[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - От какво може да загине ембриона в яйцето
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

От какво може да загине ембриона в яйцето

От какво може да загине ембриона в яйцето

Мнениеот meri » Чет Юни 18, 2015 10:53 am

Всички причини за смъртта на ембриона могат да се разделят на 4 основни групи:

1.Нарушение режима на хранене на родителската двойка, в резултат на което се образува непълноценно яйце.

2.Неправилни условия и нарушение на режима на инкубация на яйцата.

3.Инфекциозни заболявания, предаващи се на потомството чрез яйцето трансовариално.

4.Деформации.

Биологичен контрол по време на инкубация на яйцата

Съществува следната схема на биологичен контрол за инкубираните яйца.

1.При овоскопиране (на 5-ят ден от инкубацията) се определят неоплодените яйца и с "кървави пръстени".
При първото овоскопиране зародишът е малък, добре се виждат мрежата от кръвоносни съдове и жълтъчната торбичка. При изоставане в развитието зародишът е разположен под черупката и добре се вижда, а при нормалното развитие той е потопен в жълтъка и слабо видим.
"Кървавия пръстен" може да бъде голям или малък в зависимост от срока на смъртта на зародиша в ранния етап на ембриогенеза. Малкият "кървав пръстен" в по-късния период се превръща в по-голям за сметка на препълнените с кръв краища на синусите.

2.Определяне на безопасността на ембриона от 1-ят до 10-ят ден от живота. Втората овоскопия се провежда на 9-10-ят ден от инкубацията.
При второто гледане се контролира алантоичната мембрана в острия край, за това понякога в практиката на биологичния контрол второто гледане се нарича " контрол за затваряне на алантоиса". При изоставащия в развитието ембрион алантоис не е затворен в острия край на яйцето и необхванатият им белтък просветва.

3.Третата овоскопия се провежда преди излюпване на пиленцата (в деня преди датата на излюпване) за определяне на пълното развитие на пиленцето.
При третия оглед на яйцето нормално развития ембрион изглежда във вид на плътно тяло, заемащо 3/4 от яйцето, протеина е използван напълно, допустимо е наличието на функциониращи съдове на алантоиса на границата на въздушната камера.

Реченик: Алантоис
Извънзародишна обвивка, представляваща тясна тръбичка, израснала от задния край на първичното черво. Алантоисът се притиска от амниона и заедно с атрофиралата жълтъчна торбичка се включва в зачатъка на пъпната връв.

Анализ на причините за ембрионалната смърт

При люпимост под 70% трябва да се проведе аутопсия на яйцата, за да се изясни причината за смъртта на ембриона.

1.При нарушение режима на хранене на родителската двойка се наблюдава:

- изоставане в растежа на ембриона в ембрионалната обвивка

- нарушение на порообразуването

- изкривяване на пръстите на краката

- недоразвитие на вътрешните органи

- подуване на кожата

- разтегната люпимост

- нанизъм

- отлагане на соли пикочна киселина в бъбреците, в жълтъчната торбичка

- ембриотоксикоза

- недостатъчно използване на протеини и др.

2.При нарушени условия и режим на инкубиране на яйцата протича "стареене" на яйцеклетката, увеличава се количеството неоплодени яйца.

- Прегряването е съпроводено от неправилно полагане на органите, масивни кръвоизливи в плодната обвивка, ранно напукване на черупката.

- Недогряването на яйцата причинява забавено развитие и недостатъчно използване на хранителни вещества от ембриона; жълтъка придобива интензивен цвят.

- Нарушение на режима на влажност се съпровожда с прилепване на ембриона към плодната обвивка, разтегната люпимост.

3.За деформацията са характерни:

- неправилно формиране на органите
- липсата на очи
- недоразвитост на крайниците
- изкривяване на клюна
- липса на черепна капачка
- незатворена коремна стена

Оценка на излюпените пиленца

Първият важен критерий за оценка на качеството на еднодневните птици- състоянието на участъка на пъпната връв, т.е. мястото на закрепване на плодната обвивка.

Обикновено малка, с дебелина не повече от 5 мм струпей на това място показва за правилен режим на инкубация.

Незатворена пъпна връв- резултат от прегряване в края на инкубацията; пиленцата с незавършен процес на ембриогенеза и функциониращ алантоис се излюпват по-рано от срока.

При незатворена пъпна връв възниква кръвотечение, и в резултат, замърсяване на раната- възпаление, завършващо със сепсис и смъртта на излюпеното пиленце.

Вторият важен критерий за оценка на качеството на пиленцата са поведенческите реакции.

Здраво пиленце на 2-4 дни е подвижно, с изразен рефлекс към приема на храна, точност и бързи реакции към дразнителите в околната среда.

Слабата подвижност, летаргия, липсата на способност да проси и приема храната показва за тяхната непълноценност. При такива пиленца при аутопсия се откриват тънки несформирани черва, гушата и стомахът са празни. Известно време пиленцата живеят от остатъците на жълтъка, но след това умират.

Третият важен критерий в оценката на пиленцата са окосмяването на тялото и слепването на пуха на отделни участъци по тялото.

Това показва за нарушени условия и режим на инкубация на яйцата.

Признаци за нарушено развитие са:

- слепване на клепачите на очите
- запушване на ануса от соли на пикочната киселина
- разстройство на чревните функции след излюпване (преди приема на храна и вода).

Мазните белезникави изпражнения при еднодневните птици показват за отравяне на птицата.

Влажност при инкубация

Веднага след снасяне яйцето започва да губи тегло. Загубата на тегло се увеличава след началото на инкубацията. Смята се, че теглото на яйцето намалява само в резултат на изпарението на водата. На практика истинското тегло на водата, изпаряваща се от яйцето е малко по-голяма от загубата на теглото на яйцето, тъй като теглото на погълнатия кислород е по-голямо от теглото на отделения въглероден диоксид. Току-що снесеното яйце не съдържа излишна вода, за това при нейната загуба преди началото на инкубацията се влошават условията на живот на зародиша.

Изпаряването на водата оказва голямо влияние на общия баланс на топлина в яйцето. По време на инкубирането за изпаряване на водата се изразходва 15-20% топлина, генерирана в яйцето. Загубата на топлина във връзка с изпаряването на водата може да има особено голямо значение в началото на инкубацията, когато тази загуба много малко може да бъде компенсирана за сметка на незначителното количество окисляващи вещества.

Влажността на въздуха в инкубатора оказва влияние на отдаването на топлината: яйцето губи повече топлина във влажния въздух, тъй като топлопроводимостта на влажния въздух е по-висока от топлопроводимостта на сухия. Това има голямо значение за втората половина на инкубацията, когато в яйцето при добро развитие на зародиша температурата е по-висока, отколкото температурата на въздуха в инкубатора. От гледна точка на нагряването на яйцето високата влажност в инкубатора оказва благоприятно влияние както в началото, така и в края на инкубацията. В първите дни на инкубация това е свързано с намаленото изпаряване на водата и запазването във връзка с това на топлината в яйцето, което помага за по-добро развитие на зародишите и намалява тяхната смъртност.

Понижената влажност в този период предизвиква усилено изпаряване на водата, което влошава условията на затопляне на яйцата. При намаляване на запасите вода в яйцата се затруднява разтварянето на хранителните вещества и постъпването им към зародиша. В резултат на това се забавя техния растеж и нараства смъртността.
В последните дни на инкубация високата влажност усилва топлоотдаването, предовратява прегряването на яйцата и причинява същата положителна реакция на добре развити зародиши, както и при известно намаляване на температурата.

http://amadina24.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици