Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Заболявания при корелите

Заболявания при корелите

Мнениеот meri » Сря Авг 15, 2012 4:12 pm

Изображение

Папагалите корела в половината от случаите се разболяват поради неправилно хранене.Живеейки в плен,те са принудени да разчитат на хората и не винаги предлаганата от стопанина храна им осигурява необходимото.Класическа грешка на стопаните е мнението,че на папагала е напълно достатъчна зърнената храна и не се нуждае от витамини и минерални добавки.

Сред често срещаните незаразни заболявания са :

- Авитаминоза и нейните последици- рахит и чупливост на клюна,костите(недостиг на вит.Д3); абцес на кожата и инфекции на дихателните пътища(дефицит на вит.А); намален имунитет; нарушение растежа на перата,също функциите на храносмилането и размножаването.

- Атрофия на мускулите и затлъстяване поради недостатъчна подвижност на папагала или генетична предразположеност.

Диабет- открива се чрез анализ на кръв и урина,след което лекаря назначава диета и терапия.Първите признаци могат да бъдат жажда,повишено количество урина и загуба на тегло,или обратното,затлъстяване.

Бактериално и гъбично поражение на семената в храната- има случаи на отравяне,поради неприбраните навреме остатъци храна или застояла вода в поилката.
Профилактика: строг контрол на качеството на хранене и спазване на хигиена в клетката.

Корелите лошо понасят изпаренията на боите и аерозолите.Ако птицата се е отровила,трябва да отворите прозореца,да дадете чай на папагала(на 1,0 чаша- 1 ч.лъжичка захар) и веднага да се обърнете към лекар.

Заразни заболявания- глисти,акари,инфекциозни и вирусни .Много от тях протичат безсимптомно,за това периодично трябва да давате анализи за наличие на инфекции и глисти.

За наличието на глисти или гъбички могат да свидетелстват лющене на клюна,налепи или израстъци на лапите,раздразнение при ануса.При всякакви странни симптоми трябва да се обърнете спешно към лекар- той ще назначи терапия,ще ви консултира по повод дезинфекцията на клетката и помещенията.

Един от най-опасните,смъртоносно вирусни заболявания е PBFD,наречен ДНК-вирус.Страда имунната система,клюна и оперението.Разпространява се чрез прахта от перата,попадаща на храната,човешките дрехи,околните предмети.Най-често от PBFD страдат корелите на възраст до 2 години.Леките форми на заболяването са лечими,за това е важно навреме да забележите симптомите на PBFD:

- Перата са чупливи или деформирани;

- Оперението променя цвета си и на места изчезва,не се възстановява след линеене;

- Деформация на клюна,некротични поражения по него;

- Деформация и разцепване на ноктите;

- Зеленикав цвят на фекалиите и слуз в тях;

- Депресивно състояние;

- Повръщане,диария и загуба на апетит.

Диагноза може да се постави по резултатите от PCR тест и микроскопско изследване биопсия.Болната корела умира в продължение на 6-24 месеца след заразяването.

Ако корелата е одраскана от всякакво домашно животно,по-добре се обърнете към ветеринар,защото е голяма вероятността от бактериално заразяване.

http://www.strausof.net/bolezni-popugaev-korell/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици