Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Заболявания на дихателните органи

Заболявания на дихателните органи

Мнениеот meri » Нед Авг 22, 2010 3:18 pm

Заболявания на дихателните органи

Набъбване на роговицата

Носната роговица се забелязва добре при вълнистите папагали,а при другите видове птици не е развита. Изследването на устната кухина е сложно поради особеното устройство на клюна.

В редки случаи,особено при женските се разраства роговия израстък,който закрива ноздрите.Заболяването може да бъде съпроводено с ринит и хроничен синузит.

Симптоми: Това заболяване рядко се среща самостоятелно и е взаимосвързано с други заболявания на дихателните органи.Деформацията на ноздрите се отбелязва при папагалите и канарчетата с отлагане на сиво-влакнеста секреция,които са концентрични слоести израстъци около ноздрите,които могат да се премахнат доста трудно под наркоза.Образуването на тези маси понякога напомня злокачествени тумори,но това не се потвърждава при хистологичното изследване.

При поставянето на диагноза се диференцират краста,тумори,възпалителни некротични разрушения на роговицата.

Причините за разрастването на рога не е изяснено,но понякога заболяването се регистрира при недостиг на вит.А. Установена е определена връзка на разрастването на рога с формиране на тумори в половите органи и може да се дължи на хормонални нарушения.

Лечение: хирургично.

Туморите се срещат предимно при вълнистите папагали.

Симптоми: на восковицата на роговицата с широка основа се забелязва плътно врастнало образувание,склонно към кръвоизлив.

Диагноза: диференцира се краста, разрастване и некроза на восковицата.

Етиологията не е изяснена.

Лечението е оперативно.

Некроза на роговицата на носа

Симптоми: на восковицата се формира ограничена извисяваща се кафява суха случайна маса.След отстраняване от мястото изтича гнилостна маса.

Диагноза: диференцира се омекване на рога, краста.

Етиология: заболяването възниква след прекаран тежък ринит.

Лечение: местно и общо лечение с антибиотици.Секретиращата маса се отделя под обща упойка.

Оцветяване на восковицата.

Оцветяването на восковицата при мъжките е кафява, а при женските синя, тя се променя при заболявания.

Етиология: промяната в оцветяването на восковицата е свързано с нарушение на хормоналната дейност при заболяване на половите органи.

Ринит

Възпаление на носната лигавица се среща самостоятелно и при заболяване на други дихателни органи.

Симптоми: Раздразнение и възпаление на лигавицата съпроводено с кихане и секрет от носа.Ноздрите остават сухи или отделят серозен секрет,особено при компресия на восковицата.В тежки случаи се получава слепване на перата около восковицата,и на нея се формират кръгли подутини,които след това се отварят и кървят,може да се махнат леко с пинсета.
В хронични случаи ноздрите се запушват със секрет и отделянето му се прекратява.Болната птица постоянно трие клюн по решетките на клетката,тресе глава,чеше се с нокти по клюна и ноздрите,диша с отворен клюн.Ноздрите променят формата на лумена.Ако възпалителния процес премине на околните тъкани,те се разрушават от некроза.След премахване на некротичната маса остава голям отвор и разрушената тъкан не се възстановява напълно.

При възпаление на носната лигавица и носните пътища,птицата диша затруднено.Влажния ескудат предизвиква лесно забележими хрипове,сухата маса се натрупва в ноздрите и предизвиква хрипове и астма.

Птицата е апатична,губи апетит, има диария,диспнея.

При диференциална диагностика се изключва краста,заболяване на восковицата.

Етиология: към ринит са предразположени птици отглеждани на течение или при ниски температури, раздразване на носната лигавица от чуждо тяло (частици прах), газообразни вещества (амоняк, формалин и др.).

Често възпалението на дихателните органи предизвика бактериални инфекции.Откриват се стрептококи,стафилококи,колибактерии,хемофилии и микоплазми.

Вирусни инфекции- псикатоза,Нюкасълска болест, също са съпроводени с ринит.От гъбичните инфекции ринит причинява аспергилозата.

Лечение: трябва да се установи причината,ринита добре се лекува с инфрачервено облъчване,вътрешно се дават витамини в топла вода.

При инфекциозен ринит се назначава локално и парентерално въвеждане на антибиотици,премахване на ескудата,праховите частици,които предизвикват запушване на ноздрите(под наркоза).

Синузит

Серозно или гнойно възпаление на синусите,често протича не само като самостоятелно заболяване,а и като усложнение от заболяване на други дихателни органи. Инфраорбиталните синуси са разположени симетрично,непосредствено зад основата на клюна, при възпалителни процеси при сондиране в него се открива ескудат.

Симптоми: областта на инфраорбиталните синуси е подута,почти винаги се забелязва секрет от носа,задух,хрипове и нарушение на общото състояние.

Диагноза:синузит.

Диференциална диагноза: абцес на долния клепач.

Етиопогия:причините за синузит могат да бъдат нараняване, недостиг на вит.А, различни бактериални причинители,гъбични и вирусни инфекции.

Лечение: нараняванията и инфекциите се лекуват с прием на антибиотик.За отстраняване на фиброзния ескудат се прилага анестезия.Лекарствата се инжектират директно в синусите,дълбочината на инжектиране е около 2 мм.Тази операция при малките птици е много опасна без анестезия,поради трудността за фиксация на главата и може да доведе до сериозни травми на очната ябълка.

Устройство на дихателните органи и общи сведения за заболяванията на дихателните пътища.

Изображение

Трахеята при птиците не е като при бозайниците с един ларинкс. Тя е разделена на горния участък на ларинкса,който се свързва с носната кухина, а долния участък на трахеята се разделя на два големи бронха.
Белите дробове са разделени от стените на ребрата,те не завършват с алвеоли като при бозайниците, а преминават в различни отдели на тялото и даже частично в костите. В капилярната мрежа на белите дробове, стените на алвеолите са отговорни за газообмена.

Сред заболяванията на канарчетата и други птици при анализ на статистическите данни на първо място се регистрират бронхити и бронхопневмонии,останалите заболявания се срещат рядко.

Почти всички заболявания на дихателните пътища протичат с клинични признаци на задух вследствие прекаленото разширяване и свиване в гърдите.Издишането протича под въздействието на коремната стена.При всяко издишване опашката се движи нагоре- надолу.При тежко дишане или даже в покой птицата диша с отворен клюн.Отделно болните птици държат крилата си далече от тялото,за да намалят напрежението на гърдите.

При заболяване често се чува шум в гърдите,хрипове, при кашлица се отделя ескудат.Краката и клюна често придобиват синкава окраска поради стагнация и липса на венозна кръв. При повечето болни е нарушено състоянието на организма,птицата е подтисната и не реагира на околната обстановка.

Диагноза:при хрипове,гръден шум се подозира поражение на трахеята,при заболяване на алвеолите има свистящи тънки тонове.

Патологоанатмични промени:
Патологоанатмични промени: при аутопсия на вътрешните органи се открива следното: гърлото е зачервено,подуто,некроза, в трахеята и бронхите - серозно- гнойно възпаление,гъбички, паразити, в белите дробове - възпалителни огнища,некроза, гранулома, във алвеолите- непрозрачност, уплътнения, фиброзен ескудат,гъбички, паразити.

Патологоанатомичните данни рядко дават възможност точно да се установи етиологията на заболяването.В повечето случаи са необходими бектериологични,паразитологични, вирусологични и хистологични изследвания.

Наранявания на трахеята

По-голямата част от трахеята лежи незащитена във вентралната част,само горния и долния ларинкс са покрити със кости на черепа и гръдния кош. Понякога при съвместно отлеждане на птици в клетката може да се получат рани по кожата и трахеята.

Лечение:на раната се поставят няколко шева и се напръсква с антибиотик.

Възпаление на трахеята

Симптоми:освен описаните симптоми по-горе, други характерни признаци не се отбелязват.

Диагноза:при папагалите е трудно да се изследва трахеята, за сингамоза се изследват изпражнения.Диференцират се тумори,сърдечна слабост, хиперплазия на щитовидната жлеза.

Етиология:попадане на чуждо тяло в трахеята, раздразнение на лигавицата на трахеята с химични вещества и др. Възпалението може да бъде свързано с преохлаждане на птицата,инфекция на дихателните пътища, бактерии, вируси, паразити и гъби.

Нараняване на белите дробове, въздушни мехурчета

Фрактура на гръдната кост често води до разрушаване на белодробната тъкан и бърза смърт на птицата от кръвозагуба. Дихателните органи са интензивно кръвоснабдени, подложени на механично дразнене и натиск,за това спирането на кървенето е трудно.

Бронхит, бронопневмония, пневмония, aerosakulity практически протичат едновременно,за това е невъзможно да се разделят.

Диференциална диагноза:сърдечна слабост,хиперплазия на щитовидната жлеза, тумори на вътрешни органи.

Етиология:
Етиология: причина за заболяването са дразнители,студ, медикаментозна аспирация,слуз.По стените на алвеолите може да се натрупват урати.

Затруднено дишане

При вълнистите папагали понякога се среща тежка форма на задух.В отделни случаи комбинираното лечение с кортизон и калций спомага за постепенното изчезване на тези признаци,които не продължават дълго.При други птици лечението не дава резултат. По време на аутопсия не се откриват никакви промени. Възможно е тези признаци да са свързани с алергично състояние, възпалителни промени в главния мозък или вегетативната нервна система.

http://ornithology.su/books/item/f00/s0 ... t011.shtml
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10390
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици