Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Хранене и заболявания при папагала

Хранене и заболявания при папагала

Мнениеот meri » Нед Юли 12, 2015 11:42 am

Изображение

В дивата природа диетата на папагалите е разнообразна:плодове, зеленчуци, насекоми, зеленина. Папагалите провеждат достатъчно време в търсене на храна, за да осигурят на организма необходимите хранителни елементи. Нуждите от тези елементи зависят от физиологията на всеки отделен вид. Количеството и качеството на хранителните елементи зависи от това какво е важно в дадения момент за организма- осъществяването на основния метаболизъм, поддържане на метаболизма или тясно-специфичния физиологичен процес( пример за основен метаболизъм- дишане, сърцебиене; поддържане на метаболизма- хранене; тясно специфичен физиологичен процес- размножаване).

В зависимост от физиологическото състояние, годишното време, достъпността на плодове и насекоми, папагалите могат да предпочитат един източник на храна вместо друг.

Хранителните елементи са източник на енергия за метаболизма, а също предоставят "строителни блокове" за необходимите на организма липиди(мазнини), протеини и въглехидрати. Заедно с водата, витамините и минералните хранителни елементи, хранителните продукти са необходими за поддържането на оптимално здраве.

Хранителни разстройства

Много заболявания при папагалите, наблюдавани от практикуващите ветеринари са свързани с нарушеното хранене. Всяко заболяване възниква по различни причини, но в много от случаите лошото хранене допълва картината на заболяването. При поставяне на диагноза лекарите не винаги разбират с какво е свързано лошото състояние на птицата, защото влиянието на всеки хранителен елемент върху здравето на папагала не е изследвано достатъчно. Много от диетите за папагалите са основани въз основа на съответните дажби за домашните птици, основно пилета, тъй като стойността на всеки конкретен вид храна в промишленото птицевъдство е добре изучена, и както се смята, е сходна с тази за папагалите.

Лошото хранене само по себе си също може да предизвика редица специфични заболявания. Такива заболявания, като разстройство на стомашно-чревния тракт, заболявания на черния дроб и бъбреците, често са в резултат от дисбаланса в храненето. Заболяването може да увеличи нуждите на организма от протеини, витамини и минерали, правейки теоретично добрата диета неподходяща за болната птица. В такива случаи енергийният компонент на храната може да бъде недостатъчен за удовлетворяване на нуждите от постоянни метаболитни процеси.

Примери за нарушено хранене, което води до задържане на растежа и намаляване на теглото:

- недостатъчно количество храна, рядко хранене или прекалено ранен преход на твърда храна;

- неподходяща диета или непознати хранителни продукти;

- медицински проблеми, причиняващи загуба на апетита, лошо храносмилане или лошо усвояване на храната.

Недохранването може да стане причина за:

- лошо оперение, изразяващо се в разрошеност и неравност на перата, хиперкератоза(удебелена, люспеста кожа), отскубване на перата, прекъсване на нормалния процес на линеене и образуване на линия на стреса на крилата и опашката (основно при пиленцата);

- дефект на клюна, при който клюна става мек, започва да се отслойва и е по-изложен на травми. При корелите грешките в храненето причиняват стеснение на клюна;

- анорексия в резултат на дефицит на вит. А,Д,Е, и чревно разстройство заради присъствието на лактоза и излишно количество зелени зеленчуци.

При лошото хранене важна роля също така играят и други фактори: възрастта на птицата, полът, психологическото и физиологическото състояние. Освен това нуждата от хранителни вещества и клиничните симптоми на храносмилателно разстройство могат да варират в зависимост от вида. Когато представителят на един биологичен вид може да се нуждае от повишеното количество на дадено хранително вещество, то друг вид може да се нуждае от съвсем друго вещество.

Понякога причините за недохранването са патогенни фактори, такива като паразити, бактериални инфекции, микотоксини (гъбични заболявания), панкреатит. Тези фактори могат да повлияят на усвояването на хранителните вещества от храносмилателния тракт.

Ако няма медицински причини, ниската телесна маса или лошото наддаване на тегло може да се подобри с помощта на високо калорийна храна, заедно с добавянето на храносмиталени ензими и фибри хемицелулоза, и по този начин да се увеличи усвояването и смилането на хранителните вещества.

Гранулирана храна

По-рано лекарите са лекували заболявания при птиците, основно предизвикани от дефицит на хранителни вещества. В последните няколко години лекарите все по-често лекуват хранителни отравяния.
Хипервитаминозата става все по-голям проблем, тъй като птиците, преминали към гранулирана храна, продължават да получават от стопаните си допълнителни добавки във вид на витамини. Повече от 90% от тези витамини се натрупват в черния дроб и в резултат от прекомерното количество хранителни вещества (витамини, минерали, мазнини, протеини) води до заболяване на черния дроб.
Гранулираните храни са достъпни в готов вид, лесни са за използване.
Използването на балансирана гранулирана храна позволява да се подобри здравето на много птици.

Превеждайки птицата към гранулирана храна, трябва да помните за следните недостатъци на подобно хранене:

- гранулираните храни не осигуряват разнообразието, което птиците намират в дивата природа;

- гранулираните храни изключват възможността от фуражиране;

- гранулираните храни са еднообразни, във връзка с което птиците започват да скучаят, и накрая получават проблеми свързани с поведението.

Въпреки своите предимства, гранулираните храни носят в себе си нови проблеми за стопаните и техните птици. Отравянията, свързани с допълнителните добавки, водят до заболявания на бъбреците и черния дроб. Гранулираните храни не предоставят на птиците всички необходими хранителни вещества, както и натуралната храна, която птиците толкова обичат. Заедно със здравето на птиците, трябва да се вземе под внимание и удоволствието, което те получават при хранене.

Скорошни изследвания са потвърдили, че репродуктивното и психологическо здраве на птиците ще бъде подобрено, ако е осигурена балансирана диета, включваща няколко компонента: както гранулирана храна, така и свежи плодове и зеленчуци. Докато семената и зърното могат да бъдат част от ежедневната качествена диета, храненето само със зърнена смес е недостатъчно, дори ако то е допълнено с плодове и зеленчуци, състоящи се 85-90% от вода.

Затлъстяване

Затлъстяването при птиците е разпространен и сериозен медицински проблем. Птиците ядат, за да удовлетворят ежедневните метаболитни нужди, и често употребяват храна, енергийната ценност на която е по-висока от необходимото.

Мазнините осигуряват концентриран, непосредствен източник на енергия. Някои птици, основно дивите и много активните птици-компаньони, действително се нуждаят от допълнителна енергия. Много птици водят заседнал начин на живот и се движат малко.
По този начин, излишъкът на мазнини в тяхната диета води до затлъстяване.

Преяждането е вторично спрямо диетата с високо съдържание на мазнини, птицата преяжда, получава по този начин излишни хранителни вещества, неподходящи за тяхната диета. Много птици ядат неправилна храна, например, бонбони, ядки, фъстъци, слънчоглед, шафран. Отглежданите в плен птици не търсят храната както дивите си сродници. Те започват да скучаят и в резултат страдат от затлъстяване и изпитват проблеми с поведението.

Последици от диетата с високо съдържание на мазнини и холестерин:

- атеросклероза, причинена от образуването на тромби в артериите;

- липидоза на черния дроб- в резултат от употребата на храна с високо съдържание на мазнини и недостиг на витамини от групата В;

- хепатопатия- която може да бъде излекувана с включване на просо в диетата, инжекция с мултивитаминни препарати и използването на лактулоза;

- чернодробна енцефалопатия;

- панкреатит, хипотиреоидизъм, самооскубване, инфекция на некротичните тъкани на гушата, водеща до смърт;

- диария- причинена от употребата на малко количество влакнини и голямо количество мазнини и ниско усвояване на калция в червата;

- ксантома, липома, липосаркома или тумор от мастен произход и липидоза.

Въглехидрати и ниво на глюкозата в кръвта

Въглехидрати- бърз източник на енергия за птиците, и лесно се превръща в мазнини в черния дроб. За това, когато въглехидратите са основна част в диетата на птицата, при малко подвижните птици се проявява липидоза на черния дроб. На такива птици трябва да се създаде високо енергийна диета (диета с високо съдържание на хранителни вещества:биотин, холин и метионин). То трябва да включва глюкоза, голямо разнообразие от свежи плодове и зеленчуци. В този случай са необходими лесно усвояеми въглехидрати, тъй като това заболяване на черния дроб намалява усвояването и запазването на витамините А и Д и предовратява синтеза на вит.С. Диетата трябва да бъде нископротеинова и не трябва да съдържа продукти с високо съдържание на мазнини, такива като слънчогледови семки, шафран и ядки.

Протеиновата храна трябва да има висока биологична ценност, например, варено яйце или варено пилешко. Именно глюкагон, а не инсулин е определящ във въглехидратният обмен при птиците. При малките птици може да се случи колапс от хипоглекимия, ако са лишени от храна дори за кратък период от време.

Хипоглекимия- резултат от непълноценно хранене. Този проблем се решава чрез преминаване към високоенергийна, високопротеинова, глюкосъдържаща диета. Излишният глюкан в кръвта води до захарен диабет при птиците.

Витамини

Витамини- органични съединения, необходими за много обменни процеси в организма.
Витамините А,В,С,Е са необходими за работата на имунната система, следователно дефицитът на подобни съединения може да увеличи опасността от инфекциозни заболявания. Балансираната диета заедно с правилните витаминни добавки е необходима за оптималното здраве и трябва да се контролира внимателно. Дори при адекватно употребяване с храната, излишъкът на един витамин може да намали поглъщането и биодостъпността (способност на организма да усвоява различните хранителни вещества) на другото. Приемайки антибиотици, птиците могат да страдат от дефицит на витамини, защото антибиотиците често пречат за нормалното функциониране на микрофлората на червата. Такива птици се нуждаят от мултивитаминни добавки.

Витамин А

Витамин А оказва въздействие на всяка система в организма. Най-активната му форма е ретинол. Той поддържа растежът, произвеждането на тестостерон и диференциация на тъканите. Витамин А е мастнорастворим, образува се в черния дроб от бета-каротин. Изискванията към храненето, свързани с употребата на вит. А конкретно за папагалите не са изучени достатъчно, някои видове имат предразположеност към хиповитаминоза. Неговият недостиг възниква заради това, че стопанина предлага на птицата диета, състояща се само от зърна. Зърното, основно слънчогледа и шафрана съдържат много малко количества вит.А.

Това може да доведе до заболявания на всички системи в организма.

Витамин А е необходим за:

- формиране и целостта на нормални лигавични клетки и поддържането на клетките на кожния епител, които подплащат повърхността на органите и тъканите на тялото;

- здрава имунна система и фабрициевата торба (лимфен орган, разположен в клоаката);

- здрава устна кухина, дихателна, храносмилателна, сърдечно-съдова и отделителна системи;

- развитието на мозъка, поведението, зрението и здравето на ЦНС;

- развитие на скелета и ръста, производството на хормони;

- размножаване, развитие на ембриона и производство на тестостерон;

- здрава кожа и оперение и образуването на пигменти в перата, определящи различните цветове.

Хиповитаминоза А провокира следните заболявания:

- орална кандидоза- гъбично заболяване, изразяващо се в язви на меката тъкан, свързващи горната челюст с долната, кървене при механично въздействие;

- гъбична инфекция, водеща до некроза на клюна;

- дерматомикоза (кожно гъбично заболяване), при което гъбите повреждат кератиновия слой на епидермиса и провокират възпаление, водещо до разрушаване на фоликулите на перата(това е много рядък феномен, причиняван от лоша хигиена и лоши условия на отглеждане);

- аспергилоза (заболяване, причинено от гъбичен патоген) на участъците по тялото, свободни от оперение. Неговите последици са остър прурит (парене и сърбеж на кожата);

- плоскоклетъчна метаплазия или хиперкератинизация на лигавиците на епителиалните клетки на клоаката, уретерите и събирателните протоци, фабрициевата торба и лигавицата на очите. Дихателния, половия и храносмилателния трактове претърпяват структурни промени, заради които са неспособни да произвеждат слуз, предпазваща от патогените. Патогените след това проникват през лигавичната бариера и попадат в тъканите;

- хиперкератоза или хипертрофия(разрастване) на епителните клетки, провокиращи блокада на дихателните пътища;

- заболяване на кухината на клюна и задната стена на гърлото; обширно поражение в ранните стадии на хранопровода и гърлото. Лимфните възли и канали в лигавицата изглеждат като малки жълтеникави удебелени възли, които често се съединяват помежду си;

- кератинизация на епителните клетки, причиняващо плоскоклетъчна метаплазия на лигавиците и лимфните възли на орофаринкса, което води до хиперкератоза. Метаплазията запушва каналите на слюнчените жлези и лигавиците, което е причина за оток в подчелюстната област, причинявайки абсцеси, пълни с жълтеникав казеозен ескудат и притъпяване на хоананните папили (малки подутини по небцето). Обикновено се наблюдава саливация (слюнотечение) и синузит;

- бели и бледи тумори в областта на долната челюст и челюстните стави, под езика или в други области на орофаринкса, петна в устата или запушване и образуване на тумори в слюнчените жлези;

- абсцеси, които деформират глотиса(отвор в трахеята), което води до затруднено дишане, и в крайна сметка до механична асфиксия (диспнея). Абсцесите могат да се увеличават силно, за да блокират хоаналния процеп (отвор в небцето). Резултат- масивни секрети от ноздрите и забележими отоци около очите. Болезнеността на тези огнища на инфекции може да доведе до гладуването на птицата. След това микроорганизмите се разпространяват по целия организъм на птицата, което може да доведе до смърт;

- синузит, причинен от удебеляване на лигавиците на синусите. Отделянето на слуз, която отмива чуждите вещества от синусите. В резултат растежът на бактериите води до инфекции;

- запушване на мастните жлези с кератин, при което жлезата се увеличава. Впоследствие, ако жлезата не се прочисти, може да се инфектира или разкъса;

- анорексия, лечението включва инжекции с вит. А,Д,Е за птици, страдащи от недостиг на калций в организма. Комплексите, съдържащи витамини от групата В се въвеждат перорално, интрамускулно или подкожно;

- уролитиаза, образуване на кристали пикочна киселина, водещи до образуването на камъни в бъбреците;

Увреждане на бъбреците и задържане на течности с образуване на кристали пикочна киселина в бъбреците, водещи до:

- висцерална подагра, причинена от кератинизацията на бъбреците. Вместо секрети протича отлагане на урати от вътрешните органи;

- ставна подагра, възникваща в резултат на кератинизация на бъбреците. Уратите се отлагат в ставите на крайниците, основно в краката и стъпалата, което причинява тяхната деформация. Подагрозните възли се появяват като белезникави бучки на свободните от оперение участъци на бедрата, пръстите. Лечението включва нископротеинова диета, плодове, зеленчуци и витаминни добавки;

- полидипсия и полиурия в леките случаи, водещо до плоскоклетъчна метаплазия. Това причинява частично или пълно запушване на уретерите, водещо до подагра;

Увреждане на долните крайници и деформация на костите, такива като:

- хиперкератоза на кожата на ходилата. Нормалната слоеста структура изчезва, дермата се удебелява, което е причина за огнищна хиперкератоза на метатарзалната кост на възглавничката на пръстите;

- пододерматит, има увреждане на повърхността на ходилото, фалангите и пищялите. Лечението изисква допълнителни мултивитаминни, минерални и аминокиселинни добавки. Пододерматитът и мазолите са свързани с недостиг на вит.А и биотин, основно при птици, страдащи от затлъстяване;

- ламблии и кокцидиоза, протозойни инфекции, свързани с нарушената малсорбация на витамините от стомашно-чревния тракт. Лечението включва подобрено хранене, съдържащо вит.А, Д3, Е и витамини от групата В, добавяне на селен, и поддържаща терапия. Нарушеното абсорбиране на мастноразтворимите витамини е една от възможните причини за ламблиоза;

- намалена имунна реакция, предизвикана както от токсичност, така и от липса. Дефицитът на вит.А не се проявява изобщо при корелите в продължение на 18 месеца. При пиленцата липсата води до бързо намаляване на лимфоцитите, диария и пневмония;

- репродуктивни нарушения, при птиците може да се наблюдава намалено производство на яйца, увеличение на времето между снасянията на яйцата, засядане на яйцето, недостатъчна здравина на черупката на яйцето, намален размер на тестисите, намалена полова активност при мъжкия, намален брой и слаба подвижност на сперматозоидите, патологични сперматозоиди, намалена люпимост, повишена смъртност при зародиша и ниско оцеляване на младите. Лечението се осъществява с помощта на добавки, съдържащи вит.А;

- лошо оперение на главата, шията и гърдите и дерматит на кожата на главата, от който кожата на главата става неравна и люспеста;

- сухота на очите, уплътняване на мигателните мембрани, лошо зрение и слепота;

- неврологични симптоми, такива като слабост, нарушена координация и атаксия. Лечението включва добавяне на вит.А.

Интоксикация с вит. А

Хипервитаминоза А нееднократно е наблюдавана при птици на гранулирана храна, които не са получавали допълнително вит.А.

Гранулираната храна съдържа много витамини и минерали, за това въвеждането на добавки причинява токсикоза. При възрастните птици отравянето с вит. А се среща по-често, отколкото при пиленцата.

Интоксикацията с вит.А може да предизвика:

- увреждане на епитела и кератинизация на клетките на плоския епител, водещи до конюктивит;

- промени в характера на вокализацията и по-интензивни крясъци при корелите;

- сложност на поведението;

- хемохроматоза и хемосидероза на далака;

- нарушено храносмилане, включително ентерит, диабет и панкреатит при корелите;

- неправилно развитие на скелета и деформация на костите, разрушаване на епифизарната пластинка на тръбните кости, фрактури и забавен растеж;

- репродуктивни разсторйства, такива като нарушение на репродуктивната функция, намалена люпимост и жизнеспособност на пиленцата, причинени от прекомерната употреба на вит.А, която пречи за усвояването на вит.Е;

- проблеми с оперението. Хиперкератоза често съществува с паракератоза (суха, лющеща се кожа). Тези заболявания причиняват разкриване на обвивката на перата, люспести неоперени участъци по кожата, сърбеж, слабо развитие на перата, самооскубване заради сухота, лющене и сърбеж на кожата.

Лечението се осъществява с помощта на:

- въвеждането в диетата на добавки вит.А и ретинол, прилагани перорално и парантерално, коригиране на диетата.

Витамин А се съдържа в:

- черен дроб от риба, мазнина, яйчен жълтък;
- тъмно-зелените листа на листните зеленчуци, като спанак, маруля, броколи, листа;
- плодове от семейство цитрусови, пъпеш, манго, папая, кайсии, домати,праскови, сливи;
- жълти и оранжеви зеленчуци, пюре от моркови, зелен пипер, пресни и сушени червени чушки чили, сладка жълта царевица и тиква.

Продукти с ниско съдържание на вит.А:

- царевица, картофи, тиква, грозде, салата айсберг, банани, ябълки, портокали.

Витамини от групата В


Витамините от групата В са необходими за поддържането на нормалната функция на имунната система. Достатъчното ниво както на витамините от групата В, така и вит. Е подобрява способността на организма да се противопостави на патогените. Голяма е ролята на витамините от групата В в подобряване на работата на ЦНС. Витамините от групата В не са способни да се натрупват в организма, за това техният запас трябва да попълва ежедневно.

Витамин В1 (тиамин)

Съдържа се в дрожди, пълнозърнести зърнени храни, боб, грах, ядки и месо. Той е необходим за здрава нервна система, работата на мускулите, храносмилането и въглехидратния обмен. Острият недостиг на тиамин може да доведе до заболяване на нервната и храносмилателната системи, мозъка, мускулатурата и сърцето. Хиповитаминоза В1 е неестествена за птиците, които ядат семена, защото семената и зърната съдържат достатъчно количство тиамин. Степента на дефицита на вит.В1 при папагалите не е изучена.

Хиповитаминоза В1 се среща при птиците, които се намират напълно на месна и рибена диета, дефицит на вит.В1 се наблюдава в зимния период при сиднейски медосмучещи птици заради преобладаващите продукти с ниско съдържание на тиамин може да предизвика:

- анорексия, възходяща парализа и опистотонус (главата е наклонена назад, а гърба е изкривен);

- полиневрит с миелинова дегенерация;

- хипертрофия на надбъбречните жлези, оток на кожата, крива шия, при която главата се държи в неправилно положение;

- гърчове, лошо физическо състояние и разрошено оперение. Тези симптоми могат да се премахнат с помощта на добавяне на витамини от група В, особено ако птицата има вътрешни паразити.

Витамин В2 (рибофлавин)

Витамин В2 поддържа произвеждането на енергия, помага за метаболизма на мазнините, въглехидратите и протеините. Той е необходим за формирането на червените кръвни клетки, дишането, произвеждането на антитела и регулиране на растежа и размножаването. Този витамин е съществен за поддържането на здрава кожа, нокти, растежа и общото здравословно състояние, включително регулиране на дейността на щитовидната жлеза. Профилактиката на дефицита на витамините В1 и В2 включва добавяне на такива продукти като зърно и листни зеленчуци в диетата.

Хиповитаминоза В2 може да причини:

- изкривяване на пръстите, паралич при домашните птици и гнездящите вълнисти папагали; хроничните случаи водят до необратимо патологично състояние;

- слабост, атрофия на мускулите, диария, кахексия, въпреки добрия апетит;

- демиелинизиращ периферен неврит с оток на нерва (периферните нерви губят миелиновата обвивка и обкръжена с течност), в хроничните случаи водещи до необратимо увреждане на нервната система;

- затлъстяване на черния дроб и намаляване на количеството на белите кръвни клетки;

- намаляване на люпимостта, и смъртта на зародиша;

- прекалено дълги махови пера и нарушение на пигментацията в маховите пера от първия ред.

Витамин В3

Витамин В3 се съдържа в месото, зелените зеленчуци, птици, риба, яйца. Той може да намали риска от катаракта, остеоартрит, диабет, атеросклероза и да подобри състоянието на ЦНС.

Недостигът на витамин В3 при птиците може да причини:

- лошо оперение, повишена възбудимост, диария, стоматит.

Витамин В5 (пантотенова киселина)

Витамин В5 се съдържа в месо, люцерна, рибени продукти, фъстъчено брашно, меласа, гъби, ориз, пшенични трици, зеленчуци, зърнени храни, бобови растения, яйца и мая. Той е андтиоксидант и намалява нивото на холестерола.

Недостигът на витамин В5 може да причини:

- лош растеж на перата и ранна смъртност при пиленцата, забавен растеж, повреждане на кожата.

Витамин В6 (пиридоксин)

Витамин В6 участва в аминокиселинния обмен и разделянето на разцепване на протеините, мазнините и въглехидратите. Необходимото ниво на вит.В6 за папагалите не е изучено все още.

Недостигът на вит.В6 причинява:

- гърчове, неравна походка, бягане, падане и махане с криле, водещи до смърт;

- сколиоза. Това е обусловено от недостига на мелатонин заради целодневното осветление и недостигът на мед и манган;

- намален апетит, лош растеж, спазматични гърчове и намалено количество бели кръвни клетки при пиленцата.

Витамин В7 (биотин)

Витамин В7 се съдържа в месо, яйчен жълтък, ядки, боб и риба. Той помага при лечението на кожните заболявания, заболявания на сърцето, неврологични разстройства и заздравяване на раните. Микотоксините пречат на усвояването на биотина.

Хиповитаминоза В7 може да причини:

- ексфолиативен дерматит и еритродермия.
Симптомите са- прекалено люспене и белене на кожата в предната част на главата, на стъпалата и бедрата, подуване и язви на пръстите.
Лечението се допълва с приема на мултивитаминни комплекси за компенсиране на недостига на биотин в диетата;

- перозис при младите птици. Това е деформация на костите на краката, съпроводена с удебеляване на скакателните стави, изкривяване на метатарзалните кости и изместване на сухожилията. Причини- дефицит на биотин, манган и холин;

- атаксия, слаб растеж и лошо оперение, включително бели ивици и чупливост на перата.

Витамин В9 (фолиева киселина)

Фолиевата киселина играе важна роля в синтеза на аминокиселините и протеините. Тя също така е съществена за растежа на клетките и обмяната на веществата, това особено касае омега-3 мастни киселини, участващи в мастния обмен.

Причини за недостиг на витамин В9:

- високо ниво на мазнини и ниско ниво на метионин, холин и вит. В12 в храната;

- липсата на съставки от животински произход в храната и нарушение на баланса на бактериите в червата;

- екзокринна панкреатична недостатъчност (недостатъчно разпределение на ензими чрез панкреасния канал).

Недостигът на фолиева киселина при селскостопанските птици може да причини:


- смъртта на зародиша, лош растеж и анемия;

- увреждане на горната челюст, изкривяване на костите на краката и перозис.

Витамин В12 (кобаламин)

Кобаламинът е необходим за нормалната работа на мозъка и нервната система и кръвосъсирването. Интоксикацията с витамин В12 причинява промяна в урината и цвета на уратите от бял до жълт, кафяв или оранжево-розов, но случаите на интоксикация са изключително редки. Витамин В12 се съдържа в риба, месо, яйца и птиче месо.

Витамин С (аскорбинова киселина)

Аскорбиновата киселина присъства както в цитрусовите, домати, броколи, зелен пипер, картофи и листни зеленчуци. Тя е важна за костите, съединителната тъкан, мускулите и кръвоносните съдове, а също помага в усвояването на желязото и производството на червените кръвни клетки. Витамин С се произвежда в черния дроб и бъбреците при птици, хранещи се със семена. Птици, подложени на стрес, се нуждаят от вит.С в големи количества.

Дефицитът на вит.С може да доведе до:

- нарушена терморегулация, лош растеж, недостатъчна здравина на яйчената черупка и намаляване на люпимостта.

Излишъкът на вит.С може да доведе до:

- липса на растеж и хемохроматоза (излишно натрупване на желязо в организма);

- разкъсване на аортата и намаляване на еластина в аортата при диета с ниско съдържание на мед.

Витамин Д3 (холекалциферол или токсиферол)

Витамин Д3 стимулира поглъщането и усвояването на калция в стомашно-чревния тракт и регулира производството на хормони, контролиращи извеждането на калция и фосфора от бъбреците. Стимул за производството на вит.Д3 е слънчевата светлина и ултравиолевото излъчване пълна гама, необходими, за да активизират биосинтеза на вит.Д3 в кожата. Въпреки, че добавките с витамин Д3 могат да бъдат необходими за птиците, отглеждани в домашни условия, стопанинът трябва да бъде много внимателен с предозирането на такива добавки. Нуждата от вит.Д3 при папагалите все още се намира в процес на изучаване, но в много гранулирани храни нивото на вит.Д3 се оказва повече от необходимото.

Хиповитаминоза Д3 води до:

- нарушение на костно- мускулната система. Дисбалансът калций, фосфор и вит.Д3 или надостигът на магнезий причиняват минерализация, деформация на костите и патологични фрактури като:

* рахит- нарушение на калцификацията на костите на подрастващите птици. Подобно се случва предимно на птиците, отглеждани в плен. Усвояването на минералните вещества при тях е недостатъчно или небалансирано.

* тазобедрените и скакателните стави се деформират в резултат на недостига на калций и вит.Д3 и високата употреба на протеини. Последици- прекалено бърз растеж и затлъстяване, в резултат птицата бързо расте и дебелее, а скелетната система не е способна да поддържа нарастващото тегло. Птицата страда заради слабостта на краката в резултат на фрактура на костите, а също заради деформация на гръдната кост и гръбнака.

* остеомиелация (размекване и деминерализация на костите).

* повишена чупливост на костите при младите птици и пиленцата, наскоро излюпили се от яйцето. Костите на краката могат да бъдат силно изкривени, гръдната кост може да бъде извита настрани или изместена, възможна е лордоза на гръбнака или неговата повишена чупливост, съпроводена от компресия на нервите, водещо до паралич.

- мека черука на яйцето, затруднено снасяне и намалена люпимост на яйцата, втвърдяване на върха на езика, неправилна обмяна на вит.Д3 при женските в периода на формиране на яйцата, патологии на клюна и смъртта на ембриона;

- гърчове.

Хипервитаминоза Д3 може да предизвика:


- бъбречна нефроза с калцификация на бъбречните каналчета и артерии;

- обширна калцификация на меките тъкани на бъбреците и висцерална калциноза, водеща до бъбречно каменна болест;

- висцерална и ставна подагра;

- отклонения в развитието на пиленцата.

Витамин Е

Витамин Е- общото название на група мастноразтворими съединения с характерни свойства на антиоксиданти. Той е необходим за укрепване на имунитета и поддържането на здрава кожа и очи. Най-известните сред съединенията на вит.Е- гама-токоферол и алфа-токоферол. Те се съдържат в царевичното и соевото масла, зелените растения и маслото на пшеничния зародиш, слънчоглед и шафраново масло. В ядките нивото на вит. Е е недостатъчно, а неговото положително действие е влошено от съдържащите се в същите ядки полинаситени мастни киселини. Витамин Е е един от най-слабо токсичните витамини.

Хиповитаминоза Е е свързана с:

- мускулна и костна дистрофия. Те са характерни за корелите с окраска латино. Фиброзата на мускулите води до недостатъчна подвижност на крилете и ограничена подвижност на мускулите в долната част на гръдната кост, което е причина птицата да държи крилете леко отпуснати надолу;

- забавено освобождаване на растящите пера от обвивката на роговото покритие. Обвивката остава на перата и не се отделя от тях до края;

- паракератоза. Причинява се от недостиг на вит. Е и В5. Това е аномалия на роговия слой на горния слой кожа, пречеща за образуването на кератин. Ефективността на лечението е свързана непряко с назначаването на витамини от група В заедно с унищожаването на вътрешните паразити;

- излишно биологично оксисляване на клетъчно ниво. Това води до натрупване на кафяв пигмент в клетките на черния дроб;

- енцефаломалация (размекване на мозъка). Тази патология се причинява от недостига на вит. Е и селен, предимно при младите птици;

- аксудативна диетоза. Това е поражение на кожата и лигавиците, съпроводено с отделянето на ескудат, при който птицата е изложена на заболявания. Това заболяване може да се наблюдава при вълнистите папагали, наскоро излюпени от яйцата;

- лъжлива полифагия (рязко усилване на чувството за глад). Тя е обусловена от недостиг на вит. Е и селен. Птицата почиства семената и се преструва, че ги яде, но гушата остава празна. Такова явление може да се наблюдава при отслабени птици или при птици, хранени с неподходяща храна;

- орална парализа при корелите, свързана с недостиг на вит.Е и селен. Това е синдром на лошото усвояване на храната на фона на ламблиоза;

- нарушено усвояване на храната или лошо храносмилане. Тези последици от недостига на вит.Е и селен са вторични на фона на ламблиозата. Причини- излишно количество мазнини в диетата и обезводняване;

- оток на подкожните тъкани. Това е резултат от дефицита на вит.Е и селен;

- слаба имунна реакция. Това състояние се подобрява от витамините от групата В и вит.Е;

- мускулна дистрофия на сърцето и жлезист стомах. Дистрофията на мускулните влакна на стомаха също е свързана с недостига на вит.Е и селен;

- гърчове и частичен паралич. Възникват заради солева интоксикация и ниско ниво на тиамин, калций и вит.Е;

- рабдомиолиза (широко раздалечени крака), обусловено от физическо натоварване. Причина- недостиг на вит. Е и селен;

- пододерматит;

- хипотиреоидизъм. Това води до затлъстяване, ендемична гуша и забавено заздравяване;

- нарушение на репродуктивната система. Включва в себе си безплодие, лоша люпимост, сливане на яйцеклетките (яйца с двойни жълтъци), забавено формиране на мускулатурата при новоизлюпените пиленца и тяхната смърт. Тази патология е причинена от недостиг на калций, вит.Е и селен.

Хипервитаминоза Е може да доведе до:


- калциноза, литиаза;

- намалено усвояване на вит. А,Д,К, водещо до намалено натрупване на вит.А в черния дроб и яйчения жълтък;

- коагулопатия;

- нарушение на нервно-мускулната, съдовата и половата системи.

Витамин К

Витамин К1 се синтезира от растенията и се съдържа в кората на ябълките, листата на спанака и зелените листни зеленчуци. Бактериалната флора в червата е естествен източник на този витамин. Вит.К1 е необходим за производството на протромбин и е едно от лечебните средства, използвани за премахване на отравянето с антикоагулантни родентициди (пестициди, използвани за борба с гризачите).

Недостигът на вит.К1 провокира забавеното съсирване на кръвта. Птици, които не получават добавки с вит. К1 могат да кървят дори при незначителни наранявания. При предозиране с вит.К1 се нарушава работата на бъбречните каналчета.

Минерали

Минералите са необходими на организма, за да се формират костите, да се синтезират хормоните и да се регулира сърцебиенето. Много от важните минерали се срещат в много храни, и техният недостиг при папагалите се среща рядко. Калият е необходим за въглехидратния и протеиновия обмен, и проблемът с калия изглежда като проблем с протеиновия обмен, когато при недостиг на аминокиселината аргин, маховите пера са сгънати и липсват контурните пера.

Натрий и хлориди. Техният недостиг може да причини:

- самооскубване, размекване на костите и кератинизация на роговицата;

- сгъстяване на кръвта, повишена концентрация на кръвните клетки заради кръвозагуба и намален сърдечен дебит;

- намалено усвояване на протеините и въглехидратите;

- намалена активност на половите жлези и хипертрофия на надбъбречните жлези.

Интоксикацията с натрий и хлориди при тяхното предозиране води до полидипсия, гърчове, мускулна слабост и недостатъчна минерализация на костите.

Калций

Калцият е важен елемент в диетата на папагала. Повечето от този минерал се съдържа в костната система. Той се усвоява в тънките черва чрез дифузия. Консумацията на калций от птиците може да бъде достатъчна, но са възможни някои пречки за неговото усвояване при приложението на определени добавки, например, с голямо количество фософор, тъй като той пречи на усвояването на калция, или спанака, който съдържа оксалова киселина, също така пречи на абсорбацията на калция, или високото съдържание на фосфор в диетата. Този минерал най-често се среща в организма на птиците, и е средно 1,5% от тяхното телесно тегло.

Калцият играе важна роля във формирането на новите кости и за подържането на тяхната здравина. Диетата с високо ниво на мазнини може да попречи за абсорбацията на калция от червата.

Калцият е необходим за:

- намаляване на миофибрилите (мускулните влакна) и предаването на нервните импулси;

- нормалния обмен на веществата, минерализация, проницаемост (способност към предаване на течности) и чувствителността на клетъчните мембрани, съсирването на кръвта и формирането на костите;

- активиране на ензимните системи, секреция на жлезите и плодовитостта;

Баланс на калций и фосфор в диетата

Съотношението между калций и фосфор в диетата на папагалите трябва да бъде от 1:1 до 2:1. За спазване на баланса, продуктите с високо съдържание на фосфор, например, месо, бразилски орех, фъстъци, тиквени семки, шафран и слънчоглед, трябва да се сведе до минимум. Продуктите с ниско съдържание на калций- царевица, тиква, мускулно месо, сорго, овес, слънчоглед и шафран, просо, фъстъци и кедрови ядки. Много семена, плодове и зеленчуци съдържат малко калций, в резултат на което калциево-фосфорното съотношение може да стане небалансирано. Гранулираните храни и добавките, съдържащи калций и вит.Д3 също трябва да влизат в диетата.

Недостигът на калций може да предизвика:

- нарушения и заболявания на опорно-двигателния апарат;

- метаболитни заболявания на костите, като рахит (при подрастващите), и остеомиелация (при възрастните птици).
Причина- недостатъчната употреба на калций, фосфор, вит. Д3 с храната;

- фрактури на пищяла, чупливост и изкривяване на костите във връзка с дисбаланаса на калций, фосфор и вит.Д3. Недостигът на калций или вит.Д3 или излишъка на фосфор причиняват заболявания на костната система, защото абсорбацията на калция зависи непосредствено от вит.Д3;

- деформация на краката, неправилно положение на пръстите на краката и паралич на краката при новоизлюпените пиленца. Това е свързано с недостига на калций, хлориди или рибофлавин;

- намалена минерализация на костите, като дисхрондоплазия при домашните птици. Това състояние прилича на остеопороза, когато костите са слаби и порести, докато телесното тегло на птицата или прекаленото разтягане на мускулите не доведат до пукнатини в костите или фрактури;

- деминерализация на клюна в резултат на недостатъчно ниво на калций, вит.Д3 и метионин, водещи до хиперпаратиреоидизъм;

- бърз растеж, обусловен от излишно ниво на протеини и енергия, а също калциево-фосфорен дисбаланс;

- "ангелско крило"; "счупено крило"; "обърнато крило". Понякога се среща и при папагалите;

- свръхрастеж на клюна, заради което тъканите се размекват и започват да се отслойват;

- повишена възбудимост и гърчове, които са следствие от намаленото електрическо съпротивление и увеличаване на пропускливостта на мембраните на нервната тъкан за натрий и калий;

- патологии на кожата и перата, такива като:

* разрошено, обезцветено, чупливо оперение, не достига блясък на перата;

* асиметрична загуба на пера заради неправилно линеене, линия на стреса на перата;

* неравномерен растеж на оперението, често свързано със снасяне на яйцата.

- хиперпаратиреоидизъм, причинен от високите нива на фосфор в кръвния серум, пречещи на абсорбацията на калций. Само част от калция от диетата се усвоява от организма, води до увеличаване на размера на паращитовидната жлеза, тъй като тази жлеза се опитва да поддържа нормалното ниво на калция в кръвта. Високото съотношение на фосфор към вит.Д влошава ситуацията;

- хипокалцемична тетания, характерна основно за жако, когато в диетата му липсва вит.Д3;

- задух и хрипове, свързани с ендемична гуша и обструкция на дихателните пътища или синузит.

Недостиг на калций и полова система

По време на репродуктивния цикъл, нивото на калций и фосфор в организма на птицата се променя. Нивото на калций трябва да се повиши толкова, че птицата да не използва калция от своите кости за формиране на яйцето. Нивото на калций преди и по време на снасяне на яйцето се различава, и калция е необходим, за да направи черупката твърда и за мускулни контракции на яйцепровода по време на снасяне. Недостигът и дисбалансът на калций причиняват хронично снасяне на яйцето, което изтощава запасите на калций и увеличава риска от затлъстяване.

Нарастващото ниво на естрогена причинява повишена употреба на добавки с високо съдържание на калций, такива като черупки и сепия и продукти, богати на калций. Обикновено хранителните източници са недостатъчни за осигуряване на голямо количество калций, необходимо за калциниране на черупката на яйцата. За това, когато нивото на калций в диетата е ниско, калций постъпва от мозъчната кухина на тръбните кости. Този процес е известен като "остеомиелосклероза".

Недостигът на калций може да доведе до нарушения на половата система:

- смърт на ембриона. Ако още в яйцето, зародиша не е получил достатъчно количество калций и вит.Д3 за формиране на яйената черупка, той умира;

- затруднение при излюпване. Женска, страдаща от недостиг на калций и вит.Д3 може да снесе яйца с мека или тънка черупка. Също така тя може да страда от задържане или намаляване на производството на яйца, заради намалената мускулна активност на яйцепровода.

Недостигът на калций и вит.Д3 може да доведе до следните нарушения на нервната система:

- повишена болкова чувствителност, опистотонус, атаксия, периодични гърчове, потрепващо или щракащо движение на главата, слабост и мускулни спазми.

Хранителните добавки калций и вит.Д3 заедно с природната, нефилтрирана слънчева светлина или ултравиолетова светлина, с използването на пълноспектърна лапма, са необходими за коригиране на подобни нарушения.

Интоксикацията с калций причинява:

- подагра на ставите, причинени от излишък на калций, протеини или недостиг на вит.А. Над ставите на пръстите на краката се образуват плътни бели отоци. За решаването на този проблем е необходимо подобряване на диетата с добавка на вит.А и правилно избрани кацалки;

- заболяване на бъбреците и обезводняване, водещи до нефроза и минерализация на меките тъкани;

- намалено усвояване на желязо и промяна в цвета на оперението при пиленцата;

- липемия (мазнини в кръвта), свързано с овулацията. Създава се лъжлив ефект за нарастване на нивата на калций в кръвта по време на репродуктивния цикъл при женските папагали;

- тумори на костите, причинени от остеолиза.

Фосфор (Р)

Фосфорът е необходим за формирането на костите, подържане на киселинно-алкалния баланс, мастния и въглехидратния обмен и транспорта на калций при формиране на яйцата. Недостигът на фосфор се изразява в снасянето на по-малко количество яйца, лошо качество на яйчената черупка и рахит. Недостигът на фосфор възниква рядко, защото той се среща почти във всички видове храна. Излишното количество фосфор води до увеличена загуба на калций.

Селен

При взаимодействието селен и вит.Е функционират като антиоксиданти, оказващи влияние на кръвните показатели. Селенът е необходим за растежа, успешното функциониране на половата система и производството на хормоните на щитовидната жлеза. Той играе важна роля за здравето на папагалите, но не е открита никаква връзка със заболяванията и недостигът на селен.

Цинк

Цинкът е необходим за производството на инсулин, правилното разпределение на вит.А, усвояване на ензимите, деление на клетките за растеж, развитие на хрущялите и костите, оперението, линеенето и регулиране на апетита. Добавките, съдържащи цинк, се използват за стимулиране на линеенето при пилетата.

Последствия от недостиг на цинк:

- скъсяване и удебеляване на тръбните кости, разширение на коленните сухожилия при птиците;

- дерматит, пододерматит и сепсис;

- отслабване на работата на Т-клетките.

Интоксикация с цинк

Причината за интоксикация с цинк е поглъщането на частици от поцинкованите решетки или поглъщане на метални чужди тела, често детайли от нови клетки с поцинковани пръчки и други метални изделия.

Резултати от интоксикацията:

- нервна дистрофия и симптоми на заболяване на нервната система;

- перозис поради недостиг на манган, биотин, пантотенива и фолиева киселини;

- некроза на клетките на панкреаса и самооскубване.

Клиничните симптоми на интоксикация с цинк включват:


- анорексия, атаксия, пареза и апатия;

- остър гастроентерит, жълти, ярко-зелени или тъмни изпражнения, диария, повръщане, кръв в изпражненията;

- рязка загуба на оперението и бледност на лигавиците на орофаринкса;

- хепатомегалия, некроза на клетките на панкреаса и внезапна смърт.

Лечението включва увеличение на активността и диета с ниско съдържание на минерали или хирургична намеса, ако е необходимо.

Желязо

Желязото е необходимо за производството на хемоглобин и много ензими, а също така и за правилната пигментация на перата. То участва в транспортирането на кислорода от белите дробове в останалите части на тялото. Желязото се съдържа в плодовете, зеленчуците, пълнозърнести храни, нетлъсто месо, риба, боб, ядки, яйца. Птиците се нуждаят от много малко желязо.

Недостигът на желязо може да доведе до:

- анемия, обусловена от ниското ниво на червените кръвни клетки и хемоглобина.

Интоксикацията с желязо води до:

- хемохроматоза, нарушение, свързано с натрупването на желязо в черния дроб, провокиращо я с токсикоза, поради неспособността на организма да премахне излишното желязо. Случва се заради прекомерната употреба на храна, богата на желязо, вит.С и А и прекалено много витаминни добавки;

- асцит (възниква при птици, подложени на хемохроматоза при диета с излишък на желязо).

Манган

Манганът е необходим за нормалното формиране на костите и яйчената черупка, растежа и размножаването. Той се съдържа в ядки, бобови култури, семена, чай, пълнозърнести храни и зелени листни зеленчуци.

Недостигът на манган може да доведе до:

- атаксия, или лоша координация на мускулите, задържане на растежа;

- перозис. Птицата е изтощена от заболяването и умира от глад;

- луксация (изместване) на пищяла и скакателната става. Недостигът на манган може да бъде причинен от излишък на калций и недостиг на холин, биотин и цинк в диетата. Той причинява въртене на ставите и пречи на нормалното функциониране на крайника.

Диетата на зърнена основа съдържа малко манган.

Мед

Медта е необходима за образуването на хема (желязно съединение), и синтезът на здрави кръвоносни съдове, кости и съединителна тъкан.
Това е важен компонент от някои ензими. Мед се съдържа в костите, и изисква много малко количество.

Недостигът на мед може да доведе до:

- нарушение на пигментацията на перата. Недостигът на мед пречи на производството на меланин, в резултат на което по-тъмната част на перата стават по-светли;

- дефицит на незаменимите мастни аминокиселини, формиращи кератина;

- разкъсване на аортата и чупливост на костите;

- нарушение на формирането на яйцата и яйчената черупка при домашните птици.

Нуждата от мед при папагалите не е изучена за сега.

Магнезий

Магнезият в естествен вид присъства в много видове храни и може да бъде предложен на птицата в състава на добавките. Той е необходим за формиране на костите, здравето на сърцето, въглехидратния метаболизъм и активирането на много ензими.

Недостигът на магнезий при птиците води до лош растеж, апатия, гърчове и смърт.

Интоксикацията с магнезий причинява диария, възбудимост, нарушение в снасянето на яйцата и снасяне на яйца с тънка черупка.

Нуждата от магнезий при папагалите не е изучена за сега.

Йод

Йод се използва за лечението на тироидна хиперплазия, особено при вълнистите папагали. Йодния дефицит е резултат от недостатъчно производство на тироксин в щитовидната жлеза. Лечението се осъществява с помощта на йодосъдържащи добавки.

Недостигът на йод може да провокира:

- хипотиреоидизъм, водещ до затлъстяване, хипертрофия на щитовидната жлеза, ендемична гуша, образуване на липом, забавен растеж и заболяване на ЦНС;

- удължаване на мъхестите пера и тяхното издуване изпод контура на оперението.

Използване на пясък

Този минерал се използва от много птици за улесняване на храносмилането. Птиците поглъщат семената цели и имат специални органи, които се справят с пясъка.

Папагалите също почистват семената от люспите преди да ги изядат, и за това не се нуждаят от пясък. В действителност, запушването на гушата, мускулест и жлезист стомах при папагалите може да бъде причинен от употребата на пясък. Съдържащият се в пясъка дървесен въглен пречи на усвояването на витамините А,В2, К. Това води до хепатопатия, панкреатит, бъбречна дисфункция и лошо усвояване на храната. Никога не трябва да давате пясък на птици от семейство качулати.

Други необходими хранителни вещества

Протеини


Протеините се състоят от азотосъдържащи молекули- аминокиселини. Тъй като перата се формират от протеините, за тяхното формиране е необходимо приблизително 20% от общото количество протеини, необходимо за диетата на папагалите. Колкото по-голям е вида, толкова по-високи са нуждите на организма от протеини.

Процесът на линеене предполага загубата на голямо количество енергия, във връзка с което в този период птицата се нуждае от протеинови добавки. Допълнителните протеини осигуряват по-добра терморегулация, за да се поддържа топлината, когато оперението на птицата е разредено. Папагали, които се отглеждат в плен, се нуждаят от 8 до 10 месеца, за да обновят цялото си оперение, защото те линеят продължително време. При птици, които се хранят непълноценно, периодът на линеене продължава повече. Птиците, страдащи от анемия, се нуждаят от високоенергийна и вископротеинова диета, съдържаща витамини от групата В.

Недостигът на протеини може да предизвика:


- затлъстяване на черния дроб, в резултат на неспособността на черния дроб да произвежда липопротеини, участващи в транспорта на липидите от черния дроб. Лошото хранене и недостигът на холин задържат трансфера на протеините. Това кара черния дроб да натрупва мазнините, произвеждани от него;

- изоставане в растежа, лош растеж и развитие, висока смъртност при пиленцата. Птиците с ниско ниво на протеини увеличават количеството приемана храна от тях, в безуспешни опити да компенсират недостига на протеини, и в резултат, тяхното телесно тегло нараства заради излишните мазнини в организма.

Повишената концентрация на протеини в кръвния серум може да предизвика:

- оригване, отказ от храна, загуба не телесно тегло, особено при корелите;

- неврологични симптоми, промяна в поведението, по-точно, агресивност, ухапвания, нервозност;

- задържане на растежа, прекомерно израстване на клюна и ноктите и повишено излагане на заболявания;

- чернодробна дисфункция, нефрит, обезводняване;

- подагра, обусловена от високото ниво на протеини, калций, вит. Д3. Въпреки, че влиянието на високопротеиновата диета не е доказано в развитието на подаграта, вероятно до нея води внезапния преход към подобна диета. Главният компонент на азотосъдържащите секрети (урати) при папагалите е пикочната киселина. За това употребата на излишно количество протеини или нуклеинови киселини може да доведе до хиперурикемия (излишък на пикочна киселина в кръвта), което не позволява на бъбречната функция да отделя пикочната киселина (бъбречна обструкция). Излишъкът от пикочна киселина се отлага във вътрешните органи или ставите;

- увреждане на черния дроб.Излишъкът от пикочна киселина се отлага във вътрешните органи или ставите.

Лечението се осъществява с помощта на нископротеинова диета за намаляване на натоварването на бъбреците. За избягване на минерализацията на бъбреците, трябва да се намали нивото на калций, фосфор, вит. Д3, магнезий и натрий. Употребата на вит.А е необходим за правилното функциониране на лигавиците, покриващи уретерите, а увеличената норма витамини от групата В е необходима за компенсация на загубените от организма течности.

Холин

Недостигът на холин е причина за лошия растеж, мастно заболяване на черния дроб, непигментиране на оперението на крилата и опашката.

Аминокиселини

Аминокиселините се свързват, за да образуват протеини, а протеините на свой ред се разцепват преди абсорбирането им в червата.
В повечето смеси за изкуствено хранене на пиленцата на папагалите, количеството сяросъдържащи се аминокиселини (метионин и цистеин) не е достатъчно високо, което води до забавяне на растежа на перата.
Цистеинът е много в епидермиса и брадата на перата.
Недостигът на метионин води до образуването на тъмни, хоризонтални стресови линии на перата, а неговият излишък е свързан с меко и слабо оперение. Недостигът на сяросъдържащите се аминокиселини причинява изразено извиване и периодично стесняване на пръчката на перата, постоянно повреждане на капсулите на перата и деформиране на ребрата. Важен за диетата е лизинът- аминокиселина, отговаряща за качеството на оперението.

Незаменими мастни киселини

Незаменимите мастни киселини са необходими на хората и животните за оптимално здраве, но организмът не може да ги произвежда самостоятелно. Мазнините снабдяват организма с енергия, а незаменимите мастни киселини са предшественици на много хормони и насърчават усвояването на мастносъдържащите витамини.
Незаменимите мастни киселини са необходими за формирането на клетките и клетъчните мембрани, регулират функцията на клетките и помагат в случаите на възпалителни процеси.

Недостигът на незаменимите мастни киселини (основно линолова киселина) е свързано с:

- усложнения в работата на половата система, такива като смъртта на ембриона, лоша люпимост и лош растеж;

- хепатомегалия, в резултат на натрупването на мазнини в черния дроб, водещи до неговото затлъстяване;

- затлъстяване, намалена метаболитна активност и устойчивост към болести;

- диария и лошо усвояване на другите хранителни вещества, такива като калций;

- мазно оперение.

Мастни киселини Омега-3 и Омега-6

Някои мастни киселини като Омега-3 и Омега-6 притежават противовъзпалителни, липидостабилизиращи, противотуморни и бъбречно-защитни свойства. Те също притежават антибактериални, противогъбични и противовирусни свойства, отразявайки атаките на патогените. Омега-мастните киселини са полиненаситени и богати на линолова киселина, отнасящи се към Омега-6 мастни киселини. Включването в диетата на омега-мастни киселини намалява смъртността и позволява на птиците да поддържат масата на теглото в нормални граници. Организмът на птиците не може самостоятелно да произвежда омега-3 и омега-6 мастни киселини, те трябва да ги получават чрез диетата или добавки.

Недостигът на омега-3 мастни киселини може да доведе до:

- промяна в цвета на перата;

- атеросклероза, причинена от диета с високо съдържание на мазнини и холестерин, недостатъчно движение, възрастта, податливост на птицата към различни заболявания и някои причинители на инфекции. В резултат има място дългосрочния и хроничен възпалителен процес. Вида на мазнините, влизащи в състава на диетата, влияе на развитието на атеросклерозата в по- голяма степен, отколкото общото количество консумирани мазнини. Атеросклерозата води до инсулт, инфаркт, сърдечно-съдови заболявания и се среща все по-често при папагалите.

Клиничните симптоми при птиците също включват нарушение на кръвообращението, слабост, задух, загуба на съзнание, внезапно падане от кацалката, симптоми на невроза в резултат от кръвозагуба в някои участъци на организма и внезапна смърт. Диета с високо съдържание на омега-3 мастни киселини защитава папагалите от атеросклероза.

Добавки, включващи в себе си омега-3 мастни киселини, влияят положително на:

- състоянието на костите при домашните птици, не е проведено изследване на папагалите;

- развитие на нервната система при домашните птици;

- намаляване риска от рак;

- функцията на бъбреците;

- риск от затлъстяване;

- имунна система.

Диетата влияе непряко върху здравето и дълголетието на птиците. Препоръчва се стопаните да обръщат внимание на количеството и качеството на храната, предлагана на папагала. Въпреки, че много производители на зърнени смеси потвърждават, че тяхната продукция съдържа нормата от витамини и минерали, повечето от тях не попълват ежедневните нужди на птиците от тези вещества. Някои гранулирани храни съдържат повече хранителни добавки от необходимото. Стопаните на птици трябва да знаят за последиците както на излишната, така и за недостатъчната употреба на различните хранителни вещества и строго да следят за техните симптоми или липсата на токсичност.

Автор – Jeannine Misl, научен сътрудник във вет. медицина за птици

http://www.mybirds.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10385
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици