[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Грижа за стареещия папагал
Страница 1 от 1

Грижа за стареещия папагал

МнениеПубликувано на: Сря Сеп 30, 2015 10:52 am
от meri
Грижа за стареещата птица в плен

Старите папагали често се нуждаят от особени грижи и поддържане на здравословното състояние.

Изображение
Вероятно аномално състояние на оперението, а също склонност към повреждане на перата, причинено от хронично заболяване на бъбреците

Контрол на теглото

За да следите всички промени, свързани със стареенето, трябва ежегодно да се провежда медицински преглед и профилактично поддържане на здравето. Един от признаците на стареенето на птицата е избледняването на перата, загубили своя блясък. Задържането на линеенето може също така да доведе до депигментация на перата.

При старите папагали винаги трябва да се следи внимателно за намаляването на теглото или затлъстяването. Активността и обмяната на веществата при птиците се забавя и следователно, техните нужди от калории трябва периодично да се преразглеждат. Храненето е много важно за възрастните птици, за това при стареещите птиците теглото трябва да се измерва редовно.

Изображение

Подрязване на клюна и ноктите

Някои възрастни папагали страдат от артрит, имат проблеми с костите и ставите, а също забравят да почистват перата си с клюна. Чернодробните проблеми и недохранването често водят до прекаленото израстване на клюна и ноктите. Внимателно помогнете на папагала да се грижи за себе си.

Голямо значение имат постоянните грижи за ноктите, за да бъде комфортно на птицата, предоставете разнообразни кацалки с различни текстури и размери. Пренебрежителното отношение към подрязването на прекалено израсналите нокти може да доведе до травми.

Анкилоза (неподвижност на ставите) и атрофия (изтъняване) на кожата на краката, както и депигментация на кожата на краката, също се срещат при някои стареещи папагали. За това устройството на клетката и кацалките трябва да бъдат адаптирани според вашия стареещ папагал.

Изображение
В резултат на артрит при какаду на 25 години са изкривени пръстите

Профилактично изследване

Много възрастни домашни птици страдат от недохранване и хипервитаминоза, което на свой ред причинява бъбречна недостатъчност. За потвърждаване на диагнозата може да бъде проведен общ анализ на изпражненията (по-точно, на урината, влизаща в техния състав), рентген и биохимичен анализ на кръв.

Пълната проверка на зрението може да открие катаракта, заболяване на роговицата, увеит (възпаление на съдовата обвивка на очната ябълка), промяна в цвета на ириса и дегенеративни заболявания на очите.

В устната кухина в горната част на подклювието трябва да се изследва хоаналния процеп (отвор в небцето) за оток и влошено състояние на хоаналните папили. Липса или притъпяване на хоаналните папили може да свидетелства за недохранване и недостатъчно усвояване на витамините. Вторичните бактериални и гъбични инфекции усложняват това патологично състояние.

Недостиг на витамин А, дефицит на калций и затлъстяване могат да причинят синузит и отслойване на клюна. Трябва да следите внимателно за диетата на възрастната птица и да я преразгледате при всяко посещение при ветеринаря.

Изображение
От ляво: хоани. В средата: здрави хоанални папили. От дясно: хиповитаминоза А

За откриване на бактериални и гъбични инфекции на дихателните пътища и стомашно-чревния тракт, със суха стерилна сонда с памучен тампон се взима натривка от хоаналната цепка и от клоаката на птицата. В допълнение вашият ветеринарен лекар ще ви препоръча да провеждате ежегодно пълно изследване на състоянието и състава на бактериалната флора на птицата, което се записва в историята на заболяването и се използва в бъдеще.

Клетка и околна среда

За стареещите птици е възможно да се наложи определено преоборудване на клетката, за да се облекчи движението и да се стимулира активността. Създайте около клетката приятна среда- без течение и стрес, и по възможност повече топлина. Въжените кацалки подхождат идеално за болезнени крака при артрит, а ако състоянието на клюна се влошава, предложете за дъвчене по-мека дървесина.

Автор на статията Марк Хаген
(The Hagen Avicultural Research Institute (HARI))

http://www.mybirds.ru/