Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Здравни съвети за декоративните птици

Здравни съвети за декоративните птици

Мнениеот meri » Чет Дек 18, 2008 8:45 pm

ЗДРАВНИ СЪВЕТИ ЗА ДЕКОРАТИВНИТЕ ПТИЦИ

Отглеждането на декоративните птици е популярно хоби от хиляди години. Тяхното красиво оперение, песни, способности за имитация на човешка реч и други звуци ги правят идеални домашни любимци за много хора.
Преди да закупите птица, вие трябва да бъдете запознат с нейните индивидуални биологични особенности, тип и начин на хранене, продължителност на живот, за да сте наясно дали избрания вид птица е подходяща за вас. Трябва да знаете, че не ще можете да подчините биологията на вашия любимец според вашите нужди. В противен случай съжителството между вас ще се превърне в едно неприятно бреме.
Въпреки, че всеки вид птица има свои индивидуални нужди, вие може да допринесете за развитието на една дълга и щастлива връэка с вашия любимец, като следвате няколко прости съвета:

ИЗБОР НА КЛЕТКА:

Най-подходяща е клетка с правоъгълна форма. Минималната големина трябва да бъде така съобразена, че да може птицата да направи пълен размах с крила без да ги опира заедно с опашката в стените и. Клетките с дървени рамки не са подходящи за папагали, защото ще бъдат изгризани. Клетките със скаров под също не са подходящи, защото нараняват стъпалата на папагалите. Когато отнесете клетката в къщи поставете я на височината на погледа, на светло, но не и на пряко слънце, не в кухнята и до отоплителни уреди.

ИЗБОР НА ПТИЦА:

Когато решите да закупите птица, вие трябва много добре да проучите биологията на избрания от вас вид и да сте наясно дали ще можете да осигурите необходимите и условия. Домашния любимец не е мебел, който стои там някаде в стаята. Затова преди покупката е хубаво да се консултирате с ветеринарен лекар и специализирана литература. Здравата птица е активна, с ясни очи, с чисти ноздри, пригладени пера и е добре охранена. Птица, която седи тихо на дъното на клетката, с разрошени пера, която крие глава под крилото си или отзад и е зацапана с изпражнения, вероятно има здравословен проблем. Скоро след закупуването, птицата трябва да бъде прегледана от ветеринарен лекар. Не всички болести по птиците са с явно изразени клинични признаци. Това са най-често някои паразитни или гъбични заболявания. За тяхното доказване е необходима лабораторна диагноза. Когато вече си имате домашен любимец и решите да си закупите нова, то тя трябва да престои в отделна клетка. По този начин вие ще я предпазите от заразно заболяване, което е в инкубационен период, а също ще помогнете и на двете птици по-лесно да се адаптират една към друга без да проявяват агресивност.

ЗДРАВНИ СЪВЕТИ ЗА ВАШАТА ПТИЦА

1. Никога не отглеждайте птица самостоятелно, а само по двойки или на ято (изключение-канарче!).
2. По възможност птицата да има повече часове свободен полет. Така ще я предпазите от затлъстяване и други метаболитни заболявания, и ще я предпазите в едно добро психично състояние.
3. Употребявайте за кацалки само свежи естествени клонки (липа, топола, бреза) с различен диаметър.
4. Застилайте клетката с чиста хартия.
5. Осигурете на вашата птица оптимална въздушна влажност и въэможност за къпане.
6. Хранете разнообразно и здравословно: семена, плодове, зеленчуци, млечни продукти, бебешки каши. В менюто на папагалите от екваториалните гори трябва да преобладават плодовете, а на тези от полупустини и савани - зърнени храни. По време на размножителния период на вашите птици осигурете богата на протеини хранителна смеска.
7. Никога не давайте на вашите големи папагали ядки с черупки (орехи, фъстъци, шишарки), така също и ястия с пикантни подправки. Преди хранене изплаквайте зърнената храна обилно с вода !
8. Осигурете на вашата птица постоянен достъп до камъчета и песъчинки. Те са необходими за доброто храносмилане.
9. Като питейна вода използвайте бедна на натрий престояла минерална вода.
10. Не пушете при птиците! Никотинът и катранът ги убиват.
11. Осигурете целогодишно по 12 часа сън на птиците от екваториалните области и толкова сън колкото е дължината на нощта според годишния сезон за птиците от други географски области.
12. Пазете птиците от отравяне с олово, готварска сол, саксийни цветя, иэпарения от тефлонови съдове и др.
13. Провеждайте редовно два пъти в годината профилактични прегледи за паразитни заболявания, рано на пролет преди настъпване на размножителния период и на есен след приключването му. За едрите видове папагали е желателно веднъж в годината рентгенологично да се изследва дихателната им система за белодробни заболявания

ХРАНЕНЕ НА ПАПАГАЛИ

Те изяждат голямо количество просо и други видове зърнени храни, които се продават в магазините във вид на зърнена смеска. Папагалите рядко боледуват когато се хранят само със зърнени храни. Дажбата им може да се обогати с лесно усвоими въглехидрати, пептиди и витамини, ако към нея се прибавят цитрусови плодове, ябълки, сливи, круши и грозде. Най-добре е на папагалите от семейство "Лори" да се дават плодове, захар, сокове и детски храни.
През лятото витамини съдържат и семената на растенията. През зимата за храна се използват просото и овесът. Не всички папагали са вегетарианци. Варени яйца, месото и някои видове червеи садържат прости белтъчни вещества. Прехранването с белтъци от животински произход обаче е много вредно за папагалите и може да доведе до извратен апетит.

КАК ТРЯБВА ДА ЗАНЕСЕМ ПТИЦАТА НА ПРЕГЛЕД
ПРИ ВЕТЕРИНАРНИЯ ЛЕКАР ?

По възможност птицата се отнася с клетката, без да се почиства пода, храната и водата. Ако птицата живее във волиера е желателно да се вземат фекалии, пера, остатъци от храна, които се намират по пода на волиерата. Ако това е невъзможно желателно е ветеринарния лекар да посети стопанина.

КОГА ТРЯБВА ДА ПОТЪРСИМ КОНСУЛТАЦИЯ
С ВЕТЕРИНАРНИЯ ЛЕКАР ?

1.Веднага:
1.1.Кръвотечение.
1.2.Кръв в повърнато гушево съдържание и/или в изпражненията, водниста диария, катранено черни изпражнения.
1.3.Прекален сърбеж свързан с прекалено чесане и/или кълване достигащо до разкъсване на кожата.
1.4.Колапс или загуба на равновесие проявяващо се от свръх реакция от външно дразнене, въртене в кръг, невъзможност за движение, треперене, вдървеност, кома, които могат да са последствия от мозъчно сътресение или пристъп на мозъчен спазъм.
1.5.Тежко нараняване, счупване на кост.
1.6.Тежък задух съпроводен с усилено и затруднено дишане
1.7.Непрекъснато безпокойство.
1.8.Обширни изгаряния.
1.9.Химично или растително натравяне. Донесете при ветеринарния лекар химикалите или растенията за да се определи типа на отравянето и лечението.

2.Още на същия ден:
2.1.Затруднение в дишането - учестено и повърхностно с или
без кашлица.
2.2.Очни проблеми - клепачите са изцяло или частично затворени, мътна роговица на парцалчета или синкаво–бяло оцветена.
2.3.Отказ от храна придружен с апатия и други симтоми като задух или диярия.
2.4.Постоянно лежане на пода.
2.5.Оток – топъл, твърд, болезнен с или без изтечения.
2.6.Тежка диярия с размазани течни изпражнения, коремна болка или постоянно безпокойство.
2.7.Самообезобразяване – кълване, чесане и скубане на пера.
2.8.Измръэване.
2.9.Нараняване без кръвоизливи.
2.10.Глътнато чуждо тяло.

3.В първите 24 часа.
3.1.Загуба на апетит – отказ от храна без други симптоми.
3.2.Диария с изпражнения по-меки от нормалните, липсва кръв и признаци на болка или напразно безпокойство.
3.3.Сърбеж при който липсва увреждане на кожата и оперението.
3.4.Постоянна нужда, свързана с увеличение на вода.
3.5.Повръщане до два-три пъти, без други симптоми.
Тези основни правила ще Ви помогнат да се грижите по-добре за Вашата птица, когато тя е здрава или болна. Търсете помоща на вашия ветеринарен лекар. Една болна птица, която е лекувана правилно и навреме, има много по-големи шансове да се въэстанови.

http://www.albeitar.info/ptici.html
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици