[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Какво да правим при самооскубване на перата при папагала
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Какво да правим при самооскубване на перата при папагала

Какво да правим при самооскубване на перата при папагала

Мнениеот meri » Пон Сеп 10, 2012 2:44 pm

Много често стопаните на папагали не знаят какво да правят,когато папагала самооскубва перата си и остава напълно плешив.

Изображение

Изображение

Ако смятате,че такива случаи се срещат рядко,се заблуждавате.На този нестандартен навик са подложени много от представителите на пернатите,но защо го правят?

Какво трябва да направите,за да избавите вашия любимец от този навик.

Изображение

Причина 1. Птицата скучае

Случва се птицата да няма с какво да се занимава.Тя седи сама в клетката,няма играчки,вие постоянно сте на работа или се занимавате с нещо- и птицата скучае.Папагалите толкова се уморяват от безделие,че единственото интересно занимание е да си скубят перата.Първоначално едно,второ,и постепенно птичката толкова се увлича,че не може да се спре.Самооскубването на перата е болезнена процедура и много папагали не отскубват цялото перо,а го отхапват близо до кожата.

Какво да правите?

Поставете играчки в клетката.Това могат да бъдат различни стълбички,люлки,звънци,огледало и др. предмети,които харесват на птицата.Можете да опитате да вземете друг папагал.Може да се случи така,че на новата птичка да се хареса поведението на другия папагал и след няколко дни ще имате два плешиви папагала.

Опитайте да направите специална яка,която да държи главата на птицата в определено положение и да не позволява да достигне с клюн оперението.Диаметъра на яката зависи от големината на вашата птичка.Проверете краищата на яката да не направят рана на кожата.

Някой любители се борят със самооскубването,като поставят предпазна яка,направена от плътен материал(картон или пластмаса).Яката трябва да бъде достатъчно широка и лека,с диаметър не по-малко от 3-5 см(в зависимост от размера на птицата).Може да се направи от две равни половини,като в центъра се изрязва отвор за шията.Краищата на половините могат да се скрепят с телбод.

Яката не се сваля 7-8 месеца,а понякога и повече.Когато поставяте яката,трябва да помните,че тя пречи на папагала да се храни нормално.За това в периода на лечение,поилката и хранилката се поставят по-близо до кацалката.

Когато на папагала пораснат напълно перата,яката може да се свали.По време на лечението трябва да отстраните неблагоприятните фактори,които са предизвикали аномалното поведение.Ако след сваляне на яката папагала се държи нормално,това означава че причините са били отстранени.Но за съжаление има и рецидиви: след известно време папагала отново започва да се самооскубва и да яде перата си.В подобен случай яката не се сваля 2-3 години.

Изображение Изображение

Причина 2.Силен стрес

Нервен срив може да провокира всичко.Възможно е да сте сменили клетката,а птицата не харесва новото си жилище.Може би наскоро сте си купили папагала,а той не може да свикне с вас.Понякога се случва,папагалите много да се страхуват от друго домашно животно.Това може да бъде куче,котка,които се намират в една стая с папагала и постоянно го нервират.

Какво да правите?

Първо трябва да установите причината за стреса и по възможност да се опитате да я отстраните.Ако клетката е много малка,купете по-голяма,ако папагала се страхува от вас- прекарвайте повече време с него и разговаряйте с ласкав глас.Изведете кучето/котката в друга стая и затворете вратата.

Причина 3. Неправилно хранене

Птичката не трябва да се храни с човешки храни.Разбира се папагалите много ги обичат,но рано или късно организма ще се възпротиви на този вид храна и ще се наруши обмяната на веществата.Кожата ще започне да се раздразва,ще появи сърбеж и птицата ще започне да си скубе перата,за да достигне до участъка,който я нервира.

Какво да правите?

Давайте на папагала такава храна,която трябва да яде според вида си,а "деликатесите" оставете за себе си.Дори през първите дни птичката да отказва храната,постепенно глада ще надделее и ще започне да яде предназначената за него храна.

Причина 4.Паразити и мръсотия

Понякога при папагалите се появяват различни паразити или гъбички,които живеят в кожното покритие и причиняват на птичката нетърпими мъки.Тя не може да се отърве сама от заразата и се опитва с помощта на клюна да "пресметне" мястото,където се е заселил паразита.

Освен това,някой стопани за съжаление не следят за чистотата на клетката.Птичката седи в мръсотия и се опитва да отскубне мръсните пера.

Какво да правите?

Ако подозирате,че птицата страда от акари или други паразити,трябва да се обърнете към специалист,който да я прегледа и да назначи необходимото лечение.Относително мръсната клетка трябва да се почисти веднага.

Причина 5. Неправилна дейност на щитовидната жлеза

При папагалите,както и при хората има щитовидна жлеза,която в отделни случаи може да работи неправилно.Ако нейната функция намали,може да се развие хипотиреоидизъм.Това заболяване понякога причинява психично разстройство и птичката става нервна,креслива и раздразнителна.Ако стопанина не реагира на нейните изисквания и вопли,птичката от гняв започва да оскубва перата си,и след известно време ще видите в клетката гола птица.

Какво да правите?

Ендокринната система на папагалите е изследвана много малко,ветеринар ще ви посъветва какво да правите,какви витамини да давате и каква храна да изберете.Това е цялото лечение.

Самооскубването е световен проблем,причината за който до сега не е достатъчно ясна и съответно няма методи,помагащи в дадената ситуация.

Самооскубване и ядене на перата

Това заболяване е една от аномалиите в поведението на папагалите.Птиците оскубват перата си,бият ги с клюна,а често ги ядат.Специалистите смятат,че това поведение може да бъде причинено от различни причини.

Една от тях са неблагоприятните външни фактори(ниска или висока температура и влажност на въздуха в помещението,недостатъчна или излишна осветеност,а също редки къпания).Освен това,опитните любители са сигурни,че папагалите самооскубват и ядат перата си в условия на единично отглеждане.

Само в редки случаи това заболяване се поддава на лечение.Болните папагали умират.

Ако самооскубването се наблюдава при съвместното отглеждане с други птици,по-скоро причината за аномалното поведение е социалния стрес:или папагала няма партньор или птицата е преследвана от агресивни сродници.

Изображение

Могат да се определят 2 причини:

1.Заразяване на папагала с вируса PBFD.Не е изключено заболяването да е резултат от смесена инфекция.Характеризира се със загуба на перата и хипертрофично израстване на клюна и ноктите с отслабване на тъканите им.Вируса атакува имунната система на птицата и тя умира от вторична инфекция,развиваща се на фона на имунодефицит.Диагностицира се визуално и лабораторно.Няма ваксина.Методи на лечение няма.

2.Самооскубването като патологична форма на поведение.Веднага ще изключим отскубването на перата,свързано с биологията на вида при гнездово поведение.Някой видове папагали оскубват перата си за формиране на гнездова постелка.

Друга форма на поведение е когато родителите отскубват пера от пиленцата,които все още се намират в гнездото.Тази патологична форма на поведение се среща при вълнистите папагали,корелите,някой видове лори,а при други видове се предава по наследство.

Самооскубването е свързано с ефекта на изместването на агресията.Причините могат да бъдат както физиологически,соматични,така и психологически.
Към първите се отнасят:

1.Оскубване,обослувено от наличието на дразнещи кожното покритие паразити и глистни инвазии,причиняващи сърбеж.Тези причини са лесно отстраними.

2.Небалансирана диета,което много често е свързано не само с липсата на разнообразни компоненти храна,но и с хранителния консерватизъм на самия папагал,което е много свойнствено за папагалите.

3.Недостиг на витамини,незаменими аминокиселини,минерални вещества(калций и фосфор).

4.Излишък на животинска храна,несвойнствени за вида компоненти храна,което понякога води до извращение,особено при папагали с хранителни пристрастия.

5.Неспазване на хигиенните норми и изисквания.

6.Недостатъчна влажност на въздуха,невъзможност да се къпе или да овлажнява перата си.

Психологическите причини могат да бъдат свързани с нарушение условията на отглеждане:

1.Тясна клетка,клетка разположена много ниско,на течение.Птицата често се притеснява от други домашни животни.

2.Излишно внимание към неприучена птица.Недостатъчно внимание на стопанина към ръчна птица.

3.Отсъствие в клетката на свежи клони от ива,сливи,и др.плодни дървета,гризането на които не само отвлича вниманието на птицата,но са и физиологична необходимост и осигуряват допълнителен източник на минерални вещества,съдържащи се в кората и филизите на младите растения.

4.Липсата на възможност за летене,което е необходимо за нормалния въздухообмен.

5.Подтискане на естествената вокализация сутрин и вечер.

6.Единично отглеждане и липса на полов партньор.

7.Стрес след травма и лечебни процедури.

8.За особено нервните птици- дори внезапното включване или изключване на светлината,резките и неочаквани звуци и т.н.

9.Пушене в стаята,където се намира птицата.

10.Обсесивно внимание към непознати и др.

Всички тези причини,както по отделно,така и в съчетание,причиняват дискомфорт на птицата.Ако няма възможност да лети,да се скрие или да избегне тези проблеми по някакъв начин,тя насочва агресията си към перата.

След време това поведение може да премине в навик,от който трудно да се откаже.Съществуващите методи,такива като яки на врата,отблъскващи аерозоли,жилетки и др. механични и химични методи често не дават резултат или резултата е временен.

За постигане на положителен резултат,особено в тежки случаи е необходимо:

1.Да създадете условия на отглеждане,максимално подходящи за дадения вид.

2.Да осигурите балансирано хранене,задължително да включите покълнало зърно.

3.Във воалиерата трябва постоянно да се намират свежи клони от дървета,свежа трева,минерални добавки.

4.Системно да овлажнявате оперението на птицата с добавяне във водата на няколко капки baytril.

5.Засегнатите участъци на кожата се обработват с manklavitom.

6.Да се изключат факторите,причиняващи стрес.

7.Ако имате възможност,поставете птица от същия вид за съсед.

8.Не подтискайте сутрешната и вечерната вокализация.

9.Проведете обработка от ендо и ектопаразити.

10.Осигурете на птицата максимална свобода на придвижване,колкото позволяват условията на отглеждане.

11.За възбудимите птици- 3-4 капки настойка от валериан на половин чаша вода в продължение на 3-4 дни.

Изображение Изображение

http://www.wonderful-girl.ru/popugai/sa ... ugaev.html
http://lifedoma.com/samooshhipyvanie-popugaev-2/
http://www.vet-mir.ru/samooshipivanie-p ... a-popugaev
http://volnistij-gorod.ru/viewtopic.php?f=53&t=1604
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Какво да правим при самооскубване на перата при папагала

Мнениеот Aleks4е » Вто Сеп 29, 2015 10:06 pm

Страхотна статия,много точно,ясно и подробно описана ситуация.
Аз лично взех моето Жако на 11 години (беше гледан от друг човек не добре и го взех от жал,въпреки предупрежденията,че толкоз години папагалът бил ЗЪЛ),беше скубещ се,нервен,хапещ,ежещ се! Направихме изследвания,имаше няколко дребни проблема...започнах обучение,смяна на храната(беше хранен само с фъстъци и слънчоглед),тъй като не иска да консумира плодове и зеленчуци,му правя фрешове,използвах и един препарат на Верселе лага Ноу Пик,купих играчки...след 5-6 месеца вече имах нескубещ се,щастлив и обичащ папагал! И до ден днешен е такъв! Заедно сме вече 1 година. Наскоро си взехме коте,за сега папагалът е спокоен в комапнията му,котето не е агресивно,много внимавам папагалът да не изпита стрес и да не започне пак скубане,затова и вниманието ми не е намалено и с 1%. Искрено се надявам промяната да не е травмираща за папагала ми.
Та най-успешната формула за скубещи се папагали,непредизвикани от болест е- Любов,Любов и само Любов! Поне аз така постигнах успех :ab:
Аватар
Aleks4е
Животинче с въпрос
 
Мнения: 32
Регистриран на: Вто Сеп 29, 2015 10:45 am


Назад към Птици