[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Ако папагала е накокошинен и трепери?Даване на акт. въглен
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Ако папагала е накокошинен и трепери?Даване на акт. въглен

Ако папагала е накокошинен и трепери?Даване на акт. въглен

Мнениеот meri » Пет Окт 03, 2014 8:42 am

Какво означава това? Правилните грижи за птицата са изключително важни. Важно е да можете да разбирате вашия любимец, да улавяте и най-малките промени в неговото настроение.

Папагала е накокошинен и се държи неактивно и слабо подвижно. Това е първия признак за това, че на самочувствието на птицата трябва да се обърне особено внимание. Първото, което трябва да направите е да прегледате птицата, и след това да вземете решение как да постъпите.

Причината за треперенето може да се окаже и обикновен студ. Ако папагала е ръчен, трябва да го вземете в ръце и да се опитате да го стоплите с топлината на своите ръце. В продължение на няколко минути птицата забележимо се оживява и започва да проявява активност, можете смело да я пуснете, и по възможност да я преселите на друго място в дома, където е по-топло и има повече слънчева светлина.

Причина за треперенето може да бъде и банално отравяне, природата на което не винаги може да се определи дори в лабораторни условия. На ръчния папагал трябва да налеете в клюна разреден в чаена лъжичка активен въглен. Трябва да пресметнете правилно дозата на лекарството, изхождайки от теглото на птицата. Предозиране е недопустимо!

Ако папагала не е ръчен, не се опитвайте да го взимате в ръце, така птицата може да изпита още по-голям стрес. На дъното на клетката поставете бутилка с гореща вода, задължително обвита в кърпа. По този начин птицата може да се стопли веднага, без да си изгори краката. В поилката трябва да налеете разтвор активен въглен, да я сменяте ежедневно. Отравянето при птиците протича бързо и при правилно лечение папагала ще се почувства добре след няколко дни.

ИзображениеИзображение

Ако не настъпи подобрение трябва да прекратите лечението и веднага да се обърнете към специалист.

Ако папагала се накокошини- може да се диагностицира простуда, на която често са подложени птиците в помещението на отглеждане. Причините за това- недостиг на слънчева светлина и чист въздух, течение или влага. Не е препоръчително да лекувате сами папагала, защото тази тактика не винаги дава резултат. Ако видите намалена активност, веднага се обърнете към ветеринар.

Само лекар може да назначи лечение, което да подейства. Напълно е вероятно папагала да се нуждае и от инжекции, които не трябва и не можете да направите самостоятелно. Тялото на птиците е крехко, вътрешните органи са разположени достатъчно близко.

ИзображениеИзображение

Ако папагала е накокошинен и трепери, може да предположите, че той е изпитвал силен стрес, свързан с неговото отношение към човека. Ако в дома има и други домашни животни, е вероятно именно те да са причината за страха на птицата.

Да се грижите за своя папагал ще ви помогне необходимата температура на въздуха, интензивността на осветление, правилно избраната храна.

Другите домашни животни могат да хванат папагала и да го изядат. Трябва да ги приучавате постепенно едни към друг, само под ваше наблюдение. С такъв подход след време те ще свикнат един с друг.

Причина за неочаквания страх може да станат и силни звуци от хората или техниката в дома. Птиците са достатъчно възприемчиви към колебанието на децибелите, високото ниво на които е недопустимо за тях.

Можете да успокоите папагал, който е накокошинен и трепери, като покриете клетката с тъмна тъкан. Но за повечето папагали това действие няма решаващо значение, защото те са свободолюбиви птици.

Ако папагала седи накокошинен в продължение на няколко дни и не реагира на вашия глас, не се занимвайте със самолечение. Веднага заведете папагала на лекар.

Разбира се, причините за заболяванията могат да се крият много по-дълбоко и да бъдат невидими дори за професионалния лекар. Организма на папагала е много крехък и подложен на влиянието на най-малките инфекции.

За да не се случи беда, е необходим строг контрол, спазване на всички правила на отглеждане.

Активен въглен

За папагал с големина на корела, с тегло 100 гр, 1/2 - 1 таблетка активен въглен на всеки 2-3 часа.
На по-малките папагали, например вълнисти, с тегло 40 гр: 1/4- 1/2 таблетка на всеки 2-4 часа.

Активния въглен може да се дава цял или смесен с меката храна. Ако папагала не иска да го яде или е прекалено слаб да приема храна, начупете въглена на прах, смесете с малко количество вода, след това го въведете направо в клюна на птицата. Въглена трябва да бъде силно разчупен. Колкото по-силно е разчупен въглена, толкова по-голямо количество токсини ще бъдат адсорбирани.

Изображение

Можете да използвате както специалния активен въглен за птици, така и активен въглен за хората. Другите форми на активен въглен като въглен за филтър или грил не трябва да се използват, те съдържат опасни добавки за птиците.

Странични действия на активния въглен

Активния въглен не предизвиква сериозни странични реакции. Противопоказен е при поражения на стомашно-чревния тракт, кръвотечения от стомашно-чревния тракт, едновременно назначение на антитоксични лекарствени средства. Като странични действия са диспепсия, запек или диария, при продължително приложение- хиповитаминоза, намалено усвояване на хранителните вещества от стомашно-чревния тракт, хормоните.

За да подейства въглена, той трябва да бъде употребяван в големи количества. Ако папагала от време на време гризе въглен, от това няма никакъв ефект, а ако папагала яде много въглен, могат да настъпят описаните странични ефекти. Няма смисъл да предлагате на птицата въглен 2-3 пъти в месеца.

ПОМНЕТЕ- Активния въглен е лекарство, а не постоянна минерална добавка!
Активния въглен не трябва да се дава повече от три дни, ако симптомите не преминат, причината за забоялването е по-дълбока.


http://www.8lap.ru
http://volnistij-gorod.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици