[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Какви ваксини се правят на папагалите
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Какви ваксини се правят на папагалите

Какви ваксини се правят на папагалите

Мнениеот meri » Вто Окт 29, 2013 1:27 pm

Съществува мнение, че домашните папагали не са застрашени от никакви заболявания, защото се намират в клетки или понякога ги пускат на разходка, да полетят в дома. В помещението няма улични гълъби, които могат да пренесат инфекция, за това не всички стопани смятат, че папагала трябва да се ваксинира.

Има моменти, когато клетката с папагала се поставя на балкона, на перваза при отворен прозорец, за да може птицата да "подиша чист въздух". Именно в такава ситуация нашите папагали са подложени на риск да прихванат заболяване, не изключваме варианта уличен гълъб, който е приносител на различни птичи заболявания да приседне на перилата или на прозореца, за да се запознае с вашия папагал.

Отивайки в отпуск или за няколко дни на вилата стопаните взимат клетката с папагала, за да не остава сам. В гората, и в градината съществуват множество опасносни контакти на дивите птици с вашия папагал. Дивите птици са много активни и изглеждат напълно здрави, но могат да бъдат приносители на инфекции, които причиняват при домашните папагали не само заболявания, които трудно се лекуват, но вашият папагал може и да умре.

Заминавайки за дълго много семейства ползват услугите на хотели за животни. В такива хотели винаги е чисто, но трябва да уточните дали ще вземат вашият папагал в хотела без ваксина, защото не всеки собственик на хотела ще рискува здравето на своите гости и своята реуптация като цяло.

Какви ваксини се правят на папагала?
Най-разпространени са ваксините от такива заболявания, като птичи грип, дифтерична чума, нюкасълска болест (псевдо-чума), едра шарка.

Не всеки стопанин се отнася сериозно към ваксинацията на своя любимец и дори не знае какви ваксини се правят на папагала, за това те рискуват здравето на своя любимец. За да не подлагате папагала на излишен стрес при транспортиране в клиниката, по-добре извикайте ветеринаря у вас. Помолете лекаря да проведе профилактична обработка на папагала от птичи бълхи и пухоперояди.

Качествената храна, витаминните добавки, чистата клетка и своевременните ваксини правят вашият папагал здрав, активен, който ви носи радост.

Какви ваксини и на каква възраст се поставят?


Най-малките пиленца(на възраст от 40 до 60 дни) са защитени от заразяване с имунитет, получен от майчината оригната храна.
Но към 40-60 дни (ако папагалите се отглеждат не в домашни условия, а в развъдник) този имунитет отслабва и младия организъм може да бъде засегнат от инфекция.

Произвеждат се ваксини, с помощта на които на пиленцата се въвеждат убити вируси -патогени. Те не причиняват заболявания, но допринасят за появата на антитела, които помагат, ако в организма попадне жив вирус- убиват го и не позволяват на заболяването да се развие.

Провежда се една ваксинация- наведнъж от няколко заболявания (комбинация от вируси на бяс, аденовирус, параинфлуенца вирус, орнитоза, а много ветеринари съветват да се включи ваксина срещу лептоспироза).

Съгласно графика за ваксините, пиленцето трябва да премине още няколко пъти реваксинация (на всеки 3-4 седмици), докато не достигне възраст 16- 20 седмици. Ваксината против бяс се прави отделно- на възраст от 16 до 26 седмици.

Преди всяка ваксина пиленцето се обезпаразитява (в дозата изчислена за неговото тегло). Защо се прави това? Това е така, защото при пиленце, засегнато от глисти не се изработва достатъчен имунитет към ваксината- но пилецето може да се разболее дори и след ваксинацията. На пиленце, на което се прави ваксина, трябва да бъде напълно здраво - то трябва да има нормална температура, добър апетит, ясни очи без секрети, дори не трябва да има хрема. Причината е същата, както в ситуацията с глистите: организма преди ваксината не трябва да бъде отслабен.

Препоръчително е първата ваксина да се направи в дома и пиленцето да се пуска извън клетката само 10 дни след реваксинацията. Само към това време неговият организъм се оказва защитен от инфекции.

Какво да правите, ако сте взели възрастен папагал?
В такъв случай се препоръчва да го ваксинирате с два пълни комплекта ваксина с интервал от 3-4 седмици.
Пиленцата, които са се оказали у вас случайно (взели сте ги от улицата, купили сте ги от пазара)- не ги ваксинирайте веднага. На такива пиленца е по-добре да се даде серум (готови антитела срещу инфекциозни заболявания), който помага на организма да се бори, ако в него има скрита инфекция. Ваксина трябва да направите 10-14 дни след придобиването.

Ваксинацията не осигурява на папагала имунитет за цял живот, за това периодично трябва да се прави реваксинация като възрастен.
С каква периодичност- по този повод вет. лекари нямат единодушно мнение. По-рано се смятало, че трябва да се прави ваксинация всяка година, от през 2006 г. Американската асоциация на вет. лекари издала нови препоръки, в които се казва, че ваксинацията OHL (пситакоза, хепатит, лептоспироза) на всеки три години.

Колкото до ваксинацията от Bordetella (коклюш)се препоръчва да не се прави на всички папагали, а на тези, които редовно посещават парка, изложби, състезания или са били хванати в дивата природа. Тя е неустойчива, за това трябва да се прави реваксинация на всеки шест месеца.
Също така не на всички папагали се прави ваксинация от Лаймска болест - само на тези папагали, които живеят в определени местности, където рискът от заболяване е висок.
Колкото до ваксината против бяс- тя се прави според графика.

Ако вашият папагал има неадекватна реакция към ваксината (висока температура, повръщане, обрив, оток и др.) и вие се съмнявате дали трябва да провеждате ежегодна реваксинация- вие винаги можете да определите дали действително е необходима ваксина на вашия папагал от някое заболяване с помощта на определяне на титрите(кръвен анализ, който определя наличието на антителата към ответната реакция на ваксината). Високото ниво на титрите ще ви покаже, че не е необходимо да провеждате реваксинация. Единственото неудобство на този метод е неговата висока стойност (той е по-скъп от самата ваксина). Ако сте изправени пред проблема за неадекватната реакция на вашата птица към ваксината- е възможно наистина да похарчите пари за този анализ.

Въпросът за съвременната ваксинация на папагалите е актуална и тогава, когато трябва да пътувате с папагала. За пътуването е необходимо да имате ветеринарен паспорт в който трябва да бъдат вписани всички данни за проведените ваксини, също информация за противопаразитната обработка срещу акари, бълхи, глисти и пухоперояди. Датата на ваксината трябва да бъде не по-малко от 30 дни и не повече от 12 месеца преди началото на пътуването.

Във вет.паспорт трябва да бъде отбелязано за чипирането- това е процедура при която подкожно се поставя микрочип. Неговият размер е колкото оризово зърно, процедурата е безболезнена и се поставя без наркоза.

http://www.dogocat.ru/
http://myloveparrots.forumssity.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици