Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Ако родителите не искат да ни вземат куче?

Ако родителите не искат да ни вземат куче?

Мнениеот meri » Нед Юли 10, 2011 7:09 pm

" Вървяло по пътя момчето,срещнало кученце,което приветливо махало с опашка,много искало да стане негово кученце.Ако това зависело от момчето,желанието на кученцето щяло да се осъществи веднага.Но бедата е там,че родителите му не искали да отглеждат куче в дома си. "

Астрид Линдгрен("Момчето и Карлсон")


Случва се толкова много да искаме,даже до сълзи- четириног приятел,който да ни обича предано,да лае радостно при нашето звръщане от училище,да ни облизва по лицето,гордо да се разхождаме с него.
Но, разбира се родителите нищо не разбират и категорично са против.Какво да направим?

Преди всичко да признаем пред себе си: това обмислено решение ли е или секунден каприз? Действително ли не за първа година мечтаеш за куче? Разбираш ли колко допълнителни грижи ще имаш с неговата поява? Готов ли си да ги изпълниш?

Ако отговора на всички въпроси е "да",има смисъл да се бориш за своята мечта.В началото опитай трезво и разумно да поговориш с родителите си и да изясните причината,поради която са настроени така категорично.Възможно е да се опитват да се отърват с общи думи или да те наплашат. Не трябва да изпадаш в истерия. Твоята цел не е скандала,а получаване на съгласие за куче.Говори уверено,демонстрирай,че си достатъчно възрастен и че желанието да се грижиш за някой не е каприз, а отговорно решение.

Твоята задача на този етап е да изясниш причината,поради която родителите ти са против.Даже ако техните аргументи изглеждат железни,не се предавай.Практически във всяка ситуация може да се намери компромисно решение.Доколко се нуждаеш от куче,намирането на решението също зависи от теб.Когато получиш информация,помисли,по какъв начин можеш да се сдобиеш с куче без да създаваш проблеми на близките си.Твоите бъдещи действия ще зависят от доводите,приведени от родителите.

Причина: Родителите се страхуват,че грижите за кучето ще трябва да поемат те и нямат желание да се разхождат с него,да го решат,мият,хранят....

Какво може да се направи: Опитай да убедиш родителите си,че може напълно да разчитат на теб.Изпозлвай за аргумент това че си гледал по-малките си братя или сестри,което потвърждава твоята отговорност.

Ако уговорките не действат,предложи им следния експеримент: че в продължение на 1 месец три пъти на ден (сутрин в 6,след училище и вечерта) ще се разхождаш по 15 мин. с плюшено куче.За да не ти се смеят приятелите,можеш да го скриеш.Така на практика ще докажеш желанието си да се грижиш за кучето и сам ще се убедиш дали си готов за бъдещите трудности.

Причина: Някой в семейството има алергия към козина.

Какво да се направи: Възможно е родителите да не знаят,че има разлика в козината при различните породи.За това трябва да посетите алерголог и да направите тест за реакцията на организма към конкретен тип козина.

Причина: В жилището няма място.

Какво да се направи: Обещай,че кучето ще живее в твоята стая, за това добре обмисли варианта с големината на кучето.

Причина: В семейството не достигат парите,кучето няма да има храна.

Какво да се направи: Ако действително ще носиш едни и същи дрехи цяла година,няма с какво да си купиш учебници,а родителите ти трябва да пресмятат всяка стотинка,това е реална причина.Ако всичко не е толкова ужасно,може да предложиш да вземеш малко куче,което не яде много.Помисли,каква порода искаш,колко струва да закупиш кучето и какви разноски ще са необходими през годината,не забравяй и ваксините.

Причина: Кучето струва много скъпо.

Какво да направиш: Винаги можеш да вземеш бездомно куче.Те са умни и хората рядко ги оценяват,понякога "породистите"не отговарят на стандарта.

Причина: Ние не искаме никакво куче, грижите по теб ни стигат.

Какво да направиш: Да убедиш възрастните,че трябва да се примирят с кучето,никак не е лесно.Кажи им,че кучето ще те направи по-отговорен,ще те научи да се грижиш за друг,ще те защити на улицата.Предложи сделка на родителите си:ще изпълняваш домашната работа,ще се грижиш за по-малката си сестра/брат, а те са съгласни да се откажат от удобствата си заради кучето.

НЕ СЕ ПОЛУЧИ,НАЛИ? Значи,не си бил достатъчно убедителен.Обмисли още веднъж проведения разговор- къде допусна грешка? Защо родителите ти не ти повярваха? Още какви аргументи можеш да приведеш?

В никакъв случай не се опитвай да използваш натиск,да ги изнудваш,да правиш скандали.Такова поведение не може да ти помогне да получиш кученце,така окончателно ще развалиш отношенията в семейството.
Даже ако получиш отказ,приеми го достойно.Така ще покажеш на близките си,че умееш да се държиш като възрастен и ще спечелиш доверието им.Възможно е след няколко месеца, когато обмислят ситуацията и я обсъдят,да можеш да се върнеш към темата и да получиш каквото искаш.

http://www.mir4you.ru/node/12878
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Ако родителите не искат да ни вземат куче?

Мнениеот kitten_554 » Сря Фев 22, 2012 1:54 pm

Темата е стара,но искам да споделя нещо..Често проблемът е,че децата се тръшкат и изнервят родителите-това също може да е причина за отказа...Все пак може кучето,което иска детето да е скъпо,или трудно за гледане.Случва се и така:Родителите обясняват,че нямат възможност /заради алергия,затруднение или др./,но детето настоява,нервничи,избухва и се скарва с тях...Ако детето има капка възпитание,ще разбере,че щом няма да му вземат-няма да му вземат и това е положението!Но този проблем касае възпитанието на детето,но и дали родителите имат възможност..
~..Justt smile..~
Аватар
kitten_554
В ятото
 
Мнения: 163
Регистриран на: Вто Яну 03, 2012 1:55 pm
Местоположение: България,Пловдив

Re: Ако родителите не искат да ни вземат куче?

Мнениеот zizi123 » Нед Апр 01, 2012 1:30 pm

И това е вярно първо родителската дума а после детската.
Аватар
zizi123
Животинче с въпрос
 
Мнения: 10
Регистриран на: Чет Мар 15, 2012 3:26 pm

Re: Ако родителите не искат да ни вземат куче?

Мнениеот Gina_Tonova » Пон Апр 16, 2012 2:07 pm

Според мен, всеки подител трябва да помисли преди да разочарова детето си с новината, че няма да има кученце!
Все пак е много отговорна задача да се грижиш за животно!
Gina_Tonova
Животинче с въпрос
 
Мнения: 1
Регистриран на: Пон Апр 16, 2012 2:00 pm

Re: Ако родителите не искат да ни вземат куче?

Мнениеот iv24 » Пет Апр 20, 2012 9:10 pm

Добра тема, но на мен не ми помогна... [mood_feelings_hurt.gif]
Аватар
iv24
В пасажа
 
Мнения: 543
Регистриран на: Сря Юли 01, 2009 11:06 am

Re: Ако родителите не искат да ни вземат куче?

Мнениеот MALINA » Нед Юли 21, 2013 5:28 pm

при мен проблема пък е в парите - твърде скъпото куче защото аз искам родезийски риджбек [smile3537.gif] [smile3537.gif] [smile3537.gif]
Аватар
MALINA
Животинче с въпрос
 
Мнения: 8
Регистриран на: Нед Юли 14, 2013 5:06 pm

Re: Ако родителите не искат да ни вземат куче?

Мнениеот denkamenka_chihuahua » Сря Юни 11, 2014 4:09 pm

Аз си имам куче, но ми се иска да имам второ. Чихуахуато ми е най-любимата порода куче и ми се ще да го имам, но нашите не ми позволяват. Моля ви се да ми помогнете да си променят решението. [mood_feelings_hurt.gif] :ajafr5t6ki:
Аватар
denkamenka_chihuahua
Животинче с въпрос
 
Мнения: 3
Регистриран на: Нед Юни 08, 2014 7:31 am


Назад към Кучета - Canidae