[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Хипертермия (прегряване) на яйцето
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Хипертермия (прегряване) на яйцето

Хипертермия (прегряване) на яйцето

Мнениеот meri » Чет Юни 18, 2015 2:57 pm

Развитието на зародиша в яйцето зависи от състоянието на околната въздушна среда- температура, влажност, циркулация(газообмен) в гнездото.

Главен външен фактор е температурата.

Затоплянето на яйцето се осъществява за сметка на неговия контакт с тялото на инкубиращата птица. По време на инкубация и в първата седмица след излюпването на пиленцето при повечето птици телесната температура се повишава и средно е около 43-45 С.
Птицата в гнездото редовно премества яйцето, преобръща го от една страна на друга, от центъра към периферията и обратно, по този начин изравнява температурата около него.

Както показват измерванията-температурата на повърхността на черупката в периода докато птицата не седи плътно на яйцата средно е 20-22 С, в първата половина на инкубацията средно е 37,8-38,1 С, във втората половина на инкубацията средно 38,3-38,8 С.

Нарушенията на благоприятния температурен режим водят до повишена ембрионална смъртност.

Най-голяма опасност за ембриона е отклонението на температурния режим към по-високи температури.

В зависимост от момента и продължителността на въздействие на повишената температура на зародишите хипертермията може да се раздели на:

-остра кратковременна
-продължителна(хронична) в началото на инкубацията
-хипертермия във втората половина на инкубацията

Остра хипертермия

В първите часове на плътна инкубация зародишите безболезнено понасят температура от 41-43 С, близка към телесната температура на птиците.
Това затопляне дава тласък за началото на развитието на ембриона.

Във втората половина на първите дни и на втория ден започва формирането на аксиалните органи на ембриона, такава висока температура е пагубна за тях.
В резултат на силното прегряване в този период инкубацията е аморфозна (ембриона е безформена маса, той не е способен към бъдещо диференциране). В резултат - смърт в ранна ембриогенеза.

3-4 дни на инкубация: при остро кратковременно прегряване (1,5-2 часа)до 41-45 С се наблюдава прилепване на ембриона към подчерупчестата обвивка.

В по-късните дни на инкубация (7- 15 -ти ден) рязкото кратковременно повишаване на температурата води до кръвоизлив, ембриона може да остане жив при температура 39,5- 42 С(при условие, че продължителността на въздействие на повишената температура е не повече от 1-1,5 часа).

Какво се случва с ембриона в този момент?
При него няколко пъти нараства сърдечната честота и пулсацията на амниона, протичат конвулсивни движения на главата и крайниците, приток на кръв към съдовете на алантоиса.
Ако времето на прегряване продължава повече от 2 часа, то ембриона умира. При загиналия ембрион се наблюдават точковидни и разляти кръвоизливи в кожата, сърцето, черния дроб, главния мозък.

Сърцето често е анемично, почти бяло, а съдовете на алантоиса- разширени и препълнени с кръв.

Изображение

Рисунка 1. Кървенисти острови при остро прегряване след 12 часа на инкубация

Рисунка 2. Прилепване на ембриона към подчерупчестата обвивка при остро прегряване за 3-4 дни на инкубация

Рисунка 3.Разлети кръвоизливи на главата при остро прегряване

Рисунка 4. Разляти и точковидни кръвоизливи на тялото на ембриона при остро прегряване при 7-дневен ембрион

Продължителна (хронична) хипертермия в началото на инкубацията

В тези случаи, когато температурния режим от първите дни е повишен до 39-42 С някои ембриони не умират веднага, но тяхното развитие се нарушава, възникват различни аномалии в развитието.

Повишената температура в първата половина на периода на инкубация причинява редица патологични отклонения, водещи до бъдещата смърт на ембриона.
И колкото по-дълго продължава повишаването на температурата, толкова по-големи и значителни са тези отклонения: аморфоза, нарушение на формирането и диференциация на парахордалните органи, невронната плоча не е затворена, мезодермата(средния зародишен лист на ембриона в ранните стадий на развитие, който служи за източник на развитие на хрущяла, мускулите, костите, кръвта, бъбреците, половите жлези, и техните въздуховоди и съединителна тъкан)не се диференцират в сегментите(първични сегменти на тялото).
Ембриона често прилича на безформена маса от недиференцирани или слабо диференцирани тъкани.

На жълтъчната торбичка се наблюдава интензивно разрастване на бластодермите (основен слой, а по-късно клетките, от които се състои зародишът на многоклетъчните животни), в който се образува кръвообращението, но този процес не завършва с пълноценното развитие на кръвоносната система, в този случай кръвоносните съдове. Ембриона умира, той е обкръжен от различни по големина кръвоносни острови.

Повишената температура през първата половина на срока на инкубация често е причина за деформации.

Характерни са главно деформации на главата, с които ембрионите могат да живеят до самия момент на излюпване: акрания, недоразвитие и деформация на очите, енцефалоцеле (мозъчна херния), недоразвитие или изкривяване на лицевите кости и клюна.

Често такива деформации се наблюдават в комплекс.

Изображение

Рисунка 5. Кървенисти островчета при прегряване на 1-2-ят ден от инкубацията

Рисунка 6. Прегряване на 2-ят ден от инкубацията(акрания, мозъчна херния, изкривяване на клюна)

Прегряването на яйцата след 3-4 дни на инкубация причинява друга деформация- ектопия.

Стените на коремната стена на ембриона своевременно не срастват и вътрешните органи (черен дроб, стомах, черва, понякога и сърцето) променят своето положение, висят в жълтъка.

Често затваряне на коремната стена все пак протича, но с голямо закъснение, така че изместените органи се нарушават и деформират. Ембриона продължава да живее и да се развива до края на инкубацията, но умира при излюпването.

При живите зародиши, развиващи се при повишена температура в средните дни на инкубацията често се наблюдават кисти на стените на амниона и алантоиса, с размер на маково семе и по-големи- във вид на мехурчета с прозрачно съдържание.

Хипертермия във втората половина на инкубацията

Високата температура във втората половина на инкубацията вече не стимулира, а инхибира растежа на ембриона. Ембрионалната смъртност се увеличава главно в последния период- преди излюпването.

За такова прегряване е характерно преждевременно напукване на черупката.
Пиленцето започва да се излюпва по-рано от предвидения срок, но самият процес на излюпване трае по-дълго от определеното време.
Такива пиленца са малки, при много от тях е разширен пъпния пръстен, жълтъка не е прибран целият. В черупката, оставаща след излюпването, алантоисът е атрофиран, често се срещат парчета неизползван протеин.

При прегряване на 9-10-ят ден от инкубацията ембрионите с ноктите на краката могат да счупят черупката на жълтъчната обвивка, на 11-12-ят ден - крака на жълтъчната торбичка може да бъде обвит около шията на ембриона.

Положението на краката и главата на ембриона често не е правилно. Често се среща хиперемия на кожата, сърцето, черния дроб, червата и бъбреците.

При продължително излюпване често се наблюдава кървав съсирек на клюна.
Ако се разглежда влиянието на продължителното прегряване в последните дни на инкубацията от физиологична гледна точка, то основната причина за смъртта на ембрионите е тяхното гладуване (кахексия), причинено от нарушение на обмяната на веществата и непълното използване на хранителните запаси на яйцата.

Преждевременната атрофия на алантоиса и неговата кръвоносна система принуждават зародиша по-рано от предвидения срок да пробие черупката, когато жълтъка още не е прибран. Но организма на зародиша в този момент още не е готов към живота извън яйцето.

Изображение

Рисунка 7.Прегряване на 3-4-ят ден от инкубацията

Рисунка 8. "Кървав пръстен" при прегряване

Рисунка 9. Прегряване в края на инкубацията

Рисунка 10. Съсиреци кръв на клюна при прегряване

И още два важни момента
Високата температура в гнездовата къщичка (в гнездото) принуждава ембрионите да се движат активно в тези периоди, когато те могат свободно да се преместват вътре в яйцето.

В резултат на такива безредни движения, зародишът може да заеме неправилно положение в яйцето и в това положение остава до момента на излюпването.

Това неправилно положение (главата към центъра на яйцето или краката навити над главата)правят невъзможно напукването на черупката отвътре и излизането на пиленцето.

Трябва да помните, че в края на инкубацията яйцата отделят голямо количество топлина, за това при висока външна температура и лошо топлоотдаване се повишава температурата вътре в яйцето, а това води до температурен шок- остра хипертермия.
Последици- спиране на сърцето и кръвоизлив.

Това са последиците от прегряване на яйцата, ембрионите и излюпващите се пиленца.

Надяваме се, че сега начинаещите любители на птици няма да извършат типичната грешка да поставят до гнездото лампа за допълнително нагряване.

А за по-опитните любители- когато "всички срокове за излюпване са преминали, а все още няма пиленца"- да отворят замразеното яйце и да потърсят вътре в него възможната причина.


Снимките са предоставени от Н.А.Прокудина, кандидат на ветеринарните науки, старши научен сътрудник от Лабораторията за репродукция на птиците

http://amadina24.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици