[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Гъбички при сухоземните костенурките (микоза)
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Гъбички при сухоземните костенурките (микоза)

Гъбички при сухоземните костенурките (микоза)

Мнениеот meri » Чет Фев 09, 2017 9:10 pm

В резултат на микоза на черупката и на кожата на костенурката се образуват малки язви. Ако забележите такива, не отлагайте посещението при ветеринар. Заболяването прогресира бързо и може да постави под заплаха живота на костенурката, а ако имате и други животни- болната може да зарази и тях.

Изображение

До разслояване на щитовете на черупката води поражението на сапрофитните гъби под названието Fusarium incarnatum. И въпреки, че не е особено опасно в началния стадий- едно огнище на гъбично поражение може лесно да се излекува, и ако навреме пристъпите към лечение, то разслойващите се умиращи повърхностни участъци на рога няма да станат причина за увреждане на надкостницата, в случай, когато заболяването не се лекува- лечението е сложно и безперспективно. Много често дори при лекувани от микоза костенурки, възникват рецидиви на това заболяване.

Как може да се зарази костенурката с гъбички

Много често стопаните забелязвайки на черупката и кожата язви, започват да си задават въпроси, защо се е случило. Те са се грижили за нея... Но да се зарази с микоза здравата костенурка може и от болна, в случай, ако е била в пряк контакт с нея. Заразяването може да протече, ако не е имало контакт, но има неправилни условия на отглеждане, по-точно хигиената и грижите за костенурката.

Според ветеринарите, наличието на остър, драскащ субстрат или грунд в терариума на сухоземната костенурка, или нейното отглеждане на прекалено влажен грунд- допринася за заразяване с микоза.

Как да познаете, че костенурката има гъбички

Как да не сбъркате гъбичното поражение на кожата и черупката с други симптоми на заболявания. Дори да ви се струва, че сте поставили правилна диагноза- не забравяйте да заведете костенурката на ветеринар и да се уверите, че сте прави. Лечението на гъбички и микоза съществено се различават от лечението на други заболявания, които водят до възникване на кожни поражения.

На черупката може да има кръвотечащи пукнатини
Изображение

Симптоми на гъбички:

- Стопаните могат да забележат образуването на плътни възли- така нареченият модуларен дерматит, лющене на кожата, наличие на струпеи с кафяв или зелено-жълт цвят, които се образуват на местата, където кожата на костенурката контактува с черупката. Това е областта на главата и шията, опашката и краката.

- Язвите на кожата могат да бъдат не само сухи, но и мокри, когато гъбичките се разпространяват с плочите на черупката върху кожата на костенурката.

- В местата на язвите могат да се образуват подкожни абсцеси, които приличат на грахово зърно под кожата.

- Задните крайници се подуват, животното изпитва неудобство при придвижване.

- При началния стадий пораженията имат локален характер, докато при рецидивите или напредналите стадий- огнищата на поражение могат да бъдат обширни. Гъбичките се проявяват интензивно в областта на задните и страничните плочи на черупката. На засегнатите места се образува жълтеникаво- кафява коричка, и ако опитате да я премахнете, могат да се видят костните плочи. Самата гола повърхност е възпалена, на нея бързо се появяват кръвоизливи.
Не е възможно да не забележите, че костенурката има гъбички.

Как се лекуват гъбичките

С лечението трябва да се заеме ветеринар. Ако няма ветеринар във вашето населено място, трябва сами да се заемете с лечението.

- Преди всичко изолирайте болната костенурка от другите. Ако я пускате да се разхожда- ограничете придвижването. В този момент тя е приносител на гъбична инфекция и трябва да я поставите под карантина.

- В терариума повишете температурата до 30 градуса.

- Откажете се от грунда, вместо него използвайте книжни кърпи или еднократни пеленки. Така по-лесно ще поддържате чистота в терариума и ще провеждате периодична дезинфекция.

- Ежедневно, през първите 7-10 дни обработвайте черупката с 3%-ов разтвор водороден прекис, и внимателно с пинсета премахвайте лесно отделящите се парчета кожа от черупката. Не трябва да ги откъсвате специално, те трябва да паднат сами.

- Лечението на гъбички при костенурките е продължителен процес, който може да отнеме до 1-2 месеца, така че трябва да имате търпение и лекарства.

- Къпете костенурката ежедневно в разреден Бетадин или Монклавит (в съотношение 1:1), потапяйте я в такава вана за 30-40 минути. Трябва да я къпете така в продължение на месец, не пропускайте нито ден.

- След къпане, когато черупката изсъхне, възпалените участъци на кожата и черупката може да мажете с противогъбични препарати на основа Тербинафин. Курс на лечение 3-4 седмици. Мажете ежедневно възпалените участъци с Ламизол, Низорал, Тридерм, Акридерм. Курс на лечение 3-4 седмици.

- Трябва да правите компреси с хлорхексидин. Вземете марля, потопете я в разтвора, покрийте с полиетилен, и я закрепете на долната черупка с помощта на медицински пластир. Колкото по-дълго костенурката носи компреса- толкова по-добре. Не забравяйте, че пластрона също трябва да диша и да изсъхне, така че трябва да има почивки от компреса.

- Ако на щитовете на черупката се наблюдават капки кръв, или устата и носа са в кръв, ежедневно давайте на костенурката вит. С. Препоръчва се, ако не се наблюдава подобрение, да се постави инжекция с Дицинон, 0,5 милилитра на 1 кг тегло на костенурката, еднократно през ден, в продължение на 5-7 дни. Тази терапия ще възстанови и укрепи стените на съдовете и ще спре кръвотечението.

- В отделни случаи, когато става въпрос за лечение на рецидиви, напреднал етап на гъбична инфекция, е уместно приложението на антибиотици.

Как да разберете, че костенурката вече няма гъбички

Когато няма нови огнища на поражение и се образуват белези на засегнатите тъкани.

ИзображениеИзображение

ИзображениеИзображение

http://nutriacultivation.ru/
http://cherepahi.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Влечуги