[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Вирусни заболявания при папагала
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Вирусни заболявания при папагала

Вирусни заболявания при папагала

Мнениеот meri » Пон Авг 23, 2010 3:45 pm

Вирусни заболявания

Заболяване на клюна и перата ( PBFD )

Силно заразна вирусна инфекция,която първоначално е описана при какаду, в днешно време се среща при всички папагали. Новородените пиленца със слаб имунитет са подложени на зараза.Стопаните трябва да вземат всички необходими мерки,за да защитят воалиерата и гнездото от проникване на инфекцията.

Папагалите често се заразяват в зоомагазините, на пазара,за това задължително трябва да се изследват за (PBFD).
Признаци при какаду: неправилно развитие на перата и растежа на клюна,тъй като заболяването прогресира бързо,папагалите остават без пера ( в различна степен).Клюна започва да се бели,добива неправилна форма.
Проблемите свързани с неправилната структура и растеж на клюна причиняват болка, птицата често се отказва от храна.

В допълнение към отрицателното въздействие върху човката и перата, PBFD подтиска имунната система на папагала,от това птицата става по-възприемчива към различни заболявания.В повечето случаи заболяването завършва със смърт.При някой видове неразделки съществува устойчивост към това заболяване,но цял живот могат да бъдат приносители на този вирус,без да боледуват. Вируса присъства в праха на перата,секрети от болни птици,което води до силно замърсяване на околната среда.

Лечение и ваксина- няма.

Болест на Pacheco

Друга високо заразно инфекциозно заболяване при папагалите ( с висока смъртност).Заболяването се причинява от херпес вирус,който инфектира черния дроб,което винаги води до чернодробна недостатъчност и смърт. Заболяването се диагностицира по време на аутопсия.
Лечението на болния папагал се ограничава със засилено внимание и намаляване на вероятността от разпространение на вируса.

Вирус полиома (Polyoma )

Вируса не е смъртоносен при възрастните птици, но все пак може да доведе до сериозни проблеми със здравето (смърт на зародиша в яйцето и повишена смъртност при пиленцата). Всички птици трябва да преминат карантина, при възрастните птици вируса често засяга черния дроб.

Сифилис

Често срещано заболяване при птиците.Общи признаци: безперие в областта на главата,особено при клепачите,малки възелчета и струпеи по тялото. Птицата може да се зарази при ухапване от насекоми,ако са ухапали заразена птица. В повечето случаи кожните форми на сифилис са ограничени и птицата се самоизлекува.Има по-агресивна форма на заболяването,която засяга горните дихателни пътища, при тази форма птицата умира.

Профилактика: отглеждане на птиците в изолирани затворени помещения.

Хламидоза- общ термин на заболяванията при птиците и хората,причинена от хламидии.Хората боледуват от хламидия,която се различава от хламидозата при птиците.

Псикатоза

Боледуват само папагалите от някой видове.

Признаците са различни: поражение на горните дихателни пътища,сълзене на очите, кихане, секрети от носа. Псикатозата засяга черния дроб,което може да доведе до смърт.

Заразената с псикатоза птица може да бъде носител няколко години без никакви признаци на заболяване.Различните признаци и дългия инкубационен период означава,че всяка болна птица задължително трябва да се провери за това заболяване.
Диагностицирането е трудно,за това птиците умират,а при аутопсия се поставя точна диагноза.

Псикатозата се разпространява с фекалиите,при заболяване на хората се появяват признаци сходни с тези на грипа: треска, болки в главата,дискомфорт,проблеми с дишането. Ако не се лекува може да доведе до смърт при хората,а хора с по-слаб имунитет са застрашени повече от заразяване.

При подозрение за заболяването птицата се изолира.Клетката и предметите се дезинфекцират.Даже след пълно излекуване няма 100 % гаранция,че птицата няма да се зарази отново,ако не се вземат мерки за неразпространение на заболяването.

Бактериални заразни заболявания

Заразните бактериални заболявания засягат всички органи,но предимно горните дихателни пътища, стомашно-чревния тракт,черния дроб,пикочополовата система, кожата и фоликулите на перата.

При засягане на горните дихателни пътища птицата започва да киха,от носа се появява секрет,очите се възпаляват,понякога подпухва областта около очите. Всички тези признаци се различават от признаците за простуда.Болната птица трябва да се заведе на лекар,който да определи вируса и да започне курс антибиотици.При заболяване със средна тежест се назначават орални антибиотици и капки в носа и очите.
При тежки заболявания се налага по-агресивно лечение,понякога и хирургично.

При засягане на стомашно-чревния тракт или черния дроб птицата губи апетит,може да се появи повръщане,диария, птицата е подтисната.Такива заболявания протичат бързо и в тежка форма.Развалена или мръсна храна е най-честия източник на такива заболявания.

Птици със засегната пикочополова система пият много вода, имат течни изпражнения.Възможна е загуба на тегло,въпреки че птицата се храни както обикновено.Ако не се започне лечение на време,има голяма вероятност от усложнение на бъбреците.При промяна в киселинността на урината може да се получи подагра,която се лекува трудно.За поставяне на точна диагноза се изследва урината на болната птица.

Заразните бактериални заболявания на кожата често се срещат при пици които губят много пера.Понякога заболяването на кожата може да се диагностицира при физическо изследване на птицата ( присъствие на възпаление или почервеняване около първите фоликули).Анализ на първия фоликул или перата помага за поставяне на точна диагноза, лекува се с антибиотици.

Некробацилоза

Характеризира се с некротични поражения на кожата и лигавицата.
Признаци: папагала се отказва от храна,почти не се движи, на езика и ларинкса се появяват малки некротични огнища с размера на зърно от просо или налепи,които трудно се махат от лигавицата,шията и подчелюстното пространство подпухват,преглъщането е затруднено и болезнено,получават се поражения на повърхността на краката и основата на пръстите.

http://www.zooclub.ru/birds/lech/44.shtml
http://www.romka.biz/bolezni/nekrobacil.htm
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици