Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Хронично снасяне на яйцата при птиците

Хронично снасяне на яйцата при птиците

Мнениеот meri » Чет Дек 27, 2012 12:08 pm

Изображение

Процесът на образуване и снасяне на яйцата се стимулира от множество фактори:

- Продължителност на деня;
- Достъп до храна;
- Поведението на партньора;
- Дъждовно време;
- Съперничество за място за гнездене.

Изображение

Това са само някой от факторите,които могат да стимулират женските за снасяне на яйца.Не е задължително яйцето преди снасяне да бъде оплодено.Не е необходим партьор на женската,за да снася яйца.Хроничното снасяне на яйца изчерпва нивото на калция и причинява много здравословни проблеми.Едно от тях е състоянието,известно като хипокалцемия-намаляване нивото на калция до ниско ниво,неспособност на маточните мускули да се свиват и изтласкват яйцето,което води до засядане на яйцето в яйцепровода.Хипокалцемията може да причини гърчове и да стане причина за чупливостта на костите.За това е изключително важно да предовратите излишното снасяне на яйца.

Развъдчиците често развиват теорията,че ако сте забелязали в гнездото осем и повече яйца,значи,имате две женски.Това не е вярно.
Безусловно това положение поставя развъдчика пред проблем- необходимостта да прекъсне такова снасяне в бъдеще или да осигури добро здраве.
Първата крачка при лечението на хроничното снасяне е да поставите птицата на пълна диета.Птица,намираща се на балансирана диета,в по-малка степен е подложена на опасност от възникване на проблем със здравето,свързано с хроничното снасяне.

Какво можете да направите,за да не допуснете снасяне:

- Не взимайте яйцата,които вече са снесени.Понякога най-простият способ да прекратите цикъла на снасяне е да позволите на птицата да инкубира яйцата.Освен това,прибирайки яйцата,вие подлагате птицата на изтощение,при което тя се лишава от жизнено важни минерали,защото продължава да снася яйца.Ако птицата е снесла няколко яйца,а след това ги инкубира,оставете яйцата в клетката 21 дни или докато загуби интерес към тях.Ако не спира с 3-4 яйца и продължава да снася,и ако има вероятност яйцата да са оплодени,а вие не искате пиленца,или сте притеснени от възможната миризма на яйцата,можете да замените истинските с изкуствени.

http://www.mybirds.ru/upload/medialibra ... ashike.jpg

Купете яйце,което подхожда по размер на истинското.Женските ги приемат без проблем.Смяната на яйцата преди да са инкубирани ще прекрати развитието на плод-това е още един вариант,ако имате двойка,но не искате пиленца.Но,съществува опасност,че ако не го направите в подходящия момент,плода може да се развие и да се излюпят пиленца.

- Отстранете възможните места за гнездене и гнездовия материал:приберете хартиите и др.обекти,които могат да се използват за гнездови материал.Дръжте птицата по-далече от тъмни,затворени пространства.Повечето папагали гнездят в различни кухини,т.е.,вместо да строят гнездото под открито небе,те търсят скрити тъмни места,затворени пространства,в които могат да снесат яйца.За да попречите на птицата да снесе,е важно да я държите по-далече от такива места.Гнездовите кутии трябва да бъдат премахнати веднага.Птиците могат да бъдат изобретателни в търсене на места,за това е много важно птицата да се намира под непрекъснат контрол,когато я пускате извън клетката.

http://www.mybirds.ru/upload/medialibra ... orobke.jpg

- Имитирайте къси дни,не използвайте ярко осветление в помещението,където се отглежда птицата.Увеличете продължителността на тъмнината.Слагайте птицата да спи по-рано,възможно е дори в 5 или 6 часа вечерта.При отглеждане на птици с продължителен светлинен ден,това е един от най-важните сигнали,стимулиращи снасянето.Позволявайки на птицата да ляга по-късно,вие създавате изкуствено дълги дни,карате я да смята,че е настъпил сезона на размножаване.Ранния сън ще помогне да я изведете от състоянието на хормонален дисбаланс.Имайте предвид,че е необходима пълна тишина и тъмнина,за да се окажат ефективни тези мерки.

- Не поощрявайте половото поведение на птицата.Някой птици проявяват полово поведение към човека,който обичат повече.Прекратявайте такова поведение,поставяйте птицата в клетката и я игнорирайте винаги,когато демонстрира такова поведение.Осигурете нови играчки и приспособления за физически упражнения,за да отвлечете вниманието й.Не галете птицата по гърба или под опашката.

- Променяйте обстановката в клетката и местоположението на самата клетка.Птицата по-скоро ще снесе яйце в клетка,в която известно време нищо не е променяно.Преместването на птицата в друга клетка или промяна в местоположението на клетката може да откаже птицата да снася.Смяната на разположението или вида играчки,хранилка,кацалки,също може да бъде много полезна.

- Осигурете на птицата оптимално хранене.

- Образуването и снасянето на яйцата лишава птицата от витамини,протеини и калций,които са необходими за нейното здраве.Изключително важно е по време на сезона за размножаване тя да се намира на пълна и балансирана диета,включваща пресни плодове,покълнали семена,бобови,ориз и зеленчуци.

Изображение

- Намалете в диетата количеството мазни продукти с високо съдържание на вит. Е,такива като ядки и яйца.Развъдчиците използват хранителни добавки с вит.Е, за да доведат птицата в състояние за размножаване.Ако птицата страда от хронично снасяне,трябва да го избягвате.

- Важно е да намалите количеството топла мека и храна,съдържаща скорбяла,от която се получава добро хранене за пиленцата,защото достъпността до тази храна ще провокира в женската инстинкта за размножаване.Не трябва да забравяте,че храната,която повръщат птиците е топла и мека.Меката и топла храна е това,с което партньорите се хранят взаимно,когато искат да се чифтосват.

Изображение

- Осигурете на птицата пълен спектър осветление: необходим е за калциевия метаболизъм.Можете да го осигурите с помощта на пряката слънчева светлина или пълен спектър флоуресцентна електрическа лампа.Такова осветление е необходимо на птицата минимум по 2 часа на ден.

- В случаите на необходимост отделете женската от "партньора".Наличието на партньор е силен стимул за снасяне.Този партньор може да бъде както птица от противоположния пол,така и друга женска или дори птица от друг вид.Изолацията на женската от другите птици,живеещи във вашия дом,ще помогне да я изведете от състоянието на хормонален дисбаланс.Имайте предвид,че някой единично отглеждани птици ще проявяват сексуално поведение към околните предмети:хранилка,играчки,кацалки или огледало.Сексуалното поведение включва повръщане на храна,триене в предметите,маркиране с опашката.Ако птицата се занимава с неодушевен предмет,трябва за дълго да премахнете предмета от нейната обстановка.
Изображение

http://www.mybirds.ru/health/chronic_egg_laying/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Хронично снасяне на яйцата

Мнениеот rosen08 » Вто Мар 12, 2013 8:12 pm

Полезна информация
Аватар
rosen08
Животинче с въпрос
 
Мнения: 1
Регистриран на: Вто Мар 12, 2013 7:43 pm

Re: Хронично снасяне на яйцата

Мнениеот zoomaniak » Вто Мар 12, 2013 9:40 pm

rosen08 написа:Полезна информация


Ами това е целта на единственият форум, който се стреми да дава полезна информация и който вярва, че всичко е в четене и общуване скрито. :ab:
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm


Назад към Птици