Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Луксация при птиците

Луксация при птиците

Мнениеот meri » Пон Ное 29, 2010 1:06 pm

Луксация при птиците

Луксация - това е постоянно изместване на ставните краища на костите,което води до дисфункция на ставите,както и нарушение на целостта на ставната капсула,така и без нарушения,под въздействието на механични сили(травми) или деструктивни процеси в ставите(артроза,артрит).
Луксацията при птиците може да бъде пълна и непълна.
За луксация се смята дисталната (най-отдалечената от тялото) част на крайниците.

Различават се придобитa и вроденa луксация.

Вродените луксации се причиняват в резултат на неправилно ембрионално развитие на пиленцата- недоразвита ацетабулума и бедрената глава (дисплазия).Често се отбелязва вродена луксация на тазобедрените стави,рядко пателарна дислокация, на колянната става.

Придобита луксация - причинява се при травма или заболяване на костите на птицата(патологични или спонтанни).

Травматичната луксация в повечето случаи протича под влияние на непряка травма,когато на мястото на прилагане на сила е отдалечена от увредената става.Причината за травматична луксация може да бъде рязко мускулно съкращение,причиняващо движението,излизащо извън рамките на нормалната подвижност на ставите.При птиците това е голяма рядкост,такова явление възниква при силен удар по клюна,много по-често възникват луксации от преки травми.

При луксация почти винаги протича разрушаване на ставната капсула,могат да се увредят сухожилията,мускулите, костите,съдовете и нервите,такива луксации се наричат усложнени.Луксациите могат да бъдат затворени,без увреда на кожата над костите,и отворени,когато се образува рана,проникваща в кухината.

Патологична луксация често възниква в тазобедрената и раменната става,в резултат на разрушаване на ставната повърхност вследствие на патологичен процес.

Клинично луксацията се проявява във вид на съвместна дисфункция,много лесно можете да сравните двете крила или двата крайника за луксация.Ако луксацията е в областта на крилата,то може да бъде притиснато към тялото на птицата или обратното,виси под биологичното ниво.При изправяне на травмираното крило се наблюдава нарушение на подвижността в повредената става,до пълна невъзможност да се разгърне.При оглед и палпация костта е увеличена,кожата в областта на ставата може да посинее или почервенее.Всичко зависи от срока на травмата,ако е стара,кожата придобива нормален цвят.

При луксация на крайниците протичат такива промени,както и на крилата,нарушава се подвижността,травмирания крайник е повдигнат,птицата се опира на здравия.Пръстите на болния крайник могат да бъдат завъртени навътре или навън,на местата на луксацията могат да се наблюдават почервеняване, посиняване,оток както в областта на травмираната става, така и по-надолу, от страната на пръстите,има дълбока болкова чувствителност.

Диагностиката се осъществява въз основа на клинични признаци,ЗАДЪЛЖИТЕЛНО РЕНТГЕН,който да потвърди или опровергае дизгнозата.Трябва да се разграничи от фрактури, натъртвания, навяхвания, пареза и парализа.

НАЙ-ВАЖНО ЗА ЛЕЧЕНИЕТО Е ОКАЗВАНЕТО НА СВОЕВРЕМЕННА ПОМОЩ.

Пради усиления обменен процес,възстановяването и заздравяването протича в продължение на 2-3 дни,ако се обърнете по-късно за помощ,за лечението може да се изисква сериозна хирургична намеса и процеса на възстановяване е по-бавен.Постарайте се да фиксирате трамираната част във физиологично положение (гледайте от здравия крак).За тази цел можете да използвате фиксираща бинтова превръзка с противовъзпалителен мехлем.При фиксиране е важно долната част под травмата да не се подува.Това може да се случи при комресия на съдовете,захранващи крайника.Ако това се случи,сменете превръзката.Тази превръзка се прилага за 10-21 дни в зависимост от срока на оказаната помощ.Балансирайте храната по витамини и минерали.
Лекарите обикновено назначават антибиотици,бактериални препарати.Осигурете покой на птицата,не се препоръчват полети през това време.Всички поилки,хранилки,предмети,играчки се поставят на пода на клетката.
След сваляне на превръзката се препоръчва повторен рентген.За възстановяване се препоръчват масажи на двата крайника с мазила и гелове,които подобряват кръвообращението.

http://www.zoovet.ru/text.php?newsid=702
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10385
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици