[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Лекарствените препарати при лечението на птиците
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Лекарствените препарати при лечението на птиците

Лекарствените препарати при лечението на птиците

Мнениеот meri » Чет Окт 20, 2011 9:48 am

Много от лекарствените препарати се използват и при птиците в домашни условия.Ефективността на тези действия зависи от редица условия,които трябва да имате предвид при лечение на болната птица, за да избегнете възможните неблагоприятни последствия.

При избор на лекарствени препарати първо трябва да се установи заболяването за което ще бъдат използвани.Трябва да се обърнете към ветеринар,за да постави диагноза и да спазвате указанията му.Неправилно проведеното лечение може само да причини вреда на птицата и усложнения.

След поставяне на диагноза и избор на лекарствен препарат,много важно значение има дозировката и неговото въвеждане.Определянето на дозировката при лечение на малките птици е особено отговорна и трудна задача,защото повечето от тях са изпитани на домашните птици и рядко могат да се намерят в литературата данни за приема на лекарства при лечение на певческите и декоративните птици в домашни условия.

Най-точната дозировка на препарата е на 1 кг телесно тегло на птицата.От правилния избор на дозата(количеството лекарствено вещество, назначено за един прием) зависи ефективността на лечението.За определяне на необходимото количество препарат трябва строго да се спазват предписанията на ветеринаря.

При прием на лекарствени вещества в смеси с храната или водата се изхожда от количеството храна и вода, употребявани от птицата за деня.Но такова дозиране не е много точно,защото са възможни значителни колебания в приема на храна и вода,свързани с подтиснатото състояние на болната птица и метеорологичните условия.

Избора на дозата зависи и от възрастта на птицата.Младите са по-чувствителни към лекарствата,отколкото възрастните,което може да се обясни с високото ниво на обмяната на веществата,бързото усвояване на препарата.В период на растеж,пиленцата употребяват повече храна,отколкото възрастните птици,за това дозировката за младите птици на различна възраст няма да е еднаква в зависимост от вида и теглото.

С особено внимание трябва да се отнасяте към приема на антибиотици.Строго спазвайте инструкциите и не прекратявайте курса на лечение по-рано от препоръчания срок: даже ако птицата с вида си показва,че е здрава,нейното състояние може да се влоши.Антибиотиците често се добавят във водата,но това не е много надежден метод: невъзможно е да знаете колко вода ще изпие болната птица,и приетата доза антибиотик може да се окаже недостатъчна за ефективното лечение.Спрете да давате храна,в която се съдържа много вода,тогава птицата ще бъде принудена да пие повече вода.Ако птицата седи на кацалката,прикрепете поилката на стената до клетката,за да може лесно да я достига.В някой случаи,особено ако птицата е с големи размери,ветеринаря ще предпочете да направи инжекция.Това рязко ще ускори оздравяването,а вие ще долекувате птицата,като добавяте лекарствата във водата и храната.

Бързото и точно поставяне на диагнозата определя ефективността на лечението на болната птица. В противен случай заболяването протича хронично, което води до намаляване на естествената резистетност на организма, и не винаги може да се излекува болната птица.
При използването на лекарствени средства трябва да обръщате внимание на вида на птицата, нейното състояние, поносимост към препарата. Действието на много от тях не е еднозначно, и при назначаване на всеки препарат трябва да се има предвид теглото на птицата.

Средно то е: за амадини- 10-14 г; канарчета- 15-20; вълнист папагал- 30-60; нимфа- 60-90; неразделки- 80-100; розели- 130-150; сив амазон- 350-400; какаду- 450-520; ара- 700-1000 г.

Лекарствените разтвори за болната птица се въвеждат с пипета през клюна в следния обем: зеброва амадина- 0,1-0,5 мл; японска амадина, канарчета- 0,2-0,5; вълнист папагал- 1,0- 2,0; неразделки- 3,0-5,0; розела- 4,0- 6,0; жако- 10,0- 15,0; какаду- 15,0- 25,0; ара- 20,0- 30,0 мл.

Предозирането на лекарствата може да предизвика отравяне.
Птиците са особено чувствителни към приемането на големи дози антибиотици, нитрофурани и сулфаниламидни препарати, за това в началото трябва да давате половината доза от препарата, а след това при отсъствие на странично действие останалата. Отслабената птица с понижена резистентност на организма може да умре не само след въвеждане на големи дози витамини и антибиотици, но и нормални.

Към най-широко прилаганите методи за въвеждане на лекарствата се отнасят добавянето на препарата в храната, в питейната вода, даването им индивидуално с вода през клюна, накапване в очите и подкожни и мускулни инжекции. Всеки от описаните начини има своите предимства и недостатъци.
Например, хранене с препарата е възможно само в този случай, ако при птицата не е загубен интереса към хранене, птиците не приемат всички препарати охотно. Зърнената храна трябва да се овлажнява, за да прилепне праха към нея. При отстраняване на зърното от обвивката птицата получава лекарство в малки количества. Ако препарата е горчив, то при даването му с питейна вода в нея се добавя захар, глюкоза или мед.

Когато птицата е възбудена, клетката се затъмнява с тъкан, в питейната вода се добавят препарати, успокояващи нервната система(седуксен, реланиум, калиев бромид и др.). Приложението на тези препарати е ефективно с макови семена. При даване на лекарства трябва да помните, че в една чаена лъжичка се съдържа 5 г прах или 5 мл течност, а в 1 мл- 20 капки.

При заболяване на кожата е необходимо да се използват мехлеми, а при поражение на оперението- лекарство под форма на прах. За предпазване от попадане на последното на лигавиците на очите по време на обработка на главата на птицата се поставя хартиена шапка. Праха се насипва в марлена торбичка и оперението се пудри, участъците с пера по тялото могат да се обработят с марлев тампон, напоен в лекарството. Ако имате опасения за непоносимост към препарата, то първо се нанася на малък участък на кожата на бедрото и при отсъствие на негативна реакция се обработват останалите участъци на тялото.

Как да давате лекарства

Изображение

Както беше казано,един от методите е да ги поставяте в храната и водата,но какво да правите,ако птицата отказва да пие.Лекарствените вещества могат да се въвеждат през устата с помощта на пипета или сонда.В такъв случай лекарството се разтваря във вода,след това хващате птицата с лявата ръка,внимателно с показалеца отваряте човката,натискате в ъгловата артикулация,а с дясната придвижвате пипетата в човката или сондата и въвеждате препарата.Трябва да следите препарата да не попадне в ларинкса.Можете да въведете необходимото количество течност чрез гумена тръба,намазана с вазелин,която се въвежда в хранопровода.На горната част се поставя малка стъклена фуния или канюлата на спринцовка,след това течността сама или чрез буталото на спринцовката постъпва в гушата.Такова лечение е необходимо особено при отравяне.Разтвора след изплакване на гушата внимателно се налива обратно,като главата се накланя надолу.

Въвеждането на препарата с вода с помощта на сонда осигурява постоянна концентрация,повишава се точността на дозиране и практически намалява проблема за дългосрочно съхранение и оказване на спешна помощ при внезапно заболяване на птицата.

Някой препарати са неразтворими или лошо се разтварят във вода,а следователно и приемането им под формата на разтвор е ограничено или невъзможно.В такъв случай лекарствените вещества се смесват с храната или се разтварят в друг разтворител(спирт).Концентрираният спиртен р-р на лекарственото вещество след това се разрежда с вода до необходимата концентрация и се въвежда в устната кухина с помощта на пипета или сонда.

На големите папагали лекарството може да се дава във вид на таблетка.
Изображение

Очни капки и мехлеми

В случай не местна очна инфекция за лечение се прилагат специални очни мехлеми или капки.Лечебната процедура се провежда най-малко четири пъти на ден.Това е необходимо,защото при възпаление очите сълзят,а сълзите отмиват лекарството.Капките са по-лесни за капане,отколкото поставянето на мехлемите,но трябва да сте сигурни,че са попаднали точно в целта и птицата няма да примигне в най-неподходящия момент.Бъдете внимателни и гледайте капките да попаднат в целта.Ако не сте успели и капките не попаднат в целта,веднага ги обършете.В продължение на няколко минути след обработка на очите подръжте птицата,за да може лекарството да се разтвори в слъзната течност.

Когато поставяте мехлем,нанесете го от тубичката по протежение на очите,проверете дали са попаднали където трябва.След това подръжте няколко минути птицата в ръце,за да се разтвори мехлема в сълзите,иначе ако върнете веднага птицата в клетката,тя ще изтрие мехлема веднага.Благодарение на своевременното лечение,оздравяването настъпва бързо,възпалението преминава,но вие не спирайте лечението преждевременно.

http://www.romka.biz/
http://www.allvet.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици