Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Заразни заболявания при канарчетата

Заразни заболявания при канарчетата

Мнениеот meri » Вто Яну 01, 2013 4:27 pm

Шарка

Едно от най-сериозните вирусни заболявания.Причинител е вируса Borreliota avium,който има различни форми.Най-разпространения от тях е вируса на шарката.
Първите признаци на заразяване са летаргия и липса на апетит.Главни симптоми на заболяването са обриви по главата,бели петна по езика и гърлото,кръв в изпражненията.Телесната температура бързо се повишава,възможно е повръщане и кървави изпражнения.След известно време организма се обезводнява,започват гърчове,след това настъпва паралич на крайниците.
Тази инфекция много бързо обхваща всички канарчета.
Няма действен метод за лечение.
Ако не се постави диагноза навреме и не се изолира болната птица,може да започне епидемия,в резултат на което да умрат всички птици.

Ешерхиоза

Причинител на заболяването е колибактерията Escherichia coli, паразитираща в червата.При определени условия бактерията започва да се размножава,води до развитие на заболяване,основния признак на която е диарията.
Освен диария,основни симптоми са лош апетит и апатия.
Заразяването може да протече и с храната,замърсена с екскременти на мишки,плъхове и мухи.Причина за заболяването може да стане и стреса.
Назначават се антибиотици за лечение.

Трихомониаза

Причинител на заболяването са камшичестите от рода Trichomionas colurribae. Основният разпространител на заболяването са гълъбите.Канарчетата могат да се заразят при употреба на замърсена вода и храна.

Възрастните птици рядко боледуват от това заболяване,но могат да бъдат приносители на инфекцията.
Заболяването има остра форма,съпроводена с възпаление на лигавиците в устата и хранопровода,в някой случаи преминава и в гушата.Жълтеникавия налеп на лигавицата на фаринкса и гушата постепенно се увеличава,затруднява се приема на храна,а след това дишането,стесняват се дихателните пътища.
Ако заболяването не се открие навреме и не се лекува,птицата може да умре от задушаване.
При появата на тези признаци веднага се обърнете към лекар.Заболяването лесно се диагностицира с помощта на микроскопски анализ.

Атипична птича чума

Вируса на това заболяване е бил пренесен в Европа от Юго-източна Азия.Това е много заразно заболяване:ако се разболее една птица,веднага се заразяват и останалите.
Симптомите са диария,секрет от носа и очите.След няколко дни заболяването води до развитие на паралич,в резултат на което настъпва смърт от задушаване.Болестта продължава не повече от 7-10 дни и почти винаги завършва със смърт,защото не се поддава на лечение.

Това заболяване е опасно не само за другите птици,но и за хората.

Нюкасълска болест

Това заболяване е много опасно.Заразените птици страдат от загуба на апетит,повишена телесна температура,затруднено дишане.
Според развитието на заболяването се наблюдава разширение на зениците и възпаление на конюктивата,след това започва водниста диария.След известно време започва последния стадий на развитие,когато канарчето започва да се върти около собствената си ос и често пада по гръб.Завършва с паралич на крайниците и смърт.

Източник на заразяването по-често е черупката на суровите яйца.Във връзка с това,трябва да знаете,че на канарчето се дава само черупката на сварено яйце.

Източник на инфекцията могат да станат другите птици,които живеят на свобода.
Все още няма ефективно лечение на заболяването.В продължение на няколко дни умират всички птици.

За предовратяване на такива случаи се препоръчва да спазвате някой профилактични мерки.Може да се направи ваксина на птицата «NC–Vaccine»,произведена от фирмата «Vemie – Veterinaz Chemie GmbH 47906 Kempen». Този препарат може да се закупи във вет.клиника.Дава се на канарчетата 2 пъти в годината във вид на капки.Ваксинацията трябва да се провежда само под лекарски контрол.

Дифтерит

Това инфекциозно заболяване,симптомите на което са летаргия,хрипове,почервеняване на очната обвивка,втрисане,понякога диария.
Характерно за дифтерита е това,че канарчето седи с полуотворен клюн,често киха,кашля и диша тежко,от носа се появява жълто-сив секрет.Болната птица отказва храна.
Когато забележите такива признаци,отделете птицата в отделна клетка веднага.След отделянето,болната птица трябва да се заведе на ветеринар.

Гъбични заболявания

Към тази група се отнасят заболяванията,причинени от патогенни гъби.Основна причина за възникване на гъбичните заболявания е неспазване на хигиена при отглеждане и хранене.Развитието на заболяването способства и прекарания стрес и недостиг на витамини.

Съществува мнение,че за развитието на гъбичните заболявания способства честия прием на антибиотици.
Гъбичните заболявания са заразни и опасни за хората.

Кожни гъбични заболявания

Те се причиняват от гъби от рода Achorion и Trichophiton.Тези инфекции са много опасни,птиците се заразяват бързо една от друга.
Признак на заболяването е белезникав налеп по кожата на главата и около клюна.След няколко дни потъмнява,ако не бъде проведено лечение,на засегнатите места започват да падат перата,а кожата се покрива с груби люспи.
Тези симптоми са сходни с крастата при папагалите.За точно диагностициране е необходим анализ на налепа.

Кандидомикоза

Тази група забоялвания се причинява от гъбите Candida albicans,които винаги присъстват на лигавицата при здравите птици.Развитието на заболяването протича само в случаите,когато при птицата значително намалява съпротивляемостта на организма.Гъбичките засягат лигавиците на клюна,дихателните пътища,понякога гушата и горната част на храносмилателния тракт.

Признак на заболяването е сивата жълтеникава плака,образувана в кухината на клюна и гушата.Влошава се апетита,понякога след хранене започва повръщане.Гушата изглежда препълнена.В резултат се замърсяват перата около клюна,дишането се затруднява,възниква диария.
Основна причина за заболяването е заразена с гъби храна и недостиг на вит.А,продължително приемане на антибиотици.
Заболяването се диагностицира с микроскопски анализ на плаката.Лечението се провежда под наблюдението на специалист.

Аспергилоза

Това заболяване е една от най-опасните инфекции,засягащи птиците.Причинител на заболяването са плесенните гъби от вида Aspergillus fumigatus.Те започват да се размножават активно при определени условия:повишена влажност и температура,гниене на остатъците растителна храна,голямо скупчване на птици и др.

Източник на заразяването могат да станат плесенясали зеленцучи и плодове или неправилно покълнали зърна.
Птицата се заразява с инфекцията след вдишване на гъбичните спори,които засядат в дихателните органи и пътища.Основен фактор за инифициране на птиците е стреса или неспазване на хигиена при отглеждане и хранене.

При заразяване първо се поразяват дихателните органи,след това и другите органи.В белите дробове протичат значителни патологични промени.

Основни симптоми са затруднено дишане поради въздействието на токсините,отделяни от гъбите,в особено тежки случаи птицата отваря и затваря клюн,за да улесни дишането.Ако не се проведе лечение,птицата умира от задушаване.

Заболяването се диагностицира трудно.Диагнозата се поставя след безрезултатно лечение на дихателните органи и пътища с антибиотици.

Некробацилоза

Това инфекциозно заболяване се характеризира с поражение на кожата и лигавиците.
Първи признаци на заболяването са отказ от храна,неподвижност и поява на малки некротични лезии на корена на езика и стените на ларинкса,или плака подобна на сирене,които трудно се премахват от лигавицата.
Освен това шията и подчелюстните лимфни възли се подуват,в резултат на което се затруднява преглъщането и става болезнено.На краката и основата на пръстите се появяват некротични поражения.

При откриване на подобни симптоми,трябва веднага да се обърнете към лекар.

http://www.fermer1.ru/Zhalpanova_Kanareiiki?page=1
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10389
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици