[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Нарушение на проходимостта на стомашно-чревния тракт...
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Нарушение на проходимостта на стомашно-чревния тракт...

Нарушение на проходимостта на стомашно-чревния тракт...

Мнениеот meri » Пет Юни 26, 2015 11:38 am

при пиленцата. Внезапна смърт

В процеса на израстване на младите птици, започвайки от 2-5 -ят ден и до 30-дневна възраст, мнозина от нас се сблъскват със следната ситуация:

- внезапната смърт на пиленцата в първите дни (с пълна гуша и жълтеникаво-бяло съдържание в коремната кухина, добре видими под тънката кожа);

- или при подрастващите пиленца- привидно здравите пилета стават летаргични, просят неактивно храна от родителите при липсата на каквито и да било външни признаци на заболяване.

След още 1-2 дни клиничната картина за нарушенията се прояснява.

При пиленцата се появяват признаци на слепване на езика ( в практиката това се нарича появата на " дъвка в устната кухина").

След това се фиксира повишаване на вискозитета на изпражненията- те стават лепкави, по-често с тъмно-кафяв цвят в по-голямата част бял (урати).
Изпражненията прилепват към пуха около клоаката, а при някои пиленца клоаката дори се слепва от изпражненията.

Причините за тези нарушения могат да бъдат няколко, но най-разпространените от тях са следните:

1.Най-често запушване на клоаката и смъртта на пиленцата в първите дни от живота може да причини преохлаждането.
Единични случаи на смърт са фиксирани в лабораторни условия при отклонение от оптималната температура с 2-3 С, за кратко време, а масовата смърт на пиленцата в гнездото с диагностицирана причина "запушване на клоаката" е най-вероятна при намаляване на температурата с 4 и повече градуса от оптималната в продължение на 2-3 часа и повече.

2. Втората честа причина за запушване на клоаката е храненето с прясно зърно ( както се казва - от полето), колкото и парадоксално да звучи.

Зърното, постъпващо от полето, почистено и дори подложено на сушене до нормална влажност в продължение на 30-50 дни след прибиране на реколтата преминава така нареченото узряване след прибиране на реколтата.
Такова зърно съдържа голяма концентрация глюкоза на зърното, а комплекса от неговите въглехидрати се характеризира с повишен вискозитет във водните разтвори.

Само след 1,5-2 месеца всички обменни процеси в зърното гният, глюкозата се рециклира, установява се постоянно равновесие между отделните групи въглехидрати, а техните способности към образуване на вискозни разтвори намалява 2-3 пъти. Само тогава опасността от възникване на описаните храносмилателни разстройства заради свежестта на зърното изчезват.

При различните зърнени култури фазата на съзряване е различна.

При културите с висока концентрация на глюкани (ечемик, просо), фазата на узряване е по-продължителна, отколкото при просото, пшеницата и царевицата (2-3 седмици).

Ако сте закупили прясно зърно, то фазата на узряване на зърното може да се намали, ако зърното се изложи за 2-3 седмици на слънце на тънък слой. Високата температура и инсолация ускоряват процеса на узряване на зърното и бързо стабилизират неговия химически състав.

3.Третата причина за запушване на клоаката може да стане нашата излишна човешка грижа- кълняемостта за кърмещите млади птици хранителна пшеница с високо съдържание на глутен ( повече от 35%).

За всички нас е присъща известна родителска грижа по отношение на храненето на птиците (особено по отношение на кърмещите родители, пиленцата и подрастващите (защото особено за тях ние се стремим да запазим най-ценните в хранително отношение, качествени храни).

За това избираме за кълняемост качествена избрана пшеница с добре запълнени зърна. Храна със съдържание на 35% и повече глутен не е добра храна за пиленцата.

Обяснение от ветеринарна гледна точка

- Високата концентрация на глутен в състава на пшеницата насърчава рязкото намаляване на достъпността на храносмилателните ензими към хранителния субстрат в храносмилателния тракт, което поражда възникването на вискозни непреработени разпадни продукти.

- Непреработените частички химус често се движат в долния отдел на стомашно-чревния тракт, и са подложени на микробна обработка в дебелото черво. В резултат се образува значителна маса лепкави изпражнения, които са причина за запушването на клоаката.

- Нестабилизираното зърно с високо съдържание на глюкоза и високо съдържание на протеин от пшеничен глутен подтискат нормалната чревна микрофлора на младия организъм. В редица случаи нейното доминиране спира, количеството млечно-кисели бактерии намалява, а растежът и развитието на патологичните форми на микроорганизмите се усилва.
Следствие: падане на резистентността на птиците.

4.Още една причина за възникване на запушване на клоаката при пиленцата е грешка при прилагането на разтворите глюкоза с лечебна и профилактична цел.

Умишленото, или погрешно изпълнено предозиране с разтвор глюкоза, въведено в питейната вода, предизвиква типичните симптоми на запушване на клоаката при пиленцата и младите птици на възраст до 60 дни.

Във ветеринарната практика е установено, че концентрацията на глюкоза, въведена с лечебно- профилактична цел в състава на водата не трябва да превишава максимално допустимите 3-5%. В горещо време, или при повишени температури в птичарника, максимално допустимата доза на глюкозата намалява и не се използва още по-концентрирана от 1,5-2%-ов разтвор. Не трябва да се удължава периода на подаване на глюкоза за кърмещите птици или пиленцата- на подрастващите пилета повече от 5 последователни дни.

5.Следващата причина, която води до запушване на клоаката е- мръсна, застояла вода, водоразтворимите витаминно- аминокиселинни разтвори, които на втория ден от намирането си в поилката при определени температурни условия стават хранителен микробен бульон за птиците, а не полезен за здравето препарат.

Да разгледаме няколко не преки, а предразполагащи към възникването на ефекта запушване на клоаката фактори:

1.Недостиг на вит. А, β-каротин и вит. В2 в жълтъка на яйцата, от които се излюпват пиленцата. В резултат на такива непълноценни яйца някои птици умират в по-късните срокове на развитие, а при тези пиленца, които са оцелели и са успели да се излюпят, в резултат на посочената витаминна недостатъчност, отговарят на недоразвитието на стомашно-чревния тракт последица от което е и възникването на запушване на клоаката.

2.Запушване и възпаление на гушата при пиленцата- младите птици, които започват да се хранят самостоятелно.

Основна причина за запушване и възпаление на гушата при такива пиленца е храненето с едри по размер цели зърна.

Втората причина възниква, когато родителската двойка отказва да дохранва подрастващите пиленца, и последните се намират в състояние на така наречения "хранителен стрес".

Ще разгледаме неговия механизъм от ветеринарна гледна точка:

За пиленца на възраст 18-20 дни е достатъчно тежко да се хранят със суха зърнена храна, за това основен стимул за това, за да започнат да се хранят със зърнени смеси е достатъчно продължителното гладуване.

В състояние на дълбок хранителен стрес пиленцата се нахвърлят на предложената зърнена храна и я употребяват без мярка.
В резултат стените на гушата се разтягат от натиска върху тях от частиците зърна, а изходния отвор на гушата се стеснява. Възниква ефектът на застой на съкратителните мускули и птицата не може да придвижи ферментиралото, обработеното със слуз зърно в жлезите на стомаха.
Пиленцето става летаргично, слабо подвижно, накокошинено, въпреки че гушата е пълна. Ако навреме не се вземат мерки, пиленцето може да умре.

Увеличаването на обема на гушата може да стане в резултат на повишеното газообразуване, което се фиксира при попадането на микротоксините със зърнената храна.
Картината на развитието на запушването на гушата с нищо не се различава от храненето с несмляното, голямо зърно, единствената разлика е в това, че в гушата освен зърното добре се виждат процесите на ферментиране във вид на мехурчета, а при натиск на торбичките на гушата от клюна се отделят бълбукаща течност или слуз.

Запушване на гушата се отбелязва при попадането на отровни химикали, с които е била обработена храната и предозирането с отделни медикаменти.

Запушване на гушата може да предизвика използването на минералната смес гастролит едра фракция за пиленцата, или обратното, смлян на прах тебешир.

Честа причина за възникването на запушване на гушата може да стане баналния недостиг на питейна вода в такива случаи, когато пиленцата не могат да намерят поилката, когато на пиленцата е неудобно да пият от поилката, когато обемът на поилката е недостатъчен и през деня възникват смущения в режима на употребяваната вода от пиленцата.

Още един важен момент за някои видове амадини, папагали, канарчета, пъдпъдъци- трябва да проверите наличието на йод в състава на витаминните премикси или в диетата. Известно е, че неговият недостиг може да стане следствие от развитието на атония на гушата, което неминуемо води до нейното запушване.

http://amadina24.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици