[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Фрактура на крилото при птиците
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Фрактура на крилото при птиците

Фрактура на крилото при птиците

Мнениеот meri » Пон Авг 01, 2016 4:15 pm

Въпреки, че повечето птици живеят в клетки или просторни волиери в условия на домашно отглеждане, една от честите причини за посещение във ветеринарните клиники на стопаните на птици като канарчета, папагали, е свързана с фрактура на крилото при птицата.
Опасна ли е тази травма? Ще може ли птицата да лети след като фрактурата срастне?

Колко опасна е фрактурата на крилото при птиците

Хората нямат крила и за това не могат да си представят какво се случва с птиците, ако имат фрактура на крилото. Според ветеринарите, тази травма причинява силна болка, ограничава възможностите за придвижване, и ако не води до смъртта на птицата, то в значителна степен намалява продължителността на нейния живот. За това, такава травма като фрактура - не трябва да се игнорира. Птицата се нуждае от вашата помощ.

Изображение

Видове фрактури на крилата

Според особеностите на устройството на крилата, фрактурите при птиците протичат на едно от четирите места:

- Между върха на крилото и ставата на китката на птицата;

- На самата става на китката;

- Между ставата на китката и раменната става на птицата;

- В раменната става.

В зависимост от вида на фрактурата (те могат да бъдат обикновени или с изместване, отворени и затворени) - избира се схема за оказване на помощ и се назначава курс на лечение. Според степента на увреждане на костите на крилото, фрактурите могат да бъдат пълни - представляват напукване, и непълни- изглеждат като пукнатини.

Напукване по-често има при младите птици, и възникват в ситуации, когато костите на птиците се огъват по-силно, отколкото допуска еластичността на костните тъкани. А при пълните често протича изместване на костите.

Симптоми на фрактура на крилото

Ако забележите, че птицата престане да лети, не може да разпери крилото, самото крило е деформирано и увиснало(при непълна фрактура няма да видите такъв симптом, крилото ще запази нормално положение), на мястото на фрактурата ще забележите ненормална подвижност на костите и дори ще чуете тяхното хрущене, самите кости стърчат над кожата и можете да ги видите(при отворена фрактура), или те се напипват- се препоръчва да отведете птицата на ветеринар, където след преглед и рентгенова снимка, ще може да постави диагноза и да пристъпи към лечение.

Причини за фрактура на крилото

Според специалистите, при декоративните птици по-често протича травма на крилата, но и сроковете на срастване на костите при тях са по-малки, второ, не крилата, а краката на птиците се чупят по-често, трето, за да се получи нарушение на целостта на костните тъкани, крилото на птиците трябва да се заклещи в отвора на клетката, в мрежата на волиерата, между други твърди предмети. Вие също може да нараните птицата по време на своите опити да я хванете, когато лети в стаята. Причината, която допринася за фрактура на крилата при птиците, може да стане неправилното хранене, недостиг на витамини, авитаминоза.

Фрактурите на крилата понякога са симптоми на възпаление на костния мозък и наличието на злокачествени тумори на костите, за това, ако вашият папагал или канарче прекалено често си чупят крилата- трябва да проведете пълно изследване на здравето на птицата, за да откриете точната причина.

Лечение на фрактурата на крилото

Лечението зависи от вида на фрактурата. С това е по-добре да се заеме ветеринар, но ако нямате възможност да се обърнете към специалист, трябва да помогнете на птицата вие. Ако крилото срастне неправилно, птицата никога няма да може да лети.

Лечение на обикновена фрактура без изместване

Ако птицата има обикновена фрактура и няма изместени кости, птицата трябва да се постави във временна клетка за отглеждане, в която няма кацалки. Ако крилото е увиснало, трябва много внимателно, за да не причините болка на птицата, да го повдигнете с помощта на бинт, който вие да поставите на цялото тяло на птицата или да използвате за това парче материя, в която ще направите отвор за краката. Тъканта или бинта трябва да обхващат плътно крилата на птицата, а краищата на бинта трябва да се закрепят с помощта на нишки.

ИзображениеИзображение

За срастване на костите при декоративните птици са необходими 2-3 седмици, а при големите птици костите срастват малко по-дълго.

Слез изтичане на това време превръзката или бинта могат да бъдат свалени, но още известно време птицата трябва да живее в клетка без кацалки, за да сраснат добре костите, и рискът от повторна фрактура да бъде намален до минимум.

Лечение на сложна фрактура на крилото с изместване

Ако крилото е деформирано, но счупената кост не излиза под кожата, имате работа със затворена фрактура с изместване. В този случай костта преди поставяне на фиксиращата превръзка трябва да се изправи.
Ако нямате опит да го направите е сложно, за това в такава ситуация е уместно да се обърнете за помощ към ветеринар. След като костта бъде изправена, шина се поставя само на едната страна на крилото на птицата.

Процесите на заздравяване и регенерация на раните и травмите при животните и птиците започват веднага след момента, когато те са получили травмата.

За това, колкото по-бързо бъде оказана първа помощ на птицата, крилото е изправено- толкова по-големи шансове има птицата да оздравее и отново да започне да лети. Ако от момента на фрактурата на крилото са изминали няколко дни, и през цялото време счупените кости са били изместени- шансовете да се справите самостоятелно с тази ситуация са малки. Не трябва да забравяте, че всички манипулации за изправяне на костите са много болезнени, и трябва да се провеждат под местна анестезия, която премахва болката.

Лечение на отворена фрактура на крилото

Ако в предишните ситуации сте опитвали да окажете първа помощ на птицата, при птица с отворена фрактура на крилото, където стърчат костите от мястото на фрактурата, няма да можете да помогнете, без да имате специално образование и инструменти. За това, веднага отведете птицата на ветеринар, където ще дезинфекцират раната, с помощта на пинсета се премахват остатъците пера от раната, костта се поставя на място, кожата се съединява с шевове, раната се обработва със стерилен тампон. След това може да се постави шина за фиксация на костта на необходимото място.

Ако шината преди поставяне се закрепи с тиксо, това ще предоврати процесите на нейния разпад от влагата и ще защити самата шина- съответно и крилото на птицата. Не са редки случаите, когато своенравните пернати пациенти сами си премахват шината след като картона се намокри.

Грижи за птица с фрактура на крилото

След оказване на помощ, обработка на мястото на фрактурата и поставянето на шина, процесът на възстановяване много зависи от вас. Трябва да поставите птицата в клетка без кацалки, етажи, където тя може да лети. Това е необходимо, за да осигурите на птицата състояние на покой. Възможно е в началото тя да нервничи и да изразява безпокойството си, но след това ще привикне. Прекарвайте повече време покрай клетката на птицата, опитвайте се да я развеселите, откажете се от разходките извън клетката, тъй като крилата на птицата й дават възможност не само да лети, но и допринасят за балансиране и поддържане на равновесието при ходене или седене. За това, често стопаните на травмирани птици с шина на крилото забелязват, че те залитат настрани, особено на първо време, след обработка на счупеното крило. Ако птицата върви по повърхността на масата и не може да пази равновесие, това може да стане причина за още една фрактура. За това се откажете от разходките по това време.

Диетата на птицата трябва да бъде пълноценна, в нея трябва да влизат витамини, калций, който помага за срастване на костите.

В зависимост от степента и тежестта на фрактурата, възстановителния период при птицата може да продължи от две до осем седмици. Но дори след като шината е свалена, превръзката премахната- не бързайте да местите птицата в клетка с кацалки и етажи. Тя трябва да остане в същата клетка още няколко седмици, за да укрепне окончателно и напълно да се възстанови. След това може да я върнете в привичната й среда на живот и да наблюдавате как работи крилото.

Птицата след фрактура на крилото не лети

За съжаление, не са редки случаите, когато след неуспешна фрактура крилото се сраства, но способността се губи. В този случай вие трябва да разберете, че сега птицата зависи двойно от вас, и вие трябва да осигурите безопасно съществуване. Ако преди това здравата птица е можела да избяга от котката летейки, сега може да стане плячка в нейните лапи.

Мястото, където е било счупено крилото на птицата е особено уязвимо, за това трябва да избягвате особено опасните травматични ситуации, които могат да доведат до повторна фрактура на крилото.

Ако сте донесли птица със счупено крило от улицата, но след като костите са се сраснали, тя не може да лети както преди, не я пускайте на свобода, защото ще стане плячка на някой хищник.

https://www.youtube.com/watch?v=WEiy0p9Q7BI

http://nutriacultivation.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици