[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Трябва ли да размеквате сухата храна за кучето
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Трябва ли да размеквате сухата храна за кучето

Трябва ли да размеквате сухата храна за кучето

Мнениеот meri » Пет Ное 25, 2016 1:22 pm

Трябва ли да размеквате сухата храна за кучето? Този въпрос интересува много стопани, които хранят животните си със суха храна. Разговорите, че твърдите гранули могат да травмират лигавицата на повърхността на стомашно-чревния тракт и да провокират гастрит и дори язва при кучето, плашат много отговорни стопани.

За ползата от еднообразното, но балансирано хранене сме говорили много пъти. Храненето със суха храна е станало до определена степен необходимост за хората, живеещи в големите градове, които нямат време да съставят балансирана диета самостоятелно. Може ли да храните кучето със суха храна или трябва да я размеквате. Дали ще се развали самата храна?

Колко вода е необходима в диетата на кучето

По своята природа кучетата са хищници, съответно в тяхната диета трябва да се съдържа не по-малко от 80% вода. В състава на месото се съдържа именно толкова вода, всичко останало са полезни вещества. Животно, диетата на което се състои изключително от суха храна, трябва да употребява необходимото количество течност, за да има възможност да усвои храната правилно. Ако това не се случи, кучето пие малко или няма достъп до вода в неограничено количество, при него могат да възникнат проблеми с храносмилането.

В сухата храна за кучета нивото на влага е не по-вече от 10%, за нас това е сигнал за това, че при хранене на кучето само със суха храна, е изключително важно, заедно с храната кучето да има достъп до неограничено количество вода.

Може ли да размеквате сухата храна

Да, може. Но не бързайте да го правите- трябва да знаете в какъв случай е необходимо и дали наистина е необходимо това. Всъщност да изяде размекната или суха храната, но да пие с нея много вода кучето- това е едно и също. С изключение на процеса на сдъвкване ( контакт със зъбите и устната лигавица), а също първичния контакт на стомашната лигавица.

Кога не трябва да се размеква храната

Както е известно, привичен начин на хранене със суха храна е нейното подаване в естествен вид + купата с вода. В какъв случай продължаваме да се придържаме към такъв подход:

- Кучето яде и пие с апетит;

- Вие не наблюдавате никакви отклонения в неговото настроение, козина или реакции на стомашно-чревния тракт;

- При кучето няма проблем с устната кухина(зъбите и венците са цели и не се наблюдават признаци на повреждане- почервеняване, кръвотечение и др.).

Кога трябва да размеквате храната

Под необходимо, ние разбираме - необходимостта да го правим.

- При кучето се наблюдават проблеми с устната кухина, но то много обича тази храна и не е лесно да се откаже от нея;

- Ветеринарният лекар ви е препоръчал това въз основа на някоя диагноза, поставена на кучето;

- Това може да се прави за кученцата;

- Кучето обича размекната храна и не може да живее без нея.

Започвайки да храните кучето с размекната храна, не забравяйте следните правила:

1.Спазвайте правилата за почистване на зъбите. Ако не почиствате зъбите поради някакви причини, осигурете на кучето функционално лакомства.

2.Не оставяйте размекнатата храна за дълго, тъй като никой не може да ви гарантира, че в храната няма да развият някакви патогенни бактерии. Производителите предполагат, че ще храните кучето с храната в сух вид, а няма да я размеквате.

Правила на размекване на храната

За възрастни кучета


Как да размеквате правилно сухата храна за възрастното куче, за да не загуби своята хранителна ценност и при това да изглежда апетитно:

- В купата със суха храна трябва да налеете малко вода, така че тя да покрие храната, и да й дадете възможност да престои и да разбухне. След това можете я предложите на кучето. Първоначално кучето недоволно ще я мирише- размекнатата храна не мирише толкова силно, но след като я опита, ще я яде с удоволствие.

- Много е важно да изберете правилна температура за размекване на храната. Ветеринарите препоръчват да се залива с течност не по-гореща от 35 градуса. Въпреки че при тази температура храната разбухва малко по-дълго, отколкото ако сте я залели с вряла вода- в този случай полезните вещества в нея не се разрушават.

- За да яде кучето с удоволствие предложената храна, може малко да я затоплите.

За малки кученца

Как да размеквате правилно сухата храна за кученцата? Няма особени разлики, но за да я ядат охотно кученцата, може да размекнете суха храна за подрастващи кучета не само с вода, но и с бульон или мляко, затоплени до необходимата температура.

Срок на съхранение на размекнатата храна

Ако сухата храна може просто да се насипе в купата и да се остави- кучето ще яде, когато е гладно, колко се запазва размекнатата храна?

Специалистите не препоръчват да запазвате за дълго време размекнатата храна. За това, пригответе за веднъж такава порция, за да може кучето да я изяде веднага. Остатъците трябва да се изхвърлят. В особено горещото време тя бързо се разваля, и става причина за стомашно разстройство и отравяне при кучето.

Не се препоръчва да съхранявате размекнатата храна в хладилника, тъй като попадналата влага постепенно ще унищожи структурата, и кучето едва ли ще яде тази "каша".

Как да разберете, че на вашето куче трябва да се размеква храната

От написаното до сега вие разбрахте може ли да се размеква сухата храна. Много стопани на кучета казват, че това не се отнася за техните любимци. Те с удоволствие ядат сухата храна и нямат проблеми със стомаха.
Ако няколко пъти забележите, че 10-15 мин. след хранене на кучето то повърне несмляна храна(това не е учудващо, за такъв кратък срок тези процеси не протичат, но при постъпване на необходимото количество течности тя вече ще е променила своята консистенция), е дошло време и вие да приложите на практика нашите препоръки по правилното размекване на сухата храна за кучето.

Ако след хранене(вие сте отмерили препоръчаното от производителя количество) кучето се държи така все едно не е яло- опитайте следващия път да спазвате нашите препоръки. Вие с учудване ще видите, че след новия вариант на хранене кучето изглежда сито и доволно.

https://usatiki.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета - Canidae