[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Диагностика на заболяванията на човката и оперението- PBFD
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Диагностика на заболяванията на човката и оперението- PBFD

Диагностика на заболяванията на човката и оперението- PBFD

Мнениеот meri » Чет Окт 20, 2011 6:14 pm

Заболяването на човката и оперението се причинява от цирковирус,който инфектира и убива клетките на оперението и клюна.Вируса също отслабва имунната система,за това много болните птици умират от бактериални и други инфекции.

Това заболяване първо е забелязано при какаду,но е изявено и при много видове папагали:жако,корела,вълнисти,какаду,електус,
нерезделки,ара и розела.Особено силно страда от заболяването жакото.

Заболяването е смъртоносно и води до смъртта на младите птици в заразените ареали.Хронично болните птици имат слаб имунитет и могат да умрат от други заболявания поради подтисната имунна система.

Положителен резултат при анализа за птици без изразени проблеми с оперението може да означава,че или птицата е носител на заболяването,или наскоро е била подложена на въздействието на вируса.В такива случаи по-добре да изолирате птицата и да направите анализ повторно някъде след около 90 дни.Повторната проба трябва да се вземе от вената,за да се гарантира че няма замърсяване.

Повечето птици,подложени на въздействието на вируса изработват имунитет и премахват инфекцията.
Птица с повторен положителен резултат се разглежда като носител на вируса.Тя може да прояви признаци на заболяване и да стане потенциално заразна.

PBFD е едно от заболяванията,които се предават от една птица на друга,и риска от разпространение е добър довод в полза на карантината за всяка нова птица във вашия дом.
PBFD е изключително заразно заболяване,няма известен метод за лечение,а ваксини не са разработени.
Птиците,които са носители на това заболяване,могат да не проявят никакви симптоми,докато не го причини стреса,но могат да заразяват другите птици още преди да се появят симптомите.

Симптомите са забележими визуално при младите птици,но могат да бъдат изразени и при възрастните.Те включват:
аномалия на оперението; аномалии на човката; лиспващи пера; някой птици умират от заболяването преди да се наблюдават описаните симптоми; загуба на апетит, диария и повръщане.

Често смъртта е причинена от вторична инфекция,възникнала поради отслабения имунитет.
Изображение

Възможно лечение-поддържащи грижи

Много малко птици оцеляват при PBFD,но въпреки това при добри грижи и минимален стрес могат да доживеят достатъчно дълго.Допълнителните витамини,минерали и пробиотици помагат за поддържане на имунната система,изисква се и редовно лечение на вторичната инфекция.

Осигуряването на благоприятни грижи помагат на птицата да съсредоточи цялата си енергия за оздравяване.

Диагноза на заболяването

Самооскубване или PBFD?
Пиленцата не се самооскубват,за това случая не се отнася за тях.Ако възрастната птица няма пера на места,трябва да отбележите и тази възможност.Можете да различите PBFD от обичайното самооскубване,огледайте местата на които няма пера.Ако перата липсват на главата и местата където човката не може да ги достигне,за да ги отскубва- тогава е възможно заболяване на човката и оперението.

При птици,страдащи от PBFD,по-скоро...

- Се проявява характерно аномално оперение и аномален растеж на човката

- Могат да бъдат къси"дебели" пера

- Могат да се развият къдрави пера

- Перата често се чупят,или можете да видите стесняване или притискане

- Деформирания клюн,особено неговата горна част,а също често прекомерно израсналата човка; човката обикновено се чупи или напуква.

Симптоми/Развитие на заболяването

PBFD трябва да се подозира при всяка птица от семейството на папагалите,които проявяват прогресираща загуба на пера или имат аномални пера.Повечето птици,които умират от PBFD ,са по-млади от 2 години.Всички възрастови групи трябва да се смятат за подложени на цирковирусната инфекция.

Младите птици се разболяват от остра форма на PBFD ,която се случва по време на първото формиране на перата,след смяна на пуха.Развиващите се пера често се чупят,кървят или падат.Младите птици могат да умрат след кратък период анорексия,депресия,диария,с незначителни аномалии на оперението.

Смята се,че при възрастните птици се развива хронична форма на заболяването,при която дистрофните пера спират да растат скоро след появата от фоликулите.Аномалните пера стават все по-големи с всеки последващ линк.Контурните пера се засягат първи,така както маховите пера се засягат по-късно в процеса на заболяването.Контурните пера често падат на по-голяма част от тялото.Новите пера могат да имат запазени обвивки,перата са намачкани и деформирани или къси и разрошени.Човката също може да бъде засегната в процеса на заболяване.Тя може да промени смътно-черния цвят с гланцов,може да расте ненормално дълга и да има пукнатини,които се увеличават и люпят.Бактериите и гъбите често засягат аномалната човка,като причиняват повреждане в бъдеще и некроза на тъканите.Поради аномалната човка,птицата се храни трудно,защото може да бъде много болезнено.

Спонтанното оздравяване при остра форма може да се срещне при много видове.Повечето хронично болни птици не оздравяват от заболяването.
Изображение

Предаване на инфекцията

PBFD се разпространява чрез вдишване или поглъщане на вирусните частици.Прахта от перата съдържа голямо количество вирусни частици.Вируса е бил открит също във секретите на гушата и изпражненията.Вируса може да бъде погълнат по време на почистване на перата.Инкубационния период се променя в зависимост от вида и възрастта, в която птицата е подложена на заразяване.Пиленцата и младите птици са най-възприемчиви,докато възрастните птици над две годишна възраст се смятат за най-малко изложени на риск.

За птиците съществува въможност да се подложат на преходна асимтоматична инфекция.Това означава,че имунната система на птицата е способна да ликвидира вируса.Ето защо се препоръчва външно здрава птица,анализа на която е бил положителен,повторно да се изследва след 90 дни.Ако птицата е ликвидирала вируса,резултата от анализа ще бъде отрицателен.Ако резултата от анализа остане положителен,се смята че птицата има скрита инфекция и трябва да се предполага,че клиничните признаци на заболяването ще се проявят в бъдеще.
Изображение

Диагностика/Изследване

Ако птицата няма аномално оперение,за анализ трябва да бъде предоставена прясна кръв,в същото време когато при птица с клинични признаци на заболяването трябва да се предостави не само кръв,но и няколко пера за анализ.

Типичен материал за анализ:

- 1-2 наскоро самоотскубнати пера от гърдите или опашката(но не паднали сами или пух)

- 1-2 капки кръв в смес с EDTA

Разяснение на резултатите от ДНК анализа на заболяването на човката и перата:

А) Ако птицата има дистрофични,некротични пера и анализа ДНК от кръвта за PBFD вируса...

1.Положителен: предполага се активна инфекция.

Отглеждане на птицата:

- Ако птицата се намира в селекционна воалиера: трябва да отстраните птицата,а всички зони,които са могли да се заразят от прахта по перата от инфектираната птица,трябва да се почистят.

- За птиците компаньони- птицата не трябва да контактува с други птици извън дома,а вие трябва да осъзнаете,че вируса може да бъде пренесен на други места от вашите дрехи или косата.

Проявете загриженост за другите птици и не ги заразявайте.

2.Отрицателен : трябва да бъде проведена биопсия на перата за хистологично изследване.

Б) Ако перата на птицата са в ред,и анализа ДНК от кръвта за вируса PBFD...

1.Положителен:Показва,че птицата е подложена на въздействието на PBFD вируса, и вируса присъства в кръвта.Птицата трябва повторно да се изследва след 90 дни.Ако при повторното изследване резултата от анализа е отрицателен,това означава,че вируса не е бил открит в кръвните клетки.Ако резултата от анализа е положителен както преди,това означава,че или птицата клинично е инфектирана,или нееднократно е била подлагана на вируса.Повечето птици,които са подложени на въздействието на вируса,показват временно наличие на вируса в кръвта,съпроводено с адекватен имунен отговор,който води до пречистване на птицата от инфекцията.

2.Отрицателен: показва,че вируса не е открит в кръвта.

http://www.mybirds.ru/health/PBFD/PFBDdiagnostics.php
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици