Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Защо падат перата на папагала

Защо падат перата на папагала

Мнениеот meri » Пон Юли 25, 2016 12:21 pm

Не трябва да игнорирате този проблем, защото не само папагала ще остане без оперение, но и вие ще останете без него.

Изображение

Оплешивяване на папагала- причини за падане на перата

Според развъдчиците на папагали оплешивяването по гърдите или задните части на тялото е достатъчно разпространен проблем. Въпреки че понякога тези пера могат да падат сами, а по някога папагала да ги отскубва по собствено желание. Достатъчно е странното поведение на птицата, но ако знаете причината за това поведение, няма да си задавате различни въпроси. На тези медицински и физически проблеми влияят също и екологичните фактори, условията на отглеждане и дори психологическите травми.

Физически и медицински причини за опадане на перата и оплешивяване на папагала

Една от основните причини за такова състояние при птиците е вирусна инфекция. Например, полиомавирус може да стане причина за опадане на перата, гъбични и бактериални инфекции, такива като стафилококи и Pseudomonas Aeruginosa също могат да станат причина за опадане на перата. Не трябва да изключвате и външните паразити, като въшки и акари, пухоперояди.

В случай на недостатъчно хранене, неправилни условия на отглеждане, алергична реакция(неправилно избрана храна), травми, или хормонален дисбаланс в организма, може да започне такъв проблем при вашата птица.

Бактериалните, протозойните и вирусните инфекции могат да станат причина за повреждане на кожното покритие. В резултат на това кожата става суха, започва да сърби, това може да се отрази негативно на процеса на растеж на перата, и поради сърбежа птицата може да отскубва сама перата си.

Ветеринарите казват, че диетичния дисбаланс и неправилната диета удрят неговия цикъл на линеене, за това, подчинявайки се на инстинктите на природата, за да ускори процеса на линеене, папагала може да започне да отскубва перата си.

Изображение

Много често птиците, които живеят в плен без партньор, заради голямото изобилие на хормони в организма също отскубват перата си.

Екологични причини за опадане на перата и оплешивяване на папагала

Екологичните проблеми могат да се обединят заедно с проблемите на неправилното отглеждане и неправилните грижи. Екологията за папагала- това е неговия микроклимат вътре в клетката. За това много често, когато на птицата не достига място в клетката, папагала е пораснал, но клетката не е разширена, а е станала тясна за него, в резултат на постоянното триене на крилата в пръчките на клетката могат да започнат да се образуват плешивини, и на тези места да опадат перата.

Опадали пера
Изображение

Причина за опадане на перата могат да станат пренасяните по въздуха токсини. Например, вие пушите в помещението, където стои клетката, или сте поставили клетката в кухнята, близо до газов котлон. Възможно е скоро да сте използвали аерозолни спрейове, които са предизвикали алергична реакция при папагала.

Когато при вашата птица започнат да падат перата, обърнете внимание на влажността в помещението, където се намира клетката. Повечето папагали живеят на територии с преобладаващ влажен климат, а тъй като при вас в помещението се наблюдава ниска влажност, и прекалено отопление, сухият въздух- птицата не се чувства комфортно в такъв микроклимат.

Още една причина, свързана с екологията на отглеждане в домашни условия, е свързана с отсъствието на пълен спектър на осветление, или неправилно избран вид осветителен прибор. Ако в помещението, където седи клетката с папагала, е поставена флуоресцентна лампа с ефект на трептене, то след няколко седмици дори и при най-здравия папагал ще започната да падат перата.

Психологически и поведенчески причини за падане на перата

Ако вашата птица е самотна, вие не й отделяте достатъчно внимание, папагала се чувства ненужен- от скука може да започне да си отскубва перата и да ги дъвче. Не са редки случаите, когато опадането на перата започва при неблагоприятна обстановка в семейството на стопанина. Ако в семейството често се карат, папагала може да започне да боледува. Към подобно състояние може да доведе стреса, свързан с появата в дома на нов член на семейството или нов любимец. Специалистите не препоръчват да поставяте клетката с папагала така, че в неговото полезрение да попадат котки, врани, улицата....
Не е съвсем ясно, но всеки от тези фактори причинява силен стрес при папагала.

Много често самите стопани разказват, че със самооскубването на перата папагала иска да привлече вниманието им. Забелязвайки веднъж, че вие реагирате на такова действие, птицата може специално да повтори процедурата със самооскубването, за да предизвика някаква ответна реакция от ваша страна.

Авитаминоза

Недостигът на витамини в организма е още една причина за опадане на перата. Те непосредствено влияят на растежа на оперението, ноктите, общото състояние на птицата. Обичайно от авитаминоза страдат папагалите с еднообразна диета, когато в ежедневната храна влизат няколко вида зърна, няма зеленина, плодове и зеленчуци, които задължително трябва да присъстват. Витаминните препарати се продават във вет. аптеки.

Шоково линеене

Още една причина за опадане на перата. Тези птици са много страхливи и всеки стрес може да влияе на техния организъм. Обикновено загубата на оперението възниква при силен страх, когато птицата се подарява на нов стопанин, изплашена е от резки шумове или някакво действие. Признак на шоково линеене е загубата на оперението на снопчета по опашката или малките пера. Когато птицата се успокои, всичко се нормализира.

Естествено линеене

Съвсем нормален биологичен процес, когато старите слаби пера се сменят с нови и силни. В този случай падането на перата и тяхната смяна протича равномерно, няма да видите никакви голи участъци, само падналите стари пера в клетката. Папагала може да лети. Естественото линеене протича 1-2 пъти в годината. При някои видове папагали перата се обновяват постоянно постепенно. Също така се забелязва промяна в поведението: папагала е неспокоен или унил.

Нарушение на хормоналния фон

Хормоните са вещества, които в много малки дози имат огромно влияние на организма. Съществуват различни хормони, които произвеждат ендокринните жлези: щитовидната жлеза и хипофизата.

Нарушения растеж на оперението възниква като следствие на недостиг на определен хормон или неговия излишък.

Ако щитовидната жлеза произвежда малко хормона тироксин или йод. Ветеринарят назначава заместителна терапия.

Ако протича нарушение на работата на хипофизата(появява се обилно опадане), това заболяване трудно или изобщо не се лекува.

Френско линеене

Това е тежко заболяване, което се проявява от ранна възраст на птицата, по-често при вълнистите папагали. Характеризира се с пълното опадане на маховите и рулевите пера още преди излитането на пиленцето от гнездото, или малко след излитането. Оголените пиленца не са способни да летят и се придвижват със скокове и с помощта на клюна по земята.

Точните причини за възникването на заболяването не са известни. Предполага се, че се развива в резултат на недостатъчна употреба на протеини, защото не всички пиленца от едно люпило са подложени на заболяването, и при болните пиленца нивата на протеина са по-ниски, отколкото при здравите.

Заболяването може да бъде наследствено. Не е желателно да използвате папагали, които са преболедували или в които е имало случаи на болно потомство в бъдещото отглеждане.

Изображение

Диагностика на причините за опадане на перата

- Ако сте забелязали, че папагала се е лишил от няколко пера, това още не е повод за паника, но ако по тялото на птицата вече започва да се вижда кожата, а пух се сипе- задължително потърсете причината за това състояние.

- Преди всичко преразгледайте условията на отглеждане и диетата на птицата, след което се обърнете към ветеринар за откриване на възможна гъбична или бактериална инфекция. Само специалист може да постави диагноза и да назначи съответното лечение.

- Ако диагнозата е акари пухоперояди, трябва за през нощта да постелите на дъното на клетката бяла хартия, а на сутринта да се уверите в това, на хартията добре се виждат малките пухкави бучки или дори насекомите. След това трябва да проведете обработка на тялото на папагала- по-добре във ветеринарната клиника. В домашни условия, в случай на попадане на тези средства на лигавиците, птицата може да умре. Не забравяйте да дезинфекцирате клетката и всички аксесоари.

- Ако ветеринарят диагностицира дефицит на хранителни вещества, трябва да преминете към балансирана диета, и да разнообразите храната на папагала с ябълки, твърдо сварен жълтък и моркови.

- Ако преди посещението при ветеринаря сте въвели нова храна, не трябва да отхвърляте вероятността от алергична реакция към някой нов продукт- за това се откажете от нея временно.

- Заедно с това се върнете към устройството на комфортни жилищни условия за папагала, в стаята, където се намира клетката поставете въздушни филтри, омекотете сухия въздух с овлажнител и изключете вероятността от попадането на алергени във въздуха.

- Ако проблемът има хормонален характер и е свързан с отсъствието на партньор, можете да коригирате ситуацията като потърсите партньор на папагала, или ще трябва ежегодно да преминавате сезонно антибактериално лечение.

- Ако подозирате, че папагала се държи така от скука, развеселете го и не му позволявайте да скучае. Поставете огледало в клетката, обучете го на нови номера, дори може да опитате да го научите на нови думи, предложете нови играчки, къпане, кацалки, или му вземете другар. Тогава папагала няма да скубе перата си.

Опадане на перата в областта на крилата
Изображение

http://nutriacultivation.ru/
http://popugajchik.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10390
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици