[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Тумори при птиците
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Тумори при птиците

Тумори при птиците

Мнениеот meri » Чет Сеп 22, 2011 5:58 pm

Птицата може да се разболее от рак на кожата,левкемия,рак на тестисите и др.Стопаните разбират,че птицата е болна,когато тумора започва да расте и става видим.В други случаи това заболяване може да се разпознае само от ветеринар.

Диагнозата се поставя след изследване на клетките с биопсия,прави се специална намазка за цитология.Намазката се оцветява и гледа под микроскоп.Раковите клетки се различават с неправилната си форма и размери,те са разположени безредно и се размножават бързо.

Туморите са доброкачествени и злокачествени.
Ако тумора е злокачествен,може да даде определени метастази в други органи и тъкани.
Ако е злокачествен,се прави рентген на белите дробове и УЗИ на черен дроб.Ако има метастази,прогнозата е неблагоприятна и не може да се направи нищо.

За диагностика в коремната област се използва УЗИ,рентгенография и ендоскопия.

Причини за злокачествените тумори

Няма еднозначен отговор на въпроса защо едни птици се разболяват, а други- не.
Туморите могат да бъдат резултат от мутации в ДНК-веригата на птицата,което води до развитие на мутирали клетки.Някой специалисти предполагат,че важен фактор е пасивното пушене на птиците,но няма надеждни изследвания за това.Смята се,че възрастта на птицата също има значение,колкото е по-възрастна,толкова е по-вероятно да се развие тумор.

Нарушенията в клетъчната структура на птиците понякога причиняват определени вирусни инфекции.

Най-често домашните птици се разболяват от рак на мастната тъкан,папиломатоми,фибросаркома,която се локализира на крилата или краката.Много често се среща лимфосаркома,вътрешни тумори на бъбреците или половите жлези.Първия признак за тумор може да бъде куцането на птицата,защото често тумора засяга нервите на съответната страна на тялото.

Някой видове тумори предизвикват прекомерно производство на хормони от противоположния пол.
Най-склонни към тумори са вълнистите папагали.

Лечението прилича на това,както при другите животни,по-големите тумори се премахват оперативно.Също така се провежда химио-и лъчетерапия.
При откриване на тумор на крайниците,често се премахва изцяло или частично крайника,птицата се приспособява с един крак.

Изображение

Тумори на щитовидната жлеза

Туморите са два вида:доброкачествени- аденома и злокачествени- аденокарцинома.
Един от началните признаци е задуха,който се усилва вечер и през нощта,също така по време на полет.

По-късно дишането на птицата се затруднява,за да диша по-лесно птицата ляга на дъното на клетката и отваря широко човка.
Перата са матови,краищата са по-тъмни и често падат.

Тумори на кожата

Папилома- доброкачествен тумор,причинен от вирус.

Epithelioma- доброкачествен тумор около човката,който се локализира в дебелината на кожата и не причинява болка.Състои се от рогов епител.

Follikulomy- доброкачествен тумор на торбичките на перата,които се образуват в основата на торбичките на клетките.Основна причина за развитие на това заболяване е близкородственото чифтосване.

Липома- доброкачествен тумор в мастната тъкан,възникваното му е свързано с дисфункция на щитовидната жлеза и хипофизата,с травми и затлъстяване.Развива се в ъглите на човката дълго и безболезнено,липомата на тялото може да достигне до една трета от теглото на тялото и силно притиска вътрешните органи.В центъра на тумора протичат некротични процеси,в резултат засегнатия участък придобива сиво-жълт или зеленикав оттенък.

Тумори на яйцепровода,яйчниците и тестисите при птиците

Тези тумори често се срещат при вълнистите папагали,неразделките,амазоните и други птици.
Туморите могат да бъдат доброкачествени- аденоми, и злокачствени- карциноми.

При болните птици се появява задух,диария,корема почервенява,подува се.

Първите признаци за поява на тумори на тестисите са: променя се окраската на рога на носа,птицата започва да лети "по тежко".От време на време възниква диария,нарушава се координацията на движенията.

По-късно корема се увеличава и се натрупва течност.Може да се получи частичен или пълен паралич на краката,птицата отказва храна,изпитва слабост,апатична е.

Туморите на тестистите понякога достигат една трета от теглото на птицата.

Диагноза: при птици в домашни условия е трудно да се установи дали има засягане на вътрешни органи.Когато тумора достигне значителна големина,се появяват симптомите на заболяването,често са характерни и за други заболявания на някой орган.

Изображение

http://www.zoodrug.ru/topic2646.html
http://vetinfa.com/bolezni/o/opuholi-kozhi.html
http://www.vetspb.ru/specializaciya/onk ... ia_u_ptiz/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици