Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Паразити при гълъбите

Паразити при гълъбите

Мнениеот meri » Съб Дек 22, 2012 4:05 pm

Както и при другите птици и животни,при гълъбите понякога се срещат проблеми с паразити.

Кокцидиоза

Типична чревна инвазия при младите гълъби.Всеки гълъб в процеса на израстване изработва имунитет към това заболяване.Кокцидиоазата е широко разпространено заболяване при птиците.Парзита се развива от клетки,наречени ооцисти,които след слепване с храната попадат в червата и се развиват в продължение на една седмица в организма на гълъба; след известно време започват да се отделят ооцисти в околната среда с фекалиите.Съзряването на ооцистите протича в затъмнено място при определена температура,могат да се запазят в продължение на години в гълъбарника,докато не попаднат в червата на гълъба.Под действието на слънчевите лъчи,при изсушаване,ооцистите умират.

Когато гълъбите напуснат гнездото,те са застрашени от заразяване с ооцисти.В тази връзка трябва да се избягва рязката смяна на условията на отглеждане,защото старите гълъби продължават да хранят пиленцата.Често тези пиленца излитат навън при неблагоприятно време,преохлаждат се и се заразяват с кокцидии.Несвоевременното разпознаване на заболяването води до значителни загуби.Гълъбите стават безразлични към околната среда,апатични,слабеят,с часове седят с прибрана глава.След това настъпва непрекъсваща диария с кръв,от която гълъбите скоро умират.Много често се развива кокцидиоза на тънките черва.Протичането на заболяването е бавно,гълъбите са отпуснати и слабеят.Можете да пренесете кокцидиозата при покупка на гълъб,летателни гълъби или междинен приносител.

Признаците на заболяване са нехарактерни,във вид на загуба на апетит,умора след полет,безучастно състояние,отслабване,паралич на крайниците.Отбелязва се непрекъсната диария със слузести изпражнения,след това с тъмно-кафяв цвят с примес на кръв.Здрави на външен вид възрастни гълъби често са патогенни носители.

Ако гълъбите винаги се държат на закрито,заболяването широко се разпространява.С цел профилактика на заболяването изпражненията трябва постоянно да се почистват,и да се дезинфекцират гълъбарника,гнездото,воалиерата.Като дезинфектант се използва горещ разтвор на сода,белина.

Най-често заболяването се среща при пощенските гълъби при отглеждане на постелка от слама и пясък и при хранене със замърсена храна.

Възприемчивостта на гълъбите е свързана с възрастта: по-често боледуват на 14-60 дни.След оздравяване в продължение на 7,5 месеца гълъбите остават носители и отделят патогена в околната среда.Възможно е пренасяне по механичен път чрез предметите.

Лечение и профилактика

Във вет.практика има много ефективни лекарствени препарати против кокцидиоза.Някой средства добавени в храната или водата на гълъби в начален стадий на заболяването притежават лечебно действие.Повечето от тези препарати подтискат микрофлората на стомашно-чревния тракт,желателно е да добавяте витаминни препарати.Лечебните препарати се дават съгласно инструкциите за употреба в продължение на няколко дни.Тъй като причинителя на кокцидиозата се запазва в почвата трябва да се проведе дезинфекция,да се премахне поръвхностния слой почва и да се замени с нов.Ако пода е покрит с цимент или асфалт,по-добре да се изгори с горелка,поилките и хранилките също трябва да се почистят и дезинфекцират.

Трихомоназа

Едно от широко разпространените заболявания при гълъбите диви и домашни породи.Това заболяване засяга младите от много видове домашни птици.Причината за заболяванети е микроорганизъм от отряд протозои - Trichomonas.
Особеност на причинителя- способност продължително време да остава активен в питейната вода,изсушаването причинява неговата смърт.Причинителя на трихомоназата е неустойчив във външна среда към неблагоприятни фактори и дезинфектанти.Главната способност на причинителя е да съществува продължително време и да се размножава на лигавиците на устната кухина,фаринкса, ларинкса, хранопровода,гушата.

Причинителя на трихомоназата се среща на лигавиците при всички домашни гълъби,образува се така наречения нестерилен имунитет.При хранене със мляко от гушата причинителя попада на лигавицата,и в първите дни на хранене възрастните заразяват младите.

Внедряването на причинителя се обуславя също от хранене с некачествена храна,съдържаща пясък,груба обвивка на зърното.Те нараняват лигавицата и спомагат за проникване на трихомонадите.

Следващия начин на заразяване е с приема на питейна вода,в която се намират трихомонади.

Възможно е презаразяване на възрастните гълъби при съединяване на клюновете.

Трихомонадите могат да се намират при младите гълъби на пъпната връв и в пръстена на пъпната връв при тяхното местонахождение в гнездото.Протичането и тежестта на заболяването зависят от няколко фактора,на първо време от вирулентността на трихомонадите и естествената резистентност на организма.

Младите се разболяват между 4- 20-ят ден на храненето.Колкото са по-лоши условията на хранене,толкова по-често се засягат и тежко протича заболяването.

Различават се няколко форми на трихомоназа,но това заболяване повече се среща с поражение на фаринкса, устната кухина, хранопровода.При заразяване гълъбите са неподвижни,седят в гнездото с отпуснати крила,отворен клюн,тъй като протича запушване на входа на фаринкса,в устната кухина на лигавиците се намират плътни жълти образования,които са получили названието "жълт корк".След няколко дни жълтия корк се увеличава,настъпва задушаване и смърт.От други признаци се наблюдава слабост,неспособност за полет,слепване на перата,безучастност.При засягане на вътрешните органи на хрносмилателната система и черния дроб се появява разстройство на червата,изпражненията са гнилостни,с неприятна миризма,рязко се увеличава обема на стомаха.
Тази форма на заболяване се среща при по-възрастни от един месец и протича тежко,завършва със смърт.

Лечение и профилактика

При младите гълъби се премахват наслагванията от устната кухина,масажира се съдържимото в гушата.Провежда се подходящо лечение след почистване с памучен тампон.

Преди началото на размножителния период е достатъчно да се обработи питейната вода на възрастните гълъби с дезинфекциращ препарат в продължение на 6 дни.По-добре обработката да се проведе 4-8 дни преди излюпването,след това се повтаря в началото на храненето на гълъбите.

В периода на хранене поилките винаги трябва да бъдат чисти,защото трихомонадите се размножават в застояла вода.

При лечение имайте предвид,че на лечение се поддават само ненапредналите случаи.Изтощените гълъби с трихомоназа на фаринкса и вътрешните органи не се лекуват.Във всички случаи на трихомоназа трябва да разнообразите храненето на гълъбите,да добавяте тривитамин,рибено масло,да провеждате почистване и дезинфекция на предметите.

Пиоцианоза

Заболяването се причинява от Pseudomonas бактерия.Развива се при гнойни и гнилостни процеси.При поразяване с пиоцианоза, пиленцата на възраст от няколко дни до няколко седмици умират без видима причина.Това е бактериална инфекция,която се предава чрез яйцата и е силно разпространена сред породистите гълъби.В изключителни случаи причинителя се предава на пиленцата при хранене от гушата.Бактериите не винаги се поддават на действието на дезинфекциращите препарати.

Заболяването се характеризира с бързо настъпващ процес на гниене в яйцето,преждевременна смърт на ембриона.Ако всички гълъби се излюпват,те са отпуснати,не се развиват добре,ядат малко.Изпражненията са течни и замърсяват гнездото и пиленцата.Те умират на възраст от няколко дни или седмици.

За успешна борба е необходимо веднага да установите заболяването,защото аналогични явления могат да се наблюдават при салмонелоза и при недостиг в храненето.Причините за заболяването са различни микроби(колибактерии,патогенни гъби и др.).

Профилактика- основно условие за успешното израстване на гълъбите е спазване на санитарно-хигиенни условия на отглежане.С цел профилактика на инфекциозните заболявания през есента и зимата в питейната вода се добавят хлоросъдържащи дезинфекционни препарати.Трябва строго да се контролира храненето на гълъбите.

Новите снесени яйца трябва да се поставят в чисти,дезинфекцирани гнезда.Постелката трябва да бъде качествена и суха,защото при инкубиране и загряване на постелката се създават благоприятни условия за развитие на гнилостна микрофлора.

Токсоплазмоза

Боледуват всички видове животни и птици,гълъбите,също.Заболяването се причинява от протозойни патогени-едноклетъчен паразит със сложна структура.Токсоплазмите бързо умират под действието на слънчевите лъчи.Повечето дезинфекциращи препарати убиват токсоплазмите за 5-10 мин.

Не е ясно как протича заразяването в естествени условия,но основния път на заразяване е при изяждане на замърсена храна и прием на вода,заразена с токсоплазми.
Заразяването е съпроводено с кръгови движения,колеблива походка,отказ от храна,паралич.Умират 50% от заразените гълъби,при останалите заболяването приема хронична форма с периодично отделяне на причинителя с фекалиите в околната среда.Болните гълъби заразяват храната,водата,околната среда.

Заболяването е опасно за човека,в случаите на подозрение за него,трябва да се обърнете спешно към лекар.

Лечение няма.Профилактиката се основава на дезинфекция,унищожаване на гризачите,които могат да бъдат приносители на токсоплазмозата.

Инфекциозен синовит

Заболяването се среща при гълъби на възраст 4-12 седмици и се проявява във вид на възпалителен процес на синовиалните обвивки.Заразяването протича по време на пряк контакт на възрастните гълъби с младите.В началото възниква куцота,подуване на стъпалата на краката,задържане в растежа и развитието.По-късно на стъпалата,скакателните стави,краищата на килната кост възниква от 1 до 3 см дълъг тумор,който в началото е уплътнен,а след това се размеква.В бъдеще протича некроза на участъка кожа,откъдето може да изтича течност с мръсно-кафяв цвят.Ако е засегната гръдната част се образува мехур с размер на грахово зърно,съдържащ течност.Повишава се телесната температура.В тежки случаи мехура се увеличава значително,захваща се за гръдната кост.

Лечение и профилактика- лечението е продължително и неефективно.С цел профилактика се използват широкоспектърни антибиотици,които се добавят в храната.

Пухоперояди

Перата на гълъбите се поразяват от пухоперояди- малки паразити,намиращи се между перата.При гълъбите са известни 6 вида паразити.Те имат жълто-кафяв цвят,удължена форма на тялото,широка глава.
Тяхното местообитание е различно:на маховите и опашните пера,по краищата на перата на главата,шията.Хранят се с частици пера,епителна тъкан на повърхностния слой на кожата.В основата на перата снасят яйцата си.От яйцата се излюпват ларви,които се развиват в продължение на 30 дни,през това време линеят няколко пъти и се превръщат във възрастни паразити.Паразитите остават до края на живота си в гълъба,а в случаите на неговата смърт също умират.Паразитите могат да се преместват от един гълъб на друг.Първия признак на поражение е безпокойство и често почесване на перата.В такива случаи е полезно да вземете гълъба в ръка и да изследвате отделни участъци.Не се отбелязва промяна във вътрешните органи,за това можете да хванете гълъба,да извадите няколко паразита на лист хартия и да го разгледате през лупа.

Борбата с пухопероядите е основана на пудрене на оперението с препарати,които унижощават паразитите.Спазвайте предпазните мерки,за да не предизвикате отравяне.Повечето препарати действат на възрастните паразити,яйца с развиващи се ларви не умират,за това след 8 дни повторете обработката.Наличието на пухоперояди показва недостатъчното внимание на стопанина към своите любимци.

Акари

Акарите се размножават активно през лятото.След насмукване с кръв женската снася в тъмен участък или гнездото на гълъба яйца с големина 0,6 мм,от които излизат незрели ларви,паразитиращи на гълъба.Най-много страдат новоизлюпените пилета,паразитите се внедряват в кожата им.За окончателното формиране на акарите са необходими 2-3 години.
Женската след всяко снасяне отново поразява гълъбите.Акарите могат да нападат човека и животните.Акарите могат да бъдат пренесени в гнездото след полет,или попадане на гълъба в чужд гълъбарник.Най-много страдат младите гълъби,при които може да има значителна загуба на кръв.Тъй като количеството на акарите се увеличава,вследствие на обезкървяването се получава анемия.Акарите в кожата имат вид на кървави точки,причиняват сърбеж.

Най-ефективния метод за борба с акарите е обработването на гълъбарника и инвентара с инсектицидни препарати.

Дървеници

Гълъбовите дървеници са по-малки от обикновените постелни дървеници,с кафеникав цвят,овална форма,имат плоско тяло,на главата са разположени мустаци и очи,устния апарат е смучещ тип.
Дървениците нападат през нощта,издържат на гладуване 6 месеца,което затруднява борбата с тях.Женската снася до 500 яйца,след 4-7 дни се излюпват ларвите.При по-ниски температури срока на развитие е до 3 месеца.Нападайки гълъбите,дървениците могат не само да смучат кръв,но и да разпространяват инфекциозни заболявания.Те безпокоят гълъба през нощта като го лишават от сън,което води до изтощение и анемия.
При откриване на дървеници трябва веднага да обработите гълъбарника със специални средства.Преди това помещението се почиства от изпражненията,мърсотията,мият се стените,инвентара.Тъй като яйцата на дървениците са устойчиви към много препарати,обрабоката се повтаря след 10-16 дни.

Бълхи

Понякога при гълъбите могат да се открият бълхи.Възрастните снасят яйцата на постелката,а през лятото се развиват ларвите.За развитие на паразита са необходими 20 дни.Всички средства за предпазване от дървеници са подходящи и за бълхите.

Различни бръмбари

При отглеждане на гълъбите в мръсни помещения,могат да се развият различни паразити в постелката,боклука.От тях най-голяма опасност са ларвите на бръмбара мършояд,бръмбар гробар,кожояд,брашнени червеи.Паразитите нападат младите гълъби,причинявайки сериозни поражения.Бръмбарите се хранят с растителни и животински вещества.Ларвите пробиват кожата на гълъбчетата,което води до тяхната смърт.
Бръмбарите рядко се срещат в чисти гълъбарници.
Провежда се обработка на клетката,гнездото и др.инвентар.

Хелминтози

При гълъбите се срещат кръгли,ресничести и лентовидни червеи.Гълъбите се заразяват чрез погпъщане на яйцата с храната и водата.
Глистите предизвикват обща интоксикация на организма,което води до отравяне и смърт.

Признаци - нарушено общо състояние,загуба блясъка на оперението,задържане на развитието при младите гълъби,изтощение,диария,повръщане,липса на апетит,паралич.

Най-често заболяването протича при младите,задържа се растежа и линеенето.Скелетната мускулатура атрофира.Характерна проява е загубата на тегло и малокръвието.
За профилактика се препоръчва обработката на гълъбите два пъти в годината.Новозакупените гълъби задължително се обезпаразитяват преди да се поствят при останилите гълъби.

Профилактиката от хелминти се осигурява според вет.хигиена,дезинфекция на предметите.

Аскаридоза

Заболяването причиняват ларвите и възрастните червеи с кръгла форма,живеещи в червата на гълъбите.Съществуват няколко вида аскариди,развитието на които протича в постелката и земята.В естествени условия срока на развитие зависи от температурата и влажността.Яйцата и ларвите оцеляват месеци.След поглъщане аскаридите се излюпват в жлезистия и мускулест стомах и преминават в дуоденома.Заболяването е по-често през пролетта и есента.Особено податливи на заразяване са младите гълъби.
Признаци на заболяване- отслабване,диария,влошено развитие,липса на апетит.При младите гълъби се задържа младежкото линеене.Понякога във фекалиите се забелязват паразити.Особено тежко протича заболяването при запушване на лумена на червата,което води до интоксикация и смърт.
Лечението е индивидуално.С цел профилактика,младите гълъби се отделят от старите,поддържа се чистота и се провежда дезинфекция.

Капилариоза

Заболяването се причинява от влакнест червей и може да засегне различни отдели на червата.Паразитирайки в червата,капиляриите отделят яйца с изпражненията,те съзряват във външна среда за 9-20 дни.При попадане на яйцата в червата със зърната или водата протича развитие на паразита за 20-30 дни.Влканестите червеи са много устойчиви.
При гълъбите това заболяване е повсеместно.
Клинични симптоми- сънливост,неспособност за полет,отказ от храна и вода,нервни явления,треперене на опашката и перата,загуба на тегло.Изпражненията са сиви или черни на цвят,което показва тежко протичане на заболяването,завършващо със смърт при младите гълъби.

Лечение и профилактика- нецелесъобразно е да се лекуват изтощените гълъби.За повишаване ефективността на лечението в храната се добавят витамини.
Инвентара се дезинфекцира и почиства.Поддържането на чистота,осигуряване на витамини,дезинфекция- предпазват от развитието на инвазия.

Сингамоза

Среща се при много видове птици.Паразитите поразяват белите дробове,алвеолите,трахеята,те са ярко-червени на цвят,защото смучат кръв в дихателните пътища.При попадане с храната в червата се разрушава обвивката на яйцата и причинителя прониква в кръвта,след това в белите дробове,където се установява.След 7 дни протича развитие на паразита до половозрял стадий и в бъдеще отделяне на яйца във външна среда.
Заболяването често се среща при младите гълъби.Понякога настъпва силно изтощение,анемия на лигавиците,пълна загуба на сили и неспособност към полет.При гълъби по-възрастни от 70 дни понякога не се отбелязват клинични признаци,но във дихателните пътища се съдържат паразити.

Лечение- използва се воден р-р йод 1:1000 в доза 2-3 капки,който се въвежда през лумена на ларинкса със спринцовка.С цел профилактика се дезинфекцира инвентара.За предпазване от заразяване старите гълъби се държат отделно и редовно се изследват за паразити.Трябва да предоставите пълноценно хранене и да спазвате хигиена.

Цестоза

Известни са около 10 вида лентовидни червеи при гълъбите.Развитието на ларвите протича в топлото време на годината в продължение на 20-30 дни.След попадане с храната паразита се развива в стомашно-чревния тракт до зряло състояние.
Заболяването няма изразени признаци.По-често се отбелязва липса на апетит,изтощение,слабост,апатия,чревно разстройство,загуба на способността за полет,гърчове,паралич,внезапна смърт.
Лечение не е разработено.
Профилактика на заболяването- дезинфекция,спазване на чистота.

http://infofermer.ru/parazity-golubej.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10390
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици