Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Заболявания при неразделни папагали

Заболявания при неразделни папагали

Мнениеот meri » Вто Авг 14, 2012 12:59 pm

Изображение

Неразделките обикновено са подвижни и активни,перата им блестят и прилепват плътно към тялото.При правилни грижи тези папагали не боледуват, но могат да получат травми при неуспешен полет в помещението.Освен прегледа при специалист,може да се проведат анализи,да се направи рентген и да се преслушат гърдите на птицата.

Незаразни заболявания- не се предават от птица на птица, а възникват поради неправилни условия на отглеждане или грешки в храненето.

Авитаминоза- недостиг на витамини,поради оскъдно или небалансирано хранене.Птиците са апатични,може да се наблюдава треперене на краката и секрет от очите,забавен растеж.

Профилактика: хранете папагала с покълнали зърна,клони и плодове.За да избегнете хипервитаминозата-интоксикация на организма от излишни дози витамини, въвеждайте витаминните добавки само по лекарско назначение.

Натрупване на соли пикочна киселина(подагра)- външно се проявява във вид на оток при ставите на лапите и около сухожилията.Стопанина може да забележи,че папагала куца или губи способност да се опира на лапите.

Профилактика: не давайте на папагала протеинова храна от масата.

Нарушение дейността на червата(запек,диария)- добре забележими за стопаните явления,обикновено свидетелства за недоброкачествено хранене.На папагала се дава отвара от дъбова кора,ориз или слаб р-р калиев перманганат.Трябва да се обърнете към лекар,за да изключите възможността от заразяване с паразити.

Простуда- проявява се във вид на хрема и хрипове,нарушение на апетита и намаляване активността на птицата.Папагала може да кашля или киха.Поставете го на топло(може с допълнителна лампа),а в случаите на усложнение- лечение с медикаменти под наблюдението на ветеринар.

Паразитни и инфекциозни заболявания- причината за заразяване с паразити може да бъде контакт с чужди птици,нарушение на хигиената и некачествена храна.

Паразитни заболявания- глисти (засягат нервната система,червата),кокцидиоза (диария с кръв,жажда),краста (опадане на перата,израстъци и белене по кожата)- всички те могат да бъдат излекувани при своевременно откриване и консултация с ветеринар.Болните птици трябва да се изолират от другите птици.

Профилактика: дезинфекция на съдовете,внимателно измиване на плодовете,строго избиране на храната,периодичен анализ на фекалиите за наличие на паразити.

Инфекциозни заболявания: хламидиоза,псевдотуберкулоза,салмонелоза,токсоплазмоза и др.Опасността е в това,че микроорганизмите и вирусите могат да се предават на хората.

Папагала е болен,ако: е станал ленив,загубил е апетит,дърпа опашката си,крие глава и затваря очи.

Бъдете нащрек при: секрет от очите и клюна,нарушение в оперението и чести,течни изпражнения.

http://www.strausof.net/bolezni-popugae ... luchnikov/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10390
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици