Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Заболявания при канарчетата

Заболявания при канарчетата

Мнениеот meri » Нед Дек 30, 2012 7:33 pm

Ако канарчето е болно,трябва да го отделите от другите птици в отделна клетка и колкото се може по-бързо да се обърнете към ветеринар.

Заболяванията,към които са предразположени канарчетата не са изучени много.
Има заболявания, които се срещат най-често и имат ясно изразени симптоми.При своевременно лечение здравето на птицата се възстановява напълно,но по-добре да не го довеждате до това състояния.

Основни причини за заболяванията при канарчетата са неправилното отглеждане,липсата на грижи,неправилното хранене.При еднообразно хранене може да се развие авитаминоза.Тя не е инфекциозно заболяване, но може да протече в тежка форма.Ако не вземете мерки своевременно,впоследствие заболяването ще се лекува трудно.

Сред заболяванията,които са характерни за птиците,има много бързо протичащи,които изискват спешна намеса,иначе птицата ще умре.Това например е отравянето.То възниква при хранене на канарчето с недоброкачествена храна или поради достъп на птицата към препаратите от битовата химия.

Диарията също е бързо протичащо заболяване.При провеждане на лечение в пърите часове на заболяването птицата може да се излекува.При пълно бездействие от страна на стопанина,птицата може да умре след 24 часа.Стремителното развитие е характерно и за много други сериозни заболявания.

Причината за усложнение може да стане неправилно оказаната медицинска помощ.Това се случва,когато стопанина,откривайки заболяването се опитва сам да лекува птицата и го прави неквалифицирано,или ако е била поставена неправилна диагноза и човешките усилия носят само вреда.Заболяването прогресира и все по-трудно се поставя правилната диагноза.

Поради тази причина се препоръчва да не се занимавате с лечение,ако не сте сигурни в поставената диагноза и правилно лечение.

Диагностика

Диагностиката на заболяванията често е много сложна дори за специалистите,които провеждат изследвания в специално оборудвани лаборатории.Причините на много заболявания до сега са неизяснени,за това няма лечение.

Освен това,при домашното лечение съществува опасност за птицата от прекалено голяма доза лекарствен препарат,която може да доведе до гибел.Определянето на точната доза е изключително трудно.А понякога в домашни условия е невъзможно да се определи необходимото количество лекарство.

Има заболявания,които изискват хирургична намеса,наркоза или поставяне на инжекции,което може да направи само специалист.

Правилната диагностика е важна и за човека,който контактува с птицата,защото може да се зарази от нея с някой заболявания,такива като туберкулоза,орнитоза,които са опасни за живота.За това при първи признаци за заболяване,веднага се обърнете към лекар.

Профилактика на заболяванията

За предпазване от много заболявания трябва да предприемете някой профилактични мерки.Необходимо е да помните,че е по-лесно да предовратите заболяването,отколкото да го лекувате.

Основни профилактични мерки са правилното отглеждане и хранене.Много е важно да давате качествена храна и да спазвате хигиена.

За предпазване от отравяне, трябва да оглеждате внимателно храната,преди да я давате.Плесен може да се открие дори в ядките.
За да не приеме масов характер отравянето,когато въвеждате нова храна,в началото я дайте само на една птица и следете състоянието й.Ако то не се промени,можете да давате храната и на останалите птици.

В помещението,където се отглеждат канарчета не трябва да се пуши,да се ползват аерозоли,да се използват лакове,бои,разтворители и т.н.

Когато пускате птицата да лети в стаята,се погрижете в стаята да няма отрова против хлебарки,стайни растения,токсични за канарчетата.В помещението не трябва да се намират боядисани предмети,съдържащи отровното за птиците олово.Пицата може да се отрови дори от готварската сол.

При близък контакт с птицата,бъдете внимателни,за да не се заразите с някое инфекциозно заболяване.Не трябва да допускате безконтролното придвижване на птицата в стаята,още повече да я храните с устата си.Клетките и воалиерите трябва да се почистват и дезинфекцират не по-малко от веднъж в седмицата.

Към особеностите на отглеждане и грижи,влияещи на здравето,се отнася и състоянието на въздуха,особено това касае птиците отглеждани във вътрешно помещение в клетка.Въздуха трябва да бъде чист и свеж.Помещението трябва да се проветрява редовно.

Оглед на канарчето

Започващото заболяване се проявява вив вид на промяна в поведението на птицата.За да забележите,трябва да знаете как се държи канарчето.Такива наблюдения ще ви помогнат да откриете заболяването в ранен стадий.
Ако имате някакви подозрения,в началото внимателно наблюдавайте птицата без да ви забележи.Ръчното канарче,когато забележи,че го наблюдават,може да "скрие" своето истинско състояние дълго време.

Болната птица изглежда по-спокойна от останалите,тя спи повече или седи на кацалката.Болното канарче може да има учестено дишане или задух,съпроводено с потреперване на опашката.За заболяване може да свидетелства отпуснатост,бавна реакция към външни дразнители.Най-значимите признаци на заболяване са загуба на апетит и постоянна диария.

Преди да покажете птицата на ветеринар,трябва да си запишете отговорите на въпросите,които задължително ще ви зададе:

- Възраст на канарчето;
- Кога и от къде е закупено;
- Какви са условията на отглеждане;
- Кога са се появили първите признаци на заболяването;
- Каква храна и минерални добавки получава;
- От какво е боледвало преди;
- Участвувало ли е в изложби,ако да,кога.

За откриването на някой заболявания е необходим внимателен преглед.

Можете да окажете първа помощ,само в случаите,когато не се съмнявате в диагнозата или е необходима спешна помощ.

Учестено дишане

Ако канарчето има учестено дишане,наблюдава се хрема и кашлица,трябва да го преместите в по-топла клетка,в която след няколко часа трябва да повишите температурата на въздуха до 30 С.
Източника на топлина трябва да бъде разположен така,че птицата сама да може да избере разстоянието до него.Трябва да има възможност да избегне прегряването.

Ако учестеното дишане е съпроводено с потреперване на опашката,това може да бъде признак за възпаление на белите дробове и трябва спешно да се обърнете към ветринар.

Кръвотечение

Най-добро средство е 3% кислородна вода,която винаги трябва да имате в аптечката.В никакъв случай не трябва да използвате йод,защото може да доведе до повишаване на температурата и дори смъртта на канарчето.

Всички птици имат бърз метаболизъм и пропускливост на кожата,за това повърхностната обработка с лекарство е равносилна на вътрешен прием.За това бъдете внимателни в употребата на медикаменти и използвайте най-слабите разтвори.

За обработка на кървяща рана се използва памучен тампон,напоен в лекарствен препарат.При използване на кислородна вода,бъдете много внимателни,старайте се да не допускате попадане на разтвора на съседните участъци кожа.

Наранявания

Излитайки от клетката за свободен полет,канарчетата често се удрят в стълкото на прозореца и получават наранявания,а понякога и сериозни травми.За да не случи това,пускайте пердето.
Ако птицата все пак е получила нараняване,вземете лед и го поставете на мястото на съединяването на шията с главата,отзад на врата.
Ако нямате лед,можете да притиснете към тила и шията студена бутилка.След студения компрес поставете птицата в затъмнена клетка и предоставете покой.
Канарчето може понякога да отказва храна.В такъв случай настоявайте,защото му е необходимо време да дойде на себе си.Такова състояние продължава до 2 дни.През това време могат да възникнат и гърчове.За тяхното намаляване,давайте на птицата чай от лайка.

Отравяне

При отравяне често се налага да действате бързо,иначе може да умре.Дайте 2 таблетки активен въглен и 1 чаена лъжичка сода,разтворени в средно-розов разтвор калиев перманганат.Това средство се използва при силни отравяния.Преди употреба,разтворът трябва да се разклати.

Сместа се дава 1 мл на 150 гр телесно тегло.Като се има предвид,че канарчето тежи около 30 гр,трябва да дадете 0,3 мл р-р,който може да се разреди във вода в съотношение 1:4 или 1:5.Лекарството се дава в ъгъла на клюна с пипета.
Този разтвор може да се дава при силна диария,която е съпроводена с повръщане и силна слабост.

За продължаване на очистването на организма от токсичното вещество,можете да дадете отвара от ленено семе(3-4 капки).Ако поради отравянето е паднала телесната температура,можете да затоплите птицата с инфрачервена лампа или да покриете клетката с тъкан.

Очни травми

Ако в очите на канарчето е попаднало чуждо тяло,очите трябва да се промият с разтвор борна киселина,която се приготвя:1 чаена лъжичка на 1 чаша кипяща вода.За тази цел можете да използвате фурацилин,разтворете 1 таблетка препарат в 1 чаша кипяща вода.

Ако в резултат на травмата в окото има кървене,можете да го спрете,като затворите окото с памук,напоен от описаните разтвори,а раната да промиете с 3% кислородна вода.Бъдете внимателни,кислородната вода не трябва да попадне в очите.

Възпаление на очите

Изображение

Възпаление на очите се нарича възпалението на конюктивата на очната ябълка,което се случва често при канарчетата.Характеризира се с почервеняване на областта около очите и оток в тази част.Очите са частично затворени,а клепачите слепени от секрета.

Болните птици се опитват да трият око в кацалката или пръчките на клетката или други предмети и понякога си нанасят травма.
Причината за заболяването е бактериална инфекция,която понякога се съчетава с вторична инфекция.
За разпространение на инфекцията способства недостига на вит.А.
При силно възпаление на очите се наблюдава течност от носа.Заболяването протича в следните стадии:
1 стадий- сълзене,страх от светлина и слепване на клепачите;
2 стадий- поява на пленка на роговицата и загуба на зрението.

Ако птицата не се лекува,може да настъпи пълна слепота.

Възпалението трябва да се обработи по следния начин:

- Воден разтвор sulfacetamide,приготвен от 1 част препарат и 3 части кипяща вода;
- Очни капки с вит.А;
- Офталмосептонекс;
- Разтвор фурацилин.

Лекарствените препарати не се капят във вътрешния ъгъл,а във външния.Там се поставят и очните мехлеми.
Ако канарчето има конюктивит,възпалението може да се премахне с нагряване с червена лампа.Ако възпалението е причинено от инфекциозни заболявания,птицата трябва да се изолира от другите птици и да се обърнете към ветеринар.

Грижа за опръстенения крак

Канарчетата често се продават с пръстен на крака.За опръстенения крак са необходими особени грижи. Преди всичко трябва често да оглеждате крака,защото пръстена може да стане причина за травма.Може да се закачин някъде и канарчето да си нанесе рана,когато се опитва да се освободи.В такива случаи крака се подува и пръстена може да пререже кръвонсоните съдове по него.
Ако това се случи,обърнете се към опитен селекционер да ви помогне да свалите пръстена.Самия пръстен трябва да запазите,защото той е равносилен на документ, доказващ произхода на птицата.

Органични заболявания

Те не са заразни,не се предават от болна птица на здрава.Външния вид на болната птица рязко се различава от вида на здравата.Учестено дишане,разрошени пера,летаргия,слаба подвижност,всички тези признаци могат да бъдат причинени от различни причини,за това за поставяне на точна диагноза,трябва да заведете птицата на лекар.

Заболявания на дихателните органи(ринит,ларинотрахеит,бронхопневмония)


Всички тези заболявания са от простуден характер.Те засягат предимно младите птици,а също при отглеждане в студени и влажни помещения.
За заболяване на дихателните органи е характерно възпаление на носните проходи,гърлото и големите бронхи.Симптомите на заболяването са подтиснато състояние,понижен апетит,напрегнато дишане,понякога с хрипове или свистене,клюна леко е отворен.Ако са засегнати носните проходи,се наблюдава секрет от носа.

За лечение и профилактика е необходимо да изключите възможността от простуда.За това канарчетата се отглеждат при нормална стайна температура,помещението трябва да бъде чисто,без прах, а храненето- пълноценно по витамини и минерален състав.

Запушване на гушата

Основен признак е подуване на гушата.Причината за това е употребата на развалена храна,засегната с плесени и гъби,и водата.Причинителя на заболяването са патогенни бактерии.Освен това причина за възпаление могат да станат: отравяне,запек,повръщане и процес на ферментация в гушата.Заболяването може да се развие и след прием на прекалено студена или гореща храна.

Основни признаци на заболяването е увеличение на гушата и нейното запълване със слузеста маса,диария.Канарчетата губят апетит,повръщат храната и седят накокошинени.

Болната птица трябва да се постави в отделна клетка,в която на пода няма пясък.Известно време канарчето трябва да остане без храна,поставете само вода с разреден лимонов сок 10%.След 8-9 часа болната птица се храни с варен ориз или овес.Обичайната храна може да се дава след пълното изчистване на гушата.

Ако птицата страда постоянно от запушване на гушата,трябва да я заведете на лекар.
Може да се наложи оперативна намеса.

При витаминно-минерална недостатъчност може да се развие запушване на гушата,която е съпроводена с възпаление на лигавицата на гушата.

Понякога птицата може да погълне парче тъкан,памук,пластмаса и др. предмети,което пречи на преминаването на храната в стомаха и причинява неговото запушване.В този случай лечението трябва да бъде квалифцирано.

За прекратяване на заболяването,развалената храна трябва да се смени с нова,и да се осигури витаминна храна,а гушата да се промива с р-р калиев перманганат.След промивката птицата се взима и главата се отпуска надолу,за да се излее течността навън.Така се постъпва няколко пъти подред.

Хрипове

Могат да бъдат симптом на туберкулоза или дифтерия,или следствие от простуда при преохлаждане,течение и студена вода,възпаление на трахеобронхиалните мускули.
Птицата трябва да се постави в топло помещение,а в питейната вода,загрята до 20-22 С,се добавят няколко капки пречистен разтвор на глицерол.Ако това не помогне,трябва да се обърнете към ветеринар и под наблюдение да проведете лечение с вдишване на изпарения от лайка.

Оплешивяване

По-често перата опадат на главата и задната част на главата,което се дължи на продължително линеене,падналите пера дълго не се възстановяват,възможно е поради недостиг на някакви хранителни вещества.В такива случаи давайте повече зеленина.В питейната вода можете да добавите малко калиев хлорид,а голите места без пера на главата,да намажете с рибено масло или чиста свинска мас.Оплешивяването може и да не бъде свързано с линеенето,а да е следствие от отслабена полова сфера, което често се случва при женските и млади птици.След линеенето плешивите места зарастват.

Паразити

Заболяванията причинени от различни паразити са следствие от лоши грижи.Птиците често страдат от гамазови акари,които могат да се размножават във всяка пукнатина и нападат птиците,смучат кръв,причиняват силен сърбеж.Канарчетата са неспокойни,не могат да спят.Акарите могат да се заселят и на различни места в гнездото.Нападат женската,която е неспокойна и не може да инкубира яйцата.Това оказва влияние на развитието на пиленцата,които могат да умрат.

При малки количества паразити птиците могат да се избавят сами от тях.В другите случаи можете да използвате често къпане в сух речен пясък,но по-добре да приготвите смес: 0,5 чаши речен пясък и същото количество дървесна пепел- смесват се и се поставят в клетката.За ликвидиране на паразитите можете да използвате и трихлорфон, внимателно намажете клетката отвън.След 2-3 процедури канарчето ще се избави от паразитите.Други отровни химикали не трябва да използвате.

Пухоперояди

Пухопероядите външно приличат на въшки,но не смучат кръв,а се хранят с пера и пух,разрушавайки луковицата на перата.
Болните птици са неспокойни,появява се сърбеж,частична загуба на пера в основата на гърба,шията и тила.Заболяването може да се установи,като се наблюдава птицата през нощта.Тя е неспокойна,пристъпва от крак на крак.
Човека,който се грижи за птицата,трябва да спазва лична хигиена.Клетката се дезинфекцира с дезинсектал.

Слабо подвижните канарчета могат да страдат от затлъстяване.В такъв случай трябва да им предоставите по-голяма клетка или да им позволите да летят в стаята,а да намалите храната до 1 чаена лъжичка зърнена смес на ден.Изключете от менюто слънчогледовите семки и конопа.

Неправилно организираното или некачествено хранене могат да станат причина за храносмилателно разстройство.Ако канарчето има диария,във питейната вода можете да добавите малко количество калиев перманганат,а в храната -няколко макови зърна.При запек се дават няколко капки растително масло в клюна и в храната се смесват малко ленени семена.

При простуда може да започне хрема и кихане.Прицата трябва да се затопли,да се пои с топла вода в добавка с мед.

Понякога стопаните забелязват израстъци,люспести петна или налеп по клюна,лапите,под опашката.Това вероятно е гъбична инфекция.Белите израстъци по краката могат да се появят заради акари.В такива случаи помага баня с калиев перманганат.За хората и другите любимци паразитните и гъбични заболявания не са опасни.

Инфекциозните(вирусни и бактериални) заболявания при изолирани,отглеждани в домашни условия канарчета се срещат често.Тези заболявания са опасни и за хората.

- ОРНИТОЗА- проявява се във вид на загуба на апетита,оток на очите,секрет от клоаката,хрема и понякога гърчове и паралич.Пренася се от уличните птици.

Изображение Изображение

- САЛМОНЕЛОЗА - проявява се със силна диария,оток на ставите и апатия.Канарчето може да се зарази от нестерилна яйчена черупка,костно брашно,болни птици.

-ТУБЕРКУЛОЗА - проявява се с хрипове,затруднено дишане,загуба на апетит и тегло,изпъкване на гърдите.Домашното канарче може да се зарази от черупката на яйце.

При канарчетата много заболявания протичат скрито, за това всяка нова птица трябва да се постави в отделна карантинна клетка за 30-40 дни.За по-голяма сигурност периодично водете птицата на лекар и давайте фекални проби.

http://www.fermer1.ru/bolezni-kanareek-kanareiki
http://www.zyblik.info/pticpos/kanbol3.htm
http://www.strausof.net/bolezni-kanareek/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Заболявания при канарчетата

Мнениеот meri » Пон Дек 31, 2012 5:23 pm

Възпаление на носната кухина

Това заболяване може да бъде причинено от внезапно преохлаждане и съпътстващо бактериално заразяване.Болната птица трябва да се постави на топло място,а ноздрите да се промият с 1% физиологичен р-р.

Хрема и катар на горните дихателни пътища

Това заболяване се характеризира с учестено дишане,секрет от ноздрите и кихане.Болната птица трябва да се постави в топло помещение и да се пои само с топла вода.
При катар птицата трябва да се пои с отвара от лайка и копър,смесени с пчелен мед.
При хрема птицата трябва да вдишва пари от евкалипт или отвара от лайка.В клетката се поставя отварата и клетката се покрива с тъкан за известно време.
Заболяването се лекува лесно и бързо преминава.При отглеждане на канарчета трябва да се избягват резките промени в температурата,преди всичко водата,която се използва за къпане и пиене.

Подагра

Това заболяване е характерно за старите птици.Причина за заболяването е нарушение работата на бъбреците.От подагра се разболяват птиците,хранени с еднообразна храна,а начина на живот е слабо подвижен,в резултат протича претоварване на бъбреците,които не се справят с изхвърлянето на излишната пикочна киселина от кръвта,а след това и от организма.

Пикочната киселина започва да се натрупва в ставите и сухожилията.Понякога тези отлагания водят до образуването на отворени рани.Киселината може да се натрупва и във вътрешните органи.

В началния стадий на заболяването признаците са редуване на летаргия и бодрост,липса на апетит и внезапната му поява.Болната птица пие много,изглежда подтисната,бързо се уморява и не може да се държи на краката си.

С развитие на заболяването се подуват пръстите на краката,което прави седенето неудобно.Около ставите и сухожилията се появяват възли с бял цвят и оток.Тези възли причиняват силна болка на канарчето.
По време на обостряне на заболяването изпражненията са много обилни,и без специално лечение,птицата може да умре за 3-4 дни.Заболяването основно протича в хронична форма.

Заболяването може да бъде причинено от прехранване на птицата с необичайна за нея домашна храна.
При най-малките признаци,веднага се обърнете към лекар.

Сътресение на мозъка

При канарчетата това се случва по следния начин: птицата се удря силно в стъклото на прозореца.За сътресение на мозъка свидетелстват разрошените пера на главата,затворените очи,а понякога и загубата на равновесие.
Болната птица веднага трябва да се постави в тъмно спокойно място,и след известно време тя ще дойде на себе си.

Тумори

Туморите са както доброкачествени,така и злокачествени.Ако забележите тумор,веднага се обърнете към лекар.
Туморите по кожата или под кожата се премахват хирургично.
Канарчетата често страдат от тумори на черния дроб,бъбреците и репродуктивните органи.Тумори се откриват при птици на 4-6 год.възраст.

Ако при птицата се наблюдава едностранна парализа,това е явен знак за наличие на тумор в коремната кухина.Ако освен паралича се появи повръщане и диария,канарчето вероятно страда от тумор на бъбреците.
Птиците,болни от тумор често имат повишен апетит,но слабеят,те спят много и се държат апатично.
Доброкачаствените и злокачествените тумори могат да се установят само с изследване на тъкан.

Осигурете голямо пространство за полет и пълноценно хранене.
При канарчетата често има мастни тумори-доброкачествени образования,достигащи големината на гръцки орех и формирани под кожата в областта на корема или гърдите.
Причината е неизвестна,но се предполага,че възникват от твърдите кацалки.При мастни тумори и тумори в областта на пловите органи и бъбреците,може да помогне само хирургична намеса.Но операцията винаги е свързана с риск за такава малка птичка.

Епилептични припадъци

Проявяват се с гърчове,безредно пляскане с крила и падане на пода понякога.За тези припадъци е характерно повтаряне след определено време,между които птицата изглежда нормално.
Причината за епилепсия е засягане на нервната система след инфекции.Подобни припадъци могат да бъдат причинени от отравяне и авитаминоза,за това веднага трябва да се обърнете към лекар.

Стоматит

Това заболяване се характеризира с образуване на жълт налеп на лигацата в устата.
Лекува се с антибиотик.В периода на заболяване птицата губи апетит,за това трябва да я храните насила с мека храна.За пиене давайте 0,5-1% воден разтвор на солна киселина.Устната кухина трябва да се маже с тривитамин на рибено масло,глицерин или рибено масло.

Диария

Диария при канарчетата се наричат честите воднисти изпражнения със зелен или бяло-жълт цвят,понякога със слузеста консистенция.При диария птицата яде много малко.
Причина за течните изпражнения могат да бъдат различни фактори.По-често това е следствие от хранене с недоброкачествена или развалена храна или небалансирана диета.
Много често диарията е признак на инфекциозно заболяване,например салмонелоза.Причина за дииария може да стане студена вода за пиене или простуда.

Диария,при която причината е недоброкачествена храна и простудни заболявания,се нарича обикновена.Нейния основен симптом е кафяв или зелен цвят на изпражненията.
Още една причина са микробите,заболяването се нарича варовита диария.Канарче,страдащо от това заболяване е разрошено,седи на пода на клетката,изпражненията не се отделят от клоаката.Самите изпражнения са с бял цвят,слузести и се точат във вид на конец.

Определянето на причината за диарията е много важно за избиране на способа за лечение и лекарства.
Точната причина може да се изясни само във вет. кабинет след провеждане на изследване на изпражненията.

Ако причината е неправилното хранене,можете да помогнете и без лекарска помощ.Изключете от храната плодове,зеленчуци,зеленина,груба зърена храна,меките добавки и кресон.Може да дадете зърнена храна с добавяне на малко количество семена от мак,лен или салата.
Разрешава се да давате извара и оризова каша.
В поилката наливайте само преварена вода.Можете да добавите слаб разтвор калиев перманганат.

Клетката с птицата не трябва да се намира в лошо отоплено помещение.
За лечение пригответе оризова или овесена отвара и я давайте вместо вода.Можете да давате и настойка от лайка.Отварата и настойката се дават само в охладен вид.

Ако след 3-4 дни няма съществено подобрение,заведете птицата на лекар.

При варовита диария трябва да държите птицата в топло помещение и да я храните със ситно просо или канарено семе.Вместо вода давайте оризова или овесена отвара.Освен това канарчетата се лекуват с антибиотици.
Заболяването се лекува трудно и в някой случаи може да доведе до смъртта на птицата.

Запек

Това заболяване е характерно основно за затлъстелите и заразени с хелминти птици.Причина за запек може да стане храненето с недоброкачествена храна или небалансирана диета.Заболяването може да причини храна,съдържаща много коноп,яйца и мазна храна.По-рядко запек може да възникне поради възпаление или затлъстяване на черния дроб.

При запек птицата се изхожда трудно,присяда и тресе опашка,понякога бърка с клюн в ануса.
Болните птици се движат малко,седят с разрошено оперение и въртят очи.Болното канарче яде малко и прави многократни безполезни опити да изпразни червата си.

Преди да се опитате да лекувате птицата,изяснете причината за заболяването.Ако причината са хелминти,въведете в клоаката 2-3 капки растително масло.Въвежда се веднъж на ден до пълното оздравяване на птицата.

В краен случай се капват 3-4 капки в клюна на птицата.
За няколко дни изключете от диетата зърнената храна,заменете я със зеленина,плодове и зеленчуци.Можете да продължите да давате коноп и яйца в малки количества,оризова каша и канарено семе.Увеличете съдържанието на лененото семе.
За профилактика на запека можете да храните птицата с пълноценна зърнена храна и по-често да давате пресни плодове.Запушване на червата има,когато птицата се храни само със зърно.

Нарушение на нормалния растеж на перата

Понякога се случва младите пера да израснат,но да не могат да пробият кожата на птицата.В този случай се променя посоката на растеж,извиват се,кожата се лющи.На това място се образува киста.Тя расте,стените на кистата се удебеляват,а тъканите,намиращи се около нея се възпаляват.
Понякога се образува абцес,същото може да се случи,ако канарчето се опитва да захапе кистата.Когато стените на кистата се повреждат,натрупаната маса в нея изтича и контактувайки с въздуха, засъхва и образува коричка.
Причините обикновено са недостиг на минерални вещества и витамини,неспазване на температурния режим,влажност и осветление.
При появата на тези образования се обърнете към ветеринар.

При повреждане на перата,причината може да бъде недостиг на сяра в организма.

Оплешивяване

Оплешивяване може да се наблюдава по всяко време както при мъжките,така и при женските.Причината е прекалено честото гнездене и възможно отслабване на половите функции.Оплешивяване може да се наблюдава при младите птици в случаите,когато за чифтосване са избрани гребенести мъжки и женска.Не се назначава специално лечение.

Затлъстяване

Причината за затлъстяване е небалансираното хранене с прекалено съдържание на брашнена и мазна храна,или ако птицата не се движи много.При затлъстяване птицата е летаргична,не се движи много,има затруднено дишане.На гърдите,корема и гърба се забелязват мастните отлагания.

Затлъстяването намалява съпротивляемостта на организма към паразити и инфекции,спомага за развиването на много заболявания,свързани с нарушена обмяна на веществата.
При силно затлъстяване канарчето престава да лети и в резултат на това може да се развие цироза на черния дроб.Мъжките не са способни към размножаване,а женските снасят неоплодени яйца.

Изключете от диетата канареното,лененото семе и конопа,овесената каша и яйцата.При силно затлъстяване се откажете от зърнената храна и хранете само с бели сухари.В клетката винаги трябва да има неограничено количество плодове,зеленчуци и зеленина.Ежедневно пускайте птицата да лети,добре ще е ако може да се къпе ежедневно.
След като канарчето отслабне,количеството храна може постепенно да се увеличи.

Канибализъм

Към тази аномалия в поведението може да доведе яденето на перата,изтръгнати с кръв.За това канарчета с кървящи рани на кожата трябва да се отделят в отделна клетка до пълно оздравяване.Счупените или отскубнати пера веднага се прибират,за да не се пристрасти птицата към тяхното изяждане.

Особен вид канибализъм е изяждането на пиленцата в гнездото от единия родител.Причината за това поведение,специалистите наричат стремеж на възрастните птици към размножаване.Но,ако става въпрос за млада двойка,причината е в недостатъчния опит.

Ринит

Това е често заболяване,характеризира се със силна хрема.В резултат канарчето трие клюн в рамото си,и замърсява очите си,което може да доведе до тяхното възпаление.
Състоянието на птицата е подтиснато,температурата се повишава с 2 С,дишането се затруднява,съпроводено е с хрипове.Болната птица трябва веднага да се отдели и да се заведе на ветеринар.

Заболяването продължава около 10-14 дни,а може да протича няколко месеца с периоди на ремисия.От момента на заразяването,до първите признаци може да минат 1,5-2 месеца.
Причината за заболяването е преохлаждане или пренапрежение,най-податливи са младите птици.

Инфекциозни заболявания

Към тази група заболявания се отнасят тези,които се причиняват от вируси и бактерии.
Понякога причината са няколко причинителя,едно инфекциозно заболяване се сменя с друго.
Канарчетата лесно са подложени на стрес при превозване от едно място на друго,смяна на условията на отглеждане,нова птица и т.н.Стреса спомага за проникването на инфекциите в организма и го отслабва.

Канарчета,живеещи в привични за тях условия,аклиматизирани и нямащи контакт с други птици,много рядко са подложени на инфекциозни заболявания.

Трябва да помните,че инфекциозните заболявания при птиците са опасни за хората.За това при поява на признаци на заразяване с бактерии или вируси,веднага се обърнете към ветеринар.

http://www.fermer1.ru/Zhalpanova_Kanareiiki?page=1
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Птици