Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Лечение на отравянето при птиците

Лечение на отравянето при птиците

Мнениеот meri » Нед Май 23, 2010 7:51 pm

Лечение на отравянето при птиците

Повечето видове домашни птици са чувствителни към различни токсини от животински, растителен и химически произход.Високата чувствителност на птиците е свързана преди всичко с малкия размер на тялото, реактивността и обмяната на веществата.Птицата може да се отрови при свободното си придвижване в стаята, ако има достъп до сол, медикаменти и др. Почти всички видове птици нямат инстинкт против приемането на отровни вещества, за това отравяния се наблюдават често.

През последните години нови изследвания са установили някаква степен на чувствителност при птиците. Оказало се, че горчивата сол в минимално количество може да се включи в диетата, по-големи дози задържат приема на храна.

Опасност е не само храната, съдържаща отровни вещества, но и недоброкачествената храна за птици при наличието на токсини от различни гъби, бактерий, отровни растения.
От химическите вещества отравяне се получава след изяждане на зърно обработено с хербициди, торове, частици гипс,дезинфектанти, готварска сол и др. Опасни отпадъци са парчета херинга, солен р-р,консерванти.
Възможно е отравяне с отровни газове, например въглероден оксид.

Опасно е да се дават на птицата зърна, заразени с гъби, костилки от вишни, сливи, бадеми.

При свободен полет в стаята може да се получи отравяне от изяждане на различни части от растения.

Отравяне може да се получи и от боя,защото тя съдържа тежки метали(цинк), някой видове птици (като канарчето, сипката) кълват боята,което води до отравяне и смърт. Много от дезинфекциращите средства имат силно токсично действие(формалин, белина на прах).

Инсектицида ландан предизвиква смърт при канарчетата в продължение на 1-3 мин. Зебровите амадини са чувствителни към хлорфосфат, вълнистите папагали се оказали не толкова чувствителни към този препарат.

Има много наблюдения за отравяне с никотин при малките птици. Отравянето се изразява с депресия, отпадане на силите, бърза смърт. При някой канарчета отглеждани в задимена стая се наблюдава падане на ректума и яйцепровода.
Предозирането и продължителното приемане на лекарствени препарати (сулфаниламиди,антибиотици)също може да предизвика отравяне със смъртен изход.Отравяния се регистрират преди всичко при съдържание на токсични вещства в храната на птицата. В зависимост от дозата отровните вещества се различават остри и хронични отравяния.

Hexachloran (ДДТ)

При малките декоративни и пойни птици често се определят отравяния с инсектициди. Под наименованието " контактни инсектициди" се обозначават препарати използвани в борбата с ектопаразити.Препарата ДДТ основно се приемат в прахообразна форма, която съдържа 5- 10 % активно вещество. Особено тежко понасят отравянето канарчетата и вълнистите папагали,при които се получават нервни симптоми, загуба на апетит, затруднено дишане. При аутопсия се открива катарално хемарогично възпаление на лигавицата на червата,особено на тънките, мастна дегенерация на черния дроб. Обикновено препарата се идентифицира по-добре в мастната тъкан, защото там се натрупва.

Сулфаниламидите в големи дози или при продължителна употреба с храната могат да предизвикат отравяне. Клиничните признаци са характерни: анемия, задържане на растежа,висцерална подагра и паралич. При аутопсия при хронично отравяне се открива дегенерация на бъбречните тъкани и отлагане на соли пикочна киселина.

Токсичното действие на сулфаниламидите предизвиква хеморагичен синдром. Сулфаниламидите предизвикват нарушение на еритробластите и лейкопоза, антитяло.
Особено неблагоприятно токсично въздействие на сулфаниламидите има при добавяне на препарата в питейната вода, тъй като приема му е индивидуален при различните птици.

За профилактика на хеморагичния синдром се препоръчва да се добавя вит. K3 в доза 0,2 г на 1 кг храна. При назначаване с питейна вода се въвежда по 25 мг на 5 мл вода.

Калиевия перманганат често се приема в качеството си на дезинфектант при добавяне във водата. Предозирането може да доведе до отравяне и смърт. Разреждане във вода 1:500 се понася от птиците продължиително време, смъртоносна доза - 0,2 г на 100гр телесно тегло.

Симптоми: безразличие, тъмно-синьо оцветяване на кожата, при аутопсията кръвоизливи в лигавицата на гушата, виолетово оцветяване на съдържимото на гушата, стомашни кръвоизливи в лигавицата.

Диагнозата се поставя въз основа на аутопсията.

Готварска сол
Често се регистрира и отравяне с готварска сол.

Симптоми: загуба на апетит, посиняване на клюна и краката, воднисти изпражнения с бял цвят, гърчове и парализа, катарално-хеморогично състояние на храносмилателните органи, хеморагия и хипертрофия на вътрешните органи, подуване около гушата, отлагане на пикочна киселина в бъбреците, уретрата и клоаката. В жлезистия стомах се намират различни по степен кръвоизливи,понякога с десквамация на лигавицата на дванадесетопръстника,тънкото и право черво.

Летални дози: за гълъби- 3,5 г/кг живо тегло.

Диагнозата се поставя въз основа на аутопсията, изследване на съдържимото в гушата, стомаха с проба със сребърен нитрат.

Торове: отравяне с торове(амониев сулфат, калиев фосфат и др.), най- често отравяне се среща при гълъбите и свободно живеещите птици.

Симптоми: слабост, гастроентерит, кръвоизливи в лигавицата на гушата, стомаха, червата, отлагане на пикочна киселина в бъбреците.

Диагнозата се поставя при аутопсия, изключвайки други причини.

Nikotinsulfat понякога се използва за борба с паразити и обработка на кацалки. Попадане на 8% р-р в доза 0,2 мл перорално често предизвиква 100% смърт, а 4 % р-р- 50% смърт.

Симптоми: забавено дишане, цианоза, слабост, разширени зеници, кома, внезапна смърт.

Откриват се промени в черния дроб, кръвоизлив - в белите дробове и сърцето.
Диагнозата се определя по клинични признаци.

Цинков фосфид се използва за борба с мишките и плъховете, леталната доза за птици е около 20 мг, или 15-20 зърна, третирани с цинков фосфид.

Симптоми: слабост, безучастност, загуба на апетит, чревни нарушения, силна миризма на съдържимото в гушата, стомаха, некоординирани движения, паралич и смърт. Черния дроб е със мастна дегенерация на паренхима, на чревната лигавица язви, особено в тънкия отдел.

Диагнозата се поставя въз основа на химичните изследвания- съдържимото на стомаха се накисва върху филтърна хартия и се поставя в двойка р-р на сребърен нитрат. При наличие на фосфор настъпва почерняване на хартията.

Афлотоксикоза- заболяване, засягащо храната със щамове на аспергилозни гъби. В резултат от употребата на такава храна възниква тежка дегенеративна промяна в паренхима на черния дроб във формата на хипертрофична цироза. Особено чувствителни към афлотоксикоза са младите папагали, канарчета.

Симптоми: болните губят апетит, често седят разрошени, след това се наблюдават гърчове и opisthotonus. Младите птици в повечето случаи в продължение на седмици след появата на клиничните признаци умират. Отравянето може да протече хронично, с чревно разстройство, задържане на растежа. Патологоанатомичните промени са особено характерни в черния дроб, които се увеличават на обем с изразена жълтеникава окраска,със заоблени ръбове, често черния дроб леко може да сълзи, на повърхността се разполагат множество кафяви огнища, при хистологично изследване се намира дегенерация на клетките с разпространение по ходовете.

Отравянето на пиленцата с афлотоксини води до некробиоза на чернодробните клетки,регресивни промени на митохондриите,разпространение на ретикулярни влакна, жлъчните пътища и мезенхимни клетки и други промени.

Дианозата се поставя въз основа на анамнезата, клиничните и патологоанатомични данни с обезателна проверка на храната за токсичност. За проверка на храната извлечени с етанол токсин, който се въвежда инжективно ежедневно чрез сонда в стомаха.

Той се използва като метод за луминисцентна хроматография и въвеждане на добити токсини в жлъчната торбичка на 5 дневни птичи ембриони.Ембрионите умират след 2 дни с масивен кръвозлив в торбичката.

Профилактика на отравянията

След въвеждане на нов вид храна трябва внимателно да я огледате през лупа, понякога на повърхността на зърната се забелязват тъмни петна, което е признак за плесенни гъби. Тоскини в гъбите могат да се съдържат в орехите и лешниците.

Профилактиката на отравянията при птиците се свежда до съблюдаване на предпазни мерки при отглеждането на птиците. Стайните птици винаги са заплашени от отравяне, за това е необходимо внимателно да съхранявате химикалите и лекарствените препарати, хранителните продукти.

Лечението при отравяне е затруднено, защото процеса се развива много бързо,освен това стопаните не винаги знаят причината за отравяне. При големите птици може да предприемете промивка на гушата с топъл чай, да въведете глюкоза. За премахване на токсичните вещества може да капнете на клюна 2-3 капки рициново масло.

Възпаление на гушата при отравяне се отбелязва като съпътстващ клиничен признак. Птицата често пие вода, особено при солно отравяне, което води до разширение и нарушение функцията на стените на гушата. В резултат способността за транспортиране на храната в стомаха е нарушена. Понякога възпалението на гушата е свързано с инфекциозни заболявания (streptococcosis, Staf-lokokkozom, pasteurellosis, kandidomikozom, Asperg-lezom, пситакоза).

Лечение

На птицата се дава мека храна с вода или мляко, черен чай, р-р камал, назначава се подгряване с UV.Процедурата на лечение на гушата винаги е много продължителна и тежка, защото пациента е слаб, често има рецидиви. При приемане на препарати с питейната вода трудно се съблюдава точността на дозировката.

В продължение на 24 часа не трябва да се дава храна, въвеждат се витамини, глюкоза, антибиотици. Хирургично премахване на чужди тела може да се проведе само при абсолютна сигурност в диагнозата. При импорт на птицата и откриване на диария трябва да намалите приема на чакъл, а в случаи на запушване на гушата със храна се дава натриев салинилат ( 1,25 г),мека вода (60,0 мл) 3-4 пъти на ден по чаена лъжичка или 2% р-р HCl(5-10 капки). Добри резултати са получени при провеждане на масаж на гушата.

http://roman.by/r-7582.html
Използвани материали от сайта http://www.zoohall.com.ua
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици

cron