[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Особености на физиологичното устройство и първа помощ
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Особености на физиологичното устройство и първа помощ

Особености на физиологичното устройство и първа помощ

Мнениеот meri » Нед Сеп 19, 2010 10:16 am

Особености на физиологичното устройство и оказване на първа помощ

За много хора птиците са членове на семейството,както кучетата и котките.В днешно време във ветеринарната практика се гледа на птиците,като на индивиди които имат право на живот и здраве.

Изображение

Физиологични особености на птиците

Една от характерните особености която различава птиците от бозайниците е оперението.Неговите функции са: поддържане на висока температура на тялото,използване по време на полет,общуване между особите, може да се използва като маскировка.

- скелет- скелета на птиците е приспособен специално за полет,костите са много леки, от вътре те са кухи,нямат костен мозък,наличие на беззъб клюн, с подвижна горна и неподвижна долна челюст.

- дихателен апарат- характерната особеност на дихателния апарат и наличието на въздушни мехурчета:запълнени с въздух, разширения в бронхите,както и в почти всички телесни кухини.Предназначени са за увеличаване на обема на въздуха,играят роля на въздушна възглавница за вътрешните органи по време на полет.

- особености на храносмилателната система:
наличие на гуша - това е разширение на хранопровода,служи за натрупване на храна и подготовката й за обработване.Стомаха на птицата се състои от две части с различна функция: жлезист стомах,където протича обработването на храната в ензими, по-късно храната постъпва във воденицата,където се трие от мощната мускулатура.Малките камъчета,които птицата поглъща от време на време,поддържат процеса на храносмилане.

- пикочна система: при птиците за разлика от бозайниците няма бъбречна таза,пикочен мехур и уретра.Урината, изпражненията и производните на гениталните органи(яйцеклетка и сперматозоиди) се изхвърлят от клоаката.

- полова система: при мъжките тестисите са разположени вътре в коремната кухина,женските имат само един яйчник и един яйцепровод.

Полов диформизъм: мъжките и женските се различават по външните признаци.

Полов моноформизъм: невъзможно е да се определи пола по външни признаци.

Физиологични параметри: средната температура на тялото е 41-43 С, продължителността на живота зависи от условията на отглеждане.Големите папагали могат да живеят повече от 70 г., нимфите - повече от 20 г.,вълнистите и сипката -до 15 г.

Изображение

Първа помощ на птицата при заболявания

Болната птица трябва да се заведе колкото може по-бързо на лекар- това е основното правило.
Ако изчаквате няколко дни,състоянието на птицата може да се влоши или ако се занимавате със самолечение е опасно и да доведе до смърт.


При попадане на инфекция в организма на болната птица пада температурата на тялото(защитна реакция при която организма се опитва да създаде неблагоприятни условия за растежа и размножаването на причинителя).В този случай трябва да затоплите птицата,по-добре с лампа от 60 Вт,не се препоръчва използването на халогенни лампи.Поставете лапмата на разстояние 10 см от клетката,закрийте едната страна на клетката,за да се задържа топлината.

Внимание: при увреда на централната нервната система (куцота,припадъци), наранявания на главата- топлинното излъчване е вредно.То повишава кръвното налягане в увредения мозък и изостря заболяването.Преместете птицата на тъмно и премахнете всички дразнители.


Обърнете внимание дали птицата се храни,тъй като метаболитните процеси са много бързи,птицата не може дълго време без храна.Ако отказва храна трябва да се храни насила.Но преди да започнете хранене насила първо се консултирайте с лекар.Ако има остро кървене веднага трябва да го преустановите.Поставете тампон напоен с кръвоспиращо средство и почакайте кървенето да спре.

Всички методи са само първа помощ и допълнение към лечението,проведено от лекар, това не заменя лекарския преглед и лечение.


Изображение

http://vegavet.spb.ru/stati/therapy/206-bird
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици