Страница 1 от 1

Какво използвате при поглъщане на козина?

МнениеПубликувано на: Пет Яну 22, 2010 4:21 pm
от SunshineMe
Онзи ден взех от зоомагазина брошури на РК, за да разгледам какви други храни предлгат и видях, че има специална храна за по-лесно изкарване на топките косми от стомаха. Мои приятели ми казаха, че тревата е най-добрия вариант,а чух, че има и някакви хапчета. Аз май предпочитам най-вече тревата, защото не искам да я тъпча с излишна химия, а сега сме с храна за подрастващи персийки. Има ли някакъв проблем ако по-нататъка и вземам и от тази храна за косми и и ги смесвам?Вие какво използвате?

Re: Какво използвате при поглъщане на козина?

МнениеПубликувано на: Нед Яну 24, 2010 7:29 pm
от zoomaniak
Пробвахте ли тревата

Re: Какво използвате при поглъщане на козина?

МнениеПубликувано на: Пон Яну 25, 2010 11:21 pm
от SunshineMe
Не, не съм, защото сега в този сняг няма от къде да й набавя. Онзи ден питах в зоомагазина дали ще има проблем ако смесвам храната за козина с нормалната храна и ми казаха, че няма проблем. Сега преминаваме постепенно от храна за бебета към храна за подрастващи и по-нататъка може да й взема и от другата. А като се стопи снега ще й скъсам и трева.

Re: Какво използвате при поглъщане на козина?

МнениеПубликувано на: Вто Яну 26, 2010 9:18 am
от freiya
SunshineMe написа: А като се стопи снега ще й скъсам и трева.

Това,не ви съветвам да го правите.Тревата често е замърсена със какво ли не.Дори ако имате собствен двор с трева няма гаранции че някоя бездомна котка не я е препикала или че не е замърсена с яйца на паразити.Ако я миете пък преди да я давате има вероятност котката да не я иска.
По-добре и купете семена за трева и да пасе от нея.Много по-удобно и безопасно е.

Re: Какво използвате при поглъщане на козина?

МнениеПубликувано на: Вто Яну 26, 2010 10:26 am
от SunshineMe
Е значи ще почака малко с тревата докато порасне :)

Re: Какво използвате при поглъщане на козина?

МнениеПубликувано на: Вто Яну 26, 2010 6:07 pm
от SunshineMe
Ще попитам тук, за да не правя нова тема - вчера забелязах, че носа й май се запушва, защото като легна да спи издаваше звуци...като хората, не да хърка :) ми просто по-трудно дишане... някой да е наблюдавал същото? Аз и го чистя нослето ама не мога да бръкна навътре...то и без това си е бая набито :)

Re: Какво използвате при поглъщане на козина?

МнениеПубликувано на: Вто Яну 26, 2010 6:34 pm
от AHASVER
Храната за подрастващи каква е,ако е от висок клас няма нужда от треви и т.н.,тя е богата на сурови влакнини,които да спомагат естественото изхвърляне на космените топки.
За запушения нос по-добре на лекар.

Re: Какво използвате при поглъщане на козина?

МнениеПубликувано на: Вто Яну 26, 2010 7:08 pm
от SunshineMe
Ами все още смесвам Royal Canin Babycat и Royal Canin Kitten Persian 32 и скоро ще минаваме само на втората, която е от 4 до 12 месеца. Разгледах и другите храни и при тази за персийки над 1 година пан на РК пише: Подпомага чревния транзит и улеснява отделянето на космените топки, благодарение на изключителна комбинация от разтворими и неразтворими влакнини (семена от псилиум). А до тогава :ac:

Re: Какво използвате при поглъщане на козина?

МнениеПубликувано на: Вто Яну 26, 2010 10:12 pm
от sphynxbg
Не виждам защо сте се шашнали толкова за тези косми. Животните си изхвърлят съвсем спокойно косми и в тоалетната и чрез повръщане (наша Шейла, например, последно повърна косми тази сутрин). Тревата за котки, по последни версии не спомага за отделяне на косми, а набавя необходими вещества за организма (например фолиева киселина). Грешно е да се мисли, че чрез специалната храна по някакъв магически начин се разграждат космите в стомаха, псилумът или живовлек(на български) прави тънък филм от вътрешната страна на червата и ги предпазва от разраняване но не премахва космите. Шейла, когато интензивно сменя козина, повръща почти всеки ден, без това да и се отразява на здравето. Ако все пак искате да направите нещо по въпроса, ето от мен няколко съвета. Първо, сресвайте редовно котката си, така сами ще отстраните повечето паднали косми. Второ, за да има по здрава козина, съответно по-малко паднали косми, трябва да давате на котето подходящи витамини и минерали. Ако не разполагате с голям бюджет, най-добре е SA37. Там, както си личи от името, се съдържат 37 витамина и минерала. С една упаковка може да изкарате доста дълго време. При нас много добър резултат се получи с препарата ПЕТНИЛ, той представлява екстракт от черен дроб, дава се 20 дена по една-две таблетки. Вкусен е и котките го хапват с кеф. Разбира се, съществува огромно разнообразие от препарати на различни фирми, по-добре е да се спрете на такъв, който първо да е ефикасен и второ да може да го давате достатъчно дълго време (тоест да не е с астрономическа цена). И накрая, пак да ви повторя, няма нищо страшно, че котката е лапнала някой и друг косъм в повече, ако не успее да ги изхвърли по естествен начин, най вероятно ще ги повърне.

Re: Какво използвате при поглъщане на козина?

МнениеПубликувано на: Вто Яну 26, 2010 10:46 pm
от SunshineMe
Определено не съм се шашнала :) пуснах тази тема, защото напоследък я забелязвам как се задавя все едно ще повърне,а не го прави. Сресвам я сутрин и вечер, но все пак тя е персийка и няма как да пуска малко косми :) А за съвета с витамините - мога да пробвам :)

Re: Какво използвате при поглъщане на козина?

МнениеПубликувано на: Нед Мар 28, 2010 9:01 pm
от _B_e_r_k_
котешката трева бързо пораства и аз засадих едно пакетче преди няколко дни и вичи набъбнаха

Re: Какво използвате при поглъщане на козина?

МнениеПубликувано на: Нед Май 08, 2011 12:33 am
от adriana.flame
Виждам, че отдавна не е писано по темата, но не намерих по-подходящо място и не искам да пускам нова тема и да се повтарям. SunshineMe, моята Ари е същата като твоето бяло персийче и аз знам, че в храната от висок клас има съставки, които спомагат изакването на космите, а тревата предизвиква повръщането им, но освен, че се храним с HILLS аз давам всеки ден малцова паста и то много повече от количеството описано на опаковката, давам по двойна и тройна доза, защото вет-а ми каза, че с нея не мога да навредя. И въпреки всичко Ари пак си повръща козина. Преди повръщаше веднъж на няколко месеца, после зачести на всеки месец, а сега вече стигаме и до 3 пъти месечно, някой път не излизат косми, а само храна и аз започнах да се тревожа дали правя достатъчно, за да й помогна да изаква космите и затова пиша в тази тема. Уви, освен всекидневното ресане, храна висок клас и малцова паста не намерих нищо друго, с което да й помогна за космените топки, но срещнах и мнения, че то било нормално да си повръща от време на време, все пак е дългокосместа. И последно: забелязах, че храната не просто трябва да е висок клас, а да е специално за косми, защото с нея изхвърля най-много, въпреки че във всеки вид храна висок клас има съставки и за косми.
Дано това, което знам е било от полза и за теб и ако има някой да добави нещо, ще следя с интерес! :)
Поздрави

Re: Какво използвате при поглъщане на козина?

МнениеПубликувано на: Вто Юни 07, 2011 2:43 pm
от desi-pufi-papi-kosti
Най-подходяща е малцовата паста ;)

Re: Какво използвате при поглъщане на козина?

МнениеПубликувано на: Вто Юни 07, 2011 6:02 pm
от selgomez97
desi-pufi-papi-kosti написа:Най-подходяща е малцовата паста ;)

Бихте ли ми казали как се използва, за какво точно се използва и къде мога да я намеря? :ab:

Re: Какво използвате при поглъщане на козина?

МнениеПубликувано на: Вто Юни 07, 2011 6:04 pm
от archy
По вет кабинетите и зоомагзаните я има. На нашата давахме по 2-3 см като слагахме веднъж на ден в храната й. То е е една тубичка и е за поглъщане на козината- за да не повръща топки козина. :ab:

Re: Какво използвате при поглъщане на козина?

МнениеПубликувано на: Вто Юни 07, 2011 6:35 pm
от selgomez97
archy написа:По вет кабинетите и зоомагзаните я има. На нашата давахме по 2-3 см като слагахме веднъж на ден в храната й. То е е една тубичка и е за поглъщане на козината- за да не повръща топки козина. :ab:

Това за котка? :ab:

Re: Какво използвате при поглъщане на козина?

МнениеПубликувано на: Вто Юни 07, 2011 6:53 pm
от archy
Да. :ag: