[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Канибализъм при домашните птици
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Канибализъм при домашните птици

Канибализъм при домашните птици

Мнениеот meri » Съб Май 17, 2008 5:03 pm

Ако се появи канибализъм при домашните птици

01-04-2008 г. Канибализмът е сериозен и вреден порок у някои домашни птици, които стават много агресивни към другите, нападат ги, кълват ги, даже понякога напълно ги разкъсват. Особено настървено става кълването след появата на свежа кръв по тялото на нападнатата или по друга птица. На канибализъм се поддават отделни птици, но след появата на кръв и открити рани по тялото на някоя птица в кълването се включват все повече птици и той може да стане масов. Последиците в такива случаи са доста сериозни и водят до значителни загуби.
Канибализмът не е широко разпространен, но в някои лични стопанства и отделни ферми се появява и даже придобива масов характер. Това обикновено изправя птицевъдите пред трудността да установят причините за неговата поява и да вземат бързи и резултатни мерки за прекратяването му и за недопускане на нова проява.
Причините за появата на канибализъм може да бъдат различни, нееднопосочни, понякога краткотрайни, а друг път - по-продължителни. Той може да се появи и прояви, когато птиците се отглеждат при голяма гъстота, с минимални възможности за движение и при влошен микроклимат в помещението. Причина за това може да бъде голямата интензивност на осветлението, което дразни и изнервя птиците, или нередовното, непълноценно и едностранчиво хранене. Понякога кълването може да започне и с по-незначителни неща - при нараняване на някоя птица в борба с друга, от петлите при скачките, при "изсипване", т.е. при разкъсване на клоаката и яйцепровода от снасянето на много едри яйца, или по други причини, от които се появяват рани или капки кръв по различни части от тялото на птиците.
Най-често кръв се появява по гребена и менгушите, или по гърба на птиците след линеене, при израстването на нови пера. При разкълваването на фоликулите на перата може да се появи кръв, наранява се тялото на птиците и се ускорява появата на канибализъм. Причините за това също може да бъдат различни, но в повечето случаи причината е непълноценното и едностранчиво хранене, недостигът на микроелементи, на витамини и на някои аминокиселини.
Тези пороци и вредни навици най-често се проявяват при кокошките и пилетата, но може да се проявят и при другите видове птици - пуйки, патици, гъски. По-масово появата им става през зимните месеци, когато в личните стопанства и малките ферми храненето е по-непълноценно, а движението на птиците е твърде ограничено. Тогава и микроклиматът в помещенията не е в границите на нормите и изискванията.
За недопускане на такива случаи и преодоляването им, ако вече са се появили, е необходимо да се направи следното:
•Най-напред бързо да се отстранят не само накълваните, но и агресивните птици, които са особено опасни за разрастването на тази беда;
• Да се отстранят технологичните причини - прекомерна гъстота, недостатъчно хранилки, много силно осветление, наличието на силни и чести дразнители и други.
• Да се коригира и подобри храненето. Най-добре е то да стане със заводски смески, понеже домашното приготвяне на пълноценни смески е доста трудно, почти невъзможно. Ако няма възможност птиците да се хранят само със заводски смески, е добре поне половината от дневната дажба да бъде смески. Ако и това не е възможно, трябва да се закупят и прибавят към наличните фуражи премикси и минерални добавки за съответната категория и възраст птици. При водоплаващите птици при нужда може да се използват и премикси за подрастващи птици от кокошия вид. Добре е да се добавят към наличните фуражи, ако има, зелени храни, люцерново брашно, млечни отпадъци и други. Колкото по-голямо е разнообразието на добавките, толкова по-добре.
• В усилията за спиране на канибализма може да помогне и прибавянето към смеските на допълнителни количества слънчогледов шрот, който е богат на метионин. Помага също разхвърлянето в постелята на овес на зърна. Прилага се в практиката и даването на допълнителни количества готварска сол в продължение на няколко дни.
• Помага и подмяната на обикновените електрически крушки с червени или боядисване на наличните с червена боя. Това пречи на птиците да виждат добре кръвта и нараняванията и намалява тяхната настървеност и агресивност.
Този вреден навик може да се проявява у някои птици и известно време след взетите мерки. Затова е най-добре отстранените птици да останат по-продължително време изолирани от стадото. Комплексните мерки за преодоляване на канибализма са наложителни и трябва да се вземат веднага, за да не стане той масов и да се увеличат загубите от него.

От в. Гласът на фермера

http://www.farmer.bg/cgi-bin/page.cgi?p ... s&id=14451
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици