[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Токсичността на авокадото за папагалите
Страница 1 от 1

Токсичността на авокадото за папагалите

МнениеПубликувано на: Чет Дек 17, 2015 4:38 pm
от meri
Изображение

Авокадото е токсично за папагалите. То съдържа сърдечния гликозид персин, който води до бързо спиране на сърцето и смърт. Има изследвания, които показват, че някои видове птици, в това число жако и корела, са много чувствителни към този токсин. Аз съм сигурна, че и другите видове папагали също са чувствителни към него. Персинът е безвреден за хората.

Чувала съм за папагали, които ядат авокадо без никакви отрицателни странични ефекти за себе си (по-точно амазоните). Възможно е някои видове папагали да са по-устойчиви към персин, отколкото другите. Ако това наистина е така, т.е генетично е обусловена разликата в метаболизма на токсина. Именно те позволяват да се обясни разликата в чувствителността към някои токсини при животните и хората. Не съм сигурна, че това е вярно по отношение на папагалите към авокадото. Очевидно някоя част от авокадото или някои видове авокадо са по-токсични от другите. Токсичността може да се променя в зависимост от степента на зрелост на плода или от това, каква част от авокадото е била изядена.

В дивата природа папагалите се учат един от друг, кое от плодовете на авокадото може да се яде, или какви части са безопасни. Известно е, че ара в дивата природа се учат от другите ара, какво могат да ядат, и те дори ядат глина, която се смята, че неутрализира токсините, присъстващи в тяхната диета. Въпреки това, тъй като е известно, че авокадото е високо токсично, поне за някои видове папагали, а също защото е невъзможно да се определи предварително в каква степен то е токсично за една или друга птица, по-добре да избягвате храненето на папагала с авокадо.

Допълнителна информация: "Употребата на авокадо води до некроза на миокарда (инфаркт на миокарда) при бозайниците и птиците. Птиците, отглеждани в домашни условия, като домашни любимци, са най-чувствителни към действието на авокадото. Употребата в диетата на плодове, листа, стъбла и семена от авокадо причинява токсикоза при животните, т.е. интоксикация на организма.

Авокадото съдържа токсинът персин, който причинява, например, при вълнистите папагали при хранене с 1 гр плод от авокадо, тревожна възбуда, самооскубване на перата, докато 8,7 гр пюре от авокадо е довело до смърт в рамките на 48 часа.
Също така при употребата на авокадо, за 24-48 часа при птиците може да се развие умора, задух, отказ от храна, оток на сърцето и белите дробове, и може да настъпи смърт".(Източник:медицински справочник за ветеринарни специалисти Merck Veterinary Manual.)
http://www.merckvetmanual.com/mvm/toxic ... 20danger...

Автор:Donna Muscarella, Ph.D
http://www.plannedparrothood.com/articles/avocados.html

Тази статия е преведена и издадена с разрешение на автора.(This article was translated and published with the author's permission.)
Статията е преведена от Юлии Устиновой/Julasha

http://www.mybirds.ru/