[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Стафилококоза при птиците
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Стафилококоза при птиците

Стафилококоза при птиците

Мнениеот meri » Вто Авг 10, 2010 5:35 pm

Стафилококоза при птиците

Стафилококите (Staphylococcus ) са вид бактерий от семейството на Micrococcaceae.Стафилококозата при птиците била открита преди повече от 100 г.
Инфекцията предизвикана от Staphylococcus aureus е характерна за домашните птици и най-често се локализира в костите, сухожилията и ставите на крайниците. По-рядко се срещат с друга локализация: кожата, ставите на гърдния кош, жлъчната торбичка, сърцето, гръбначните прешлени, клепачите, грануломи в черния дроб и белите дробове. Стафилококовата септицемия,водеща до внезапна смърт,често се среща в горещо време и е сходна с холерата по домашните птици.

Стафилококи - това са основните болестотворни организми за домашните птици,примерно 50% типични и атипични щамове на S. aureus произвеждат ентеротоксини способни да предизвикат хранително отравяне при хората.

Staphylococcus spp.е широко разпространена и обикновено живее върху кожата и лигавиците,присъства във всички места,където се отглеждат птици.Повечето видове стафилококи се смятат за нормална миклофлора,която участва в потушаването на други потенциални патогени, предовратява тяхното възпроизвеждане или участие в конкурентни отношения.Някой от тях са потенциални патогени и предизвикват инфекция при проникване през кожата или лигавиците.

За появата на заболяването спомага отглеждането на птицата в студени помещения,висока концентрация на животни,непълноценно хранене,резки промени в температурата,повишено количество амоняк,често преместване на птиците от еднин птичарник в друг, имунизация на птиците с живи вирусни ваксини.

Стафилококозата протича в асоциация с хронична пастерелоза,но местните лезии могат да бъдат предизвикани от тежки микробни асоциации: стафилококи със стрептококи, ешерихия коли, Pseudomonas aeruginosa, и Протей.

Врата за инфекцията са местата с нарушаване целостта на кожата при травми на крайниците.

При новоизлюпени пилета отворения пъп служи за канал на инфекцията,което води до офмалит или други възпалителни процеси.Малки хирургични манипулации също могат да имат значение за проникването на стафилококите.Друга форма за намаляване на защитните сили на организма се среща при инфекциозни заболявания (инфекциозна анемия),в тези условия може да се получи стафилококова септицемия и в резултат да настъпи смърт. Гангренозен дерматит предизвикан от S. aureus,заедно с Clostridium septicum, може да бъде следствие от инфекциозно заболяване с вирусен произход, инкубационен период 48- 72 часа.

Ранни клинични признаци са разрошени пера,накуцване с единия крайник,увисване на едното крило или и двете,нежелание за движение и поява на треска. След това може да се развие изразено инхибиране и смърт. При птици, след прекарано остро заболяване се наблюдава подуване на крайниците,птиците седят с прибрани под себе си крайници, опират се на гръдната кост и не желаят или не могат да станат.

Патологоанатомичните промени се проявяват с остеомиелит,който представлява локално натрупване на случаен ексудат или зони на разпад.Костите поразени от остеомиелит стават крехки.Най-често се засяга проксималния отдел на бедрената кост. По-малко се срещат поражения в областта на проксималния отдел на таза, дисталния отдел на бедрената кост,проксималния отдел на раменната кост,ребрата или гръбначния стълб.

Характерно е възникването на артрит,периартрит и синовит.

Патологоанатомичните промени при стафилококова септицемия се проявяват с некроза и съдов застой в много паренхимни органи,включително черен дроб, далак,бъбреци, бели дробове.

Заболяването се открива на основата на клиничните признаци,патологоанатомичните данни и лабораторни изследвания с определяне на причинителя.

За лечение се използват антибиотици от различни групи,избора на препарата зависи от резултата и чувствителността на паразита.

За профилактика е важно поддържане на чистота в помещението и клетката,спазването на лична хигиена.Имало е случаи на заразяване чрез ръцете от една птица на друга. Хранете птицата с балансирана и пълноценна храна,новите птици поставете под карантина,веднъж в годината давайте фекалии за бактериологичен анализ.

http://www.zoovet.ru/text.php?newsid=661
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици