[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Инфекциозни и бактериални заболявания при папагала
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Инфекциозни и бактериални заболявания при папагала

Инфекциозни и бактериални заболявания при папагала

Мнениеот meri » Пон Авг 10, 2009 8:22 am

Инфекциозни заболявания при папагалите

Инфекциозните заболявания се провокират от микроорганизми като вируси, бактерии, протозои и гъби. Болестта не винаги е причинена от патогени. Съществува също така наречената смесена инфекция, състояща се от няколко патогени. Сред птиците много често се случва инфекциите да се проявяват една след друга,една отслабена птица преодоляла вирусна инфекция може лесно да се разболее от бактериална инфекция.

Други фактори,които способстват проникването на инфекцията са внезапната простуда,стрес,промяна на условията за отглеждане, превоз.
Здрави,правилно аклиматизирани птици,които нямат контакт с други птици,много рядко се разболяват от инфекциозни заболявания.По-голяма опасност има при птици отглеждани по много на едно място,напр.развъдници или продавачи на птици,където постоянно птиците се сменят с нови.

Добре аклимитизараната птица при частни лица рядко е подложена на инфекциозни заболявания.

http://www.aboutparrot.net/10_16.htm


Едра шарка

За папагалите голямо значение има вируса на едрата шарка,тя се предизвиква от вируса Borreliota avium,който има множество форми.Една от тези форми е "канарската шарка",заболяването се проявява не в тази форма,която е известна сред другите птици и се проявява по главата,също с бял налеп на езика и в гърлото,има кървава диария.Особено чревната инфекция бързо обхваща папагалите,отглеждани по много,особено вълнистите.Няма успешно лечение.

Противополжно на вирусите като причинители на заболяването,бактериите почти винаги се лекуват успешно с антибиотици.

http://www.aboutparrot.net/10_17.htm


Бактериални инфекции

Най-опасни за папагала са бактриалните инфекции,предизвикани от бактериите на салмонелата,колибактерии и pasterellez.
Бактериите на салмонелата,които се наричат още паратиф,без съмнения са едни от най-разпространените сред птиците.Известни са повече от стотици различни видове причинители,но не всички са патогенни за птиците.
Даже възрастни,съвършено здрави птици могат да бъдат приносители на салмонелата.Заболяването може да започне,когато е намалена естествената съпротивляемост на организма,напр, вследствие на стрес.При отглеждане на открито салмонелата може да бъде пренесена от диви птици,когато фекалиите им попаднат във воалиерата,други приносители може да са мишки и плъхове,те могат да заразят храната със своите фекалии.

Птиците отслабват и в повечето случаи умират от обща зараза на кръвта.Заболяването може да има хронична форма,която се изразява в оток на краката и ставите на крилата.Точна диагноза може да се установи само с бактериален анализ на фекалии,курса на лечение се изписва от лекар.

Ешерхиозата се причинява от колибактерията Escherichia соli,тези чревни бактерии се срещат почти при всяка птица и млекопитаещи.При определени обстоятелства започва масово размножаване на бактерията и като следствие на това заболяване се появява диария.

Стреса без съмнение често е стимулатор на заболявания,особено по време или след превоз на птицата.Острата инфекциозна зараза се проявява с апатия,лош апетит и диария,при която фекалиите придобиват желатинова консистенция,лечението е с антибиотици.

За заразата с колибактерии много често способства стресовото състояние.

http://www.aboutparrot.net/10_19.htm
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Инфекциозни заболявания и бактериални инфекции при папагала

Мнениеот meri » Пон Авг 10, 2009 12:14 pm

Възпаление на носната кухина

Възпалението на носната кухина може да бъде предизвикано от внезапно охлаждане с последващо бактериално заразяване.Заразените птици трябва да се държат на топло,ноздрите да се промиват с 1% физиологичен р-р.

Възпаление на белите дробове

Възпаление на белите дробове предизвикано от бактерии се лекува с антибиотик,предписан от лекар. При птици,които ядат много малко или съвсем не ядат,антибиотиците може да бъдат въведени интрамускулно,а на малките видове-подкожно.

Подагра

Това е необичайно заболяване на по-старите папагали,косвени причини на това заболяване са претоварване дейността на бъбреците.Боледуват птици,които получават еднообразна храна и не са подвижни.Подаграта се развива от това,че бъбреците не са в състояние напълно да отделят излишната пикочна киселина от кръвта и тя в кристална форма се натрупва в организма.Често от тези натрупвания се поразяват ставите и сухожилията,в бъдеще може да доведе до образуване на открити рани.При страдащи от подагра птици често лапите и пръстите са подути,седенето за тях е трудно,методи за борба с острите пристъпи няма.

Тумори

Туморите при някой видове и възрастните птици са чести.Доброкачествени или злокачествени тумори се срещат по-често при по-големите видове .Тумори на кожата или под кожата често могат да се отстранят по оперативен път,във всеки случай при наличие на тумори или подутини обезателно се обърнете към лекар.


Сътресение на мозъка

Получава се почти винаги само по една причина: птицата се е ударила силно във прозореца.Разрошена перушина на главата, затворени очи,понякога и загуба на равновесие са признаци за сътресение на мозъка.Болната птица се поставя на тъмно и спокойно място,след известно време тя бързо се съвзема.


Епилепсия

Епилепсията се среща при старите и много големи видове,припадъците се изразяват във вид на гърчове,безмислено хлопане на крилата и винаги с падане на пода.Типично е че тези припадъци се повтарят през кратък или продължителен промеждутък от време,а между припадъците птицата изглежда напълно нормално.Причината за епилептичните припадъци е поражение на нервната система,често вследствие на инфекции.Но подобни припадъци могат да предизвикат отравяне и авитаминоза и за това се обърнете към лекар.

http://www.aboutparrot.net/10_22.htm
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Птици