Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Профилактика на заболяванията при канарчето

Профилактика на заболяванията при канарчето

Мнениеот meri » Пон Май 31, 2010 2:17 pm

Профилактика на заболяванията при канарчето

Профилактиката на много от заболяванията при канарчетата е много проста. Най- важното: съблюдавайте чистота на храната, клетката, съдовете ....
Зърното трябва да бъде от последната реколта,сухо и чисто.Влажната храна винаги трябва да бъде прясна. Водата се сменя ежедневно, а в горещо време и два пъти на ден. Пясъка и хартията на пода се сменят поне два пъти седмично. Ако в клетката се отглеждат няколко птици, и по-често. Клетката и приборите трябва да се почистват,измиват и дезинфекцират, след дезинфекция клетката трябва да се измие внимателно с вода и да се подсуши.

Новопридобита птица трябва в началото да се постави в отделна клетка, която се поставя в друго помещение,по-далече от другите любимци. Карантината продължава един месец, през това време по външния вид на птицата и нейното поведение можете да определите дали е болна.

При покупката и в периода на карантина обърнете внимание на развитието й, външния й вид, оперението(то трябва да бъде плътно,гладко и блестящо).Заострения, издаден напред кил говори за това, че птицата е болна. Полуотворени очи, слаба подвижност, залепени пера около клоаката- са признaци на заболявания. Не може точно да се диагностицира по външния вид, това трябва да направи вет.лекар.

На дъното на клетката по време на карантина се поставят бели листа. На тях добре се виждат изпражненията, при диария птицата има воднисти, зеленикави фекалии.В този случаи трябва да поставите в зърнената смес малко количество мак, който има добро затягащо действие, а в поилката слаб р-р калиев перманганат. Зелена и мека храна не се дават в този период. При запек в зърнената смес се поставя ленено семе, я в клюна и клоаката можете да налеете по една капка олио.

За профилактика при нова птица в дома трябва да я обработвате с прах пиретрум. Това е добро средство в борбата с ектопаразитите.

Към ектопаразитите се отнасят и гамазовите кърлежи, които през деня се крият в пукнатините на клетката, основата на гнездото. При голямо натрупване тези малки кърлежи във вид на червени точки се забелязват и с невъоръжено око. Те нападат през нощта спящата птица, пречат й да спи, пречат на женската да снася яйца. За унищожаване на местата на натрупване на кърлежите е добре цялата клетка да се попари с вряла вода. Помага и trichlorfon, но е опасен за птицата, може да се натрови от него.

При неправилно и еднообразно хранене възникват заболявания в обмяната на веществата, канарчето изглежда разрошено, перата не лежат плътно и не блестят. Често птицата се отказва от храна, наблюдава се оток по клепачите. Младите птици изостават в растежа и развитиетo си. Най- чести заболявания на обмяната не веществата е недостиг на вит.А, В, Д. В този случай трябва да подобрите условията на отглеждане, да давате по-разнообразна зърнена и мека храна с по-голямо количество протеини, покълнали семена. Можете да давате и комплексни витаминни препарати, но внимателно трябва да съблюдавате даването им, защото излишъка на витамини също е вреден, както и недостига им. От минералните добавки можете да предлагате костно брашно, натрошена яйчена черупка, креда, калциев глюконат. През лятото са необходими слънчеви бани,а през зимата е ефективно облъчването с живак, кварц или актинични светлини. Запомнете,че живачно-кварцовите лампи имат твърда ултравиолетова радиация, за това трябва да ги използвате само с точна дозировка и да следите птицата да не попадне на отразена от тавана или стените светлина. Можете да започнете курс на облъчване от 2 мин. на ден и да продължите в продължение на 2 седмици, като ежедневно увеличавате продължителността на облъчване по половин минута.След това се прави двуседмична почивка и курса се повтаря отново. Принципно 2-3 курса са достатъчни за пълното оздравяване на птицата.

Понякога при канарчетата се отбелязва прекалено голямо израстване на клюна и ноктите. В такъв случай трябва периодично да се подрязват.Премахват се само прозрачните рогови части, старайте се да не нарушите кръвоносните съдове, ако това се случи, намажете раната с йод.

При някой женски в период на снасяне на яйцата се получава задържане на яйцата в яйцепровода, птицата седи изгърбена назад, а понякога и в дъното на клетката. Стомаха й е подут, клоаката е възпалена, понякога се вижда и яйцето в полуотворената клоака. Необходимо е да въведете в клоаката малко олио, след това да капнете на стомаха хладна вода и да поставите птицата на топло- под електрическа лампа от 25-40 вата. Клюна трябва периодично да се навлажнява с вода. Следващото яйце ще снесе благополучно.Старайте се да не счупите яйцето в яйцепровода, защото птицата може да умре от това.

При правилно отглеждане канарчетата бледуват рядко и живеят дълго. Известни са случаи, когато мъжки все още са пеели на 14 год. и са доживели до 16 год.възраст.

http://kanareika.net/6.htm
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10385
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици