[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Гъбични заболявания при папагала
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Гъбични заболявания при папагала

Гъбични заболявания при папагала

Мнениеот meri » Пон Авг 10, 2009 10:09 am

Гъбични заболявания при папагала


Инфекциите причинени от патогенни гъби до голяма степен се обуславят от лоша хигиена на отглеждане и хранене.

Стрес,зараза с паразити и липса на витамини често са причина за гъбичните заболявания.Гъбичните спори много бързо започват да се разпространяват при тези условия и е невъзможно да се избегне контакта на птицата с тях.Проучванията показват,че птиците живеещи на свобода почти никога не се отървават от гъбички.Кокцидите в своето развитие образуват верига асексуални и сексуални фази.При определени обстоятелства може да започне размножаването им и вследствие на това-остро инфекциозно поражение.При отглеждане в клетка при правилни хигиенни грижи кокцидите рядко предизвикват болезнени прояви,при отглеждане във воалиера,напротив-те могат да станат голям проблем,особено при гъсто населена воалиера.
Симптомите при остро заболяване рядко са типични,заболялата птица яде малко и седи с разчорлена перушина.Фекалиите са слузести и понякога с кръв,точна диагноза може да постави всеки ветеринар с помощта на микроскопски анализ на фекалиите.Лечението се провежда под лекарски контрол,а лекарството се дава във водата,много е важно точно да се придържате към продължителността или интервала на предписаното лечение.

Тотална дезинфекция е трудно да направите,защото кокцидите са много устойчиви към дез.препарати.Не е възможно да се унищожат напълно,смяната на повърхностния слой земя във воалиерата е добра профилактична мярка.

Трихомоназа

Трихомоназата е разпространено заболяване пренасяно от гълъбите,при възрастните папагали не са известни тежки заболявания,но не се знае до колко могат да бъдат приносители,има опасност пиленцата да бъдат инфектирани при хранене.Пилетата може да боледуват тежко и някой неясни смъртни случаи могат да бъдат отнесени за сметка на трихомоназата.Острите заболявания са характерни с възпаление на лигавицата на устната кухина и хранопровода,налепите на лигавицата могат така да стеснят дихателните пътища,че да се получи затруднено дишане.Точна диагноза лесно се поставя с прост анализ под микроскоп.

http://www.aboutparrot.net/10_20.htm
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Гъбични заболявания при папагала

Мнениеот dolittle » Пон Авг 10, 2009 11:43 am

Браво, Мери!!!

А някой да има съвет как да се предпзват другите животни, които има стопанина? кучета, котета, зайци и други не са ли излоени на риск по този начин? Какви условия трябва да се спазят, за да няма разболяли се животинки после?
http://AmeliaMarinova.mondozoo.com - ИГРА ЗА ЗООЛЮБИТЕЛИ! Да играем заедно!
Аватар
dolittle
В глутницата
 
Мнения: 427
Регистриран на: Сря Юни 18, 2008 9:50 pm
Местоположение: София

Re: Гъбични заболявания при папагала

Мнениеот meri » Пон Сеп 14, 2009 5:24 pm

Микоза и микотоксикоза при птиците

Микозата е заболяване при всички видове птици,предизвикано от гъбички,паразитиращи в дихателните органи,лигавицата на храносмилателните органи.
Количеството микози е голямо,но най-изучавана е аспергилозата и кандидомикозата.При микотоксикозата гъбичките се размножават на храната,постелката,отделят отровни токсини,които обуславят отравянето на птицата,но причинителя не се размножава в организма на птицата.

Аспергилоза

Аспергилозата при птиците се предизвиква от различни видове гъбички от рода на аспергилозата,отличителна черта на гъбичките-невъзприемчивост към условията на околната среда.

Клинични признаци

В зависимост от предразполагащите фактори,възрастта,резистентността на птиците -клиничните признаци варират.
При младите заболяването протича във вид на остра инфекция в продължение на няколко дни,при възрастните птици-хронично и подостро.Птицата става вяла,оперението е разрошено,с матов цвят.Във връзка с нарастването на интоксикацията клюна посинява,забелязва се прозяване,кихане,серозни изтечения от носа,свистящо дишане.
Освен пораженията на дихателните органи,се получава разстройство на стомашно-чревния тракт,понякога и с наличие на кръв във фекалиите.Клиничните признаци може да се различават в зависимост от вида на птицата.При папагалите се забелязва дерматомикоза на очите,мигателната мембрана,клепачите,поражение на кожата на краката.

Патологични промени

При птици пораженията се локализират в дихателните органи,типичния процес се характеризира с образуване на множество бело-сиви,често дисковидни,грануломатозни огнища в бронхите,белодробните тъкани,въздухоносните пътища.

Дианостика и диференциална диагноза

Аспергилозата трябва да се разграничи от заболяването,придружена е с образуването на възли.При нужда за лабораторни изследвания се взима от поразения белодробен участък,въздухоносните пътища,грануломатозна тъкан, поставят се на предметно стъкло,покриват се с друго и се наливат няколко капки лактофуксин.След 3-5 мин. намазката е готова,положителен резултат-наличие на мицелиални нишки.

Лечение

При поставяне на диагноза трябва да се обработи пациента с нистатин и моронал.В питейната вода се добавят 150 мг калиев йодид,разтворен в 60 мл вода.Отделете внимание на храненето и отглеждането.


Кандидоза(млечница)

Гъбично заболяване при младите птици,животни и човека с поражение на устната кухина,хранопровода и гушата.

Етиология и свойства на патогените

Патогена в обикновени условия се намира на лигавицата на горната част на храносмилателния тракт.

Епизоотологични данни

Възприемчиви към кандидоза са младите папагали,канарчета,гълъби и др.видове птици,при възрастните заболяването е рядко,но е отбелязано безсимптомно носителство.
Кандидозата възниква при съчетание на неблагоприятни фактори,намаляващи резистенстността на организма.Често предразполагаща причина за заболяването е отглеждането на птицата с еднообразна храна.

Паталогоанатомичните промени са характерни във вид на интензивно жълто-сиви пластове в хранопровода,по гънките на гушата.Пластовете са плътно прикрепени към лигавицата,след премахване остават язвени огнища.

Лечението е с нистатин,йод,тривитамини,витамини от групата В.


Дерматомикоза

Хронично протичаща дерматомикоза се среща при декоративните птици,често с поражения по главата,крайниците,цялото оперение и части от тялото.

Етиология
Приичнител-гъбичка от вида фавус,при развиване на микроспорите има сегментация на мицелия.

Основен източник на инфекцията е болната птица,възможно е и при контакт със свободно живеещи птици.За заразяване на птиците способства и скупчването при отглеждане,което води до травми на откритите части на тялото,постоянно увреждане на кожата при отглеждане в тесни клетки.В тези случаи заразата се разпространява бавно,но пораженията може да бъдат значителни.На кожата по ъглите на клюна има малки кръгли петна,по-късно те увеличават размера си,сливат се едно с друго и покриват цялата около очна област на главата.Освен това заболяването често преминава по кожата на клоаката,оперените участъци-развива се дерматит,в някой случаи има самооздравяване.
Диагнозата не е трудна,клиничните признаци са видими.

За профилактика на заболяването-птицата се облъчва с ултравиолетова лампа.
Облъчването започва с минимални дози и постепенно се увеличава до 0,5 часа,разстоянието от източника на светлина до птицата трябва да е 2-3 метра.

http://www.veterinarka.ru/content/view/292/71/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Птици