Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Витамини за папагалите

Витамини за папагалите

Мнениеот waterlily » Вто Яну 27, 2009 4:09 pm

Eто една статийка за основните витамини, която съм превела отново от книгата за папагалско хранене на Robin Deutsch, "The Healthy Bird Cookbook: A Lifesaving Nutritional Guide and Recipe Collection". Така ще може всеки да разбере за какво точно помагат витамините, какви са ползите и вредите от даден витамин с подчертано въздествие върху птиците, източниците (тук се описват източниците като цяло, не само онези подходящи за папагали, така че на места ще видите и разни меса и др. храни..въпреки, че месото е източник на протеин и за папагалите стига да отговаря на определени критерии :bs: И МОЛЯ - не се плашете от симптомите за недостиг на даден витамин! Все пак това са симптомите събрани на куп. Това не означава, че птицата ви ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ще се разболее от това или онова,което пише там, ако не яде моркови, ябълки или чушки всеки божи ден. Надявам се написаното да помогне в разбулването на мистиката "витамини" и да разберем че да - птиците имат нужда от витамини, но при една рационална диета всички те могат да бъдат набавени от храната (както се вижда от "Източници"). Също така е важно да осъзнаем, че предозирането на определен витамин понякога е също толкова опасно колкото недостига му, и когато птицата така или иначе се храни с разнообразна храна, намира се в добро здравословно състояние и не е в период на линеене/мътене, своеволното и несъобразено добавяне на витамини към водата/храната може да доведе до едно такова предозиране, било то постепенно или мигновенно. Приятно четене! :ax:

Мастноразтворими Витамини

Витамин А
(бета каротин)


Витамин А се натрупва в черния дроб и е необходим за поддържането на добро зрение. При недостиг на витамин А в организма първото нещо,което ще бъде засегнато е нощното виждане. Витамин А е от основно значение за изграждане на добър имунитет срещу инфекции, особено тези,които поразяват синусите. Спада към групата витамини, които са известни още като каротиноиди. Витамин А е необходим за поддържането на добро зрение,кожа и лигавици.

Симптоми при недостиг

Това е един от витамините, чиято липса често се наблюдава при птиците. На птица,която страда от недостиг на витамин А, ѝ липсва енергия. Птицата може да има проблеми със структурата, оцветяването и растежа на перата. Понижено снасяне на яйца, по-дълги периоди между отделните мътения,и проблеми с излюпването на малките също се свързват с липсата на витамин А. Намалява броят на сперматозоидите при мъжкия. В крайни случаи дори се наблюдават проблеми с централната нервна система. Понякога се появяват язвички около очите,човката,крачетата и по кожата. Костите могат да не се развият добре, и да възникнат проблеми с бъбречната функция. Изолирани са случаи на "кокоша слепота", както и промени по роговицата на очите. Кожните проблеми включват суха, изтъняла кожа, най-често се наблюдава по краката, восковицата и главата. Наблюдава се подуване на подезичните слюнчеви жлези, особено при видовете Амазона, Жако, и Какаду. Възможна е появата на отоци по бъбречните стени.

Симптоми при предозиране

Намаляване на апетита, загуба на тегло, мускулна чувствителност, уголемени черен дроб и далак,дерматит, слаб разтеж, диария и повръщане.

Източници: Витамин А се съдържа в повечето плодове, жълтите и зелени зеленчуци, а също в телешкото,черният дроб,морковите,тиквата,сладките картофи,спанака,кайсиите,пъпеша, листата от глухарче, червените люти чушки,броколито,прасковите, жълтъка на яйцето, и граха.

Витамин D

Витамин Д регулира абсорбирането на калций. Без необходимото количество витамин Д, абсорбирането на калций се понижава, което може да доведе до проблеми с развитието на костната система. Може да причини рахит или да намали плътността на костите. При птиците витамин Д се складира в ограничени количества в черния дроб.

Симптоми при недостиг

Недостига на витамин Д води до липса на енергия, растежа се забавя и се влошава състоянието на перата, понижава се способността на птицата да снася яйца и да мъти, наблюдават се проблеми с краката, парализа и треперене, а също деформации по скелета. След витамин А, това е вторият поред витамин, чиято липса често се наблюдава при птиците.

Симптоми при предозиране

Калцият се натрупва в сърцето, бъбреците,ставите, артериите и други тъкани.

Източници: Витамин Д се нарича още "слънчев витамин" понеже има способността да се самопроизвежда от кожата под въздействието на ултравиолетовите слънчеви лъчи. Витамин Д3 е единствения витамин Д, който може да бъде абсорбиран от птиците за разлика от бозайниците. Храните, в които се съдържа витамин Д включват: витаминизирано мляко, жълтъците на яйцата, някои зърнени храни, телешки черен дроб и сирене. Съдържа се също в маслото от черен дроб на треска.

Витамин Е

Съществуват осем разновидности на витамин Е,които могат да бъдат набавени от растенията. Витамин Е е антиоксидант,който се използва от тялото за да предотврати увреждане на клетките от химикали,които попадат в него. Недостига на витамин Е може да доведе до мускулна дистрофия и други подобни проблеми. Често витамин Е се счита за витамин на плодовитостта, защото той е необходим за правилното функциониране на хипофизата,надбъбречните жлези и половите хормони. Витамин Е е пряко зависим от някои минерали, в частност от селена.

Симптоми при недостиг

Птиците с недостиг на витамин Е страдат от липса на жизненост,анемия, развиват се проблеми свързани с нервната система, кръвта, съдовите системи и мускулатурата. Изолирани са случаи на мозъчни малформации и безплодие. При мъжките птици продължителният недостиг на витамин Е може да причини стерилитет.

Симптоми при предозиране

Витамин Е се превръща в антагонист на витамин А, унищожавайки неговия антиоксидантен ефект.

Източници: Среща се в пълнозърнестите храни,някои житни растения и пресните зеленолистни зеленчуци, като спанака,а също така в маслото от шафранка,консервираните праскови, сушените сини сливи,аспержите,броколито,сладките картофи, слънчогледовото семе,лешниците,бадемите, брюкселското зеле и пълнозърнестия хляб. Поемането на големи количества масло от черен дроб на треска (за набавяне на витамин Д3) може да доведе до недостиг на витамин Е поради окисляването му в организма на птицата.

Водоразтворими витамини

Витамин К

Витамин К подпомага съсирването на кръвта чрез производството на протромбин (фактор на кръвта). Витамин К се синтезира в червата при бозайниците и птиците. Той е от жизнено важно значение за правилното функциониране на черния дроб. Витамин К влиза в състава на повечето адекватни хранителни планове.

Симптоми при недостиг

Недостигът на витамин К може да доведе до кръвоизлив, който може да убие птицата. Анемията и съдовите проблеми също се свързват с липсата на витамин К. Продължителното приемане на антибиотици може да доведе до липси на витамин К в организма.

Симптоми при предозиране

Не са известни при птиците. При хората може да причини мозъчно увреждане и разпадане на червените кръвни клетки.

Източници: Среща се предимно в зелените зеленчуци, в това число броколи, зеле, аспержи, грах, зелен фасул, листа от ряпа, спанак, както и в сиренето. Освен това витамин К се произвежда от бактерия в червата.

Тиамин (B1)

Тиаминът, известен още като витамин B1, осигурява правилното функциониране на нервната система. Витамините от B групата са особено важни за размножаването.

Симптоми при недостиг

Недостигът на витамин B1 води до възпаление на нервната система, което причинява слабост в краката, нестабилност, припадъци,а в най-тежките случаи дори парализа или смърт. Бери-бери, заболяване, което се характеризира с възпалителни или дегенеративни промени в нервната и храносмилателната система, и сърцето, също се свързва с недостига на витамин B1 в организма. Птиците, които страдат от лиспа на витамин B1 изглеждат болнави и нямат енергия. Наблюдава се понижен апетит. Избягвайте храните, които имат добавени консерванти (в частност сулфиди и нитрати), защото тези химикали имат свойството да разрушават витамин B1.

Симптоми при предозиране

Не са известни при птиците.

Източници: среща се в пълнозърнестите култури,както и в фъстъците, граха, стафидите,портокала, сушения боб, лещата, червения боб, сусама,бразилския орех, бадемите, пекана (вид орех), аспержите, картофите, и бирената мая.

Рибофлавин (B2)

Рибофлавинът, познат още като витамин B2, е особено важен за извличането на енергия от белтъчините, въглихидратите и мазнините в храната. Също така играе важа роля при възпроизводството.

Симптоми при недостиг

Наблюдава се забавен растеж, понижено снасяне на яйца, диария и дори парализа на краката при подрастващите птици. Често се срещат проблеми с нервната система,стомашно-чревният тракт и костната система. Изолирани са и случаи на уголемен черен дроб.

Симптоми при предозиране

Урината става ярко-жълта на цвят, което не бива да се бърка със симптом на чернодробно заболяване. Като цяло случаите на предозиране с B2 са рядкост понеже той се изхвърля с урината.

Източници: Среща се в яйцата, млякото, киселото мляко, телешкия черен дроб, бирената мая, бадемите, изварата, сиренето чедар,пилешкото месо, аспержите,броколито, брюкселското зеле, спанака и пълнозърнестия хляб.

Ниацин (B3)

Ниацинът участва в различни процеси. Той подпомага разграждането на мазнини и белтъчини, а също участва в образуването на червените кръвни клетки. Витамин B3 е важен за възпроизводството.

Симптоми при недостиг

Недостигът на B3 може да доведе до пелагра. Пелаграта се характеризира с възпаление на езика и устната кухина, както и лошо оперение и люспест дерматит по краката и главата. Наблюдава се повишена нервна чувствителност.

Симптоми при предозиране

При хората води до намаляне нивата на холестерол и триглицирин, както и разширяване на кръвоносните съдове. Това от своя страна може да доведе до стомашно разстройство, сърбежи, увреждане на черния дроб, язва и повишаване на кръвната захар. Описаните симптоми рядко се наблюдават при птиците.

Източници: Ниацинът се среща във всички храни,най-вече в животинските продукти. Абсорбира се слабо от растенията. Обвивката на ориза и маята са богати източници на ниацин. Други източници на ниацин са: пилешкото и телешкото месо, фъстъченото масло, риба тон, фъстъците, сусамовото и слънчогледовото семе, бирената мая, гъбите, сьомгата, яйцата, граха и картофите.

Биотин (B7)

Важен е за мнозина телесни функции, в това число производството и разграждането на мазнини, аминокиселини и въглихидрати. Биотинът се натрупва в черния дроб. При птиците рядко се среща недостиг на биотин, освен ако птицата не е на диета,която главно се състои от жито и/ли ечемик, без никакви други добавки.

Симптоми при недостиг

При птици с недостиг на биотин се наблюдава затлъстяване на черния дроб и проблеми с бъбреците. Възможна е появата на дерматит по краката на птицата, а също мазоли и хемороидни напуквания. Появяват се лезии около очите и човката.

Симптоми при предозиране

Не са известни при птиците

Източници: Отлични източници на биотин са черният дроб, рибата тон, овесените ядки, соята, яйцата, фъстъченото масло, кафяв и бял ориз, пилешкото, бананите и бирената мая.

Фолиева киселина (B9)

Фолиевата киселина участва в производството на пикочна киселина и е от изключително значение при изхвърлянето на отпадъчните вещества през бъбреците. Това прави фолиевата киселина изключително важна за диетата на птиците.

Симптоми при недостиг

Симптомите при недостиг на витамин B9 са: забавен растеж, проблеми с оперението и пигментацията на перата, анемия, характеризираща се с аномалии при формирането на червените кръвни клетки. Поразява се имунната система. Дългото потребление на антибиотик може да отключи недостиг на витамин B9.

Симптоми при предозиране

Анемия и затлъстяване на сърцето,черният дроб и бъбреците.

Източници: мая, алфалфа, спанак,броколи, някои зърнени храни, млад грах, портокали,фъстъци,брюкселско зеле, житни кълнове, червен фасул, банани, пълнозърнест хляб и пшенични трици. Освен това фолиевата киселина се произвежда от червата.

Кобаламин(B12)

Витамин B12 (цианкобаламин,кобаламин) е необходим за растежа на младите птици. Също така играе важна роля за репродуктивната функция.

Симптоми при недостиг

Симптомите при недостиг на витамин B12 се проявяват много бавно. Подобни симптоми са: анемия, язва, аномалии свързани със ставите и сухожилията, затлъстяване на сърцето, черния дроб и бъбреците.

Симптоми при предозиране

Не са известни при птиците.

Източници: Въпреки че B12 се произвежда от бактерия в червата, количеството съвсем не е достатъчно. Комплексните витамини предлагат необходимото покриване на дневните дози витамин B12. Освен това се среща в: черния дроб,яйцата, сухото месо, бирената мая, пшеничния зародиш, соята, фъстъка и граха.

Пантенол (B5)

Витамин B5 участва в производството на мазнини, холестерол, жлъчка, витамин D, червените кръвни клетки, а също някои хормони и нервотрансмитери.

Симптоми при недостиг

Забавен растеж и нащърбени краища на оперението. Възможна е появата на дерматит в областта около очите, човката и клоаката.

Симптоми при предозиране

Въпреки че при хората причинява диария, този симптом не е характерен за птиците.

Източници: Зърнените диети съдържат задоволително количество пантенол. Също така се среща в яйцата, пилешкото, соята, фъстъченото масло, бананите, картофите, броколито, телешкият черен дроб, грейпфрута, царевицата, карфиола, ориза, пъпеша, пшеничния зародиш и хляба.

Пиродоксин (B6)

Пиродоксина участва в изграждането и разграждането на въглихидрати, мазнини и белтъчини, като главните му функции са свързани с белтъчините и аминокиселините.

Симптоми при недостиг

Слаб растеж, загуба на апетит,слаба костна структура, конвулсии, понижава се способността на птицата да снася яйца, а също така проблеми с нервната система.

Симптоми при предозиране

При някои животни води до камъни в бъбреците или пикочния мехур, но това не е характерно за птиците.

Източници: Среща се както в растителните така и в животинските продукти. Много малки количества се складират в тялото. Една адекватна диета винаги се нуждае от витамин B6, тъй като той е особено важен за растежа. Добри източници са: бананите,царевицата, слънчогледовото семе, брюкселското зеле, някои зърнени храни и култури, тиквата, пилешкото,картофите, грейпфрута, спанака, ориза, граха, лешниците и фъстъченото масло.

Аскорбинова киселина (Витамин С)

Аскорбиновата киселина подпомага образуването и поддържането на вид протеин, който има основно значение при формирането на съединителните тъкани. Освен това участва като изграждащ стените на кръвоносните съдове материал, и предотвратява разрушаването на мускулните клетки. Подпомага зарастването и лечението на раните, счупванията, натъртванията и създава защитна бариера срещу инфекциозните заболявания и болестите. Някои видове птици имат нужда от допълнителен прием на витамин C, докато други произвеждат достатъчно количество витамин C в черния дроб или бъбреците. Добавянето на витамин C към обичайната диета е напълно безопасно, тъй като това е водноразтворим витамин и всякакви излишъци се изхвърлят от тялото на птицата (вместо да се съхраняват в тялото какъвто е случая с някои добавки).

Симптоми на недостиг

Понижен имунитет и намаляване целостта на тъканите в тялото.

Симптоми при предозиране

Докато обичайно този водноразтворим витамин се изхвърля от бъбреците, при някои животни се наблюдава образуване на камъни в бъбреците.

Източници: Цитрусовите плодове, ягодите, крушите, различните пъпки, кълнове и тропически плодове, нпр. киви,папая и манго - са отлични източници на витамин C. Също така се среща в брюкселското зеле,броколито, зелените чушки, доматите,пъпеша, зелето, аспержите,зеления грах, картофите, фасула, бананите и морковите.

Холин

Холинът е важен за контролирането на мазнините и холестерола в тялото. Предпазва от натрупване на мазнини в областта около черния дроб. Също така подпомага функциите на бъбреците и черния дроб, както и работата на нервната система.

Симптоми при недостиг

Недостигът на холин може да доведе до затлъстяване на черния дроб, проблеми със сърцето, бъбреците и костни натрупвания.

Симптоми при предозиране

Няма

Източници: зеле, черупки от яйца,черен дроб,ядки, леща и карфиол.
Никога не казвай не мога - няма нищо невъзможно!
waterlily
Животинче с въпрос
 
Мнения: 26
Регистриран на: Сря Сеп 03, 2008 10:55 pm
Местоположение: Велико Търново

Re: ВИТАМИНИТЕ

Мнениеот zoomaniak » Вто Яну 27, 2009 4:38 pm

Браво.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: ВИТАМИНИТЕ

Мнениеот meri » Вто Май 25, 2010 2:20 pm

Недостиг на минерални вещества при птиците

Недостиг на калций и фосфор

Калция и фосфора имат значителна роля в живота на птиците,особено при формирането на скелета и черупката. Критерий за тяхната необходимост при младите птици е растежа на скелета и неговата сила. При младите нуждата от калций зависи от енергията и храната трябва да бъде около 07- 0,9 % от общото количество.

Различните участъци на скелета при птиците участва неравнoмерно в обмяната на калций. За формиране на черупката на яйцето е необходимо приблизително 1,8- 2,4 г калций. Това количество маточните жлези произвеждат изключително от кръвта. Понижаването на общото съдържание на калций в серума възниква в рамките на 15-16 часа, особено ако се съдържа в малки количества в храната.

Симптоми

Известно е,че недостига на фосфор в храната води до неправилно усвояване на калция, за това е прието да се говори за фосфорно- калциеви нарушения в обмяната на веществата. При подрастващите се намалява апетита, задържа се рaстежа, намалява костната маса. При рентгенови изследвания в диафизата се намират области на вкостеняване, отбелязва се значителна еозонофилия на костната тъкан, силно се размнoжават остебластите, повишава се тяхната дейност. В костния мозък мастните клетки са намалени.

Недостиг на натрий и хлор

Натрий и хлор се срещат под формата на сол, за това всички нарушения свързани с недостиг на тези елементи представляват нарушение на обмяната на сол.

Нуждата от сол се покрива при концентрация в храната от 0,25 до 1,1 %. При приготвяне на богати с енергия зърнени смеси за оптимален растеж при подрастващите се изисква добавянето на 0,15- 0,25 % хлор под формата на натриеви, калиеви и амониеви соли. Концентрацията на натрий в кръвната плазма на птиците се колебае от 270 до 320 мг/%. Натриевите йони се абсорбират в червата, значителна част натрий се запазва в костите (около 30 %). Отделянето се извършва предимно чрез бъбреците. Натрия и хлора участват в осмотичната регулация.

Симптоми

Натрий се съдържа в достатъчно количество в храната,за това заболявания поради недостиг се отбелязва основно при нарушение на резорбацията. При недостиг на натрий подрастващите птици растат лошо, възможни са признци на спастични явления и парализа.

На практика понякога е налице липса на хлор при птици, хранени с антибиотици под формата на калиеви и натриеви соли.


Излишък на натрий и хлор

Експерименталния излишък на сол в храната при зърненоядните птици води до заболяване. Отравянията се свързват със свойството на солите да се адсорбират във вода и да се изхвърлят от организма. Смъртоносна доза за птици- 0,5 г на 100 г телесно тегло.

Клиничните симптоми се проявяват под формата на слабост, чревни нарушения, гърчове.

Патологични промени се отбелязват във всички паренхимни органи под формата на застойни явления,асцит,ентерит на предния сегмент на червата, уголемяване на сърцето. Повишеното съдържание на хлор въздейства отрицателно на формирането на черупката, която става изтънена.

http://www.zooclub.ru/birds/lech/121.shtml


Микроелементите и здравето на птицата

Сяра- влиза в състава на органичните съединения, необходима е за нормалната работа на организма. Без високата й концентрация в организма растежа и развитието на перата при птиците е невъзможно.

Йод- влиза в състава на хормона на щитовидната жлеза, който влияе на нивото и интензивността на окислителните процеси в клетките, повишава тонуса на нервната и мускулна система, стимулира растежа на перата и козината.

Цинк- за разлика от йода попада в организма на птицата както с животинска ,така и с растителна храна. При недостиг в храната, по-точно на пиленцата, се скъсяват и изтъняват тръбните нокти, понякога даже се чупят, а ставите се увеличават и стават слабо подвижни. На краката възниква дерматит.Всичко това се усложнява не само от слабостта на краката, но и нарушава координацията на движение. При младите птици се задържа половото съзряване.

Птиците са много по-чувствителни към недостига на манган, отколкото бозайниците, това е свързано със слабата поглъщателна способност в червата, която затруднява присъствието в храната на калций и фосфор.

При недостиг на манган в храната, женската снася по-малко яйца, черупката им е дефектна. При пиленцата се задържа растежа, появяват се нарушения в образуването на скелета. Краката на болните пиленца са уродливи.

Липсата на сяра в храната оказва неблагоприятно въздействие на развитието и растежа на перата.

Както вече казахме недостига на калций и фосфор в храната предизвиква рахит при младите птици. Ако съдържанието на калций в кръвта при възрастни птици намалява,кръвта започва да го изтласква от костите. Това води до остеомиелация (изкривяване на костите на скелета), а когато концентрацията на калций в кръвта на бозайниците намалява на половината своя обем, възникват гърчове и даже припадъци,които могат да завършат със смърт.

Недостиг на калций и витамин Д3 в храната води до намаляване на съдържанието на калций в организма на птиците след две седмици, даже ако в храната има 1% калций. При нормален режим на хранене съотношението калций- фосфор трябва да бъде 1,5:1, това означава че в диетата на птицата се съдържа 1 % калций и 0,7 % фосфор.

В повечето семена с които се хранят птиците, живеещи в клетки има малко калций. Във фъстъците и слънчогледовите семки, които се дават в голямо количество на папагалите има много мазнини, намалява съдържанието на калций в кръвта: в стомашно-чревния тракт мазнините се свързват с калция,образуват се неразтворими съединения. Освен това фосфатите от растителен произход се срещат в зърнените култури и в другата храна за птици предимно във вид на фитат, който лошо се усвоява сам и здраво се свързва с калция,и затруднява усвояването му от организма.

Сивите папагали изпитващи недостиг на калций, не могат като другите птици да мобилизират съдържащия се в скелета им калций.
Заболяването обикновено се проявава при младите птици от 2 до 5 год., известен е случай на заболяване и при 10 год. птици.

Дефицита на калций предизвиква при жако или гърчове или припадъци, преди тях папагала е възбуден. Съдържанието на калций в кръвта при тях е два, даже 3-4 пъти по-малко от нормата.

Понякога смърт настъпва и при липса на натрий и хлор в храната. Организъм който не получава сол от вън, започва да черпи нужния му натриев хлорид от собствената си кръв и тъкани. И възниква по- голямо отклонение в работата на клетните, в разпределянето на вода в организма, в резултат се задържа растежа на организма, настъпва обезводняване, нарушава се работата на мускулите, поразява се нервната система, в особено тежки случаи настъпва смърт.

Папагали и други птици дневна норма сол- няколко кристалчета в питейната вода 1-2 пъти на седмица.

За да не намалява съдържанието на калций в кръвта при папагалите и другите птици, в клетките се поставя в отделен съд заедно с пясъка яйчена черупка или таблетки калциев глюконат и калциев глицерофосфат, смлени на прах в съотношение 1,5:1. Можете да поръсите с този прах или с костно брашно меката храна. Освен това на птиците е необходим витамин Д3, 1-5 капки рибено масло веднъж в седмицата, на жако: 1-2 капки ежедневно.

При определяне на дажбата е важно да избягвате предозирането с макро и микроелементи.

Големи дози калций давани на младите птици водят до това, че се увеличава съединителната тъкан в бъбреците, те атрофират.

Освен това предозирането с минерални вещества и микроелементи при добавянето им в храната или водата водят до отравяне.

http://www.zooclub.ru/birds/lech/29.shtml
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10390
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Птици