Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Стреса при жако и другите птици

Стреса при жако и другите птици

Мнениеот meri » Сря Ное 24, 2010 2:47 pm

Стреса при жако и другите птици

Стреса може да стане причина за голям поведенчески проблем на всяка птица,отглеждана в плен, но преди всичко това се отнася за жако.Сивите папагали са толкова чувствителни към настроението и действията на хората,околната среда,защото генетично са уязвими.Естествената среда,където са се сформирали като вид- това е главно в края на тропическите гори.Тези папагали се хранят на земята,те постоянно са нащрек поради опасностите,които ги застрашават.

Жако снасят повече яйца,отколкото другите големи папагали,ако от всички яйца се излюпят пиленца и доживеят до възрастни,африканския континент отдавна щеше да е скрит зад сиво живо покривало.Това е един от законите на природата: видове с висока смъртност произвеждат повече потомство,отколкото видовете с по-малко врагове и по-малка смъртност.Наличието на хищници и свързаната с това висока смъртност принуждават жакото да снася повече яйца,за да осигури следващото поколение.

Всички папагали в дивата природа са плячка,ответните реакции на животните- жертви се различават от реакциите на хищника,агресори- такива като хората,кучетата и котките.Хранейки се предимно на земята,рискуват повече отколкото другите птици.Действията на стопанина са аналогични с действията на хищниците,могат непреднамерено да поставят високо ниво на стрес.

Характерните черти на жако,за които толкова го обичаме,го правят уязвим за стреса със всички психически и физически прояви(страх,паника,неувереност,агресия,тревога).

Жако не прилича на куче или котка или друго домашно животно, безпрекословно да се съгласява с господстващото положение на човека.Независимо от това хората се опитват да доминират над жако.Това е допустимо само в единствен случай- когато човек управлява стреса на жакото.Наказанието не е толкова безполезно,но може да стане причина за психическа травма с големи размери, папагалите нямат когнитивни способности да понесат наказанието.

Заболяване или смърт на стопанина,семейни неприятности, физическо насилие по отношение на птицата, наркотична зависимост,алкохолизъм,ненадежна околна среда,страх свързан с други животни в дома,антипатия на някой от семейството към птицата,или др. стресови фактори могат да провокират самооскубване,фобия,или други видове поведение.

Ако птицата започне да проявява поведение, подобно на стресово,а стопанина мисли че е свързано с нови събития или действия, взема под внимание всяко едно от тях.
Фобиите, ухапванията или други видове поведение при жако често са сумирани резултати от стресово обкръжение.За да намерите различните източници на стрес и да отстраните по-голяма част от тях,трябва да преразгледате обкръжението на птицата като цяло.

Някой интелигентни и чувствителни жако възприемат човека в ролята на учител,опекун.
Жако е неагресивна птица, тя се научава на агресия от хората,те хапят защото помнят лошото отношение.

Какво може да означава лошото отношение:

- Недостатъчно уважение, пренебрежително отношение
- Недостатъчно внимание към естествените нужди на птицата
- Агресивни действия на хората или физическа болка
- Плашене на птицата с някакви предмети или действия
- Деспотичност, постоянно налягане
- Емоционално наказание

Жако се нуждае от уважително отношение към него и територията му.Птицата може да желае да яде, пие,играе или спи в този момент,когато стопанина иска да контактува с него,желанията може да не съвпадат.Добрия стопанин на жако трябва да умее да уважава птицата.

Какво трябва да променим в отношенията си към птицата,ако взаимоотношенията не вървят?
Ние сме тези,които трябва да се съобразим и да се съгласим с желанието на птицата.

Ако птицата изпълнява команди, не хапе без причина,не се разхожда навсякъде в дома- тези елементи в поведението трябва да се укрепят заради безопасността на птицата.Ако птицата ни обича и ни се доверява,позволява ни някой волности с нея- това е отговор на нашето добро отношение към нея.Ако сме безкористни към нея- тя ще ни обича и уважава.

Запазете нивото на стрес ниско, доколкото е възможно,бъдете добри, деликатни и търпеливи.
Помнете винаги: ако се опитвате да доминирате,да наказвате или да променяте природата й- вие встъпвате в опасно сътрудничество с тежкото бреме на стреса.
Приемете че това е птица- а не едно домашно животно,което дресирате или наказвате.

Стопаните на птици могат да направят много,за да сведат до минимум стреса в обстановката на папагала.

http://www.mybirds.ru/groups/popug/gray ... n_grey.php
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10390
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици