Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Лечение на птиците с антибиотици

Лечение на птиците с антибиотици

Мнениеот meri » Вто Авг 02, 2011 6:23 pm

Птиците са отделен клас живи същества,те имат поразителна разлика от бозайниците.Когато възникнат проблеми със здравето на птицата,трябва да се обръщате към вет. специалист,който има познания в тази област.

Самостоятелното лечение на птиците от стопаните не се препоръчва.

В зоомагазините има широк асортимент от лечебни препарати за птици,също антибиотици,и много стопани смятат,че могат лесно да се справят със заболяването без намеса на лекар.Това е погрешно мнение и такова лечение може да завърши зле за птицата.

Декоративните птици са жертви в природата,и ако птицата покаже слабост(видими признаци на заболяване)- хищниците бързо ги забелязват.За това те могат дълго да скриват влошеното си състояние.

Не всеки стопанин измерва птицата или я преглежда,а поради оперението не забелязва отслабването и от там изтощението от дълго време(въпреки добрия апетит) има признаци на заболявание.

Ако вече сте забелязали,че птицата е станала апатична, престанала е да яде- това вече е тежък стадий на заболяването и ако самолекувате, само губите ценно време.

Много стопани смятат,че течните изпражнения - това е диария,а птицата може да има симптоми на множество заболявания,също свързани и със стомашно-чревния тракт.

Или много стопани са сигурни,че кихането или секрета от носа са следствие от студа,но преохлаждането обикновено обостря протичането на някоя инфекция,а възможен ринит и друга етиология.При някой инфекции неправилно избраните антибиотици могат да бъдат противопоказни.

Когато купувате от зоомагазина антибиотици за птици без да се посъветвате с лекар,вие не отбелязвате етиологията на заболяванията.А заболяването може да бъде бактериално,вирусно,гъбично или системно,не говорим за вътрешните и външни паразити,и други заболявания от съвсем друга етиология.

Давайки на птицата антибиотик,можете да изключите само някой бактериални заболявания.

Освен това не всички болни птици пият водата с антибиотика поради слабост или поради неприятния му вкус.

Ако на птицата не се даде съответната доза антибиотик, бактериите успяват да се приспособят,да привикнат към него и в бъдеще ще бъде трудно да се борите с тези заболявания.

Ненужния антибиотик е излишна интоскикация и дисбактериоза.Да не говорим,че картината на заболяването стартирайки с прием на антибактериални препарати,усложнява диагнозата, а значи и намалява шансовете за оздравяване.

Има още множество моменти,които не са в полза на безконтролния прием на антибиотици при декоративните птици.Заведете птицата на лекар,и чак тогава с предписанията отидете да закупите лекарството.

http://umka-vet.kiev.ua/component/conte ... ikami.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици