[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Защо не лети папагала- причини
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Защо не лети папагала- причини

Защо не лети папагала- причини

Мнениеот meri » Вто Авг 02, 2016 8:26 pm

Трябва ли да лети папагала

Може да ви се стори, че загубата не е голяма, ако папагала е престанал да лети. Той и без това живее в клетка и по-голяма част от своя живот прекарва в пространство, ограничено от решетки. Но според специалистите и ветеринарите, дори и домашния папагал трябва да лети. Ако няма такива полети, които трябва да се извършват в помещението, при затворени прозорци и врати, и няма други домашни животни, които могат да причинят вреда на летящия папагал, папагала може да започне да боледува и това съществено ще повлияе на качеството на неговия живот и неговата продължителност като цяло. Така че, вие трябва да пускате папагала да лети, дори ако клетката е голяма.

Причини, поради които папагала не лети

Ако сте послушали препоръките на специалистите, отворете вратата на клетката и поканете папагала да лети, но ако той откаже, непременно трябва да установите причината защо е престанал да лети. Както казахме, ако папагала не лети, това оказва негативно влияние на неговото здраве.

Тясната клетка ограничава движенията на папагала
Изображение

Отсъствие на нормална диета и режим на хранене

Много често причината за това, че папагала може или не иска да лети, е липсата на нормална диета и неправилен режим на хранене. Вие трябва да знаете как да храните правилно папагала, своите възможни грешки, които могат да доведат до недостиг на определени минерали и витамини, което на свой ред води до това, че птицата става летаргична, сънлива, апатична, започнали са да падат нейните пера, и няма сили да се издигне във въздуха.

Изходът от ситуацията е само един- да преразгледате диетата, да въведете в нея специални витамини и добавки(които ще ви даде вашият ветеринар). Както показва практиката, след като организма на птицата се възстанови от правилната диета- за това са необходими няколко месеца, тя отново ще стане активна, жива, и охотно ще лети по стаята, когато я пускате.

Затлъстяване при папагала

Още една причина е обратната страна на медала от предишния случай, когато при папагала се наблюдава недостиг на витамини и минерали. В нашия случай имаме работа с излишък, и прехранване на птицата. При папагала задължително трябва да има разнообразна диета, която предполага разнообразна диета, в която се предполага, че съдържа в себе си всички необходими за здравето на птицата витамини. Излишъка на тези хранителни вещества и витамини е причина за затлъстяване и други сериозни здравословни нарушения при папагала. За това трябва да се придържате към режима на хранене, не трябва да давате постоянно витаминизираната храна, а според препоръките на ветеринаря.

Атрофия на мускулите

В случаите, когато папагала има ниско ниво на физическо натоварване, не го пускате от клетката, а самата клетка не е просторна, в резултат на всички тези фактори, папагала започва да се движи по-малко, а мускулите на неговите крила изобщо престават да изпълняват предназначението си. Всичко това, както и не балансираната диета, при папагала може да започне затлъстяване. В комплекс с тези два проблема, птицата физически не може да се издигне във въздуха- не позволява голямото тегло и атрофиралите мускули. За да го избегнете, трябва да се погрижите птичката да бъде с нормално тегло. Всеки ден папагала трябва да лети в стаята, да се държи активно. И ако подозирате, че на папагала му е тясно в клетката, се погрижете да купите по-просторна клетка.

Физически травми при папагала

За съжаление, много физически травми водят до това, че птицата губи способност да лети.

Изображение

Случва се, когато папагала се удря в предметите в стаята, опитва се да излети през прозореца или когато си травмира крилото в пръчките на клетката. При фрактура на крилото и краката възможността за полети се изключва. За да сте сигурни в това, че птицата не лети, защото е травмирана, обърнете се към ветеринар. Но и вие сами можете да огледате краката и крилата на папагала. Те трябва да бъдат симетрични и еднакви на размер, да се намират в едно положение и да не се различават външно по нищо. Ако видите, че крилото е деформирано- това вероятно е фрактура.

Ако птицата не бъде заведена на ветеринар, и крилото срасне неправилно- срастването протича за 10-12 дни от момента на получаване на травмата, то папагала в бъдеще може повече и да не лети.

За това е много важно да покажете папагала на специалист, за да може да фиксира засегнатия участък на крилата, за да могат да сраснат правилно. Трябва да осигурите на папагала време за срастване на крилата с правилно хранене, и да се погрижите за комфортни условия на отглеждане. Ако крилото е сраснало правилно, то дори след травмата папагала ще може да лети.

Стрес при папагала

В резултат на силен стрес, пътуване, смяна на обстановката, появата на нов домашен любимец в дома, при папагала може да се случи нервна криза, и в резултат шоково линеене, отказ от полет. Трябва да установите причината за стреса и да се опитате да го отстраните навреме, или да намалите степента на неговото въздействие. Старайте се да не безпокоите папагала, да не го изплашите, да се отнасяте добре с него, а след като завърши успешно рехабилитационния период, папагала ще започне отново да лети.

Инфекциозни заболявания

По-сложна и неприятна причина от загуба на възможността на папагала да лети е свързана с инфекциозни заболявания, а също така с паразитни поражения. Птицата може да иска да лети и да извърши няколко кръга в стаята, но заболяването не й позволява. За да определите свързано ли е отсъствието на интерес към полетите с инфекциозни и паразитни причинители, огледайте внимателно връхчетата на ноктите и падналите пера при птицата. Ако на перата забележите следи от кръв и малка перфорация, а на краката има израстъци, по-скоро става въпрос за паразитно заболяване, и в този случай ще ви помогне само ветеринар.

Патологии при папагала

В резултат на патологични промени в щитовидната жлеза и нейното увеличение, в организма на птицата могат да протекат сериозни нарушения на обменните процеси, и папагала в резултат на бързата умора и възникнал задух може да започне да лети все по-рядко, а след това и напълно да се откаже от полетите. За съжаление, този недъг много трудно се диагностицира, но ако диагнозата е поставена правилно, и птицата получава необходимото лечение- в храната се добавят йодосъдържащи препарати, папагала много скоро ще оздравее и ще започне да лети.

Какво да правите, ако папагала не лети

Причините, поради които папагала не лети, са много. Но, каква точно е тя, може да обясни само специалист. За това, ако забележите, че вашия папагал е престанал да лети- не отлагайте посещението при ветеринарят. Много е важно да наблюдавате поведението на птицата- папагала не се опитва да лети, или излита и пада, размахва ли крила, когато седи в клетката. Подобни наблюдения помагат правилно да се постави диагнозата и да се оцени адекватно състоянието на птицата, за да й помогнете да полети. А спазването на препоръките на ветеринарния лекар ще ви помогне да коригирате ситуацията.

https://www.youtube.com/watch?v=zel8xDie6i8

http://nutriacultivation.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Защо не лети папагала- причини

Мнениеот meri » Вто Авг 02, 2016 8:39 pm

Как да научите папагала да лети

- Първото и главно правило да научите папагала да лети, е да не правите нищо насила, тъй като можете да изплашите птицата и да загубите нейното доверие. Птицата трябва сама да полети, тъй като това е заложено от природата, главното е да осигурите безопасни условия.

- Възможно е да научите папагала да лети, само ако той е здрав и се чувства добре, за това следете за чистотата на клетката, храненето на птицата и редовно давайте витамини.

- В никакъв случай не се стремете да учите папагала да лети с "обръщане" или побутване. Това може да доведе до травми и да стане причина за истински стрес за птицата.

- Когато птицата привикне и се адаптира към вас, поставете я на пръста и постепенно го премествайте по клетката и обратно, за да се запознае папагала с пространството. Наблюдавайте неговите реакции, повтаряйте подобни действия по-често, по малко, за да не го изплашите.

- За да научите папагала да лети, може да го поставите на пръста на протегната ръка и постепенно да движите ръка по въздуха. Важното е да не правите резки движения.

- За да научите папагала да лети, поставете го на открито повдигнато пространство, и на малко разстояние привличайте вниманието на птицата с помощта на лакомства или играчки. Това ще послужи за стимул за полет към предмета.

Осигуряване на безопасни условия за полет

Когато пускате папагала от клетката, не забравяйте да затворите всички прозорци. Покрийте огледалата, а на прозореца спуснете щорите, за да не получи травма папагала, тъй като птиците се врязват в стъклените и огледални предмети.

Внимателно следете за придвижването на птицата, за да не получи травма и да си заклещи крака. Папагалите обичат да се приземяват на вратата, а това е опасно място, тъй като някой член от семейството може случайно да притисне птицата. Пускайте птицата от клетката, когато не използвате електрическата светлина. Тъй като едно от любимите места на папагалите е полилея.

Опасност са отворените аквариуми, и пролуките между мебелите. За да не сваляте папагала от пердета, полилеи и шкафове, организирайте допълнителни места във вид на кацалки и клони в помещението, в което ще лети птицата.

Научете папагала да се връща в клетката. За това осигурете слаба светлина в стаята, а в клетката осветете. Папагалите се ориентират лошо в тъмното помещение, но светлата клетка ще привлече вниманието на птицата.

http://kotopes.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Птици