Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Фосфорно-калциев обмен при птиците- заболявания

Фосфорно-калциев обмен при птиците- заболявания

Мнениеот meri » Чет Мар 26, 2015 7:01 pm

Изображение

Калцият е минерал, който заедно с другите минерали, такива като фосфор, желязо, калий и др. задължителжително трябва да присъства в диетата на всяко животно.
Заболяванията, свързани с недостига на калций (или по-често срещаното нарушение на калциево-фосфорния обмен, а също вит.Д)често се срещат при папагалите, отглеждани в плен.

В природата калция се съдържа в твърдите материали, например, в тебешир, варовик, черупка от сепия, и черупките на стридите. В животинския организъм калция присъства в костите на скелета, а също в яйчената черупка на птиците. Калцият има още една важна роля - достатъчното съдържание на калций в кръвта позволява на мускулите да се свиват.

Качеството на костите и яйчената черупка зависят от правилното съотношение на калция и фосфора в постъпващата храна, а усвояването на калция на свой ред, зависи от присъствието в достатъчно количество на вит.Д. Симптомите на недостиг на калций при птиците могат да се проявяват различно, в зависимост от възрастта и пола на птицата, а също степента на недостиг на минерала. Ниската концентрация на калций в кръвта, измерена във венозната кръв, е известна като хипокалцемия, а прекомерното присъствие на калций в кръвта- хиперкалцемия.

Хипокалцемията при възрастните птици може да се прояви във вид на безплодие(неспособност да снесе яйце), когато организма на птицата не може да формира черупката. Ако въпреки това птицата снесе яйце, то има мека черупка, което затруднява процеса на снасяне, и вероятността за оцеляване на пиленцето е малка.

При засядане на яйцето в яйцепровода се използват такива мерки като затопляне на птицата, увеличение на количеството употребявана от нея течност(във водата може да се добави мед или глюкоза), смазване на ануса, назначава се калций. Вет. лекар обикновено поставя инжекция с разтвор калций, заедно с окситоцин. Калция трябва или да се въвежда във вид на инжекции, или през клюна, в лесно усвояема форма. Няма смисъл в този период да предлагате сепия на птицата- калция от нея се усвоява прекалено дълго. По-сложен проблем е засядането на яйцето в яйцепровода. Това се среща много често, въпреки че също може да бъде предизвикано от прекалено младата възраст на женската, изтощение след предишно снасяне или рязка промяна на времето (от добра към студена и влажна). Калцият е необходим за работата на мускулите, и дори най-малкия недостиг на калций може да доведе до това, че яйцепровода да не може правилно да се свие и яйцето не излиза навън.

Птицата, носеща яйце се нуждае от огромно количество калций, и ако това количество не постъпва с диетата, тогава за формирането на яйцето се изразходват запасите калций от костите. В резултат това води до чупливостта на костите, която може да се проявява във вид на слабост или неподвижност в краката, забележими фрактури.

Ако в организма на птицата е достигнал калция, за да се сформира яйцето, и пиленцето се е излюпило успешно, то резултатът от недостига на калций ще се прояви във вид на симптоми при пиленцето. Развитието на пиленцето в зародиша зависи от хранителните вещества, съдържащи се в жълтъчната торбичка, а след това от това с какво го хранят родителите, за това ако женската изпитва недостиг на калций, то и пиленцето ще изпитва недостиг, ще изостава в развитието си и ще остане по-малко на размер, неговите кости ще бъдат меки, с недостатъчна минерализация. Според наддаването на тегло, удължените кости на краката и крилата на пиленцето ще се свиват под налягане- подобно явление е известно като рахит, или метаболитно заболяване на костите, свързано с нарушения минерален обмен.

Рахита се среща сред птиците, отглеждани в изкуствени условия, дори ако сместа за хранене съдържа достатъчно количество калций. Това се обяснява с това, че младата птица расте много бързо, а усвояването на минералите от храната отнема достатъчно продължително време, а птицата е получила по-малко калций още в яйцето, за това нейните кости не могат правилно да се формират. За лечение се назначава калций във вид на добавки, но деформираните кости сами по себе си вече не се изправят. В някои случаи трябва да се счупят и да се изгради костта по хирургичен път, но за това е необходим вет. лекар, специализиращ ортопедия за птици, и да се проведе своевременно операцията.

Най-чест симптом за недостиг на калций при възрастните птици е нарушената инервация на мускулите. Симптомите могат да се проявят при всяка птица, но най-често се срещат при еклектус и жако. Съществува мнение, че жакото се нуждае от особено висока употреба на калций, или е възможно да го усвоява трудно. Калцият е необходим за правилната работа на мускулите, и при ниско ниво на калций в кръвта симптомите могат да варират от лека слабост в краката, до затруднено придвижване на птицата в клетката, загуба на координация и баланс, до краен стадий- припадък, напомнящ на епилептичен.

Най-разпространената причина за хипокалцемия е недостигът на калций в диетата на папагала.
Класически случай- папагал, който се храни само със слънчогледови семки и фъстъци. Пристрастяването към слънчогледовите семки е особено свойнствено за жако, и този навик трудно се променя. Продуктите, богати на калций включват в себе си броколи, спанак, зеле и др.; в млечните продукти като сирене, мляко и кисело мляко. Калций по-често се предлага на папагалите във вид на сепия, минерални блокове или натрошена черупка от стриди, но при тези продукти има известни недостатъци. Много птици дори не ги докосват, а ако ги докосват, те ги гризат и изплюват. Дори ако те поглъщат нещо, калция в такава форма се усвоява лошо- в кръвотока попада само около 25% от общото количество употребен калций.

Калция в млечните продукти се усвоява по-добре, и в спешни случаи може да бъде използвано обезмаслено мляко. Недостигът на такъв източник- наличието на мазнини, а също неспособността на организма на птицата да усвоява лактозата, за това дълговременната употреба на млечни продукти може да причини диария.

Сега в продажба има различни калциеви добавки на прах (SA37, Vionate, Nutrobal), но те са ефективни само тогава, когато могат да бъдат добавени във влажната храна и употребени от птицата напълно. Прахът пада на дъното на хранилката, ако го добавите в сухата зърнена смес, за това има смисъл предварително да добавите в сухата храна капка растително масло. Някои витамини, освен Nutrobal за птици, са били предназначени за котки и кучета, и за това не съдържат достатъчно количество калций за птицата, особено ако животното вече има калциева недостатъчност. Калцият в течна форма може да бъде добавен във водата, и в такава форма се усвоява по-бързо (Calcivet, Zolcal-D или калций, предназначен за хората).

Важно е да помните, че калция приеман перорално, блокира усвояването на антибиотиците от тетрациклиновата група, за това тези препарати не трябва да се прилагат едновременно.

В спешни случаи, такива като припадъци и засядане на яйцето в яйцепровода, реално може да помогне само поставената от лекар инжекция. В такъв случай резултатът е бърз и явно забележим.

По време на репродуктивния цикъл съществуват физиологически явления, които са свързани с промените в обмена на калций. Няколко дни преди овулацията, нивото на калция в кръвта може да се увеличи до 7.5mmol/Л. Това увеличение на калция в кръвта, с отлагане в бедрената и раменната кост ще протича дори тогава, когато птицата получава малко калций от храната.

Концентрацията на йонизирания калций остава постоянна. Репродуктивно активните папагали предпочитат продуктите, богати на калций. Употребата на калций от тях се увеличава ежедневно, по време на предварителния и по време на ранния стадий на снасяне на яйцето. Бъбречната екскреция на калций намалява в процеса на образуване на черупката. Синтезът на вит. Д3 в бъбреците и черния дроб стимулират естрогените, пролактина и паращитовидните хормони.

Костите стават напълно минерализирани, когато в кръвта присъстват и вит.Д3 и половите стероиди. Скелетът може да се увеличи на тегло до 25% по време на репродуктивния период. Тези промени на костите лесно се виждат на рентгенова снимка в този стадий на репродуктивен цикъл. Почти 10% или повече от общото съдържание на калций в организма е необходимо за покриване на обвивката на всяко яйце.

Приблизително 30-40% калций от яйчената черупка е получен от медуларната кост, ако концентрацията на калция в храната е по-нисък от 2%. И обратното, ако концентрацията на калций е 3,6%, то калция за черупката може да бъде осигурен от червата, а не чрез реабсорбация от медуларната кост. При птици, получаващи незадоволително хранене, след време скелетът става негоден, или обвивката на яйцата ще бъде сформирана недостатъчно, или ще се излюпят нежизнеспособни пиленца.

За разлика от физиологическите явления, съществуват няколко патологични състояния, влияещи на хиперкалцемията или хипокалцемията.
При женските и мъжките може да се получи патологично явление, което напомня вкостеняване на костния мозък (polyostotic hyperostosis), то обхваща раменната и бедрената кости, като по същото време това нормално е вкостеняване на бедрената кост и пищяла. Папагалите могат да демонстрират апатия, жажда и често уриниране, подуване на корема, слабост, пареза или паралич на единия или двата крайника. В някои изследвания това явление се разглежда в асоциация с тумор на яйчника или тестисите, което поддържа теорията, че това може да бъде причинено от повишеното съдържание на естроген или тестостерон и се произвеждат тумори на половите жлези. Нарушените функции на черния дроб (често това е свързано с високото съдържание на мазнини) било предложено като възможна причина, тъй като черния дроб е отговорен за премахване на естрогена от кръвта.

Много проблеми, които възникват при инкубиране на пиленцата, се отнасят към дисбаланса на калций. Женските птици, на които не достигат вит.Д3 или калций, могат да снасят яйца с тънка черупка, които са склонни към образуването на пукнатини по време на инкубация. Ако ембриона не е получил достатъчно вит.Д3, съществува висок риск от развитието на летален изход. Недохранването в неонаталния период на израстване е определен риск. Докато много възрастни птици се справят с незадоволителното хранене, пиленцата страдат от това. Ортопедичните проблеми, такива като изкривяване на крайниците, най-често са причинени от дефицит на хранителни вещества в периода на израстване (особено вит. Д3 и калций).

Вторичен хиперпаратиреоидизъм възниква в резултат на незадоволителното постъпване на калций. Това е главния проблем при птиците. Такова състояние се развива при ограничено усвояване на калция от храната, което води до повишено ниво на хормоните на паращитовидните жлези. Високото ниво на фосфор или ниското ниво на вит.Д3 в храната влошава състоянието.

Клиничните признаци включват хипокалцемия, често възникващи гърчове, слабост, мускулни спазми, повишена жажда, загуба на апетит, гадене, намалено производство на яйца, производство на меки яйца, свързани яйца и меки кости, водещи до патологични фрактури.

Вторичен хиперпаратиреоидизъм може да възникне заради заболяване на бъбреците. При тежки хронични заболявания на бъбреците, преобразуването на вит.Д3 в активен метаболит е ограничено. В резултат на това усвояването на калций в червата намалява. При такова състояние терапията се провежда с прием на калций и вит.Д3 във вид на инжекции и хранителни добавки. Птицата трябва да се храни с по-балансирана храна.

Метаболитните заболявания на костите при птиците протичат в две форми:рахит, който може да бъде при подрастващите птици, като по същото време остеомиелацията възниква в зряла възраст. Рахитът се характеризира с недостатъчно постъпване на калций с храната, фосфор и вит.Д3 или неправилен коефициент калций и фосфор, това води до увеличение на паращитовидните жлези и вторичен хиперпаратиреоидизъм. Костите, които растат чрез разширение на дългите кости, преди минерализацията на хрущяланата тъкан не се минерализират. Тръбните кости се изкривяват под натиска на теглото. Деформацията на костите се развива по целия скелет, особено в дисталните отдели на пищяла, бедрената глава и ребрата. Такива пиленца често се срещат в характерно положение- седящи с ограниченост на крайниците. Скелетните кости и клюна стават меки и податливи. Деформацията на ребрата може да доведе до затруднено дишане. Птици, при които се наблюдава остеомиелация и вторичен хиперпаратиреоидизъм, имат повишен риск от фрактури, деминерализация на медуларната кост, деминерализация на кортикалния слой кости. Протичат спонтанни патологични фрактури, най-често на това са подложени костите на ребрата, прешлените, тибията, метатарзално-пищялните, бедрата.

Изображение

D-гиповитаминоза (рахит) и D - гипервитаминоза
Изображение

Стопаните и развъдчиците на птици трябва да имат представа за хипокалцемията и да се стремят да я предовратят с помощта на диета, съдържаща достатъчно калций, или с използването на витаминни добавки с високо съдържание на калций.

Други продукти богати на калций: водорасли, зеленчуци, листни зеленчуци (кресон, листа глухарче, коприва, тученица, маруля, цикория, бамя, амарант), всички видове зеле (броколи, цветно зеле, брюкселско зеле, къдраво, китайско зеле), ядки и семена (бадеми, лешници, фъстъци, бразилски орехи, сусам, лен), варен боб, грах, бирена мая, пшеница, киноа, цитрусови (портокал, грейпфрут), сушени смокини, шипка, нискомаслено кисело мляко.

Диворастящата зеленина съдържа повече калций от култивираната.

Оксаловата киселина в спанака и киселеца, предовратява абсорбацията на калций, за това тези продукти трябва да присъстват в храната само от време на време и в малки количества.

Изображение

Изкривяване на гръбнака и деформация на краката при рахит
Изображение

Обмен на калций, фосфор и вит.Д3 за папагалите

1,5% от масата на теглото при птиците се състои от калций, който е един от най-разпространените минерали в организма. Намира се предимно в скелетната система. Физиологични функции:

Калция участва с процесите на съсирване на кръвта, участва в предаването на нервните импулси, проницаемост и възбудимост на клетъчните мембрани, активизация на ензимните системи, секрецията на жлезите, мукулите, калцинирането на яйчената черупка и маточните контракции по време на снасяне на яйцето.
Ниското ниво на калций в кръвта в резултат от повишената възбудимост, заради намаляване на електрическото съпротивление води до увеличаване на пропускливостта в мембраната на нервната тъкан на натрий и калий.

Нормалното ниво на калций в кръвта се намира в диапазона 2,0-2,8 ммол/л. Нивото на калций значително се различава в зависимост от видовете папагали.

Вълнисти папагали- диапазон 1,6- 2,54 ммол/л

Африкански сиви папагали- 2,10- 2,59 ммол/л

Амазони- 1,87- 2,42 ммол/л

Ара- 1,70- 2,45 ммол/л

Какаду- 2,2- 2,7 ммол/л

Канарчета- 1,27- 3,34 ммол/л

При разглеждане на нормалното ниво на калций в кръвта често се взимат под внимание за нормален диапазон тези показатели, които получаваме от птиците, живеещи в плен и получаващи оскъдно зърнено хранене. При дивите птици в природата показателите са други. По-често тези диапазони не отчитат нормалните физиологични процеси, които протичат непосредствено преди и по време на снасяне на яйцата, а също други, естествено обуслувени колебания.

В кръвта има три различни форми на калций:

- йониизран калций, който е физиологически активен хормон;

- общ калций, свързан с протеините (предимно с албумина);

- остатъчен калций, свързан с фосфатите или цитратите.

Общата концентрация на калция в кръвта трябва да се интерпретира заедно с плазмените протеини. Повече от 95% от яйчената черупка се състои от калциев карбонат. При разглеждане на нивото на калция в кръвта е важно да помните, че липемия (увеличение на мазнините в кръвта) може лъжливо да повиши нивото на калция в кръвта. Глюкокортикоидната терапия намалява концентрацията на общия калций за сметка на увеличената концентрация с урината и намаляване усвояването на калция в червата. Повишените концентрации калций са били регистрирани при излишък на вит.Д3 в храната, остеолитичен тумор на костите и обезводняване на организма.

Калцият се абсорбира в горната част на тънките черва. Калция влиза в състава на лигавицата (вътрешната страна на червата) с помощта на дифузионен процес и след това се секретира в кръвния поток чрез активна транспортна система с калций-свързващ протеин.
Тази система се регулира от активния метаболит на вит.Д3. Има също известен процент на поглъщане в тънките черва чрез пасивна дифузия. Поглъщането се увеличава при високо протеинова диета и подкиселяване на червата, докато компонентите, такива като фитати, оксалати и фосфати намаляват абсорбацията на калция в резултат на образуването на комплекси. Неразтворимите калциеви соли образуват в присъствието на високи концентрации свободни мастни киселини. Калция циркулира чрез бъбреците. Повече от 98% от първоначално изолирания калций се поглъща обратно в кръвотока чрез урината.

Калциевия обмен се регулира предимно с два хормона и един витамин, които тясно си взаимодействат един с друг, ако има промени в калциевото ниво в кръвта. Двойката паращитовидни жлези отделят паратиреоиден хормон в отговор на намаленото калциево ниво в кръвта. Нивото на паратиреоидния хормон в кръвта е нисък. Неговото ниво се повишава по време на процеса на калцификация на черупката. Паратиреоидния хормон иницира увеличаването на тубулна реабсорбция в бъбреците, което води до намаляване на екскрецията на калция, а през това време вит.Д3 реабсорбира калция от костната тъкан, а също увеличава абсорбацията на калция в червата. Така калциевото ниво е повишено, увеличава се нивото на паратиреоидния хормон и вит.Д3.

Не само паратиреоидния хормон увеличава нивото на калция в кръвта, но това се отразява на отделянето на фосфатите в кръвта чрез бъбреците. Това е важно, тъй като обменът на калция в организма, фосфора и вит.Д3 - всички те са неразривно свързани.

В медуларните кости се натрупва резерв от калций, който осигурява нуждите от калций в периода на снасяне. По време на цикъла на снасяне, паратиреоидния хормон контролира реабсорбацията на калция от медуларната кост, за да удовлетвори необходимостта от повишаване нивото на калция за производството на яйчената черупка. Смята се, че естрогените, нивото на които се повишава преди снасянето на яйцата, причинява намаляване на калция в кръвта, което също води до производството на дихидрохолестерол. Увеличеното ниво паратиреоиден хормон води до повишено ниво на калция в кръвта, за по-малко от 10 мин.

Вит.Д3 се преобразува в активната форма 1,25 dihydrocholecalciferol в три стъпки, които преминават в кожата под въздействието на слънчевата светлина или ултравиолетовата светлина. Освен увеличаването на калция в кръвта и намаляването нивото на фосфора в кръвта основната функция на вит.Д3 - това е увеличение на абсорбацията в червата на калция и фосфора. Този процес влиза в сила след половата зрелост и в периода на формиране на яйчената черупка. Това е естрогенозависим процес.

Калцитонин- това е хормон, който се произвежда от щитовидната жлеза. Увеличеното ниво на калций в кръвта повишава секрецията на калцитонин, което на свой ред намалява реабсорбацията на калция от костите. В центъра на метаболизма на калция лежи така наречения коефициент на съотношение калций и фосфор, който е основан на количеството фосфор, достъпен за птиците, за разлика от общото съдържание на фосфор в диетата.

В периода на растеж на костите, повечето видове птици се нуждаят от коефициент примерно 1,5:1 до 2:1 за поддържане на нормалното ниво калций в организма. Пропорцията 2:1 е необходима за постигането на максимална плътност на костната тъкан. За репродуктивно активните птици трябва да бъде предложена диета със съотношение калций и фосфор между 1:1 и 2:1 с цел за предовратяване на прекалената мобилизация на калций от костите. Около 1% калций в диетата по съдържание в сухото вещество е достатъчно за възпроизводството. Действително, ако има повече от 1% калций, яйчената черупка може да бъде прекалено дебела. Максимално допустимото съотношение варира от 0,5:1 и 2,5:1; от 0,8:1 и 3,0:1, коефициенти повече от 3,31 водят до рахит и деформация на крайниците.

Източник на калций за папагалите

Повечето стопани осъзнават възможността от хипокалцемия в резултат от незадоволителното хранене, за разлика от други, които нищо не знаят за опасността от хипекалцемия. Излишъка на калций при добавянето на витаминни добавки в храната с високо съдържание на калций, може да стане причина за "млечен-алкален синдром", който има висока токсичност и може да бъде смъртоносен. Излишната употреба на калций може да доведе до хиперкалцемия и усложнения, които включват повръщане, болки в корема и промени в психическото състояние.

- Употребата на голямо количество калций може да доведе до запек, камъни в бъбреците, може да инхибира абсорбцията на желязо и цинк от храната.

- Повишеното съдържание на калций води до това, че яйчената черупка става твърда и птицата не може да снесе яйцето.

Признаци на хипокалцемия:

- Недостатъчно сформиране на яйчената черупка;

- Деминерализация на костите;

- Сърдечно-съдова недостатъчност;

- Припадъци;

- Нервност.

Симптоми на хиперкалцемия:

- Калциноза на бъбреците;

- Куцота;

- Лоша люпимост на яйцето;

- Запек;

- Болки в корема.

Хранителни източници на калций:

- Тъмно-зелени, листни зеленчуци;

- Броколи;

- Тофу;

- Глухарче;

- Живовляк;

- Корен зефир.

Популярни допълнителни източници на калций:


- Яйчена черупка;

- Миди;

- Сепийна кост;

- Минерален блок.

За надеждно усвояване на калция са необходими адекватни дози вит.Д3, фософор и магнезий. За предоставянето на тези хранителни вещества са необходими или търговски добавки или балансирано хранене и достатъчно количество слънчева светлина.

Няколко богати източника на магнезий за птицата:

- Слънчогледови семки (в малки количества);

- Ядки(но не фъстъци);

- Тъмно-зелени листни зеленчуци като броколи, спанак;

- Соя;

- Царевица и брашно;

- Ябълки;

- Глухарче;

- Живовляк.

Витамин Д

Вит. Д е достъпен само в малко продукти. Много е трудно да се получи вит.Д от храната.
Източник на вит.Д са:

- Слънчевата светлина;

- Пълен спектър осветление (лампи, но не крушки);

- Рибено масло;

- Яйчен жълтък (но само тогава, когато другите източници на вит.Д са недостъпни).

Стъклото поглъща много от необходимото ултравиолетово излъчване, необходимо за образуването на вит.Д, слънчевата светлина преминава през стъклото. Слънцето излъчва ултравиолетовите лъчи UVA, UVB и UVC, но заради поглъщането в атмосферата озоновия слой пропуска 98,7% ултравиолетова радиация UVA, която достига повърхността на земята. Обикновеното стъкло частично е прозрачно за UVA, но непрозрачно за по-късите дължини на вълните. Обикновеното стъкло пропуска около 90% светлина над 350 нм, но и блокира повече от 90% по-ниско от 300 нм. UVA попада в диапазона 400 нм- 320 нм в диапазон.

МИТ. Лампа с нажежаема жичка за птици- осветлението се позоционира като full spectrum и могат да произвеждат същото благоприятно осветление, което се произвежда с помощта на специално разработена луминисцетна лампа.
Това не е истина: лампите с нажежаема жичка осигуряват общо решение за осветлението на работните зони и жилищните помещения. Те не подхождат за птиците.

http://www.mybirds.ru/
http://jaco.su/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10389
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици