[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Мастна жлеза при птиците- заболявания
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Мастна жлеза при птиците- заболявания

Мастна жлеза при птиците- заболявания

Мнениеот meri » Вто Юни 09, 2015 2:01 pm

Мастна жлеза- това е двустранна кожна жлеза, разположена над опашните прешлени. Мастната жлеза е добре развита както при водоплаващите птици, така и при сухоземните птици. Сред заболяванията на мастната жлеза най-често се срещат тумори, абсцеси, възпаление, хиперплазия.

Амазони, ара и сиви папагали(жако) нямат мастна жлеза.

Секретът е особена маслена течност и се отделя навън чрез големи канали.

Функции на мастната жлеза

Секретът на мастната жлеза се използва от птиците за смазване на перата, предпазва ги от намокряне, паразити, и запазване на еластичността на кожата и оперението.
Под въздействието на слънчевата светлина секрета от мастната жлеза се превръща във вит.Д, необходим за нормалното развитие на костната система, която птиците поглъщат при почистване на перата.
Същият секрет на жлезата допринася за запазване на роговото покритие на клюна.

Мастната жлеза е разположена в задния край на тялото на птицата, на нивото на прикрепените опашни и рулеви пера в кожата. Това е разделена на два дяла кожна жлеза, която се слива в един орган. И двата дяла имат обща отделителна тръба, папила. На папилата е разположен сноп от мъхести пера. Когато птицата докосва с клюн този сноп пера, от папилата се впръсква восъкоподен секрет. С този секрет птицата смазва своето оперение няколко пъти на ден по време на почистване.

Функцията на мастната жлеза и нейния секрет на се изяснени до край. Но е установено точно, че при водоплаващите птици тази жлеза е особено голяма. Следователно, водоотблъскващото действие на продуцирания секрет е най-важно.

Основните вещества, съдържащи се в този секрет (мазнини, восък и глицериди), правят оперението по-гъвкаво и еластично, в резултат на което перата стават по-нечупливи и не се износват толкова бързо.

Смята се, че секретите от мастната жлеза имат антибактериални свойства (обикновено кожните инфекции при птиците са много редки). В резултат на разлагането на мазнините възниква неприятна миризма. Възможно е, то да изпълнява функцията на себум при бозайниците- знак за идентификация на отделните особи.

В състава на секрета на мастната жлеза влиза 7- дехидрохолестерол. Това вещество под действието на слънчевата светлина се превръща в провитамин Д, от който в организма на птицата се синтезира вит.Д. Птиците употребяват провитамин при почистване на перата, от което може да се направи извод, че при достатъчно осветление организма на птицата оптимално осигурява вит.Д.

При някои папагали (зеленокрил ара, вълнисти папагали) жлезата е развита много добре.
При повечето други папагали тя е изразена по-малко. Но има видове (хиацинтова ара, повечето амазони, различни породи гълъби, кълвачи), при които мастната жлеза напълно отсъства. За защита на оперението при тези птици се образува повече прах от перата.

Възпаление на мастната жлеза

Изображение Изображение

Това заболяване възниква при нараняване на мастната жлеза, при проникване на микроби в нея.
Болната птица изпитва сърбеж, често прибира перата около мастната жлеза, които могат да бъдат повдигнати.
При напипване жлезата е гореща, подута, увеличена. Перата престават да блестят, чупят се и падат. При младите птици може да се развие клоацит, наблюдава се обща слабост.

Абсцес на мастната жлеза

Изображение

Абсцес възниква в резултат на запушване на каналите на жлезата. Секретът на мастната жлеза се натрупва, сгъстява се и става много твърд, което води до възпаление на мастната жлеза и близките тъкани.
Заболяването е съпроводено с диария.

Причини за запушване на мастната жлеза:

- възпаление;
- нараняване;
- замърсяване.

Клинични признаци за абсцес на мастната жлеза:

- Оток на тъканите около запушената жлеза

- Околните пера са замърсени със секрет и кръв

- Наличие на гноен ексудат при натиск върху мастната жлеза

- Птиците започват постоянно да кълват основата на опашката

- Може да възникне силно кръвотечение в резултат на това, че птицата кълве мястото на възпалението

- Наблюдава се сърбеж и дискомфорт на засегнатото място

- Болка в областта на мастната жлеза

- Птицата е неспокойна

- Птицата седи накокошинена

- Птицата няма апетит

Лечение


При подозрение за абсцес или запушване на мастната жлеза, се постарайте колкото може по-бързо да се обърнете към ветеринар. НЕ СЕ ОПИТВАЙТЕ сами да премахвате съдържимото в мастната жлеза. Това ще причини болка на птицата и може да предизвика кръвотечение, а също възпаление в съседните тъкани.

Ако съдържимото в мастната жлеза е отстранено, за избягване на бъдеща инфекция и премахване на възпалението трябва да се обработи раната с топъл хлорхексидин, след това да се постави марлен компрес с диоксидин (ампулен разтвор) за 3-5 мин., след това да се нанесе мехлем левомикол.

Процедурата се повтаря няколко пъти на ден.

Тумори на мастната жлеза при папагалите

Изображение Изображение

Тази патология се среща често, особено при вълнистите папагали.
Причините, водещи до възникването на тумори не са изучени.
Туморите могат да достигнат до 2 см. В областта на мастната жлеза могат да се образуват аденоми, липоми, аденокарциноми.

Клинични признаци- кръвотечение, образуване на корички, промяна на формата и размера на жлезата.

При откриване на тумор, трябва да се обърнете към ветеринар, който под наркоза ще премахне тумора. Ако туморът не се премахне, той се разраства, може да доведе до по-тежки патологии на мастната жлеза.

За съжаление в повечето случаи стопаните не забелязват веднага тумора под перата, обръщат внимание едва тогава, когато птицата дълго време кълве мястото. В този момент туморът достига размер 0,5- 1 см. За бъдещо изследване на тумора и назначаване на лечение е необходима биопсия, която много често води до смъртта на птицата.

Лечението се провежда по хирургичен път, основната трудност е в припокриване ръбовете на раната.

В развитието на хиперплазията определящ фактор е повишената функционална активност на органа, възпалителните процеси, хормоналното влияние.

Изводи

При всички описани увреждания на мастната жлеза птицата често се опитва да кълве областта на поражение във връзка с което е възможно появата на кръвотечение и вторични инфекции.

При инфекции жлезата трябва да се промива и да се назначи антибиотикотерапия. При възникване на абсцеси и тумори птицата трябва да се оперира, като се вземат под внимание всички възможни усложнения.

При птици, които нямат възможност да се къпят редовно, възникват заболявания на мастната жлеза, но има и още една причина: неправилното хранене, което води до нарушен обмен- затлъстяване. В природата при водоплаващите птици е невъзможно нормалното съществуване без нормалната дееспособност на мастната жлеза, която изпълнява редица защитни функции. На свой ред всеки стопанин, отглеждащ декоративна птица трябва да осигури редовно къпане, за да избегне възникване на заболявания.

http://bona-mente.ru/
http://amadina24.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици