[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Израстване на клюна и ноктите при папагала
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Израстване на клюна и ноктите при папагала

Израстване на клюна и ноктите при папагала

Мнениеот meri » Нед Авг 12, 2012 1:10 pm

Много често при папагалите отглеждани в плен,може да се наблюдава прекомерно израстване на клюна и ноктите.Причината за това е неправилното хранене на птицата или тясна клетка,ограничаваща движението и лишаваща птицата да изтрива ноктите си естествено.Папагалите,които редовно получават пресни дървесни клони с различна дебелина,също клони с присадка,имат нормални размери на клюна и ноктите,тъй като гризейки тънките клони,те изтриват клюна,а придвижвайки се по грубите повърхности на присадките- ноктите.
Изображение Изображение

В клетките грижливите стопани на птици често поставят гладки и полирани кацалки,някой дори правят кацалки от пластмасови пръчки.Тези стопани не се замислят дали на птиците е удобно да почиват на хлъзгавите кацалки.Птицата не може да почива нормално,няма възможност да изтрива ноктите си.
Използвайте клони на дървета от твърди видове.Някой стопани поставят допълнително до дъното на кацалката глина,която изсъхва и се втърдява и птицата си изтрива ноктите в нея.Не трябва да забравяте,че дебелината на кацалката трябва да съответства на размера на птицата,за да може да я обхване с пръсти.

Но понякога птиците,въпреки достатъчното количество и редовното получаване на клони,се случва да имат израснали нокти и клюн,които застрашават здравето и самочувствието на папагала.Папагала се приспособява постепенно да взима храна с израсналия клюн,но изпитва неудобство.Понякога клюна сам се счупва при опит на птицата да гризе нещо,а понякога се налага да се обърнете за помощ при специалист,за да подреже клюна до нормални размери.
Важно е да не се засегне кръвоносен съд,който завършва на няколко милиметра от края на клюн с нормални размери.
Ако ноктите са израснали,трябва да се изрежат.Можете да ги изрежете с ножица или клещи.
Изображение

При изрязване на клюна не трябва да захващате с ножицата веднага цялата излишна израснала част,а по-добре да я срежете на 2-3 пъти по малко.Тази предпазна мярка позволява да се избегне засягане на кръвоносен съд,особено при тези видове,които имат тъмен клюн.Ако не можете да изрежете клюна,опитайте се да го намалите до нормални размери с маникюрна пила за нокти.

Силно израсналите нокти също пречат на птицата,както и деформирания клюн.Освен това ноктите могат да се извият на колело или спирала и да станат причина за травми на краката и дори смъртта на папагала,защото извитият на спирала нокът може да се закачи в мрежата и птицата да не може самостоятелно да се откачи,и ако човек не помогне навреме,резултатът може да бъде тъжен.

Ноктите се изрязват както и клюна,помнете,че кръвоносните съдове в ноктите се намират близо до върха.Ако при изрязването засегнете кръвоносен съд и започне да кърви,поставете памучен тампон с кислородна вода,за да спрете кървенето.

Понякога ускорения растеж на клюна е външен признак за патология на черния дроб или нарушена обмяна на веществата.

Изрязване на ноктите

За да изрежете ноктите,трябва да сте наясно какво правите.

Трябва да сте сигурни,че можете да удържите папагала.Птиците са много чувствителни към ограничаване на свободата,а неочаквания стрес може сериозно да навреди на тяхното здраве.Необходима ви е остра ножица,за малките птици това може да бъде маникюрна ножица.За големите папагали вземете специализирана ножица.

Изображение

Също така ще ви е необходим и кръвоспиращ препарат при нужда.
Не използвайте прахообразни препарати за раната,защото е болезнено,бъдете готови за това,че птицата може да се съпротивлява.

Ако нямате кръвоспиращо средство,можете да използвате обикновено брашно.

Помнете: ако не сте сигурни в предстоящата операция или нервничите- по-добре се обърнете към вет.клиника или човек с опит.

Прекалено дългите нокти на птицата са опасни,те не само могат да доставят дискомфорт за вас,но могат да се заплетат в играчките,килимите и т.н.,също пречат на птицата да ходи и да се държи нормално на кацалката.

Различните птици имат различен размер кръвоносни съдове,и различна дължина на ноктите.
При някой птици кръвоносния съд може да се намира в самия край на нокътя.В началото отрежете малко,ако попаднете на съд,не трябва да режете повече.

Подрязването на ноктите е лесно и можете да се научите.Ветеринарите имат специални инструменти,ако и вие имате,не ги ползвайте без съответния опит.

При подрязване внимавайте в ножицата да не попаднат съседните пръсти.
ИзображениеИзображение Изображение Изображение

Изображение

Изображение

ИзображениеИзображение

Подрязване на клюна

Клюна не трябва да изисква подрязване.Естественото износване е достатъчно,за да се запази дължината му.Понякога поради физически ограничения или деформация самостоятелните грижи за клюна са невъзможни.

Неправилната захапка е един от тези случаи.В друг случай клюна може да расте настрани.Това може да бъде вродена патология или резултат от травма.Някой гъбични инфекции или акари също могат да доведат до проблеми с растежа на клюна.

Важно е да отбележим,че дължината на клюна е нормална за един вид птици,но не и за други.Ако не сте сигурни,че дължината на клюна е нормална,разгледайте снимки или се консултирайте с ветеринар.

Ако имате подозрение,че клюна не е нормален-посетете ветеринар.Не се опитвайте да го подрязвате самостоятелно,докато не е установена причината.Когато причината е открита,обсъдете с ветеринарят каква е нормалната дължина на клюна.

Изображение Изображение

След подрязването
Изображение

Изображение

http://www.youtube.com/watch?v=i5n4kFRW32A

http://www.ehow.com/video_2349477_clip- ... nails.html

http://www.youtube.com/watch?v=1BK6fJj9SyQ

http://www.youtube.com/watch?v=a6mB80XHF34

http://www.youtube.com/watch?v=Gi5u5wkIDdg

http://rainbowbirds.org.ua/bolezni-komn ... s/34-kogti
http://www.romka.biz/bolezni/otrastanie.htm
http://panacea-vet.ru/publ/bolezni_ptic ... /16-1-0-74
http://papuga.at.ua/publ/obrezanie_kogt ... am/1-1-0-4
http://www.mybirds.ru/forums/index.php? ... 483&st=all
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици