[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Заболявания на гушата при папагалите
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Заболявания на гушата при папагалите

Заболявания на гушата при папагалите

Мнениеот meri » Нед Фев 16, 2014 7:35 pm

Възпаление на гушата

Гушата- това е разширяване на торбичката на хранопровода, разположен от дясната страна на гърдите. В гушата се натрупва храната, и протича смилане на въглехидратите.
Там се размеква зърнената храна и се подготвя за бъдещото смилане в стомашно-чревния тракт на самата птица или за хранене на пиленцата.

Причини за възпаление на гушата- бактерии, гъби, паразити. По-често се поразяват птиците със слаб имунитет, страдащи от хроничен недостиг на вит.А, не получаващи зеленина, плодове и зеленчуци. Вследствие на витаминната недостатъчност епитела на лигавицата на гушата се променя и става уязвим за различен вид патогенни микроорганизми, гъби и протозои. Възниква възпаление на стените на гушата, което води до продукцията на голямо количество вискозна, мътна слуз. Източник на инфекция при възпаление на гушата може да бъде замърсената поилка. В полузатворената система опасните бактерии и гъбички могат да се размножават.

На какво да обърнем внимание

В леките случаи на възпаление на гушата папагала седи накокошинен, безучастен към околния свят, не играе, не пее. Апетитът е запазен, но яде малко. Не преглъща храната, тя остава в устата, папагала често имитира хранене, може да се наблюдава непроизволно отделяне на слюнка.

По-късно се присъединява повръщане, птицата като че ли се дави, оперението на главата е смачкано, слепено със слуз и остатъци от храната. Често се присъединява диария, тъй като инфекцията се разпространява и в червата вследствие на поглъщане на причинителя. Подутата гуша притиска алвеолите, наблюдава се затруднено дишане, хрипове, птицата диша с отворен клюн. Заради недостиг на кислород се появява цианоза на кожата и лигавиците.

В по-тежки случаи птицата изобщо не може да се храни, лигавиците са студени и посинели. Гушата изглежда увиснала, птицата умира.

При опипване на гушата може да се отбележи нейната "въздушност", мекота, усещане за запълненост с въздух или течност. При лек натиск може да се отдели лошо миришеща течност.

В случаите на запушване на гушата, под гърлото се образува малка кръгла подутина, която постепенно се увеличава на размери, достига големината на гръцки орех. Срещат се случаи на задушаване. При опипване на съдържимото гушата е твърда.

При младите папагали често се среща запушване на гушата вследствие на прехранване или поражение на ЦНС, когато се наблюдава неконтролируемо изяждане на храната.

Първа помощ

Първо трябва да затоплим птицата (ако няма противопоказания за това).

В условията на вет. клиника лекарят прави промивка на гушата с помощта на катетър и въвежда в гушата разтвор 2% танин. Ежедневно трябва да се провежда повторно промиване с премахване на слузта, течността и последващо въвеждане на противовъзпалителни средства. Необходимо е да се вземе анализ от гушата за определяне на причинителя и назначаване на лечение.

По време на лечението птицата преминава на мека храна, която лесно се усвоява и не дразни лигавицата на гушата.

При промиване на гушата, използването на медикаментозно лечение, птицата се оправя. Но тъй като лигавицата на гушата остава повредена и чувствителна към всякакви причинители и агресивна храна, е необходимо възстановително лечение още 2-3 седмици, иначе е висок рискът от повторно заболяване.

При възпаление на гушата винаги има опасност за живота на папагала. Трябва да го отведете при ветеринар за промиване на гушата и назначаване на лечение. Забавянето води до необратими последици и смъртта на птицата.

Сред причините за възникване на заболяването може да се отделят следните:

- хранене на папагала с недоброкачествено зърно;
- отравяне с отровни растения или вдишване на токсични вещества;
- еднообразно хранене(птицата не яде цялата зърнена смес, а само любимото зърно);
- инфекциозни заболявания, заболявания на белите дробове и системни усложнения след тях;
- даване на недоброкачествена вода за пиене.

Сред причините за възникване на възпаление на гушата могат да бъдат хранене на птицата с плесенясала храна, поглъщане на различни предмети, чужди тела и растения. Понякога папагали, които дълго време не са получавали минерални смеси или някой вид зърна, се наблюдава навик да забиват гушата до такава степен, че се развива възпаление на торбичката. Храната разбухва в гушата, смесва се със слюнката, мускулите на торбичката на гушата престават да функционират нормално. Появява се застойно явление и се развиват възпалителни процеси. Към възпалителните процеси се присъединяват различни инфекции и състоянието на папагала се влошава бързо.

Лечение на възпалението на гушата

Много често стопаните на папагали не спазват условията на отглеждане и това води до заболявания. За да не се случи нещо подобно, трябва да избирате правилно храната и да почиствате клетката навреме.

Първите симптоми на това заболяване понякога приличат на простуда или отравяне и стопанина не бърза да се обърне към специалист, а започва да лекува папагала самостоятелно. Това е грешка, защото диагнозата и лечението се назначават от ветеринар.

ИзображениеИзображение

Папагалите са нежни птици и могат лошо да възприемат некачествената храна. В гушата възникват вредни микроорганизми, които причиняват различни заболявания. За това трябва да следите много внимателно за качеството на храната, да не допускате плесен и развалени продукти.

При младите птици подобно заболяване може да започне заради преяждане или в случаите на поражение на нервите, при които папагала яде всичко наред без да се интересува от качеството и количеството. Ако възпалението продължава да се развива, папагала се задъхва, започва диария, перата се слепват. В такъв случай без ветеринар е невъзможно да се справите. Само след провеждане на необходимите манипулации може да се надявате на излекуване.

Стопанин, който се опитва да лекува папагала с обикновени антибиотици, рискува да доведе папагала до такова състояние, когато лечението е много трудно или невъзможно. Ако за щастие папагала оживее, не трябва да допускате такива условия, при които може да се разболее отново.

В случаите на възпаление на гушата, е напълно вероятно лекарят да ви каже, че птицата е погълнала някакъв малък предмет. Това може да бъде копче, или топче от играчка. Ако почиствате клетката навреме, това може да се избегне.

ИзображениеИзображение

Оборудвайте клетката така, че в нея да не попаднат всякакви малки предмети. Давайте на папагала само качествена храна. Закупената зърнена смес също трябва да се проверява.

Клетката трябва да бъде чиста, а пода почиствайте всеки ден. Съдовете за вода и храна също трябва да се мият. Всички играчки на папагала периодично се почистват от изпражненията. Веднъж в седмицата клетката и всички предмети намиращи се в нея се дезинфекцират. Ако не спазвате тези прости правила, може да започне възпаление на гушата.

Често хора с деца купуват папагал. За малкия човек заболяването на папагала може да стане сериозен стрес. За това всички мероприятия по почистването на клетката и храненето на папагала трябва да се провеждат заедно с детето и да му обясните, че птичката ще бъде здрава, докато се грижите за нея. Иначе ще се разболее, ще стане скучна и с нея не трябва да се играе.

Няколко препоръки:

Почти при всички заболявания на стомашно-чревния тракт при птиците се понижава температурата, за това за тях е необходим постоянен комфортен температурен режим. За да затоплите птицата може да използвате настолна лампа с мощност 40-60 Вт. Ако птицата се намира на дъното на клетката, и няма сили да се изкачи на кацалката, подхождат грейки или пластмасови бутилки с топла вода.

1.Преди да започнете лечебните мероприятия, трябва да вземете натривка от гушата и хранопровода и да проведете бактериологична и микологична посявка с изследване на чувствителността на патогена към антибиотици и бактериофаги.
Това ще позволи да се избере най-безопасното лечение за птицата. Ако не се проведат анализи, то антибиотика се назначава "на сляпо", и се губи скъпоценно време. В случаите, когато бактериите, причинили възпалението са устойчиви към антибиотика, при птицата не се наблюдава подобрение, и тя още повече отслабва.

2.Преди получаване на резултатите от лабораторните изследвания, гушата трябва да се промие с дезинфекциращ разтвор, за да се премахне натрупаната слуз. Тези манипулации трябва да се извършват от специалист. В тежки случаи се препоръчва назначаването на антибиотик, изборът на който зависи от степента и тежестта на заболяването и физическото състояние на птицата.

3.Докато възпалението не бъде премахнато, птицата трябва да получава мека храна, която няма да предизвика раздразнение на гушата. За хранене в този период се препоръчва да се използва преварена ронлива каша от зърнени храни, сварени без сол и мазнина, може да се дохранват с детска суха безмлечна каша за бебета. Сухото зърно може да предизвика рефлекс за повръщане. Ако птицата не яде сама, трябва да я храните насила с помощта на спринцовка без игла. При липсата на апетит в диетата се въвеждат ензими.

4.Възпалението на гушата се излекува за 5-7-10 дни, ако терапията се провежда своевременно и целенасочено. Лигавицата на гушата може да остане повредена, и следователно, чувствителна към нови патогени, за това птицата задължително трябва да получава вит.А в продължение на 2-3 седмици. Освен това, птицата често е отслабена и се нуждае от усилени грижи, иначе се запазва висока вероятност от повторно заболяване. Важно е оздравяващата птица в продължение на няколко седмици да се намира близо до затоплящата лампа, което ще позволи да се избегне понижаване на телесната температура.

Запушване на гушата

Причините за запушване на гушата са много- поглъщане на големи хранителни частици, голямо количество влакнеста храна, трева, листа, слама, кости, козина, сухо зърно и др.

В горната част на гушата, непосредствено под гърлото, се образува незначителен оток, който постепенно се увеличава до големината на орех, на пипане е твърда, напълнена с жълтеникава фиброзна маса. При развитие на заболяването птицата губи апетит, наблюдават се случаи на задушаване.

От устата се отделя слуз, перото на главата залепва напълно. Този симптом има патогономично значение. При птицата едновременно се развива диария, задух с пищящи шумове при издишване. При изследване областта на гушата се напипва колеблива течност. При някои птици протича разширяване на гушата и тя се движи към средата на гръдната кост. Възпалението на гушата може да се повтори.

Изображение

Птицата става безучастна към околната среда, не се движи много, често отваря уста, от която се отделя неприятна миризма, приемането на храна е нарушено. При палпация на гушата се напипват големи хранителни частици. В резултат на компресия на трахеята са възможни симптоми на задушаване. Протичането на заболяването е различно, в тежките случаи птицата умира. Често препълнената гуша завършва с разкъсване на стените и септицемия.

Лечение- промиване с дезинфекциращ разтвор, в тежки случаи се разрязва стената на гушата, за да се премахне съдържанието, промива се, зашиват се стените, а след това кожата. След операцията на птицата се дава течна храна.

Раняване на гушата

Близкото разположение на гушата под кожата води до нейното често раняване. От повредената гуша изтича храна и вода, в областта на раната се образува плътно огнище, при премахването на което се открива отвор в гушата. Краят на раната е силно подут и възпален. Общото състояние на птицата е подтиснато, но въпреки тежкото протичане на заболяването, малка част от храната прониква в стомаха и поддържа жизнените сили на организма.

Лечение- краищата на засегнатата гуша се зашиват.

Увиснала гуша

Изображение

Увиснала гуша се нарича постоянното разтягане на нейната мускулатура. Такава клинична картина се среща предимно при старите птици. Тя се развива в резултат на хронично разтягане на гушата. Мускулните влакна губят еластичността си, гушата се превръща в отпусната, често запълнена с течност торбичка, увиснала на гърдите. Когато гушата е пълна с храна, тя изпъква под оперението и се забелязва.

Хронично разширение на гушата често се среща при птици, които:

- са прекарали нееднократно възпаление на гушата
- в резултат на нередовно хранене или липса на минерални храни продължително време, птицата изяжда за един път прекалено много зърна или минерали, в резултат на което мускулните влакна се разтягат прекалено и след време отслабват

Увиснала гуша може да се развие и при пиленцата, хранени от човека

В природата интервалът между храненията е много кратък. Като правило, пилетата имат още няколко братя и сестри, за това родителите трябва да делят храната на всички и да дават на пиленцата малко количество храна на всеки 15 минути. Тогава гушата не се разтяга. Ако пиленцето е хранено от човек, то поради незнание или недостиг на време, той го храни по-рядко и дава наведнъж по-голямо количество храна. В резултат на това гушата се преразтяга, повреждат се чувствителните мускулни влакна, което може в бъдеще да причини много проблеми на пиленцето. Това се среща при малките декоративни птици и малките папагали.

В увисналата гуша храната се задържа по-дълго от обичайното. Причината за това е малката подвижност на мускулите, отговарящи за транспортирането на храната в стомаха. Понякога се развива пълна атония (неподвижност) на гушата. В резултат протича ферментиране на храната и газообразуване, в резултат на което гушата се разтяга по-силно, а в тежки случаи се разкъсва. Въпреки добрия апетит, птицата слабее. Процесът на ферментация на храната на гушата създава благоприятна среда за развитието на бактериална и гъбична микрофлора. Птиците с увиснала гуша са подложени на различни инфекциозни заболявания. Ако еластичността на мускулатурата на гушата е загубена, тя не може да се възстанови.

Въвеждането на вит. А усилва защитните свойства на лигавицата на гушата. В изключителни случаи, ако се влоши общото състояние на птицата, разширената гуша се намалява оперативно.

Няколко препоръки за бъдещото хранене на изкуствено хранените пиленца:

1.При птиците в клетката постоянно трябва да се намира храна, за да може да изяде във всеки момент толкова, колкото пожелае, но количеството храна не трябва да превишава установените норми. Ако птицата привикне към това, че в хранилката винаги има достатъчно количество храна, то след известно време тя ще започне да я употребява няколко пъти на ден, в резултат на което гушата няма да се препълва.

2.Някои "неприучаеми" птици трябва да се хранят 3-4 пъти на ден с малко количество храна.

Увреждане на гушата

Уврежданията на гушата се подразделят на:

- Вътрешни-
различни чужди тела с остри краища или в резултат на препълване гушата се подува или храната лесно ферментира. Храната, намираща се в гушата, попада под кожата в областта на шията.

- Външни- в резултат на нещастен случай (травма или удар от падане), ухапване или травма от птица- съперник. Ако кожата е повредена, то храната изпада навън, в резултат на което може да протече инфектиране на отворената рана с бактериална микрофлора. В повечето случаи края на раната на мястото на разкъсването зараства, при което остава отворена фистула, в резултат на което птицата умира от глад, въпреки запазения апетит.

Всички увреждания на гушата се лекуват хирургично. Премахват се остатъците храна от увредената гуша и подкожната целулоза, а краищата на раната се обработват и зашиват. За пълното заздравяване на раните, птицата трябва да се храни с мека и течна храна. За предпазване от инфектиране на раните се прилагат антибиотици. Това е особено важно, ако разкъсването на гушата е било причинено от котешко ухапване, което може да причини смъртта на птицата за 24 часа.

Жълта гуша (Трихомоназа)

Понятието "жълта гуша" се употребява за обозначаване на заболяванията при гълъбите, причинено от микроскопични камшичести (трихомонади). Паразитите Trichomonas gallinae също се срещат при гълъби, канарчета, гургулици, вълнисти папагали и уловени диви птици. Развитието на инфекциите, както почти при всички заболявания, се развива заради лоши хигиенни условия на отглеждане и витаминна недостатъчност. Трихомонадите живеят в гърлото и гушата на болните птици. В резултат от постоянното раздразнение, в основата на езика се образува гъста мръсна слуз със сиво-жълт цвят, лесно сменяеми налепи, които се разпространяват в трахеята, хранопровода и гушата. Те могат да причинят дихателна недостатъчност. Птицата преглъща трудно, седи с отпуснати пера, слабее, и накрая умира от глад пред пълна хранилка. Ако патогена попадне в кръвта, той се пренася във вътрешните органи (черен дроб, бъбреци, сърце и главен мозък), където се образуват трихомонадни абсцеси.

Няколко препоръки:

1.За поставяне на диагноза гушата се промива и се взима натривка, която трябва веднага да се погледне под микроскоп (подвижните трихомонади добре се различават). След известно време паразитите умират, защото не могат да живеят дълго във външна среда, и е сложно да се различават.

2.Трихомонадите лесно се предават при контакт от птица към птица, а също с храна и вода. Ако паразитите са открити при една птица, е необходимо да се лекуват всички контактуващи с нея птици, дори ако все още нямат признаци на заболяване.

3.Задължително се провежда дезинфекция на клетката, помещенията, където се отглежда птицата, и аксесоарите.

4.По време на работа с болната птица трябва да спазвате строга лична хигиена.

http://amadina24.ru/
http://ornithology.su
http://www.volnistiki.info/f
http://www.8lap.ru/
http://volnistye.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Заболявания на гушата при папагалите

Мнениеот meri » Сря Юни 10, 2015 1:01 pm

Статията е обновена.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Птици