[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Ролята на калция при малките кученца
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Ролята на калция при малките кученца

Ролята на калция при малките кученца

Мнениеот meri » Пон Сеп 26, 2011 1:10 pm

За добавянето на калций в храната на кученцата е написано много,вреден е както излъшъка,така и недостига.
Калция е необходим за формиране на скелета при кученцата в процес на растеж: костната тъкан съдържа 99% калций.Ако консумираното количество се увеличава,адсорбацията намалява,и възрастното куче,даже да е получило храна богата на калций,усвоява не повече от 10% консумиран калций.
При кученцата по-важна роля има пасивното адсорбиране: те не са способни,както възрастните,ясно да адаптират усвоеното към употребеното количество,и минималното поглъщане винаги е не по-малко от 40-50%.Ако в храната не достига калций,усвояването може да бъде до 95%.

Хормонално регулиране на фосфорно-калциевия обмен

В регулирането на обмена на калция и фосфора участват два важни хормона:

Паратиреоидният хормон- хормон синтезиран от паращитовидната жлеза,основната роля на който е да увеличава съдържанието на калция в кръвта,което стимулира освобождаването му от костите(остеолиза).

Калцитонин (Calcitonin)- хормон синтезиран от щитовидната жлеза,чиято роля за разлика от инхибирането на остеолизата е намаляване на Ca в кръвта.

Витамин D стимулира усвояването на Са и Р върху чревното ниво,влияе на растежа и клетъчната диференциация на хрущялната тъкан до минерализация на последната и едновременно увеличава интензивността на промените в костната тъкан.

Организма реагира на всякакви промени на съотношнието Са/Р в кръвта и съответно регулира разпределянето на хормоните,за да доведе това съотношение до нормално.
Хиперкалцемията не е достоверен показател за прекомерната консумация на Са,защото хормоналния баланс го поддържа в тесни граници- от 85 до 105 мг/л.
Когато при приема на калций нараства калцемията, в резултат веднага се усилва отделянето на калцитонина,който отслабва естествения процес на резорбация на костната тъкан и предовратява увеличаването на количеството калций в кръвта.

Последиците от прекомерния прием на калций

При постоянна прекомерна употреба на калций се намалява отделянето на паратиреоидният хормон (ПТХ),и вследствие на това костната и хрущялна система престават да се формират нормално: костите се удебеляват и уплътняват.Хрущялната тъкан,съзряването на която се забавя,е подложена на неоправдано високо механично въздействие,свързано с физическата активност и възможно наднормено тегло,което намалява нейната сила.Затруднената промяна на костната тъкан и нарастващото намаляване на здравината на хрущялната тъкан могат да причинят болки и сериозни нарушения в опорно-двигателния апарат: остеохондроза,ексфолиращ остеохондрит, компресия на гръбначния стълб....
Често тези нарушения възникват и протичат по-тежко при бързо растящите големи породи кучета.Излишъка на калций в храната затруднява поглъщането на другите макро- и олиго-елементи: фосфор, магнезий, мед и цинк.

По този начин излишъка калций може да причини вторична недостатъчност на тези елементи.

Препоръки

Количеството употребяван калций зависи от калорийността на храната и неговото съдържание в нея.Тъй като храната се базира предимно на енергийните нужди на кученцата,логично е да се установи съотношение между съдържанието на калций и енергийната стойност на храната,което изразено в грамове калций е до 1000 калории.

Минималната нужда от калций по отношение на теглото се оценява с 320 мг/кг в началото на растежа.След това се намалява,при възрастно животно до 119 мг/кг.Храната,съдържаща като минимум 2,9 гр калций на 1000 Ккал, покрива нуждите на подрастващото кученце от всяка порода.За храната енергийната стоиност 3500-4000 Ккал на 1 кг сухо вещество съдържанието на калция е 1% или 0,9% в сухата храна,влажността е близо 10%.

Добавяне на калций,кога?

Традиционно хранене

Когато за хранене на кученцата се използва домашна храна,съдържанието на калция е недостатъчно.Независимо от използвания вид месо,съдържанието на минералните вещества не се променя:

7-10 мг калций на 100 гр сухо вещество,т.е. 0,01- 0,03 %;

150-200 мг фосфор на 100 гр сухо вещество,т.е. 0,35- 0,65%.

Кученце с тегло 10 кг трябва да употребява ежедневно повече от 30 кг месо за да удовлетвори своите нужди.
Зърнените култури и зеленчуците съдържат 2-3 пъти повече калций отколкото месото,но става въпрос за малкоусвояем калций,доколко последния е представен във вид на съединение с други минерални вещества.Става въпрос за традиционното хранене,нуждата на месоядните не се удовлетворява:съотношението калций:фософор 1/20 и 1/35 не съответства на идеалното съотношение 1/1,5.
Готовите витаминно-минерални добавки,в които съотношението фосфор:калций е близо до 2,са специално разработени,за да компенсират този дисбаланс.

Готовата храна

Всички промишлени храни имат специално разработена формула за растежа на животните,и отговарят на минималните нужди и даже превишават препоръчаните показатели.Лесно можете да проверите дали храната е балансирана,по указанията на опаковката.

Например на етикета на сухата храна за кученца четем:

Влажност (Hum) - 8,0%
Протеини (MP) - 32%
Мазнини (MG) - 20,0%
Сурови влакнини (СВ) - 2,5%
Минерални вещества (ММ)- 7,0%
Калций - 1,35%

Определяне съдържанието на въглехидратите,или нишестето,или neazotistogo ENA (%) в храната по уравнението:

100- (Hum% + MP% + MG% + CB% + MM%) = ENA (% въглехидрати)
пример: 100- ( 8+ 32 + 20 + 2,5 + 7) = 30,5% въглехидтрати.

Енергията,участваща в обмяната лесно може да се изчисли:

(МР% х 4) + (MG% x 9) + (ENA% x 4) = ЕМ (Ккал/100г)
пример:(32 х 4) + (20 х 9) + (30,5 х 4) = 430 Ккал/100 г, или 4300/кг.
По отношение на енергията,която участва в обмяната,съдържанието на калций съответства на значението,(1,35 г х 1000 Ккал ) : 430 Ккал, т.е. 3,1 г/1000 Ккал.

Това значение напълно съответства на препоръките и е по-ниско от максимално допустимия размер.Производителите действат с известни "запаси" към минимално препоръчаните,за да компенсират нарушенията в усвояването на калция,възможния му дефицит в храната по отношение на енергийната нужда на кученцата.

Ако храната е комплексна за растежа,никакви добавки не са необходими.И ако стопанина настоява за добавки,трябва да му се обясни опасността от такава практика,особено ако става въпрос за едри породи кучета.

Пример за излишно добавяне на калций

Важен източник на калций са:

Готовата минерално-витаминна добавка: : Са = 15%, 1ч.л= 6 гр.

Дикалциев фосфат / монокалциев фосфат: Са = 20%, 1 ч.л. = 4 гр.

Костно брашно: : Са = 30%, 1ч.л. = 5 гр.

Яйчена черупка/Калциев карбонат: Са = 40%, 1ч.л. = 5 гр.

Когато калциевата добавка е в излишък,възниква опасност от интоксикация,вземаме горната граница 7,1 г Са на 1000 Ккал.

Да предположим,че:

- За възрастно куче с тегло не повече от 30 кг се използва суха храна №1,в която съдържанието на Ca съответства на анализа на съдържанието по-горе (3,1 г на 1000 Ккал);

- За възрастно куче с тегло повече от 30 кг се използва суха храна №2, съдържаща 1,5% Ca и енергийна стойност 4000 Ккал/кг (3,7 г Са на 1000 Ккал).

1.Кученце с тегло 1,2 кг на 3 месечна възраст- ежедневна дажба 70 гр,храна №1 осигурява постъване на 0,9 гр. Са.

Макисмално допустима добавка на Са 1,2 гр, или 3 гр.калциев карбонат(0,6 ч.л.),или 4 гр.костно брашно
(0,8 ч.л.),или 8 гр.минерално-витаминни добавки(1,3 ч.л.), или 6 гр.дикалциев фосфат (1,5 ч.л.).

2.Кученце с тегло 5 кг на 3 месечна възраст- ежедневна дажба 200 гр храна №1 осигурява постъпване на 2,7 гр. Са.

Максимално допустима добавка Са 3,4 г, или 8,5 г калциев карбонат(1,7 ч.л.),или 11 г костно брашно (2,3 ч.л.),или 23г минерално-витаминни добавки (3,8 ч.л.),или 17 г дикалциев фосфат (4,2 ч.л.).

3.Кученце с тегло 8 кг на 4 месечна възраст- ежедневна дажба 300 гр,храна №1 осигурява постъпването на 4 г Са.

Максимално допустима добавка Са 5,1 г, или 13 г калциев карбонат (2,5 ч.л.),или 17 г костно брашно (3,4 ч.л.), или 34 г минерално-витаминни добавки (5,6 ч.л.), или 25,5 г дикалциев фосфат (6,3 ч.л.)

4.Кученце с тегло 30 кг на 6 месечна възраст- ежедневна дажба 600 гр,храна №2 осигурява постъпване на 9 г Са.

Максимално допустима добавка Са 7,8г, или 19,5 г калциев карбонат (3,8 ч.л.),или 26 г костно брашно (5,2 ч.л.),или 52 г минерално-витаминни добавки (8,6 ч.л.),или дикалциев фосфат (9,7 ч.л.).

Заключение

Ако стопанина на кученцето все пак реши да допълни промишлената храна с калций(КОЕТО НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА),трябва много да внимава с дозировката.


В никакъв случай не трябва да се спазва напълно "теоритичния" метод на употреба на калция,основан на добавките на калций с традиционната диета- препоръчаното количество трябва да се намали два пъти.

С посочените примери ще ви помогнем да избегнете грешките в храненето,които понякога оказват негативно влияние на бъдещото развитие на кученцето.

http://rottis.forumchik.ru/viewtopic.php?id=427
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Калция в храната на малкото кученце

Мнениеот meri » Пон Мар 16, 2015 5:59 pm

При правилно отглеждане на животните и тяхното пълноценно хранене необходимите микроелементи, витамини и хранителни вещества постъпват в организма заедно с храната и се усвояват добре по естествен начин. За това обикновено не са необходими никакви допълнителни добавки. Това се отнася особено за тези кучета, които се отглеждат със суха храна премиум клас. Специалните добавки се препоръчват от ветеринарите само при откриването на някои отклонения от нормата, например, промяна в условията на отглеждане: рязка смяна на климата, недостиг на слънчева светлина, при откриване на заболявания в периода на раждане и кърмене на потомството.

В периода на растеж ползата от добавки е съмнителна. В това време е много уязвим костно- свързочния апарат, който е вид мека тъкан и основно се състои от здрави, но не много твърди колагенови влакна. Минерализацията на костните тъкани и тяхното укрепване протича бавно и завършва, когато животното достигне възраст две години. Някои стопани са чували за това, без да отделят достатъчно внимание на въпроса и без да се консултират с ветеринар купуват за кученцето минерални добавки с високо съдържание на калций.

Калция и неговата роля в организма

Калцият е активен елемент, който участва в много биохимични и физиологични процеси: възбудимост на нервната система, мускулна контракция, конгломерация на клетките, съсирването на кръвта, предаване на сърдечните ритми на сърцето. Калция също така активира редица хормони и ензими. Неговото основно предназначение е осигуряването на функционалност, пластичност и нормална структура на костната тъкан. Скелетът на животното- това едновременно е опорен апарат и истински недвижим склад за калций.

Но за да усвоява оптимално постъпващия в организма калций и да влияе благотворно са необходими определени условия.

- Първо, на ден нормата калций за кученца по време на тяхното формиране не трябва да превишава 529 мг на всеки килограм телесно тегло (за възрастните кучета тази норма е два пъти по-малка- 265 мг).

- Второ, много е важно съотношението на калция и фосфора в потреблението на храната, което трябва да бъде 1,2:1(1,2 част калций, 1 част фосфор). Значи на ден кученцето трябва да получава фосфор 441 мг на всеки килограм телесно тегло(за възрастните кучета -220 мг). За да се усвояват ефективно калция и фосфора, а също в плазмата калция да се поддържа на необходимото ниво, е необходим витамин Д. Стопанина трябва да знае, че този витамин е най-токсичния от всички мастноразтворими витамини, за това в организма на кученцето трябва да постъпва в строга форма- около 20 ед на всеки килограм телесно тегло (за възрастните кучета 10 ед.).

Само при спазването на определени условия в организма на кученцето и възрастното куче може да достигне необходимия баланс микроелементи. Всяко нарушение може да повлече след себе си сериозни промени в организма на животното, от които е невъзможно да се избави.

Причини за недостиг на калций

Недостигът на калций при кучето може да бъде предизвикано от следните причини:

- използването на нискокачествени храни с ниска енергийна диета;

- хранене на животното основно с растителна храна: супи, каши, зеленчуци;

- хранене само с месна храна, тъй като месото съдържа много фосфор и малко калций бързо нараства дисбаланса калций и фосфор в организма;

- заради заболяване или индивидуална особеност на организма може да се наблюдава понижено усвояване на калция в тънките черва.

Как се проявява недостигът на калций и фосфор при кучето

В началния стадий недостигът на калций, фосфор и витамин Д при кученцата води до задържане на растежа, удебеляване на ставите, формиране по ребрата на характерни "броеници", а в последствие към развитието на рахит, който е съпроводен с изкривяване на крайниците, по-късна смяна на зъбите и техния неправилен растеж.

Ако нивото на вит. Д е високо, съдържанието на калций е понижено или калция се усвоява лошо, то в организма изобщо протича отмиване на калция от костите, така организма се стреми да попълни в кръвта недостигът на този елемент. Протича бърза деминерализация, водеща до деформация на костите, и при кучето може да се развие изкривяване на костите, куцота, често могат да се наблюдават и фрактури.

Излишъкът на фосфор и недостигът на калций служат за причина за развитието на остеопатия при младото животно, която е съпроводена от пълна загуба на апетит, слабост и болезненост на ставите, куцота, нарушение в поставянето на задните и предните крака (може да се наблюдава отсъствие на сближеност и паралелност на скакателните стави, а също слабост на ходилото и глезените). Постепенно се изтъняват тръбните кости, и животното е склонно към чести фрактури. Ако в този период се направи рентгенова снимка, на нея ще се вижда уплътняване на метафизите, "прозрачност" на скелета, изтъняване на стените на костите.

Ако недостигът на калций в организма е открит своевременно, то лечението дава положителен резултат. Въпреки това не е просто увеличаването на калция, а именно в достигането на оптимален баланс между фосфора и калция в организма. Също така е недопустимо предозирането на витамин Д, тъй като това може да провокира влошаване на състоянието.

Причини за излишък на калций в организма


Излишъкът на калций, така както и неговият недостатък, е много опасен за подрастващото кученце. Съществува мнение, че растящият организъм на кучето ще усвои толкова калций, от колкото се нуждае, а излишният ще бъде изхвърлен. Но в действителност излишният калций под въздействието на хормона на растежа се натрупва в тъканите на костите и води до тяхната стремителна минерализация, а това на свой ред води до забавяне на резорбацията и съзряването на хрущялната и костна тъкани. Процесът причинява патологични промени, такива като: развитие на остеохондроза, изкривяване на лъчевите кости, хипертрофична остеодистрофия и др. отклонения. Излишъка на калций води до намаляване на чревната абсорбация на мед, цинк, желязо и фосфор, което става причина за техния дефицит.

Излишъкът на калций може да се дължи на:

- използването на сухи храни с повишено ниво на калций и излишно съдържание на протеини или добавката глюкозамин;

- добавянето на витаминно-минерални добавки при хранене с готови качествени балансирани храни, което предизвиква предозиране на калций;

- добавяне към диетата на кученце, хранещо се с некачествена храна на витаминно-минерални добавки, което причинява дисбаланс на фосфор и калций;

- включване в диетата на кученце, хранещо се с натурална храна на подобни добавки.

Как се проявява излишъка на калций при кучето

Излишъка на калций заедно с нормалното съдържание на витамин Д провокира нарушение на усвояването на цинка и обмяната на веществата в организма на кученцето. В ранните стадий това води до загуба на апетит, кожни заболявания, атония на пилора и хипертрофия на лигавицата на стомаха. В бъдеще може да се развие деформация на костите и остеохондроза.

Излишъка на калций и витамин Д води до повишена минерализация на костите при подраствощото кученце, което води до хипертрофична остеодистрофия. В ранните стадий това се проявява със загуба на апетит, слабост и болезненост на ставите, депресия, заболяването може да е съпроводено с куцота. Постепенно се уплътняват метафизите, прогресира в бъдещо изкривяване на костите. В по-късните стадий протича отлагане на калций в бъбреците, бронхите, сърдечните клапи и в големите съдове.

Излишъка на калций и недостига на фосфор с нарушението на баланса в организма на тези елементи (по-висок от 3:1) води до развитието на рахит.

Извод: По-лесно е да се запази необходимия баланс от микроелементи при кученцето и възрастното куче, като се използват за хранене готовите балансирани храни супер премиум клас. Когато храната е избрана правилно, трябва само да се придържате към дозировката и да не добавяте в храната минерални добавки.

Ако кучето получава натурална храна, въпросът с добавките е по-сложен. Самата натурална храна съдържа пълноценен и бързо усвояем калций, но в същото време не всички храни съдържат достатъчно калций, служат на кучето за негов източник. Тъй като калция и фосфора от растителните храни се усвоява по-лошо, отколкото животинската храна, освен това под въздействието на стомашните киселини и стомашния сок калция преминава в усвояема форма. Във връзка с това, с натуралната храна се усвоява само малка част от калция. А това на свой ред затруднява регулирането на баланса на хранителните вещества в диетата на кученцето.

Норми на хранене

Независимо от това с какви храни- сухи или натурални хранят кученцето, то трябва да получава храната в строго определен режим. Кученцата на възраст до два месеца трябва да се хранят шест пъти на ден, от два до четири месеца- пет пъти, от четири до шест- четири пъти, от шест до година- три пъти. След едногодишна възраст кучето се храни два пъти на ден- сутрин и вечер след разходка.

Кучето трябва да употребява храна в малък обем, но храната трябва да бъде с висока хранителна питателност и лесно усвояема. Колкото повече храна изяде кучето, толкова по-лошо се храносмила храната и толкова по-течни стават изпражненията.

Дневния обем храна, която се препоръчва се разпределя на равни количества по брой хранения на ден. За всяко куче препоръките са индивидуални. Можете да се ориентирате според кучето. Ако кучето слабее, значи трябва да увеличите обема храна, ако дебелее- да го намалите. Ако в областта на ребрата има мазнина, която скрива ребрата, се смята, че кучето се намира в нормална кондиция. Във всяка възраст наднорменото тегло е вредно за кучето.
За кученцата мазнината е вредна, защото създава излишно натоварване на все още слабите хрущяли и кости, скелета се формира неправилно. А при зрелите животни излишната кондиция инхибира основните физиологични процеси и в това число и функциите на възпроизводство. Прехранените мъжки често са неспособни да проведат чифтосването и губят всякакъв интерес към женската. Женската след чифтосването остава празна, а в случай на зачеване често има тежко раждане. Неодхранването на кучето е още по-пагубно. При недохранване се виждат всички ребра и козината е с нездравословен вид.

http://poisk-druga.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Кучета