[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Заболявания на папагалите и профилактиката им
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Заболявания на папагалите и профилактиката им

Заболявания на папагалите и профилактиката им

Мнениеот meri » Вто Май 19, 2009 2:39 pm

Заболявания на папагалите и прoфилактиката им

Големите видове папагали боледуват рядко ,но въпреки това винаги е необходимо да се следи поведението им, апетита,също така за външния вид и изпражнения.

Най-ефективни мерки срещу различни заболявания са:чисти ,светли помещения ,доброкачествена храна,чиста питейна вода,стайна температура ,липса на паразити,нормална темепература на помещенията.
Новия папагал трябва да се държи под карантина и след един месец да се постави клетката с него близо до други папагали.

Първи признаци на заболяване:

разрошени пера, присвити очи,учестено и затруднено дишане с кашлица, слабост, липса на апетит, вялост, скучен вид.
С влошаване на здравето пагала се мъчи да скрие главата си под крилото или на гърба,дреме цял ден, движи се малко,спи на два крака.Изпражненията се явяват основен показател за здравето на папагала.Нормалните изпражнения са във вид на червейче,твърди,със зеленикав цвят.Необходимо е да помните, че диария може да се появи и при уплаха и рязка смяна на храна.

Причини за заболяването:
неправилно хранене, лоши грижи,несъблюдаване на зоохигиенните условия, заразяване чрез храна, простуда ,държането на папагала в хладно и усойно помещение,прегряване на преки слънчеви лъчи или от батерии.
Къщи за мишки и плъхове може да се явят източник на заболяване чрез храната, също така с новопридобити папагали не преминали профилактична карантина или заболели в този период и държани в клетка заедно с други птици.
Понякога източника на заболяването може да бъде врабчето или враната.
Ако откриете такива болезнени факти е необходимо този папагал да се отдели в друго помещение или да се постави по-далече от другите птици, да му се осигури покой и повишено внимание.

Заболяване на стомашно-чревния тракт

Най-често заболяванията на стомашно-чревния тракт съществуват при храненето на папагала с остарели продукти,особено млечни(извара ,мляко).Липсата на просо за по- дълго време също може да доведе до тежки стомашни разстройства.
Това заболяване може да се разпознае по промяната на постелята: папагала става топъл или много охладен ,със сиво-кафяв цвят,около клоаката перата аглутинират и кожата се зачервява.Папагала седи накокошинен,няма апетит, в по- тежки случаи седи със поставена на гърба глава ,почти не реагира на околните, губи хубавия си външен вид и линее.
Веднага трябва да заведете болната птица на лекар или да отнесете за анализ постелята на папагала.Вместо вода давате слаб разтвор марганцовокисел калий(един кристал на литър вода),или бульон от овес.

Заболявания на дихателните органи

Към тях се отнасят заболяванията на въздухоносните пътища и белите дробове.Причините са : простуда,хладна вода и замърсяване от други птици.
Първите симптоми при възпаление на дихателните пътища -сополив нос,кихане,кашляне, закриване на носните отверстия със слуз.
Болната птица трябва да се изолира ,да се премести в топло помещение ,носните отвори да се почистят и намажат с глицерол с йодна тинктура.Да се въведат антибиотици вътрешно по указание на лекаря.
При пневмония папагала седи или спи през цялото време на два крака на пода ,тежко и отривисто диша,киха,кашля, през цялото време крие глава в перата на опашката .Оперението е разчорлено,лечението е само по съвет на вет.лекар.

Болести на нарушен минерален обмен

При недостиг на калций или фосфор в организма или нарушение на обмена на веществата при папагала се деформират перата,намалява се плътността на перата ,папагала подръпва и яде перата си.Ако своевременно не бъдат взети мерки ,папагала може да умре.
Препоръчва се разнообразна храна ,да се дават повече свежи и зелени кълнове на зърна ,а при необходимост и витаминни препарати.


Отстраняване на клюн и нокти

При държане в тесни клетки или неправилно отглеждане на папагала може много да израстат клюна и ноктите ,което може да възпрепятства взимането на храната ,както
и придвижването по пръчките или металическата решетка.В такъв случай порасналите клюн и нокти веднага се подрязват с остра ножица ,като се внимава да не се предизвика кръвотечение.Ако бъде прерязан кръвоносен съд и започне кървене ,се прекратява по-нататъшното подрязване и кървящия нокът се намазва с йод.За да се получи естествено намаляване на растежа на ноктите и клюна ,на папагала трябва да се дават клонки и парчета меко дърво и да се предостави по-голяма свобода.

Паразитни заболявания

Понякога във вътрешните органи или в кожното покритие и оперение на папагала се развъждат паразити.
Заразени с глисти папагали отслабват,стават възприемчиви към инфекциозни заболявания.Глистите може да предизвикат смърт на птицата.За лечение се прилага тетрахлорметан ,който се въвежда в оранизма чрез сонда.Но папагала е по- добре
да бъде лекуван във вет.клиника, защото при неправилно въвеждане на сондата папагала може да умре.

Крастата е хронично заболяване,поразяващо кожата на краката и перестата част на тялото на папагала.Заболяването се причинява от крастен кърлеж ,който се внедрява в горните части на покритието на кожата.При болните папагали под скалата на нозете се натрупва бял или жълтеникаво-сив обем ,подобна на вар,което пречи на ходенето и лазенето по решетката на клетката.
На поразените от краста оперени части на тялото падат перата и се наблюдава зачервяване на кожата.През зимата заболяването затихва ,но с настъпване на есента отново се усилва.
След откриването на крастата папагала се изолира ,клетката и оборудването се дезинфекцират, заразените места се намазват с глицерол,след това краката на папагала се измиват с топла вода със зелен сапун,премахват се с пинсети израстъците на краката,намазват се със противокрастна или терпентинова маз, а оперените места с отвара от тютюн за пушене.
В началото лечението се провежда ежедневно ,няколко пъти на ден,а след значително подобрение -1-2 пъти в седмицата до пълното оздравяване на папагала.Крастния кърлеж ,както и всички паразити ,нарушава хигиената на птицата.
С неакуратно отглеждане и изоставеност папагала може да се разболее също от кокцидоза.Болния папагал се намира в угнетено състояние ,губи апетит,усилва се жаждата ,а изпражненията стават воднисти ,кафяви на цвят ,винаги със следи от кръв.Болестта може да протече с остра и хронична форма.При хроничната форма папагала отделя кокцидии във външната среда и заразява с тях и други птици.
Ефективно лечение на това заболяване няма :смъртността на папагалите е 70% и повече.Понякога помага гликарбиламид,нитрофуразон,никарбазин ,както добавка на лека храна.Клетката и оборудването се дезинфекцират с 2% натрий.


Пухопердиди(Puhoperdedy)

Тези външни паразити се хранят с външния ръб на перата ,пуха, мащабно с епидермис и кръв,произлизащи от раната на повредената кожа.На папагал заразен с този паразит ,оперението става разрошено,често се изтръсква,търси паразитите,спи лошо.Най-много от паразити страдат младите птици ,особено седящите в мръсни и затворени клетки.Тъй като количеството на паразитите постепенно се увеличава,те постепенно изяждат почти цялото оперение и от перата остават само пръчици.
При някой животни може да се срещнат около стотина възрастни паразита и хиляди яйца с развиващите се ларви,които се съсредоточават главно в основата на перата и ръба .Паразитите могат да изпълзят от една клетка в друга.Първите признаци на инфекция са честото пощене и неспокойното поведение на папагала.В такива случаи трябва да се изследва оперението в различни участъци на тялото ,особено перата на главата,шията и подмишниците.При разглеждането в увеличително стъкло на перата се забелязват прикрепени движещи се паразити.
На перата и крилата ясно се виждат следи от тези паразити.
За борба с тези паразити може да се прилагат слоботоксични препарати.С тях се обработва папагала,а с инсектицидни препарати и вряща вода-клетката.


Хранително отравяне

Отравянето на папагала може да се случи при храненето им с отровни зърна, готварска сол, ако се дава в чиста форма.При отравянето папагала изпитва силна жажда ,появяват се конвулсии или диария,крилата се отпускат.За всички видове отравяния има метод на лечение , а именно-промивка със сонда и различни разтвори(умишлено не съм посочила нито едните,нито другите, нека болната птица бъде заведена на лекар и там да бъде направено каквото трябва, описанието на лечението го има в оригинала http://www.veterinar.ru/articles/4/25/227/) .
Най- много папагали загиват при хранителни отравяния,болната птица се забелязва много късно,когато вече отровното вещество е проникнало в кръвта.За това колкото по- рано е открито отравянето,толкова по- ефективно е лечението.

Травми

Пълно счупване на костите може да има тогава ,когато костите са разместени на мястото на фрактурата и непълно -с пукнатини в костите.При затворено счупване крайника виси в неестествено положение ,а в областта на счупването се забелязва подуване.При пълно отворено счупване се повреждат меките тъкани и се наблюдава кръвотечение.На мястото на непълното счупване има оток и болезненост.При кръвотечение е необходимо внимателно да се огледа раната,да се почисти от кал и да се спре кръвта с памучен тампон, напоен във водороден прекис,след това да се постави счупения крайник в нормално положение и да да се постави шина за 10-15 дни,
от две тънки пръчки с гипсова превръзка.

Заболяване на очите

Причина за заболяването е небрежното отглеждане на папагала, наличие на вредни газове във въздуха(амоняк, сероводород, цигарен дим и др.), липса на витамини в храната,преди всичко липса на вит.А. Заболяването се проявява с гной в очите, сълзотечение и слепване на клепачите.Папагала трябва да се държи на чисто, да му се дава разнообразна и питателна храна.
За да се лекува папагала очите се промиват с разтвор на борна киселина два пъти дневно до оздравяване.Разтвора се приготвя така: в 100 мл чиста кипяща вода се добавя 3 г борна киселина и внимателно се разбърква.Хубаво е след промивката на очите към този разтвор да добавите 1 капка 0,5 % алкохолен разтвор на витамин А .Него може да приготвите така:в 100 мл кипяща вода се добавя 0,5 мл алкохолен разтвор на витамин А.(това е само за информация от оригиналния превод,не самолекувайте).

http://www.veterinar.ru/articles/4/25/227/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици