Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Заболявания от недостиг и излишък на витамини при канарчето

Заболявания от недостиг и излишък на витамини при канарчето

Мнениеот meri » Вто Яну 01, 2013 11:30 am

Авитаминоза

Авитаминоза се наричат заболяванията,причинени от недостиг на витамини.
Поливитаминоза е по-тежката форма,причинена от недостиг на един или повече витамини в организма.

При правилно хранене опасността от възникване на авитаминоза е малка.Но,тъй като недостига на витамини винаги е опасен,всеки стопанин трябва да знае важните симптоми при различните видове авитаминоза.
Освен това,пълната липса на определен витамин рано или късно води до смърт,а частичния недостиг на витамини способства развитието на заболявания и може да забави процеса на оздравяване.Излишъка на витамини също е толкова вреден,както и недостига им.Предозирането с вит.А и Д може да причини редица отклонения в организма на птицата.

Авитаминозата се проявява различно,в зависимост от това какъв витамин не достига.

Заболяването се развива поради неправилно еднообразно хранене.Недостатъчното осигуряване на витамини води до намаляване на защитните сили на организма и неспособност да се противопостави на неблагоприятните външни фактори.Известно е, че дори и най-малкия недостиг на витамини оказва отрицателно влияния на репродуктивните способности на птицата.

Авитаминозата и поливитаминозата създават условия за възникване на други заболявания.При дефицит на вит.А и Д и групата В се наблюдава възпаление и подуване на клепачите,лигавицата на обвивката на очите,страх от светлина,гнойни секрети,изтласкване на главата, треперене на крайниците, мускулни спазми.При недостиг на вит.А,Д и група В,пиленцата изостават в растежа и развитието и страдат от анемия.Пръстите им се свиват и губят подвижност.

По-често се наблюдава дефицит на вит.Д.При недостиг на вит.Д при пиленцата се наблюдава рахит,оперението е разрошено,изкривяват се гръдната кост и пръстите.Малките губят апетит и силно изостават в растежа и развитието.

Заболявания,причинени от недостиг или излишък на вит.А

Недостига на вит.А води до повреждане на лигавиците,храносмилателните органи и дишането,вследствие на което протича нарушение на дейността на горните дихателни пътища и се появява хрема.
Наблюдава се влошаване на репродуктивните способности,намаляване количеството на яйцата,увеличаване на неоплодените яйца,възникват заболявания на перата.

При недостиг на вит.А жълтъка на яйцето има блед цвят,зародиша се развива лошо,появяват се пиленца със светъл пух и бледо оцветени нокти и клюн.Пиленцата имат слабо физическо развитие и в бъдеще растат лошо.Те са слаби,летаргични,често губят равновесие при ходене,оперението е разрошено.

При пиленцата болни от авитаминоза,често се развива заболяване на очите.
При всяко заболяване,при което се наблюдава дефицит на вит.А заболяването протича много тежко и трудно се лекува.
Ако в диетата има повишено съдържание на протеини,нуждата от вит.А нараства.
В ранните стадии на заболяването,бързи резултати може да донесе лечението с включване на вит.А.
При достатъчно получаване на вит.А организма на канарчето е защитен от инфекции.

Не по-малко вреден е излишъка на вит.А.Той може да доведе до неправилно развитие на скелета и ускорен растеж на костите.Възможно е и опадане на перата.
Диагнозата "авитаминоза А" най-точно се установява с лабораторни изследвания.

Заболявания,причинени от недостиг или излишък на вит.С

Недостига на този витамин прави лигавиците много уязвими към инфекции.Заболяването може да възникне,ако птицата отказва зелена храна,плодове и зеленчуци.

Заболявания,причинени от недостиг или излишък на вит.Д

Авитаминоза Д е опасна за младите птици.При младите птици нормално развитие на костите е възможно само при наличие на достатъчно количество вит.Д в организма,който отговаря за калциево-фосфорния обмен.Вит.Д предпазва от рахит и декалцинация на костите при възрастните птици.

Последиците могат да бъдат,нарушени функции на двигателния апарат,изкривяване на крайниците,гръбначния стълб и гръдната кост,удебеляване на ставите,задържане на растежа,деформация на клюна.
Следствие от недостиг на вит.Д е извратения вкус,който се проявява в разлепване и самооскубване на перата.Болното канарче бързо слабее,започва да куца и често сяда.

При недостиг на вит.Д младите птици са подложени по-често на други заболявания.
През лятото вит.Д се произвежда в достатъчно количество благодарение на отглеждането на чист въздух.При недостиг на чист въздух и слънчева светлина,опасността от заболяване се увеличава.
За избягване на заболяването е необходимо да се провежда профилактика,правилно да се съставя диетата.
Но,помнете,че излишъка на вит.Д води до калциноза на тъканите.Това заболяване причинява силни болки.

За нормалното развитие на скелета е важно в организма на птицата да има правилно съотношение вит.Д с калций и фосфор.При нарушаване на този баланс,организма се нуждае от повече вит.Д,който задържа минералните вещества,участва в регулирането на нивото им в организма.

Заболявания,причинени от недостиг или излишък на вит.Е

Птиците се нуждаят от повече вит.Е,отколкото бозайниците.При недостиг на този витамин оперението изглежда раздърпано,птицата слабее,става летаргична,често поставя глава на пода на клетката.Нарушава се координацията на движение и протичат необратими процеси в мозъка и мускулите.
Недостига на витамина оказва лошо влияние върху растежа на пиленцата.

При възрастните канарчета дефицита на токоферол намалява половата активност и плодовитост при мъжките,значително намалява оплождането на яйцата,оказва отрицателно влияние на развитието на зародишите,които умират още в яйцето.

Пиленцата имат припадъци,наблюдава се изоставане в растежа.При продължително заболяване се развива дистрофия на мускулите,некроза на черния дроб.
Недостига на вит.Е намалява усвояемостта на вит.А.

За профилактика на авитаминоза Е се препоръчва постоянно да се включва в диетата покълнало зърно.

Заболявания,причинени от недостиг или излишък на вит.К

Вит.К участва в производството на протромбин,който оказва влияние на съсирването на кръвта.
Дефицита на вит.К възниква при продължително лечение с антибиотици,при редовно добавяне на въглен в храната.
При недостиг канарчето слабее,почти не реагира на външните дразнители,губи апетит,нарушава се съсирваемостта на кръвта и се появява склонност към кървене.

При болните канарчета възникват обилни кръвотечения,които много трудно се спират.
Недостига на вит.К може да възникне при птици,които не получават ежедневно свежа храна.

Заболявания,причинени от недостиг или излишък на витамини от група В

При дефицит на вит.В1 се влошава апетита,в резултат се нарушава храносмилането и се наблюдава обща слабост.
При младите птици авитаминоза В1 причинява изтощение,краката започват да се раздалечават встрани,ставите се подуват,пръстите се свиват.Понякога се развива дерматит на краката,клепачите и ъглите на клюна.Може да възникне паралич.

Дори при незначителен недостиг на тиамин,птиците не могат да се държат на кацалките,за това седят неуверено.В тежки случаи се наблюдават сериозни нарушения на ЦНС,водещи до смърт.
По време на пристъп канарчето протяга крака.Ако все още не е протекло засягане на нервната система,е възможно излекуване,като се дава вит.В1.

Явни признаци за недостиг на вит.2 е нарушение на растежа,недостиг на пера,слабост в костите и храносмилателно разстройство,проявяващо се във вид на диария.

Дефицита на никотинамид води до постоянни гърчове на крайниците,а в тежки случаи до паралич.

Недостиг на пантотенова киселина води до дисфункция на черния дроб,умиране на тъканите,гранулация на клепачите,образуване на крусти по краищата на клюна и краката,обилна слуз.

Дефицита на фолиева киселина причинява малокръвие,което води до депигментация на оперението,което не се развива напълно,а пиленцата растат лошо.

При пълната липса на вит.В6 се наблюдава рязко намаляване на теглото и нарушение на двигателните функции.Дори при малък дефицит при възрастните птици може да доведе до намаляване на репродуктивната функция,а пиленцата много трудно се излюпват.

Недостига на вит.В12 води до нарушение на растежа и падане на перата.Ако дефицита на вит.В12 протича в периода на размножаване,по-голямата част от яйцата остават неоплодени,а зародишите в оплодените яйца умират по време на инкубационния период.

Вит.В12 се произвежда в микрофлората на червата,независимо от това,в храната на канарчето трябва да присъства достатъчно количество от този витамин.

Недостиг на вит.Н

Недостига на биотин води до поражение на кожата на клепачите,восковицата и краката.Научно е доказано,че вит.Н повишава способността на пиленцата да се излюпят от яйцето.

Лечение на авитаминозата

За лечение и профилактика се препоръчва да използвате продукти,съдържащи природни витамини.Давайте повече зеленина,плодове и зеленчуци,включвайте витаминни препарати.
Поставяйте в клетката свежи клони от широколистни дървета и от време на време включвайте плодове от офика и покълнали зърна.Добре е да добавяте рибено масло.Сухата мая е естествен източник на витамини от групата В.В морковите се съдържа много вит.А,каротин,а покълналите зърна от пшеницата са богати на вит.Е.

Поставяйте клетката на слънце,но не през стъклото на прозореца за 40-60 мин. за получаване на необходимото количество вит.Д.

За профилактика на дефицита на вит.Д се препоръчва редовно да давате зеленина.Редовно добавайте в храната рибено масло и синтетичен вит.Д3.

Необходимо е да съставите балансирана диета,богата на всички необходими витамини и микроелементи.В нея трябва да присъстват яйца и извара.

В зимните месеци и ранната пролет добавяйте сок от касис или натрошени хапчета витамини.

Когато давате витамини на канарчето,трябва да знаете,че водоразтворимите вит.С и групата В не могат да се предозират,защото излишъка веднага се изхвърля от организма.
Водоразтворимите витамини от група В се съдържат в големи количества в обичайната храна,но техния запас постоянно се изразходва,за това трябва да ги добавяте в храната допълнително.

Вит.А,Д,Е, и всички комбинирани витаминни препарати,в които се съдържат тези витамини,трябва да бъдат строго дозирани според инструкциите за употреба.Техния излишък може да причини негативни реакции в организма и дори да доведе до смърт,особено пренасищане с вит.Д.

Витаминните препарати от група В добре се понасят от канарчетата.Тези витамини значително укрепват здравето на птицата,особено след прекарано заболяване.

Вит.Е се отпуска под формата на маслен препарат.

Помнете,че всички витамини и витаминни препарати трябва да се съхраняват на хладно и тъмно.

http://www.fermer1.ru/Zhalpanova_Kanareiiki?page=1
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Заболявания от недостиг и излишък на витамини при канарч

Мнениеот zoomaniak » Вто Яну 01, 2013 2:49 pm

Хубав превод smiley24
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm


Назад към Птици