Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Заболявания на нервната система при птиците

Заболявания на нервната система при птиците

Мнениеот meri » Вто Юни 01, 2010 2:16 pm

Заболявания на нервната система при птиците

Пареза и парализа на нервите

Изследванията на периферната нервна система при дивите и домашните птици са недостатъчни. Клиничните симптоми на повечето заболявания са неспицифични. Само при хистологично изследване може да се установи точното поражение на периферната нервна система. Заболяванията на гръбначния мозък са съпроводени с прогресираща парализа на краката.

Патологоанатомични и хистологични промени на главния мозък

При изследвания на главния мозък се откриват кръвоизливи на кожата и носната кухина. Понякога се образуват огнища и промени в мозъчната капсула.Освен това при аутопсия се откриват кръвоизливи в малкия и големия мозък във вид на огнища. Хистологично се определя гноен енцефалит,хеморагия в мозъка, тумори, хифи на гъбички и бактериални патогени.

Диференциална диагноза- тумори на хипофизата, заболявания на вътрешното ухо.

Етиология- травма от удар в стъклото на прозореца, тавана и др., птицата е със сътресение на мозъка и кръвоизлив.

Симптоми

Вследствие пораженията на ЦНС при папагала преобладават клонични, клонико-тонични гърчове. Птицата върти ритмично глава на ляво и на дясно, не е на себе си и не може да се храни. При всеки звук крещи,очите често са присвити. При наранявания на ЦНС периодично настъпва коматозно състояние, птицата внезапно пада и лежи на пода с отворени очи около половин час. Поражения на главния мозък са възможни и при Opisthotonus, tortikolise,птицата лежи парализирана с широко разтворени крака, пръстите на краката са компресирани.

Особено тежко протичат заболяванията при предозиране с наркотични средства, интоксикация, предизвикана от хербициди, инсектициди и медикаменти.

Често причини за заболяванията са инфекциозни заболявания: салмонела, стрептококоза, туберкулоза, Нюкасълска болест, пситакоза,полиомиелит.

Недостиг на вит. В и Е, тумори, теносиновит, компресия на вените ягулиарис при увеличение на щитовидната жлеза може да доведе до стагнация на кръв в мозъка и от силно конвулсивно състояние.

Лечение

При всички нарушения на ЦНС съпроводени със гърчове, се приемат антибиотици, витамини,кортизони, глюкоза, калций. Често след видимо излекуване се получава рецидив.


Психически разстройства, истерия

Папагалите са предразположени към тази група заболявания,те могат да възникнат по време на лов, транспортиране, прместване от клетката, уплах, при вида на ново обкръжение, при сивите папагали особено често се проявяват психични нарушения по време на смяна на перата.

Клиничните признаци са съпроводени с непрекъснато крещене, понякога птицата издава ненормални звуци.

Профилактика и терапия

Предоставяне на оптимално отглеждане ( желателно в голяма клетка), спокойна околна среда, двойки за разплод.

http://roman.by/r-7641.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Заболявания на нервната система при птиците

Мнениеот meri » Пет Авг 20, 2010 7:11 pm

Невроза

Неврозата се развива в резултат от продължително въздействие на фактори, травмиращи психиката,емоционално пренапрежение,инфекции и др. заболявания.Един от видовете неврози се проявява в това, че дивите птици,оказали се в плен, а понякога и домашните,започват упорито да повтарят едни и същи движения: летят напред,след това назад, придвижват се по една и съща траектория,седят на едно и също място в клетката. Такова поведение е свързано с първоначалните причини,предизвикали го: безуспешни опити да излетят от клетката на свобода.

Летейки по познат маршрут,извършвайки движения напомнящи махало,птицата го прави несъзнателно ,опитва се да спаси психиката си от претоварване. Движенията й влияят на ритмите на биоелектрическите процеси в мозъка и в резултат се получава тяхната синхронизация. В такъв случай птицата се успокоява, степента на нервното напрежение намалява,като се има предвид произведената енергия.

Лечение: болната птица се пуска всеки ден да лети,лекува се медикаментозно от лекар,поставя се някаква играчка за забавление,която да предизвика интерес и да я разтовари от нервното напрежение.

Психогенна полидипсия

Думата "полидипсия" произлиза от гръцката " полидипсос"," изпитващ сила жажда".Това заболяване е описано съвсем наскоро.Заболяването възникнало от това че папагала живее в малка клетка и по цял ден е сам.

Лечение: По-голяма клетка,играчки,нежелателно е птицата да остава дълго сама,лекува се както неврозата.

Патология на главния мозък

Причини: травми, отравяне, като вторичен признак при заболяване на черния дроб и бъбреците.Недостига на вит.В1 и витамини от групата В,Вит.Е, калций,тумори,заразни заболявания.

Нарушение и загуба на съзнание

Вследствие от сътресение и увреда на главния мозък след получена черепно-мозъчна травма.

Нарушена координация на движението и равновесието

Птицата трудно се удържа на кацалката и даже пада от нея,особено през нощта,като получава травми.

Гърчове

Птицата пада от кацалката,маха с криле,понякога издава необичайни звуци.Продължителните пристъпи могат да завършат със смърт от сърдечна недостатъчност.

Въртене на главата

Птицата понякога върти глава на 180º, или цялото тяло около оста си,тича по периметъра на клетката.

Недостиг на вит.Е

Увреда на малкия мозък,като следствие накланяне на главата назад, усукване на врата, птицата не може да се задържи на кацалката, движи се безцелно в клетката,след това пада и извършва плавателни движения с краката.

Патология на мозъка,причинена от вирус,лечението е възможно по резултатите от анализа.

Тумори на главния мозък- не се лекуват.

http://www.romka.biz/vvedenie/bolezni.htm
http://shkolazhizni.ru/archive/0/n-14669
превод:meri
При копиране на статията е задължително да се посочи източника на информация.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Птици