[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Простуда и възпаление при папагалите
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Простуда и възпаление при папагалите

Простуда и възпаление при папагалите

Мнениеот meri » Пет Дек 17, 2010 6:00 pm

Простуда и възпаление

Простуда - заболяване при птиците, причинено от охлаждане или преохлаждане на организма.В повечето случаи простудата е бактериално, вирусно,инфекциозно заболяване на горните дихателни пътища,което води до възпаление на лигавицата.Обичайни симптоми са ринит,секрет от носа,кихане, синузит,риносинузит,трахеит и др.

Простудата винаги се характеризира с възникване на възпаление в засегнатите органи и тъкани.

Възпаление (inflammatio) -това е комплексен,местен и общ патологичен процес,възникнал в отговор на увредените клетъчни структури на организма или на действието на патогенен дразнител и проявяващ се в реакция,насочена към отстраняване продуктите на увреда и причините,агентите, водещи до максимална регенерация и възстановяване в зоната на увредата.

Възпалението е защитна реакция на организма, насочена към премахване на антигените или чужди частици в организма по пътя на фагоцитоза.

Клинично възпалението се характеризира със:

1.Почервеняване (хиперемия).

2. Повишаване на температурата(хипертермия).

3. Подуване,оток на тъканите.

4. Болка.

5. Нарушени функции.

На засегнатото място се разширяват съдовете, вследствие на което се увеличава кръвоснабдяването.След това протича забавяне на кръвотока и възниква почервеняване, на възпалените места се повишава температурата.Увеличава се пропускливостта на капилярните стени,което води до излизане на левкоцитите, макрофагите, течната част на кръвта(плазмата),на засегнатото място се образува подуване,оток, който на свой ред нарушава притискането на нервните окончания,причинява болка и нарушава функцията на увреденитв тъкани или органи.

Възпалителните процеси при птиците могат да възникнат във всички тъкани и органи.Простудата засяга дихателната система и всичко което е свързано с нея.Защитната реакция на организма зависи от имунитета на птицата.Ако птицата е здрава и силна,храни се нормално,има възможност да лети,получава витамини и минерали,в такъв случай простудата при такива птици е рядкост.
Вирусните,бактериалните и гъбични заболявания такъв организъм понася по-лесно и процеса на възстановяване е по-бърз.

Почти на всички лигавици има патогенна микорофлора, която се намира в неактивно състояние.При простуда възникват възпалителни процеси,водещи до отслабване имунитета на птицата, което създава благоприятна среда за развитие на патогенна микрофлора.За това спомага неправилното,непълноценно хранене на птицата, липсата на витамини и минерали,клетъчно,скупчено отглеждане,липса на летене,не достатъчно осветление,рязка промяна на температурата и течение.

Клинично простудните заболявания се проявяват по следния начин:

1. Първото,което се забелязва е промяна в поведението на птицата и намалената активност.

2. Птицата седи или спи, отмята глава назад и крие клюна в перата,оперението може да бъде мръсно и бледо.

3. Носните пътища и клепачите могат да почервенят и да се подуят,носа може да е запушен със секрет,клепачите могат да бъдат покрити с корички, ъглите на очите да се слепват.

4. Птицата често отваря или седи с отворен клюн,може да се наблюдава учестено дишане и задух,кихане,птицата издава звук подобен на кашлица.

5. При оглед на лигавицата на клюна се наблюдава почервеняване, оток на тъканите,стесняване на трахеята, сиво-бял налеп.

С лечебна и профилктична цел при поява на първите симптоми на простуда се назначава инхалация с различни етерични масла.Обезателно трябва да откриете и отстраните причината причиняваща простуда и провокираща възпалителен процес.

Препоръчва се провеждане на лабораторни изследвания за определяне на бактериалната или гъбична причина.В случай с възможни вирусни проблеми се взима кръв.По резултатите се назначава съответното лечение с антибиотици,едновременно се дават препарати за укрепване на имунната система.Нормализира се храната,при поражение на слизестите корички се дава мека храна,за да не се травмира и да не причинява болка.Водата в поилката може леко да се подкисели с лимонов сок,задължително е загряването,защото при простуда може да падне температурата на птицата.Къпане в период на лечение не се препоръчва.

Профилактично птицата трябва да се храни правилно,да има възможност да лети и да се отглежда в нормални условия със спазване на всички норми и правила.

http://www.zoovet.ru/text.php?newsid=706
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици