериална причина или гъбична, в лабораторията ще проведат анализ за чувствителност към антибиотици, което ще позволи да се назначи адекватно лечение.

Проблемите също така могат да се локализират и в други органи, например птицата киха, има хрема, почервенели и сълзящи очи, тогава може да се вземе посявка от проблемините места, но този анализ се взима от специалист.

Допълнително може да огледате как работи храносмилането, за това трябва да съберете пресни фекалии и да ги отнесете в лабораторията, за да се направи клиничен анализ или подробна копрограма.
Това ще позволи да се определи дали има някакви примеси или промени в храносмилателния тракт. За по-удобно събиране на фекалии поставете на дъното на клетката хартия или мушама. При големите птици може да се вземе кръв за биохимия, това е един добър диагностичен метод.

Всичко това е един вид правило при появата на нова птица в дома. Пазете и обичайте птицата си.

http://www.zoovet.ru/text.php?newsid=613
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици